»

Intelovi procesorji Ice Lake pridejo za božič

Tom's Hardware - Na Computexu 2019 je Intel naznanil, da dolgo pričakovani 10-nanometrski procesorji Ice Lake že potujejo k OEM partnerjem in jih uzremo za letošnji božič, seveda zgolj v inačicah za tanjše prenosnike. Poleg smo dobili dokaj skope podatke in nasploh Intel ni uspel parirati AMDjevi udarni otvoritvi sejma.

Modri tabor je bil po AMDjevi odmevni uvodni predstavitvi postavljen v kočljiv položaj; za pošten dvoboj bi bil moral docela razgrniti podrobnosti prihajajoče serije procesorjev Ice Lake, svojih prvih množično napravljenih čipov v 10 nanometrih, in predstaviti čim širšo paleto izdelkov za vse platforme. Toda to se ni zgodilo in očitno proizvodi še vedno niso na takšni ravni, kot bi si družba želela, kljub že tako znatnim zamudam zaradi težavnega...

47 komentarjev

Intelov tik tak je mrtev

Slo-Tech - Zadnje desetletje je razvoj procesorjev zaznamoval Intelov pristop tik tak, ko sta si izmenjaje sledili nova družina s pomanjšano litografijo v prejšnji arhitekturi (tik) in nadgradnja arhitekture pri enako veliki litografiji. Družine so si sledile približno v letnem razmaku, a je lani prvikrat zaškripalo. Intel je namreč ugotovil, da je prehod s 14 nm na 10 nm zahtevnejši od pričakovanj, zato bo Broadwellu in Skylaku v 14 nm sledil še Kaby Lake, ki bo tudi v 14 nm. Šele potem si lahko obetamo 10 nm. To je pričakovano, saj je bil že prehod z 22 na 14 nm izjemno težaven, a so tedaj še uspeli s tik tak.

Sedaj je jasno, da zastoj ni enkraten, temveč je Intel pristop tik tak dokončno ubil. To lahko razberemo iz letnega poročila 10-K, v katerem je Intel zapisal, da bo še vsaj naslednji dve litografiji uporabljal tristopenjski cikel, ki se imenuje PAO...

71 komentarjev

Nekateri hladilniki ukrivljajo Intelove Skylake

Slo-Tech - Po aferi bendgate se s sorodnimi težavami ubada Intel, ki so mu jo zagodli proizvajalci hladilnikov za procesorjev. Nekateri lastniki novih Intelovih procesorjev iz družine Skylake, ki jih hladijo hladilniki proizvajalca Scythe, so namreč ugotovili, da so njihovi procesorji zviti, ležišča na matični plošči pa poškodovana. Razlog naj bi bili neprimerni, pretežki hladilniki.

Intel je dejal, da bodo incident preiskali, a da ne vidijo razlogov za pritožbe, saj imajo novi procesorji povsem enake specifikacije kot starejši - zdržijo 220 N statične obremenitve. Res pa je, da imajo tanjši substrat od predhodnikov, ki je posledica nove proizvodne tehnike. Očitno so bili starejši precej bolj žilavi, kot so navajale uradne specifikacije, zato so si tako proizvajalci hladilnikov kakor...

77 komentarjev

Kaj bo prinesla nova Intelova družina Kaby Lake

Slo-Tech - Intel je julija presenetil z napovedjo, da se za nedoločen čas poslavljajo od uveljavljenega načina izdaje novih družin procesorjev, ki so smo ga popularno imenovali tik-tok. Najprej so obstoječo arhitekturo pomanjšali v manjšo litografijo, družino kasneje so na isti litografiji izdali novo arhitekturo, in tako naprej. V 14 nanometrih smo najprej dobili Broadwell, pred kratkim Skylake, prihodnje leto pa pride še Kaby Lake, ki je Cannonlake odrinil v leto 2017. O Kaby Lake nismo vedeli nič oprijemljivega, razen da bo še vedno 14-nm arhitektura. Sedaj so na internet ušli prvi konkretni podatki, kakšen bo Kaby Lake in kaj bo prinesel. Verjamemo jim lahko toliko, kot verjamemo kitajski strani Benchlife.info, od koder izvirajo.

Da Intel za prihodnje leto...

