»

Morda bo algoritem TETRA naposled le odprt

TETRA radijska postaja.

vir: Motorola
Slo-Tech - Po poleti odkritih novih ranljivostih v sistemu TETRA, ki so bile tam najverjetneje namenoma, se sedaj krepijo pozivi k odprtju algoritma. Tehnični odbor ETSI (European Telecommunications Standards Institute) razmišlja, da bi javno razkrili algoritme, ki jih TETRA uporablja za šifriranje komunikacije. Odločitev bodo sprejeli 26. oktobra, je pojasnila tiskovna predstavnica Claire Boyer. Če ne bo konsenza, bo sledilo glasovanje.

Tehnologijo TETRA (Terrestrial Trunked Radio) uporabljajo javne službe, denimo policija in reševalci, a tudi vojska, za komunikacijo v večjem delu Evrope. Z njo preprečujejo prisluškovanje, a protokol ima številne ranljivosti. Te pod vprašaj postavljajo tako varnost uporabo kakor tudi odpornost na prihodnost, saj ne vemo, kaj se še skriva v kodi. Poleti odkrite ranljivosti so teoretično omogočale vrivanje sporočil, deanonimiziranje uporabnikov in podobno. Ranljivosti naj bi bili zakrpali šele ta mesec.

Uporaba nejavnih algoritmov za šifriranje, kjer se za...

6 komentarjev

Windows Server včasih skoči stoletje v prihodnost

Slo-Tech - Na strežnikih, ki jih poganja Windows Server, se lahko sistemski čas nepričakovano spremeni za več mesecev v preteklosti v prihodnost, kar ima često katastrofalne posledice. Napaka ni zelo pogosta, a se je zgodila že številnim administratorjem, ki so bolj ali manj uspešno lovili krivca. To je funkcija Secure Time Seeding (STS), ki jo je Microsoft z dobrimi nameni uvedel leta 2016, a ne deluje pravilno.

STS bi morala zagotavljati točen čas na sistemih, četudi so ugasnjeni in četudi bi se baterije izpraznile. V takih primerih seveda lahko sistem po ponovnem zagonu za uro vpraša dosegljive strežnike s časom, denimo prek protokola NTP. A Microsoft pojasnjuje, da naprava z nepravilnim časom ne more varno komunicirati po omrežju, da bi izvedela točen čas, ki bi ji omogočil varno komunikacijo. To bi se sicer dalo rešiti s kakšno izjemo, a Microsoft se je odločil, da bo problem rešil drugače. V zahtevkih pri šifrirani komunikaciji (SSL handshake) je tudi polje ServerUnixTime, v katerega...

13 komentarjev

Google namerava šifrirati tudi cenejše Android naprave

vir: Google
Google - Googlova varnostna ekipa je pripravila rešitev za šifriranje diskovnega prostora cenejših Android naprav, imenovano Adiantum. Namenjena je telefonom, tablicam, pametnim uram, televizorjem in drugim napravam s starejšimi oz. cenejšimi ARM čipi (npr. ARM Cortex v7), ki ne podpirajo strojno pospešenih šifrirnih algoritmov. Širiranje na teh napravah je zato preprosto prepočasno, da bi bilo praktično. Posledično proizvajalcem teh naprav am še vedno ni potrebno vklopiti šifriranja celotnega diskovnega prostora (full-disk encryption), čeravno Google to načeloma zahteva za vse nove Android naprave že vse od izdaje Androida 5 (Lolipop) pred dobrimi štirimi leti.

Adiantum se zanaša za simetrični šifrirni algoritem ChaCha20 ter na zgoščevalni algoritem Poly1305, ki ju je...

6 komentarjev

Samsungovi in Crucialovi SSD-ji ne znajo varno šifrirati

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze Radbound na Nizozemskem so pokazali, da imajo številni SSD-ji z vgrajenim šifriranjem velike varnostne luknje. Gre za pogone, ki imajo avtomatično šifriranje, ki se izvaja z namenskim čipom na samem pogonu (SED - self-encrypting drives). Popularni so postali zlasti v zadnjih letih, ko se je povečalo število napadov na programsko šifriranje podatkov, saj lahko v takem primeru šifrirni ključ prestrežemo v pomnilniku. Toda nova raziskava kaže (članek), da so SED še slabša rešitev.

Ranljivi so SED, ki uporabljajo specifikaciji ATA security ali TCG Opal. Glavni očitek je obstoj tovarniškega gesla, ki poleg...

31 komentarjev

Velika luknja v Infineonovih kriptografskih čipih

Slo-Tech - Infineonovi čipi TPM, ki jih uporabljajo številne matične plošče za tvorjenje in preverjanje šifrirnih ključev po algoritmu RSA, so ranljivi, sporočajo raziskovalci z Masarykove univerze na Češkem. Čipe nemškega proizvajalca Infineon najdemo v izdelkih najrazličnejših proizvajalcev od Asusa, Fujitsuja, HP-ja, Lenova, Samsung do Googlovih Chrombookov. Uporabljajo se za elektronsko dokazovanje istovetnosti in v pravnem prometu. Ranljivost so odkrili februarja in jo Infineonu sporočili, sedaj pa je potekel dogovorjen embargo, zato bo 2. novembra tudi javno razkrita javnosti na konferenci ACM CCS 2017 v Dallasu. Infineon je obvestilo izdal minuli teden, prav tako je že pripravil...

