»

Prvo avtonomno omrežje tovornih vlakov polno operativno

Ars Technica - Družba Rio Tinto je sporočila, da je njeno avtonomno železniško omrežje za transport železove rude v zahodnoavstralski regiji Pilbara pol leta po začetku preizkusov zdaj operativno. Gre za prve tovorne vlake brez voznika v komercialni rabi na svetu.

Avtomatizirani vlaki v splošnem niso novost. Prvo takšno progo je londonska podzemna železnica dobila že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja in danes po svetu vozi vrsta vozil na tračnicah z večjo ali manjšo stopnjo avtomatizacije. Pa vendarle je takšen režim delovanja zvečine omejen na razmeroma počasne potniške vlake s kratkimi relacijami, kot so tisti na podzemnih železnicah, primestnih ali letaliških povezavah, medtem ko jih v transportnem sektorju še ni bilo - do zdaj.

Lanskega oktobra je rudarska multinacionalka Rio Tinto na stokilometrski...

30 komentarjev

Japonski brzovlak presegel 600 kilometrov na uro

Phys.org - Japonski vlak Maglev s sedmimi vagoni je na 43 kilometrov dolgi testni vožnji v bližini gore Fuji dosegel hitrost 603 kilometre na uro, kar je absolutni rekord za tirna vozila. Hitrost nad 600 kilometrov na uro je držal 11 sekund (skoraj dva kilometra), so sporočili z japonskih železnic, s čimer so presegli rekord 590 kilometrov na uro iz minulega tedna in 581 kilometrov na uro iz leta 2013. Japonski vlak je torej točno desetkrat hitrejši od vlaka med Ljubljano in Zidanim Mostom.

Magnetni vlak med vožnjo lebdi 10 centimetrov nad tiri. Japonska, ki je že sedaj vodilna država na svetu pri gradnji brzovlakov, želi še nadgraditi svoje železniško omrežje in skrajšati potovalne čase. Novi vlaki bodo v prihodnosti vozili na 410-kilometrskem odseku med Tokiom in...

62 komentarjev

SpaceX gradi prototip cevnega zračnega potniškega prometa v Teksasu

Slo-Tech - Milijarder Elon Musk, ki stoji za projektu in podjetji PayPal, Tesla Motors, SpaceX ter drugimi, je napovedal gradnjo testne steze Hyperloop v Teksasu, kjer bodo v praksi preizkušali nov hitrega način prevoza ljudi. Musk je Hyperloop prvikrat napovedal pred poldrugim letom, ki je postavil smel cilj - prepeljati ljudi iz Los Angelesa v San Francisco v pol ure. Poglejmo si, kako in kdaj namerava SpaceX premagati razdaljo 600 kilometrov hitreje od potniških letal.

Na teksaškem forumu o prevozu je namreč Musk napovedal gradnjo osem kilometrov dolgega odseka proge, ki bo "najverjetneje v Teksasu". Prva inkarnacija poldrugo leto stare zamisli bo na voljo podjetjem in študentskim raziskovalnim skupinam, ki...

73 komentarjev

Letošnji World Solar Challenge pripadel Nizozemcem

World Solar Challenge - V Avstraliji se je končal letošnji World Solar Challenge, ki se je začel v nedeljo zjutraj. Prvo mesto na tri tisoč kilometrov dolgem potovanju prek Avstralije, od severnega Darwina do južne Adelajde, je osvojila nizozemska ekipa Nuon z vozilom Nuna7. Gre za ekipo Tehniške univerze v Delftu, ki je na tekmovanju suvereno zmagovala med leti 2001-2007, potem pa so jih prehiteli Japonci. Na cilj so prispeli v četrtek ob 10.03 po lokalnem času. Dobre tri ure pozneje so na cilj prispeli zmagovalci zadnjih treh dirk z japonske univerze Tokai, še uro pozneje pa druga nizozemska skupina Twente. To velja za najprestižnejši razred Challenger, kjer sodelujejo enosedežna vozila z največjo dolžino 4,5 metra, širino 1,8 metra in...

6 komentarjev

V ZDA bodo hibridna vozila umetno hrupnejša

engadget - Ena izmed prednosti hibridnih vozil je zmanjšano zvočno onesnaževanje, saj so pri nizkih hitrostih, ko se bencinski agregati ne vključijo, skoraj neslišni. Pričakovali bi, da bo to ena izmed velikih prednosti za uporabo v urbanem okolju, kjer je zvočno onesnaženje velik problem, a je ameriški zakonodajalec predpisal obvezen hrup.

Ker so pešci podzavestno navajeni na avtomobilski hrup, se včasih zanašajo kar na sluh in ne preverijo, ali je cesta res prazna. Da jih ne bi iznenadili hibridi, je Senat sprejel Pedestrian Safety Enhancement Act. V njem je med drugim predpisano, da morajo proizvajalci hibridov umetno zagotoviti, da bodo njihova vozila hrupnejša, kakor to terja tehnologija pogona. Z drugimi besedami, namenoma bodo morali biti...

92 komentarjev

Tehnologija: najhitrejši vlak

Japan Times - JapanTimes poroča, da so Japonci uspeli postaviti absolutni svetovni rekord v hitrosti vlaka. Vlak, ki je s pomočjo magnetov lebdel na zračni blazini, je dosegel največjo hitrost 581 km/h in tako izboljšal prejšnji rekord za dva kilometra na uro. Takšno hitrost so sicer dosegli s testno vožnjo, a tudi ko bo vlak pričel redno voziti, bo vozil s hitrostmi do 500 km/h, s čimer bo najhitrejši potniški vlak. Hitrosti, večjih od 580 m/h, zaradi same zasnove ne bodo več poskušali dosegati. Več o tem.

23 komentarjev