24 komentarjev

Za zdaj konec Intelovega ritma tik-tak

Ars Technica - Intel že od leta 2007 nove družine procesorjev predstavlja v ritmu tik tak; to pomeni, da v prvi generaciji (tik) izvedejo prehod na manjšo litografijo brez večjih arhitekturnih sprememb, v naslednji generaciji pa na litografiji iste velikosti arhitekturo znatno izboljšajo (tak). Zmanjševanje litografije postaja čedalje težje, zato bo vsaj na trenutni litografiji sledila še tretja generacija. Dobili smo tik-tak-tok.

Prvi procesorji v 14 nm so bili iz družine Broadwell, sedaj pa jim bo sledila družina Skylake. Pričakovali so, da bo naslednja družina Cannonlake zgrajena že v 10 nm, a se to še ne bo zgodilo. Intelov izvršni direktor Brian Krzanich je potrdil, da je prehod s 14 nm na 10 nm...

60 komentarjev

Intel bojda pripravlja le dva namizna Broadwella

TechSpot - Intelovi procesorji iz družine Skylake so praktično za ovinkom in na prodajne police prihajajo že v drugem polletju. To pomeni, da procesorjev Broadwell za namizne računalnike, torej takšnih, ki sedejo na podnožje LGA1150, ne bo kaj dosti. Za zdaj kaže, da bomo videli le dva.

V drugem letošnjem četrtletju bomo dobili procesorja Core i7-5775C in i5-5675C, ki bosta zgrajena v 14-nm litografiji na arhitekturi Broadwell. Porabila bosta do 65 W električne energije, integrirano bosta imela grafiko Iris Pro 6200, podpirala pa bosta pomnilnik tipa DDR3L-1600. Močnejši brat bo imel frekvenco 3,3 GHz (s Turbo do 3,7 GHz) ter 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika in osem niti s HyperThreadingom (štiri jedra), šibkejši pa frekvenco...

81 komentarjev

Intelovi procesorji Skylake bodo zamudili

DigiTimes - Nova generacija Intelovih procesorjev Skylake za namizne računalnike bo zamudila in bo izšla šele konec avgusta, so po neuradnih informacijah že sporočili svojim partnerjem. Procesorje in tudi pripadajoči vezni nabori serije 100 so bili napovedani za drugo četrtletje letos, a se pomikajo proti koncu tretjega, kar utegne vplivati tudi na prodajo računalnikov, ki se komajda pobira po več zaporednih četrtletjih pešanja.

V težavah so se znašli tudi sestavljavci računalnikov, ki so želeli novosti s procesorji Skylake pokazati že na tajvanskem Computexu, ki bo potekal prvi teden junija. Pričakuje se, da bo zaradi tega prodaja v drugem četrtletju slabša, saj bodo potencialni kupci raje počakali na prihod novih modelov avgusta.

Skylake bo sprva izdelan v 14 nm, kasnje pa v 10...

112 komentarjev

Broadwell bo morda nekoliko zamudil

Z manjšanjem proizvodnega procesa na rezino spravimo vedno več tranzistorjev, a možnost za čip usodne napake s tem seveda raste

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Iz Intelovih tovarn je slišati poročila, da se bo proizvodnja procesorjev na arhitekturi Broadwell začela nekoliko kasneje, kot je bilo sprva pričakovano. Jedra Broadwell, pomanjšanje Haswella, naj bi v večjih količinah začeli proizvajati že v zadnjem letošnjem četrtletju, kar bi jim dalo približno pol leta časa, da ta jedra pretestirajo in zapakirajo v delujoče procesorje s substratom vred, a jim jih je zagodel svež, 14 nm proizvodni proces. Pogostost napak na silicijevih rezinah je bila previsoka za ta stadij proizvodnje, prvi poizkusi odpravljanja pa se niso izkazali za rodovitne.

Pri Intelu sicer mirijo, da so težave že odpravili, a se bo masovna proizvodnja 14 nm procesorjev vseeno začela šele v prvem četrtletju...

