»

Pomnilnik GDDR6 že na poti

Slo-Tech - Samsung je začel množično proizvodnjo pomnilnika GDDR6 v 10-nm tehnologiji, ki bo nadomestil 20-nm predhodnika GDDR5. To pomeni, da bodo na enak prostor stlačiti večjo kapaciteto, hkrati pa bo nov pomnilnik še hitrejši. Prve grafične kartice z GDDR6 pričakujemo v naslednjih mesecih.

Hitrost na kontaktu (pin speed), ki jo omogoča GDDR6, bo okrog 18 Gb/s, skupna prepustnost čipov pa 72 GB. Prvi čipi bodo imeli kapaciteto 16 Gb in bodo uporabljali električno energijo pri napetosti 1,35 V. Spomnimo, da so te številke za GDDR5 9 Gb/s na kontakt pri 1,55 V. To pomeni, da bo nov pomnilnik hitrejši, manjši in varčnejši, posledično pa tudi hladnejši.

Samsung seveda ne bo edini proizvajalec nove generacija grafičnega pomnilnika. Kmalu bosta sledila še SK...

39 komentarjev

Samsung začel proizvodnjo pomnilniških čipov nove generacije HBM2

Samsung - JEDEC je minuli teden izdal novo verzijo pomnilniškega standarda, ki HBM (High Bandwith Memory DRAM), ki ga doma uporabljamo zlasti na grafičnih karticah, sicer pa tudi v strežnikih ipd. Standard JESD235 tako v bistvu opisuje HBM2, ki odpravlja nekatere pomanjkljivosti HBM. Samsung je ta teden kot prvi zagnal množično proizvodnjo čipov HBM2.

Novi čipi 4 GB HBM2 DRAM so zgrajeni v 20-nm tehnologiji in uporabljajo, podobno kot predhodniki, TSV. Sestavljajo jih štiri osemgigabitna jedra, ki so povezana vertikalno skozi silicij prek TSV. Pričakujemo tudi 8-GB različico. Prva generacija HBM je omejena na prepustnost 128 GB/s štirih dvogigabitnih čipov na 1024-bitnem vodilu. Samsungov HBM2 ima prinaša hitrost 256 GB/s na...

24 komentarjev

AMD z novim pomnilniškim standardom HBM

HotHardware - AMD je potrdil, da bodo na prihajajočih grafičnih kartica serije Radeon 300 uporabili novo generacijo pomnilnika HBM (high bandwith memory), ki prinaša manjšo porabo fizičnega prostora, hitrejši prenos podatkov ter nižjo porabo električne energije. Za zdaj bo kapaciteta omejena na 4 GB, a gre zgolj za omejitev prve generacije, zatrjujejo.

Čipi GDDR5 na današnjih grafičnih karticah porabijo veliko prostora in električne energije, zato je AMD s Hynixom že pred leti začel razvijati naslednika, ki ga je leta 2013 standardiziral tudi JEDEC (JESD235). Zmanjšanja porabe prostora niso dosegli z integracijo pomnilnika v čipe, ker sta logika in sestava DRAM drugačni kot CPU-ja, GPU-ja ali enotnega čipa (SOC). Zato so se odločili za gradnjo v višini, in sicer so jedra DRAM naložena eno nad...

49 komentarjev

Novi AMD-jevi čipi R9 3xx

Slo-Tech - Sprva smo pričakovali, da bo AMD nove grafične kartice uradno predstavil na CeBIT-u, a jih bomo očitno dočakali šele na junijskem Computexu. Vseeno pa so v Hannovru pokazali, kaj bo prinesla prihodnost, ki sliši na Radeon R9 3xx. Novincev bo pravljičnih sedem, zajeli pa bodo vse segmente od najcenejšega do zelo dragega. Na enem koncu najdemo R7 360, na drugem koncu R9 390X, vmes pa še 360X, 370, 380, 380X in 390.

Poglejmo si najdražji model, ki bo po trenutni podatkih stal prek 700 dolarjev. R9 390X in nekoliko cenejši R9 390 bosta edina modela, ki bosta imela hiter pomnilnik (HBM), zaradi česar bosta občutno dražja od preostalih, po hitrosti pa bosta med R9 290X in dvojno kombinacijo R9 295X2. Vsak zase seveda, ne v kombinaciji. Najmočnejši R9 390x naj bi bil...

