»

Googlovi zaposleni poslušajo vaše pogovore z Google Assistantom

Slo-Tech - Ta teden je odjeknila vest, da imajo Googlovi zaposleni dostop do pogovorov, ki jih opravljamo s pomočnikom Google Assistant, in da jih tudi sistematično poslušajo. Novinarji belgijske hiše VRT NWS so odkrili, da zaposleni poslušajo te pogovore, da bi izboljšali iskanje. Nekateri izmed teh pogovorov so povsem neškodljivi, drugi pa lahko vsebujejo tudi zelo osebne informacije.

Govorni pomočniki so v zadnjem času postali precej priljubljeni, saj jih imajo Amazon, Google, Apple, Microsoft in drugi. Telefon le na glas vprašamo, kakšno je vreme v Mariboru, pa nam bo odgovoril. Da se ti pogovori snemajo in shranjujejo, je jasno zapisano v pogojih uporabe, ki pa jih večina seveda ne bere. Ne piše pa, da lahko Googlovi zaposleni to poslušajo. Google je celo zatrjeval, da...

24 komentarjev

Amazon Echo odslej kot Echo Dot in Tap

Slo-Tech - Amazonov inteligentni črni cilinder Echo, ki stoji v sobi in tiho posluša, dokler ne sliši ključne besede, nato pa zmore tudi kaj povedati ali zaigrati, je dobil naslednika. Dva, izmed katerih vsak opravlja približno polovico tistega, kar je znal Echo. Prvi se imenuje Echo Dot in raje posluša, drugi se imenuje Tap in bolje igra. Znata pa oba oboje.

Echo Dot je pomanjšan oziroma pristrižen Echo, ki meri v višino le še dober decimeter. Načeloma zna isto kot Echo, pri čemer je mikrofon enake kvalitete in je kot v Echu ves čas v pripravljenosti, da sliši ključno besedo, medtem ko so zvočniki manjši in slabši. Stane 90 dolarjev, torej pol manj od Echa.

Druga polovica...

2 komentarja

Skype prevaja med štirimi jeziki, dostopen je vsem

Microsoft - Microsoft je lani decembra pokazal, kako zna Skype simultano prevajati govorjeno besedilo med angleščino in španščino. Tedaj na člane preizkusnega programa omejena beta verzija je sedaj odprta vsem, Skype pa se je naučil tudi nove jezike.

Simultano prevajanje lahko preizkusi in uporablja vsakdo, ki ima nameščen Skype na Windows 8.1 ali beta Windows 10. Novi Skype zna govor prevajati iz angleščine v španščino, italijanščino in kitajščino ter nazaj. Natipkan tekst pa zna prevajati v kar 50 jezikih, med drugim zna tudi slovensko in klingonsko. Microsoftov dolgoročni cilj je vse te jezike vključiti tudi v del za prevajanje govora, a pot do tja bo še dolga. Prva naj bi bila na vrsti nemščina in francoščina. Glavna ovira je...

25 komentarjev

NSA zmore zapisati večino pogovorov

The Inercept - The Intercept je objavil nove dokumente iz Snowdnovega svežnja, ki pričajo o sposobnostih NSA pri prepoznavi govora in njegovega zapisa. Čeprav se je že dlje časa špekuliralo, da NSA zmore prepisati posnetke prestreženih telefonskih pogovorov, smo šele sedaj dobili trdne dokaze, da je tehnologija že zelo razvita, praksa pa zelo razširjena.

NSA je že leta 2006 razpolaga s tehnologijo, ki so jo interno imenovali Google for Voice. Prisluškovanje telefonskim pogovorom od nekdaj sodi med osnovne dejavnosti NSA, a donedavna so vedno potrebovali človeka, ki je pogovor poslušal in zapisal vsebino. To je pomenilo, da lahko obravnavajo zgolj zanemarljiv del vseh svetovnih pogovorov. Tehnologija to spreminja. Popolna transkripcija sicer še ni mogoča, so pa trenutni sistemi temu že dovolj blizu, da lahko sami...

50 komentarjev

NSA prestreza fotografije za prepoznavo obrazov

The New York Times - Ameriška NSA zbira velike količine fotografij, ki jih uporablja za prepoznavanje obrazov na njih, odkriva The New York Times. Program dobil velik pospešek v letih 2009-2010 po neuspešni razstrelitvi letala na poti v Detroit in propadlem načrtu za teroristični napad na Times Squaru. V teh štirih letih so sposobnosti NSA izdatno napredovale. Leta 2010 so prvikrat uspeli povezati različna zadetka v dveh različnih bazah, danes pa to ni več noben problem.

