»

Gemalto spet izgublja zasebne ključe?

V Evropi naj bi bila poldruga milijarda spornih Germalto pametnih kartic (vir: Fortune)

Schneier.com - Gemalto, eden vodilnih proizvajalcev SIM in pametnih kartic, se je po dveh letih spet zapletel v resen varnostni škandal. Češki varnostni raziskovalci so namreč uspeli ugotoviti, da so bili zasebni ključi na njihovih pametnih karticah, izdanih po l. 2014, zgenerirani iz naključno izbranega števila, ki pa ni tako zelo naključno, kot bi moralo biti. Ni sicer tako hudo kot pri Sony-ju (getRandom = function { return 4; }), vendar pa naj bi bilo mogoče z dovolj računske opreme (po enih ocenah za okvirno 50 milijonov evrov) iz javnega ključa v relativno hitrem času izračunati zasebni ključ. S tem pa ponarediti pametno kartico neke osebe, ter tako prevzeti njeno e-identiteto.

Zgodba ravno te dni odmeva v Estoniji, ki je ena...

7 komentarjev

Nekdo je vdrl v NSA

Slo-Tech - Na Githubu se je znašel skrivnosti arhiv, ki meri 134 MB in ga je tja priobčila doslej neznana hekerska skupina The Shadow Brokers. V arhivu najdemo datoteke, ki vsebujejo kodo, skripte in druge datoteke, ki pripadajo skupini Equation Group. To je skupina, na katero smo postali pozorni lani, ki je izjemno tehnično in kadrovsko podkovana ter ima močne povezave z NSA, ali pa je celo njen del. Kdor je torej vdrl v Equation Group, je vdrl v NSA. In za zdaj vse analize kažejo, da je arhiv pristen.

Strokovnjaki so si enotni, da gre za dejanske podatke iz NSA. Datumi sprememb datotek kažejo, da se je vdor zgodil najverjetneje v drugi polovici leta 2013, bržkone tik po izbruhu afere Snowden. Z drugimi besedami: napadalci so imeli dostop do NSA verjetno že dlje časa, od tedaj pa izvirajo zadnje datoteke, saj je NSA po lovu na čarovnice (beri:...

14 komentarjev

NSA in GCHQ organizirano ciljata na proizvajalce protivirusnih programov

The Inercept - Ameriška NSA in britanska GCHQ se v okviru prisluškovalnih programov načrtno in s posebno pozornostjo lotevata proizvajalcev protivirusne programske opreme, razkriva The Intercept na podlagi najnovejših Snowdnovih dokumentov. Obveščevalne službe se ukvarjajo tako z vzvratnim inženiringom komercialne protivirusne opreme kakor tudi s prestrezanjem komunikacije s proizvajalci in aktivnim vdiranjem vanje.

Še posebej so pozorni na rusko podjetje Kaspersky Lab, ki je odigralo ključno vlogo pri odkrivanju Stuxneta, Flama in nekaterih drugih vladnih trojancev ter enote Equation Group. Februarsko razkritje slednje je bilo največje odkritje Kaspersky Laba, saj so pokazali, da so vladni hekerji...

18 komentarjev

Gemalto priznal vdor, zanika krajo ključev SIM-kartic

Slo-Tech - Po razkritju, da so agentje britanske obveščevalne službe GCHQ in ameriške NSA vdrli v nizozemskega proizvajalca SIM-kartic Gemalto, je omenjeno podjetje izvedlo interno preiskavo in izsledke javno objavilo na internetu. Ugotovili so, da se je vdor v leti 2010-2011 najverjetneje res zgodil, a da so posledice manjše od prvotnih predvidevanj.

Ugotovili so, da je napad nanje prodrl le v administrativno računalniško omrežje, niso pa napadalci mogli dobiti šifrirnih ključev za kartice SIM. Napadalci so sicer to poizkusili doseči, a jih je zaustavil sistem, ki ga je Gemalto ravno za zaščito pred tovrstnimi vdori namestil leta 2010. Gemalto je namreč često tarča napadov, zato so nanje pripravljeni. Četudi pa bi napadalcem...

18 komentarjev

GCHQ in NSA kradeta šifrirne ključe SIM kartic

Uspehi GCHQ pri nezakonitem vdiranju

vir: The Inercept
The Inercept - Kot poroča The Intercept, ki je pridobil dostop do novih Snowdnovih dokumentov, so agentje britanske Government Communications Headquarters (GCHQ) in ameriške NSA vdrli v omrežje podjetja Gemalto, ki je eden največjih proizvajalcev SIM kartic, ter pridobili dostop do avtentikacijskih šifrirnih ključev, ki so shranjeni na SIM karticah.