167 komentarjev

Bo na 20 nm prvi Xbox One?

S 363 mm² površine je čip Xbox One precej velik kos silicija

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Ni skrivnost, da AMD in NVIDIA že težko pričakujeta 20 nm litografijo pri svojem dobavitelju, TSMC-ju. Ta je proizvodnjo sicer že zagnal, a le za čipe z nizko porabo (Applov A8), kjer je postopek izdelave nekoliko drugačen, kot za bolj zmogljive grafične in sistemske čipe, ki jih najdemo na naših grafičnih karticah in v konzolah. AMD je namreč dobavitelj sistemskih čipov za PlayStation 4 in Xbox One, ki uporabljata osemjedrnik Jaguar z grafičnim jedrom Radeon, medtem ko Wii U uporablja AMD-jev grafični čip z ločenim procesorskim jedrom na istem pakiranju (grafični čip izdeluje Renesas,...

18 komentarjev

Najhitrejši Hynixov GDDR5 pomnilnik

Expreview.com - Hynixu se je prehod na 40 nm-proizvodni proces pri GDDR5 pomnilniških čipih očitno dodobra poplačal, saj so predstavili najhitrejši GDDR5 čip do sedaj. Čip v velikosti 2 Gb ima 32 bitov široko vodilo, kar z osmimi čipi na tiskanini nanese 2 gigabajta pomnilnika na 256-bitnem vodilu oz. gigabajt pomnilnika s 128-bitnim vodilom, če so uporabljeni le štirje čipi. Delovna frekvenca znaša do kar 7 GHz (oz. dejanskih 1,75 GHz), kar pomeni do 28 GB/s prepustnosti (oz. do 224 GB/s pri dveh gigabajtih delovnega pomnilnika na celotni grafični kartici). Pomanjšanje proizvodnega procesa s 50 na 40 nm blagodejno ni vplivalo le na hitrosti, temveč tudi na porabi. Inženirji so uspeli delovno napetost znižati na vsega 1,35 V, kar...

6 komentarjev

ATI s 384-bitnim vodilom?

Hardware-Infos - Po govoricah iz Azije naj bi ATI oz. AMD za prihajajoč DirectX 11 čip, RV870, pripravljal 384 bitno pomnilniško vodilo, podobno kot nVidiin čip G80. Že trenutno aktualen čip, RV770, je odvisen od dovolj velike prepustnosti pomnilnika, z napovedano podvojitvijo zmogljivosti pa tudi najhitrejši GDDR5 čipi ne bi potešili podatkovne lakote RV870. Z uporabo 1,25 GHz (efektivnih 5 GHz) GDDR5 čipov in 384 bitnega pomnilniškega vodila bi dosegli kar 240 GB/s prepustnosti, kar je dvakrat več, kot zmore RV770.

Širše vodilo je še toliko bolj resnično zaradi površine čipa, ki naj bi bila po drugih informacijah večja od 300 mm2, saj v manjšem RV770 za takšno vodilo enostavno ni prostora. Cena kartic, ki bodo po vsej verjetnosti v višjem zmogljivostnem razredu, še ni določena, njen razpon pa se giblje med 250 in 400 ameriškimi dolarji. Več podatkov bo javnost dobila 10. septembra, ko bo AMD pripravil prireditev pred izidom (t.i. paper launch).

26 komentarjev

Marca 2009 nova serija ATI Radeonov?

Slo-Tech - Po poročanju http://www.hardware-infos.com, nam AMD/ATI naveza pripravlja nova, v 40-nanometrskem proizvodnem procesu zgrajena GPU-ja, pod kodnim imenom poznana kot RV740 in RV790. Prvi inženirski primerki naj bi že bili zgrajeni in operativni, znane naj bi bile tudi nekatere specifikacije.

RV740, naslednik zdajšnjega RV730, naj bi se tako ponašal z 640 stream procesorji in 128-bitnim pomnilniškim vodilom, nekatere izvedenke naj bi bile na voljo celo v kombinaciji z najnovejšim GDDR5 pomnilnikom, medtem ko bi naj trenutni RV790 primerki bili opremljeni z enim gigabajtom 900 MHz GDDR5 pomnilnika, frekvenca čipa je glede na RV770 nespremenjena, povečalo pa naj bi se število stream procesorjev. Grafične kartice zgrajene okrog novih GPU-jev naj bi luč sveta ugledale marca letos.

61 komentarjev