Znano je že, da NSA prestreza različne oblike komunikacije, od mobilnih sporočil in elektronske pošte do telefonskih pogovorov. Ker čedalje več komunikacije vsebuje tudi fotografije, ni presenetljivo, da NSA zbira tudi te. Dnevno jih zberejo več milijonov, od tega jih je...

11 komentarjev

NSA za nekaj držav hrani vse telefonske pogovore

Slo-Tech - Novi dokumenti iz NSA, ki jih je razkril Washington Post, prinašajo slabe novice, če kličete v državi, ki so jo ZDA uvrstile na svoj radar. Obstajajo namreč države - katere, zaradi nacionalne varnosti časnik ni razkril - kjer NSA prestreza, snema in hrani vse telefonske pogovore.

Da NSA zbira prometne podatke o telefonskih pogovorih po celem svetu, od koder potem gradijo sezname povezanih oseb glede na lokacijo in komunikacije, smo pisali že lani. Letos smo ugotovili, da je svet vendarle prevelik, da bi NSA beležila vse telefonske pogovore. Toda v kakšni državi bi pa to šlo.

Po zadnjih razkritjih ima NSA orodja in tehnične zmožnosti, da prestreza in shranjuje vse telefonske pogovore v zadnjih 30 dneh v neki...

23 komentarjev

NSA zmore zbrati prometne podatke za manj kot tretjino mobilnih klicev v ZDA

Washington Post - NSA vendarle ni tako vsemogočna, kot so prikazovala razkritja njihovih metod za prisluškovanje ter obseg vohunjenja. Kot smo pisali decembra, NSA res sledi lokaciji mobilnih telefonov in prometnim podatkom po celem svetu, a istega meseca je postalo jasno tudi, da je podatkov ogromno in da ima celo NSA težave z njihovim obvladovanjem. NSA uspe prestreči le okoli 20-30 odstotkov podatkov z mobilnih telefonov, pravijo nekdanji in sedanji uslužbenci NSA. Wall Street Journal to mejo postavlja še niže, saj naj bi bila 20 odstotkov zgornja meja.

Še leta 2006 je bil delež prestreženih podatkov v ZDA praktično 100-odstoten. Toda od takrat je število telefonov, opravljenih klicev in poslanih podatkov silovito naraslo, NSA pa temu ni mogla slediti. Do lanskega poletja je...

9 komentarjev

Snowden zadovoljen s svojo misijo, NSA se utaplja v podatkih

Washington Post - Kar se tiče Snowdna, je njegova misija opravljena. Tako je dejal v predbožičnem intervjuju za Washington Post. Čeprav to ne pomeni, da se lahko vrne v ZDA, kamor sodeč po trenutnem še zelo dolgo ne bo mogel, je zadovoljen z izplenom.

Trenutno živi v Rusiji in dela za neimenovano spletno stran, sicer pa bolj malokrat zapusti svojo domovanje, pravi. A dosegel je svoje, pravi, misija je zaključena, saj je svetu razkril prisluškovanje NSA. Pravi, da ni želel spremeniti družbe, ampak ji dati možnost, da sama odkrije, ali to želi.

Njegov uspeh je pravzaprav bolj mlačen. Res se je NSA znašla pod drobnogledom javnosti in še nikoli doslej se ni toliko govorilo o tej organizaciji, ki ji je do letos uspevalo ostajati v ozadju in ne dvigovati (preveč) prahu. Tega sedaj...

28 komentarjev

NSA v prostem času prisluškuje za zabavo

Schneier.com - Da pavšalno prisluškovanje vsem telefonskim klicem seveda ne more predstavljati dobre stvari je bilo očitno že na začetku izbruha prisluškovalne afere v ZDA, ko se je izkazalo, da NSA prislušuje ameriškim civilistom, sedaj pa je tudi potrjeno, da različni analitiki pri NSA med svojimi manj zanimivimi delovnimi urami prislušujejo (tudi) za lastno zabavo.

Tako sta dva analitika, ki sta bila v NSA-jevi izpostavi za srednji vzhod opisala kako so prisluškovali ameriškim vojaškim oficirjem, novinarjem in humanitarnim delavcem in v primeru različnih humorističnih pogovorov (npr. telefonski seks, pogovori s puncami/ženami in skorajda kakršni koli osebni telefonski pogovori z pikantnimi podrobnostmi), sodelavce opozorili na le-te in na nujnost poslušanja.

Ko je ob različnih priložnosti kateri izmed analitikov opozoril na kršenje zasebnosti tudi nadrejene, so le-ti opomnili analitika, da trenutni ukazi velevajo prepis vseh telefonskih pogovorov. NSA je vse obtožbe že zavrnila in dejala, da...

79 komentarjev