»

V ZDA iztrošene avtomobilske baterije povezali v 25 MWh

Ars Technica - Ena izmed pogosto izpostavljenih bojazni pri prehodu na električne avtomobile je usoda odsluženih baterij. Čeprav so električni avtomobili v opaznih količinah z nami premalo časa, da bi se iztrošene baterije sploh uspele nabrati, se rešitve že pojavljajo. Ker so zahteve za delovanje v avtomobilih precej stroge, lahko malo postarane baterije še vrsto let delujejo drugod. V Kaliforniji so tako postavili enega največjih zbiralnikov električne energije, ki uporablja baterije iz električnih avtomobilov. Uskladiščiti zmore 25 MWh električne energije, kar ustreza mesečni porabi 100-200 gospodinjstev.

Projekt Sierra v kalifornijskem Lancastru sestavlja 1300 baterijskih paketov iz avtomobilov. Večino sta jih prispevala Honda in Nissan, nekaj pa tudi General Motors in Tesla. S 25 MWh je skladišče več kot dvakrat zmogljivejše kot konec leta 2021. Baterije služijo kot zbiralnik električne energije za glajenje porabe in proizvodnje sončne elektrarne, pa tudi za siceršnje uravnavanje omrežja....

554 komentarjev

Tesla predstavila baterije za napajanje hiše

Slo-Tech - Izvršni direktor podjetja Tesla Elon Musk je na tiskovni konferenci predstavil baterijo Powerwall, ki je namenjena napajanju celotnega doma. Obesi se na steno in omogoča hranjenje energije, ko je ta obilna in poceni, ter njeno izrabo ob konicah porabe. Na trg pride čez tri do štiri mesece in bo sprva bržkone igračka za bogati sloj ljudi, a Musk načrtuje počasno posvojitev v širokem krogu gospodinjstev, kar bi utegnilo spremeniti temelje elektrodistribucije po svetu.

Približno kvadratni meter velika naprava v elegantni črni (ali drugi) barvi tehta približno 100 kilogramov, zato ni presenetljivo, da se pritrdi na zid. Dražja verzija za 3500 dolarjev ima kapaciteto 10 kWh, petsto dolarjev cenejši model pa shrani 7 kWh....

135 komentarjev

Tudi Google razvija baterije

The Wall Street Journal - Ozko grlo pri napredku današnje mobilne elektronike - od pametnih telefonov in ur do kvadrokopterjev in električnih avtomobilov - so baterije. Baterije so še vedno precej težke glede na shranjeno količino energije, sploh če jih primerjamo z naftnimi derivati, pa tudi staranje jim povzroča težave z upadom kapacitete. Zato ni presenetljivo, da je Google naslednje na dolgem seznamu podjetij, ki intenzivno raziskujejo nove baterije. V sklop njihovega eksperimentalnega oddelka Google X zasledujejo baterijski preboj.

Kot piše The Wall Street Journal, je v Googlu že pred tremi leti začela delovati majhna skupina inženirjev, ki razvijajo boljše baterije. Vodi jo nekdanji applovec Ramesh Bhardwaj. Sprva je ekipa v Googlu zgolj testirale baterij...

27 komentarjev

Toshibin odgovor na Google Glass

PC World - Na sejmu Ceatec, ki te dni poteka v Tokiju, je Toshiba pokazala, da so lahko pametna očala tudi manj okorna in vpadljiva kakor Google Glass. Pokazali so prototip Toshiba Glass, ki je na pogled precej bliže klasičnim očalom.

Bistvena razlika je odsotnost kovinskega vmesnika pred steklom, ki je pri Google Glass precej vpadljiv. Koncept je sicer podoben, kar pomeni, projicirni del namestiti ob desni rob očal. Odbojni del oziroma množica prizm je vgrajena v samo steklo in se vidi le, če očala zavrtimo pod določenim kotom. Google Glass ima večjo prizmo pred steklom. Obe delujeta tako, da projektor projicira svetlobo, ki se potem s prizme (pri Googlu na zunanji strani očal, pri Toshibini s prizm v steklu) odbije v oči.

Druga...