37 komentarjev

Huda ranljivost v vseh napravah z Wi-Fi

Slo-Tech - Včeraj dopoldne smo izvedeli za ranljivost, zaradi katere so brezžična omrežja precej manj varna, kot smo to mislili. V protokolu WPA2, ki ga uporabljajo številna omrežja Wi-Fi, so raziskovalci odkrili resno ranljivost, ko omogoča prisluškovanje prometu med napravami, ki so povezane v omrežje. Napad se imenuje KRACK (Key Reinstallation Attacks) in sta ga v danes objavljenem članku opisala raziskovalca z belgijske KU Leuven Mathy Vanhoef in Frank Piessens.

Čeprav je ranljivost velika in so prizadete skoraj vse naprave (od Androida...

72 komentarjev

Resna ranljivost v Bluetoothu

Slo-Tech - V implementaciji Bluetootha za Android, iOS, Windows in Linux so odkrili skupino ranljivosti, poimenovanih BlueBorne, ki napadalcem omogočajo napad na napravo, ne da bi se z njo sploh povezali (pair). Z izkoriščanjem teh ranljivosti lahko napadalci na napravah poganjajo zlonamerno kodo, izvajajo napade MITM ter prestrezajo komunikacijo. Izrabiti jih je mogoče tudi pri pisanju črva, ki se samodejno širi po napravah v bližini. V Armisu, kjer so ranljivosti prvi odkrili, poudarjajo, da gre za najresnejšo varnostno ranljivost v Bluetoothu doslej.

Ranljivih naj bi bil okrog pet milijard naprav. Proizvajalci programske opreme so z ranljivostjo seznanjeni in že pripravljajo popravke - nekateri so jih že - a vse naprave posodobitev ne bodo...

26 komentarjev

Vdor v NSA razkril luknje v Ciscovi in drugi omrežni opremi

Slo-Tech - Še vedno odmeva vdor v NSA, ki je zdaj že potrjeno pristen. Neznani napadalci, ki so vdrli v Equation Group, ki je vrsto let sodelovala z NSA (če ni bila njen del) in je imela na svojih strežnikih njena delovna orodja, so na internet priobčili najdena orodja, ki izkoriščajo resnične ranljivosti v obstoječi programski in strojni opremi. To sta že priznala Cisco in Fortinet, po nepotrjenih navedbah pa naj bila ranljiva še vsaj Juniperjeva oprema.

Seznam vseh orodij, ki so v javno dostopnem arhivu, vsebuje ExtraBacon, ki izkorišča ranljivost v Ciscovem požarnem zidu Adaptive Security Appliance pri implementaciji SNMP. Cisco je ranljivost CVE-2016-6366 priznal in napovedal popravek. Trenutno pa so pripravili orodje, ki zazna konkretno programsko opremo iz NSA, in svetujejo...

26 komentarjev

Zloraba spreminjanja bitov v pomnilniku zaradi branja tudi v praksi

Google - Tudi v praksi je mogoče zlorabiti ranljivost rowhammer, ki so jo raziskovalci opisali decembra lani, so pokazali v Googlovem Projectu Zero.

Če na kratko povzamemo decembrsko odkritje, gre za ranljivost, ki je posledica zasnove čipov DDR3. Ker so ti fizično čedalje manjši, večkratno zaporedno branje podatkov iz iste vrstice lahko vpliva na podatke v sosednjih vrsticah. Da napad izvedemo, je treba brati večtisočkrat, preden se zapis v DRAM-u osveži (tipično vsakih 64 milisekund). V tem primeru se lahko spremeni kakšen sosednji bit (bit flip), kar ne vodi nujno do zrušitve sistema. Lahko se namreč zgodi, da pridobimo administratorski dostop do računalnika z eskalacijo privilegijev. Ob odkritju je kazalo, da je ranljivost zelo teoretična in je v praksi ne bo mogoče enostavno zlorabiti, a Google je pokazal, da nas od tega ne loči veliko.

Google je preverjal 29 prenosnih računalnikov in dobra polovica je bila ranljiva. Pokazali so, da je mogoče ranljivost izkoristiti v zločeste namene....

8 komentarjev

LibreSSL za zdaj še nevaren

Ars Technica - LibreSSL, ki je nastal iz OpenSSL s čiščenjem kode in odstranjevanjem nepotrebnih funkcionalnosti, je prilezel do verzije 2.0.0, ki pa je imenu navkljub še vedno nedokončana. Toda pokazalo se je, da je odstranjevanje funkcionalnosti OpenSSL dvorezen meč, saj je LibreSSL v trenutni verziji v nekaterih pogledih nevarnejši od predhodnika.