67 komentarjev

Intel optimističen za tretje četrtletje

Expreview.com - Intel je z napovedmi za prihodke tretjega letošnjega četrtletja, ki je v polnem zamahu, optimističen. Sprva so znesek postavili na 8,5 milijarde dolarjev, z dovoljenim odstopanjem 400 milijonov doalrjev, a so ga po dobrih poslovnih rezultatih in večjem povpraševanju po procesorjih, veznih čipovjih ter ostalih izdelkih v drugem letošnjem četrtletju so znesek povišali.

Po novem napovedujejo prihodke v višini 9 milijard dolarjev, kar je za celo milijardo več od drugega četrtletja, ki jo je Intel na račun kazni Evropske Unije končal s približno 400 milijoni dolarjev izgube, a vseeno več kot milijardo manjši od lanskega tretjega četrtletja, ko so imeli za 10,3 milijarde dolarjev prihodkov. Dvignila se bo tudi njihova bruto trgovska marža, na zanje bolj običajnih 53 %.

Vse torej kaže, da se računalniška industrija po slabših časih, ki so posledica recesije, pospešeno pobira na noge. Grafičnim čipom zdaj sledijo tudi procesorji, o povečani prodaji pa poročajo tudi iz drugih sektorjev.

5 komentarjev

Intel pričakuje boljše rezultate v zadnjem četrtletju

X-Bit Labs - Intel je danes objavil rezultate svojih analiz, v katerih predvideva, da bodo poslovni rezultati zadnjega četrtletja boljši od predzadnjih. Tiskovni predstavnik tovarne v Santa-Clari je sporočil, da Intel načrtuje povečanje prodaje za šest odstotkov, medtem ko Wall Street ni tako optimističen, saj napovedujejo le triodstotno rast.

Če se še spomnite, Intelovi prihodki v tretjem četrtletju so znašali 6,5 milijard dolarjev, kar je za tri odstotke več kot v drugem četrtletju letos. Za zadnje četrtletje tako Intel namerava svoje prihodke povečati s 6,5 na 6,9 miljarde dolarjev, pri čemer so gotovo pomemben faktor tudi bližajoči se prazniki. Klik!

0 komentarjev

Intelovi poslovni rezultati

Intel - AMD je že nekaj časa nazaj objavil svoje poslovne rezultate za drugo četrtletje. No sedaj pa je to storil še Intel. Glede na drugo četrtletje prejšnjega leta je imel Intel za 24% manj dobička in glede na prvo četrtletje letošnjega leta je bilo dobička manj za 60%. Če primerjamo te rezultate z AMDjem so rezultati nekoliko manj porazni. Seveda ne krivijo za te rezultate slabšo prodajo, le ta je narasla, temveč velika znižanja cen procesorjev, ki pa se še nadaljujejo. Pri Intelu pa so prav tako objavili nekaj načrtov za prihodnje. Načrti temeljijo predvsem na tem, da bo Intel pospeševal prehod iz P3 na P4 procesorje, kar pomeni, da ne bomo videli več veliko verzij P3 Tualatin procesorjev. Prav lahko se zgodi, da bo 1.26GHz verzija zadnja. To pa bo omogočilo tudi prihod novih matičnih plošč z i845 ter VIA P4X266 čipseti.

5 komentarjev

Intel prodal za 20% manj procesorjev

CNet - Hehe, da ne bo slycer jokal, da mora za novice skrbeti sam, mu bom tudi sam malce pomagal. Navijanje ušes ostalih pisunov pa je tudi v poteku, tako da lahko pričakujete izboljšanje stanja...

Prva novica tako prihaja iz Intelovih logov, ni pa prav nič spodbudna. Sodeč po tej novici je namreč Intelova prodaja procesorjev v prvem četrtletju za kar 20% nižja od primerljivega obdobja lansko leto. Analist Dan Niles kot glavni razlog za upad omenja splošno recesijo na računalniškem tržišču, toda mi vemo da je razlogov več. Recimo vse prej, kot bleščeča zamenjava generacij procesorjev (Pentium III na Pentium 4), ter, seveda, AMD. Glede na celoten trg je Intel še vedno v prednosti pred AMDjem, toda slednji mu že drugo leto vztrajno odžira vse več in več tržnega deleža. No, tudi napovedi za drugo četrtletje niso preveč naklonjene Intelu, stanje pa se bo po vsej verjetnosti izboljšalo komaj konec tega leta......

2 komentarja