»

Družbena omrežja v času koronavirusa: uporabniki aktivni, oglaševanje upada

vir: Flickr

Slo-Tech - Izbruh koronavirusa je zlasti v državah, ki so uvedle karanteno, povečal dejavnost uporabnikov na družbenih omrežjih. Kot poročajo predstavniki Facebooka, se je pošiljanje neposrednih sporočil na njihovih platformah v zadnjem mesecu povečalo za približno polovico. V Italiji denimo uporabniki na njihovih aplikacijah, torej na Facebooku, Instagramu in WhatsAppu, trenutno preživijo 70 % več časa kot pred krizo. Skupinskih pogovorov, takih, pri katerih sodelujejo trije ali več sogovornikov, pa je več kar za 1000 %.

Kljub živahni aktivnosti uporabnikov pa je Facebooku menda močno upadlo število oglasov, zlasti v državah, ki so vpeljale nekoliko bolj odločne ukrepe zoper širjenje virusa. Žal iz podjetja niso podrobneje pojasnili za kolikšen upad gre in v katerih državah je ta najbolj opazen. Analitiki menijo, da je upad oglaševanja povezan z določeno poslovno negotovostjo kriznega obdobja, po drugi strani pa si podjetja ne želijo, da bi se njihovi oglasi prikazovali ob trenutno...

1 komentar

Surface in Windows 10 Enterprise kot storitev

Microsoft - Microsoft si želi, da bi prihodnost programske in strojne opreme postalo najemanje oziroma uporaba kot storitev, s čimer bi si zagotovili reden finančni tok. V tem smislu so na Worldwide Partner Conference v kanadskem Torontu danes predstavili, kako bo v prihodnosti mogoče Surface in Windows 10 Enterprise kupiti kot storitev.

Po dobrem odzivu na Office 365 je Microsoft napovedal, da bo na enak način mogoče dobiti tudi operacijski sistem Windows 10 Enterprise za podjetja. Skupaj z Office 365 in Enterprise Mobility + Security bo na voljo tudi v kompletu Secure Productive Enterprise. Verzija E3 bo imela inačice E3 vseh treh komponent, verzija E5 pa inačice E5.

Konkretno - Windows 10 Enterprise E3...

23 komentarjev

Microsoftovi rezultati solidni: padec prihodkov, rast dobička, Bing končno iz rdečega

Microsoft - Microsoft je včeraj objavil poslovne rezultate za minulo četrtletje, ki je v njihovih poslovnih knjigah označeno kot prvi kvartal fiskalnega leta 2016, s katerimi je navdušil investitorje. Delnice podjetja so poletele za 10 odstotkov in dosegle najvišjo vrednost v zadnjih 15 letih - dražje so bile na vrhu internetnega balončka leta 1999. V zadnjih treh mesecih so v Redmondu zabeležili 20,4 milijarde dolarjev prihodkov oziroma 12 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, ob tem pa ustvarili 4,6 milijarde dolarjev dobička ali dva odstotka več kot v lanskem četrtletju. Delničarjem so izplačali za 6,9 milijarde dolarjev četrtletnih dividend.

Glavna razloga za upad prihodkov sta močan dolar in slabša prodaja strojne opreme z...

13 komentarjev

Microsoft zaradi Nokie četrtletje sklenil z največjo izgubo

Microsoft - Microsoft je v zadnjem četrtletju, ki se je končalo junija in je predstavljajo tudi konec fiskalnega leta 2015, ustvaril 2,1 milijarde dolarjev čiste izgube, so sporočili iz Redmonda. Glavni razlog za izgubo kljub 22,2 milijardam dolarjev prihodkov, kar je zgolj pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, je prevrednotenje naložbe v Nokio. Kot smo že pisali, je Microsoft odpisal 7,6 milijarde dolarjev in napovedal, da bodo odpustili 7800 ljudi. Skupni stroški z vključenimi odpravninami in drugimi izdatki zaradi prestrukturiranja bodo predvidoma narasli na 8,4 milijarde dolarjev. Spomnimo: Microsoft je za Nokio odštel 9,5 milijarde dolarjev, že lani pa so odpustili 18.000 zaposlenih.

Tako se kljub dobrim poslovnim rezultatom...

62 komentarjev

Microsoftov dobiček nekoliko upadel

Microsoft - V tretjem četrtletju fiskalnega leta 2015, ki se je za Microsoft pravkar zaključilo, so v Redmondu ustvarili 21,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je temu navkljub zmanjšal za pet odstotkov in dosegel 6,6 milijarde dolarjev. Nekaj dobička, približno 190 milijonov dolarjev, je odnesla integracija in prestrukturiranje prevzete Nokie. Vseeno so nekoliko presegli pričakovanja Wall Streeta, zlasti pa so investitorje navdušili z vrnitvijo 7,5 milijarde dolarjev v obliki izplačil dividend in odkupa lastnih delnic.