Težave tičijo v generatorju psevdonaključnih števil (PRNG), ki je pri šifriranju izjemno pomemben. Algoritem Dual EC DRBG za tvorjenje psevdonaključnih števil je na primer imel ranljivost, ki jo je NSA izkoriščala za prisluškovanje. Pregled kode LibreSSL je pokazal, da ima ta pomanjkljiv PRNG.

Zgodi se namreč lahko, da začne PRNG vračati ista naključna števila. To se lahko primeri, kadar ima več inačic procesa v Linuxu isto številko PID. Linux...

17 komentarjev

Iz OpenSSL tudi BoringSSL

Slo-Tech - Dva meseca po najavi paketa LibreSSL, ki nadomešča OpenSSL oziroma predstavlja razvejitev (fork), bomo dobili še tretjo varianto. Google je najavil BoringSSL, ki predstavlja Googlovo lastno inačico.

Spomnimo, da je plaz vprašanj o zanesljivosti OpenSSL-a in njegove alternative verzije sprožila ranljivost Heartbleed, ki je od marca leta 2012 do letošnjega leta omogočala pridobitev neposrednega dostopa do pomnilnika v strežniku in razkritje podatkov v njem, vključno s šifrirnimi ključi. To je poleg žolčnih debat sprožilo nastanek LibreSSL in zaposlitev večjega števila razvijalcev in vzdrževalcev "starega" OpenSSL. Sedaj pa prihaja še Googlov BoringSSL.

Google pravi, da BoringSSL ne bo povzročal težav v trenutnem razmerju moči. Še vedno bodo finančno podpirali Core Infrastructure...

15 komentarjev

Napad na AES v virtualiziranih okoljih

Slo-Tech - Raziskovalci Gorka Irazoqui Apecechea, Mehmet Sinan Inci, Thomas Eisenbarth in Berk Sunar iz Worcester Polytechnic Institute so objavili članek z naslovom Fine grain Cross-VM Attacks on Xen and VMware are possible! v katerem so pokazali, da je v virtualiziranem okolju s pomočjo Bernsteinovega korelacijskega napada mogoč uspešen napad na AES šifriranje. Napad je mogoče izvesti v okoljih Xen in VMWare in sicer iz enega virtualnega stroja na drugega.

Naj omenimo, da napad deluje samo v primeru, da se za šifriranje ne uporablja AES-NI strojno šifriranje, na omenjeni napad pa so ranljive številne kriptografske knjižnice, vključno z OpenSSL, PolarSSL in Libgcrypt. Napad deluje tudi v primeru, da se virtualni stroji nahajajo na različnih jedrih procesorja (a na istem fizičnem strežniku).

Korelacijski napadi v kriptografiji so podvrsta kriptoanalitičnih napadov, ki temeljijo na tim. znanem čistopisu (ang. known plaintext), izkoriščajo pa statistično ranljivost oziroma statistično...

19 komentarjev

Kritična ranljivost v OpenSSL bi lahko omogočala krajo strežniških zasebnih ključev

Napadu pravijo "heartbleed", po SSL razširitvi "heartbeat", ki ga tudi omogoča.

Ars Technica - Letos ni ravno najboljše leto za varno spletno komunikacijo, še posebej ne za dvojček SSL/TLS. Konec februarja smo lahko brali o nemarni kodi za preverjanje pristnosti strežniških certifikatov v Applovem iOS/OS X, še ne dva tedna zatem pa o kar 9 let stari podobni luknji v odprtokodni knjižnici GnuTLS. Malo poenostavljeno rečeno je kazalo, da prav nihče več ne zna pravilno preveriti pristnosti strežniške strani komunikacije.

Zdaj smo dobili še eno luknjo, tokrat na strežniški strani. Pomanjkljiva...

79 komentarjev

S spreminjanjem napetosti čipa do zasebnih RSA ključev

Vektor napada preko napak

vir: Dark Reading
Dark Reading - Raziskovalci iz Univerze v Michiganu bodo na konferenci Black Hat ta teden predstavili zaključke svojega dela, v katerem so z nižanjem voltaže na čipu v strežnikih prišli do celotnega RSA zasebnega ključa. Njihovo delo je nadaljevanje dela raziskovalcev iz Frankfurta, ki so že pred časom odkrili, da je s kvarjenjem procesorja mogoče priti do dela zasebnega ključa, a so takrat predvidevali, da bo rezultate težko reproducirati, posebej pa v nenadzorovanem laboratoriju (torej, v produkciji).

Valeria Bertacco, profesorica na UM, pa je uspela ponoviti napako na strežnikih, ki so tekli na Linuxu in so za RSA enkripcijo uporabljali OpenSSL knjižico. Prva metoda, ki so jo uporabili, je bila da so znižali napetost tranzistorjev pod...

0 komentarjev