11 komentarjev

Prvi telefon s Tizenom: Samsung Z

Samsung - Velika večina Samsungovih pametnih telefonov teče na Googlovem Androidu, ne pa vsi. Že lani so obljubljali telefon, ki ga bo poganjal operacijski sistem Tizen, ki je letos pozimi dobil oprijemljivejše specifikacije. Sedaj je Samsung Z kot prvi telefon s Tizenom tu, so sporočili iz Samsunga.

V notranjosti se ne skriva nič, česar ne bi bili že videli. Procesor s frekvenco 2,3 GHz ima štiri jedra, 2 GB pomnilnika, 16 GB prostora (razširitev z microSD-kartico), kamero z osmimi milijoni točk in sprednjo z dvema ter baterijo s kapaciteto 2600 mAh. Za interakcijo skrbi zaslon z diagonalo 4,8 palca, ki zmore prikazati 1280 x 720 točk. Za...

43 komentarjev

Lenovo bo kupil Motorolo

Slika iz tweeta, ki je razkril dogovor o prodaji - Levo Larry Page, desno Yang Yuanqing

vir: Google
Google - Pri Googlu so avgusta 2011, komaj pol leta po razdelitvi Motorole na Motorolo Mobility in Motorolo Solutions, najavili, da bodo prevzeli prvo podjetje, odgovorno za mobilne telefone, kabelske modeme in televizijske sprejemnike. Slednje so praktično takoj, leta 2012 (prevzem se je zaključil šele maja 2012) prodali naprej, zdaj pa je na vrsto prišel še oddelek, ki izdeluje mobilne telefone. Pri Googlu so namreč ponoči objavili, da Motorolo prodajajo, kupil pa jo bo Lenovo za vsega 2,91 milijarde dolarjev. Pred dvema letoma, ko je bil prevzem zaključen, je Motorola Google stala 12,5 milijarde dolarjev.

Patenti seveda večinoma ostajajo v lasti Googla, Lenovo bo dobil le sveženj 2000 patentov ter dovoljenje za uporabo...

29 komentarjev

Microsoft toži Motorolo

Primer spornega telefona: Droid 2

vir: CNet
CNet - Microsoft je včeraj vložil tožbo (PDF-dokument) zoper podjetje Motorola, v kateri mu očita kršitve devetih patentov. Poleg tožbe na washingtonskem sodišču so vložili še pritožbo na Mednarodno trgovinsko komisijo. Kršeni patenti so povezani z zmožnostmi pametnih telefonov, kot so sinhronizacija elektronske pošte, koledarja, adresarja, obveščanje aplikacij o spremembi jakosti signala in avtonomiji baterije ter podobno. Microsoft trdi, da Motorolini telefoni s sistemom Android nezakonito uporabljajo te tehnologije, ki jih je bil patentiral Microsoft. Primer takega telefona je Droid 2.

Microsoftov pomočnik vodje pravne službe Horacio Gutierrez je dejal, da ima podjetje...

12 komentarjev

Toshiba povišala gostoto energije v Li-ion baterijah

engadget - Višanje gostote energije v baterijah je vedno dobrodošlo, saj to pomeni daljši obratovalni čas naprave pri nižji teži - v teoriji bo prenosnik s 3-celično baterijo, kjer je gostota energije trikrat večja od primerljive 9-celične, deloval enako dolgo.

Toshiba naj bi bila na robu kar 50% dviga gostote. Trenutno ene bolj gostih baterij se izdelujejo za električni motocikel, prihajajo prav tako iz Toshibe, pri 4,2 Ah kapacitete pa gostota nanese na 67 Wh/kg. Nove, še gostejše baterije so prav tako namenjene za prevoz, a z dodatnima dvema kolesoma - za električne avtomobile. Nove, 100 Wh/kg baterije, so, prav tako kot prej omenjene, tretjino redkejše, posledica nanokristalov iz litijevega titanata, ki namesto ogljika, kot pri običajnih Li-ion baterijah, pokriva negativno elektrodo. Le-ta poveča površino anode za kar 33x, zahvaljujoč višjim tokovom, ki so posledica večje površine anode (elektroni lažje oz. hitreje prehajajo iz nje), omogoča tudi hitrejše polnjenje, obenem pa prenese...

14 komentarjev