Avtentikacijski šifrirni ključ Ki je 128-bitna spremenljivka, ki služi za avtentikacijo SIM kartice mobilnemu omrežju. Ki je unikaten in določen v procesu tim. personalizacije SIM kartice (takrat se ustvari tudi unikatna ICCID številka, ki je tudi natisnjena na SIM kartici).

Ki je shranjen na SIM kartici, njegova kopija pa se nahaja tudi v podatkovni bazi...

24 komentarjev

Kako je britanski GCHQ vdrl v belgijski Belgacom

The Inercept - The Intercept, De Standaard in NRC Handelsblad so objavili prvo rekonstrukcijo poteka napada na Belgacom, ki ga je po doslej znanih podatkih zakrivila britanska obveščevalna agencija GCHQ s zlonamernim programom Regin. Edward Snowden, ki je priskrbel precejšen del dokumentov v podporo tem trditvam, pravi, da gre za prvi dokazani primer internetnega napada ene države članice EU na drugo.

Belgacom je belgijski telekomunikacijski operater, ki je bil za napad posebej zanimiv zato, ker v Belgiji z internetno povezljivostjo oskrbuje organe Evropske unije in ker ima v lasti precej podmorskih kablov, prek katerih teče mednarodni internetni promet. Prve anomalije v delovanju sistemov so odkrili poleti 2012, medtem ko je GCHQ napad izvajala vse od leta 2009. Šele julija 2013 so v Belgacomu odkrili, da so anomalije posledica načrtnih napadov z...

38 komentarjev

GCHQ napadal belgijski telekom

Spiegel Online - Dokumenti, ki jih je iz NSA odnesel Edward Snowden, razkrivajo nove podrobnosti iz sveta obveščevalnih služb in netijo nove incidente. Zadnji dokumenti, ki jih je objavil nemški Spiegel, kažejo na britansko vdiranje v belgijski telekom z namenom prisluškovanja.

Prejšnji teden je bil namreč Belgacom tarča obsežnega hekerskega napada, ki je povzročil kar precej skrbi. Belgacom namreč ni majhen, nepomemben telekomunikacijski operater, temveč največji v Belgiji in solastnik BICS-a (Belgacom International Carrier Services). To pa pomeni, da zagotavlja internetno povezavo tudi odjemalcem, kot sta Evropski parlament in Evropski svet. Zaradi tega je ob napadih sum sprva padel na ameriško NSA, za...

17 komentarjev

SIMke končno heknjene

vir: Forbes
Forbes - Tam okoli začetka avgusta se v Las Vegasu vsako leto zbere nebroj varnostnih raziskovalcev (in policajev), seveda zaradi soslednih konferenc Black Hat in Defcon. Temu primerno se julija vidno poveča tudi število najavljenih visokoprofiliranih varnostnih pomanjkljivosti. Ena bolj zanimivih iz letošnje bere, sploh za bralce tega časopisa, bo najbrž najava nemškega kriptoanalitika Karstena Nohla, da je končno uspel vdreti v tisti kos plastike in silicija, ki ga imamo v žepu domala vsi: SIM kartice.

Nohl je dobro znano ime v svetu mobilne telefonije - leta 2009 je bil del ekipe, ki je zlomila mobilni šifrirni algoritem A5/1 - ki so ga nekateri naši operaterji kljub temu prešerno uporabljali še lansko leto, ko se v to poglobili Hudoklin, Kovačič in Rupnik. Posledice tokratnega napada so lahko...

41 komentarjev

Hrošč ob prestopu leta ohromil nemške kreditne kartice

Guardian - Poročali smo že, da so imeli ob prestopu leta težave s procesiranjem plačil s kreditnimi in debetnimi karticami v Avstraliji, a očitno niso bili edini. Podoben hrošč je prizadel tudi Nemčijo, kjer je približno 30 milijonov kartic neuporabnih, ker terminali niso pravilno razumeli spremembe letnice v 2010. Odgovornost za napako je prevzel francoski Gemalto in povedal, da poizkušajo problem rešiti s programsko posodobitvijo, sicer bodo zamenjali kartice. Zanimivo je, da kartice istega izdajatelja v drugih državah niso bile prizadete.

Vsa stvar ni bila poceni, saj naj bi stroški odprave napake presegli 300 milijonov evrov. Pregovorno pedantnim Nemcem pa tovrstne peripetije gotovo ne bodo utrdile zaupanje v kartično poslovanje, ki je na Stari celini še vedno precej manj razširjeno kot v Ameriki.

Zdi se, da je hrošč 2010 povzročil več neprijetnosti kot zloglasni Y2K pred desetimi leti.

6 komentarjev