Prodaja storitev, zlasti Office 365 in Azure, raste in pomembno prispeva k prihodkov, medtem ko prodaja Windows in Office upada. Windows 10 pričakujemo v naslednjih mesecih in bo - tako upa...

47 komentarjev

Microsoft z rekordnimi prihodki, dobiček nekoliko sklestila Nokia

The Wall Street Journal - Microsoft je v zadnjem četrtletju, ki je že sodilo v fiskalno leto 2015, zbral rekordne prihodke in ustvaril zelo soliden dobiček. Tudi zavoljo dobre prodaje storitev v oblaku ter mobilnih telefonov so prihodki zrasli na 23,2 milijarde dolarjev, dobiček pa se je nekoliko spustil na 5,8 milijarde dolarjev.

Razlog za osemodstotni padec dobička so uradno stroški za integracijo in prestrukturiranje v višini 1,14 milijarde dolarjev, kar z drugimi besedami pomeni, da je ta del požrl nakup Nokie, za katero so odšteli sedem milijard dolarjev. Microsoft je za odpravnine odpuščenih zaposlenih iz Nokie (18.000 ljudi) in reorganizacijo oddelka porabil 1,05 milijarde dolarjev. V naslednjim četrtletju jih iz tega naslova čaka še pol milijarde dolarjev stroškov. Brez tega bi...

25 komentarjev

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nekoliko nad pričakovanji analitikov. V zadnjih treh mesecih so prihodki iz prodaje znašali 37,5 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in dva odstotka več od letošnjih pričakovanj analitikov. Dobiček je upadel na 7,5 milijarde dolarjev, kar predstavlja skoraj desetodstotni padec v primerjavi z lanskim obdobjem. Posledično je nižja tudi marža, ki se je s 40 odstotkov znižala na 37 odstotkov. Applova delnica je zaradi padca dobička izgubila dva odstotka vrednosti, in se giblje okrog 520 dolarjev.

Prodaja iPhonov je...

17 komentarjev

Microsoft rekordno v zadnjem četrtletju

Microsoft - Microsoft je v prvem četrtletju novega fiskalnega leta, ki se je zaključilo konec septembra, posloval rekordno. S prodajo so zaslužili 17,37 milijarde dolarjev, kar je sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani in najboljši rezultat za katerokoli prvo četrtletje v zgodovini, hkrati pa so ustvarili še 5,74 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je šest odstotkov več kot lani. S temi rezultati so zgolj za odtenek presegli napovedi analitikov (o prihodkih 17,24 milijarde dolarjev), delnica podjetja pa je zaključku trgovanja ni dosegla bistvene spremembe tečaja v primerjavi z otvoritvenim.

Še vedno velja, da je glavna molzna krava v Redmondu pisarniški paket Office, ki ga prodaja...

14 komentarjev

Microsoft rekordno, a Bing še vedno prideluje izgubo

Microsoft - Počasi se izteka seznam pomembnih IT-podjetij, katerih poslovni rezultat si moramo ogledati ob polletju. Ob tem nikakor ne moremo preskočiti Microsofta, ki je ponovno presegel pričakovanja analitikov z rastjo prihodkov in dobička.

V zadnjem četrtletju fiskalnega leta 2011, ki se za Microsoft konča 30. junija, so zbrali 17,37 milijarde dolarjev prihodkov, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki v celotnem fiskalnem letu so znašali 69,94 milijarde dolarjev, kar je za 12 odstotkov več kot leta 2010. S tem so ustvarili 6,17 milijarde dolarjev dobička v zadnjem kvartalu (štiri odstotke več kot v lanskem) in 27,16 milijarde dolarjev v celotnem fiskalnem letu...

10 komentarjev

Microsoft povečal dobiček na rovaš Officea in Xboxa

Ars Technica - Naslednje v množici podjetij, ki te dni pridno objavljajo poslovne izkaze za preteklo četrtletje, je redmondski velikan Microsoft. Njegove rezultate bi lahko strnili z besedami nič novega. Nekoliko so povečali dobiček, ki še vedno večidel izvira iz dveh izdelkov - pisarniškega paketa Office in konzole Xbox s pritiklinami, še zlasti Kinectom.

Prihodki od prodaje so znašali 16,4 milijarde dolarjev, kar je za 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. S tem so vknjižili 5,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je za 31 odstotkov več kot lani.

Slabše se je odrezala divizija za Windows, saj so se prihodki od prodaje Windows 7 skrčili za štiri odstotke na 4,4 milijarde dolarjev, kar...

17 komentarjev