»

LG V20 prvi novinec z Androidom 7

Slo-Tech - V senci Applovega megadogodka je LG danes zjutraj predstavil svoj novi pametni telefon LG V20, ki se lahko pohvali z dejstvom, da je prvi telefon, ki ima že tovarniško nameščen novi Android 7. Naslednik lanskega V10 je eden največjih telefonov (phablet), saj ima 5,7 palcev velik zaslon IPS-LCD z ločljivostjo 2560 x 1440.

V notranjosti skriva štirijedrni procesor Snapdragon 820, grafiko Adreno 530, 4 GB pomnilnika, 32 ali 64 GB flasha in režo microSD, dvojno primarno kamero (16 milijonov točk s 75-stopinjskim zornim kotom in 8 milijonov točk s 135-stopinjskim zornim kotom), sekundarno kamero s 5 milijoni točk in baterijo s kapaciteto 3200 mAh. Nad glavnim zaslonom najdemo sekundarni...

11 komentarjev

Prihaja BQ Aquaris E4.5

BQ Aquaris E4.5

Slo-Tech - Po dolgoletnem razvoju bomo končno dobili prvi mobilni telefon, ki ga bo poganjal Ubuntu. Ta čast bo pripadla španskemu BQ Aquarisu E4.5, ki ga bo na Stari celini mogoče kupiti od ponedeljka dalje za 170 evrov. Prodajal se bo prek spleta in to v omejenih količinah. Torej ne bo šlo za noben presežnik, temveč povsem običajen pametni telefon, ki pa bo imel hudo nekonvencionalen način prodaje, saj bo na voljo v omejenih količinah in ne vse enote hkrati (flash sales).

Ima 4,5-palčni zaslon z ločljivostjo 549 x 960, štirijedrni procesor Cortex-A7 (bržkone MT6582 z 1,3GHz), 1 GB pomnilnika, 8 GB flasha z možnostjo razširitve s kartico microSD, kamero z osmimi milijoni ter sekundarno kamero s petimi milijoni točk in dve kartici...

21 komentarjev

Finska Jolla (MeeGo) je tu

The Verge - Dočakali smo izid mobilnega telefona Jolla, ki je nastal na pogorišču Nokiinega operacijskega sistema MeeGo. Nokia N9 je bil namreč edini telefon, ki so ga Finci izdelali na tem sistemu, potem pa je bilo konec. Sprva je namreč Nokia nameravala MeeGo upokojiti, a je skupina nekdanjih inženirjev pri Nokii odšla na svoje, odprla podjetje Jolla in nadaljevala razvoj. Prvi izdelek so najavili maja letos, sedaj pa se je na Finskem začela njegova prodaja. V ostale države še pride.

Jolla sodi v srednji razred telefonov. Ima dvojedrni procesor Qualcomm Snapdragon 400 (MSM8930) s taktom 1,4 GHz, gigabajt pomnilnika, 16 GB vgrajenega pomnilnika in razširitev s kartico microSD ter 4,5-palčni...

44 komentarjev

Jolla predstavila prvi telefon, nadaljevanje MeeGoja

engadget - Ko je Nokia ukinila razvoj MeeGoja, se je zdelo, da je ta obetaven operacijski sistem mrtev. Pa ni bilo tako, saj je skupina Nokiinih inženirjev ustanovila podjetje Jolla in nadaljevala razvoj. Rodil se je Sailfish OS.

Sedaj so pri Jolli razkrili prve podrobnosti o telefonu, ki naj bi bil naprodaj še pred koncem leta. Na pogled je nov telefon podoben Nokiinim lumiam, saj ima ličen in minimalističen dizajn ter 4,5-palčni zaslon. V notranjosti mu bije dvojedrni procesor, ima podporo za kartice microSD in seveda 4G LTE. Kamera bo imela ločljivost osem milijonov točk, ločljivost zaslona pa še ni znana, razen da "bo HD".

Pomembnejša od strojne opreme, o kateri pravzaprav še ne vemo veliko, pa je programska oprema. Sailfish...

35 komentarjev

Ubuntu na mobitelih kmalu na voljo razvijalcem

Ubuntu na Galaxy Nexusih

vir: TechCrunch
TechCrunch - V začetku januarja so pri Canonicalu objavili, da nameravajo pripraviti mobilno različico svoje Linux distribucije Ubuntu. Prvi mobilni telefoni z Ubuntujem so napovedani za konec letošnjega leta oz. za začetek prihodnjega leta. Ker pa je danes vsaka uspešna mobilna platforma odvisna od aplikacij zanjo (ter ker je svet poln radovednih hekerjev, ki preizkusijo še tako nestabilne različice programske opreme), bo Canonical prve testne različice mobilne distribucije ponudil na voljo nekoliko prej. Natančneje že prihodnji teden, 21. februarja. Namestiti jih bo mogoče na Samsungov Galaxy Nexus (ki je bil uporabljen kot demonstratorska naprava pred enim mesecem) ter nekoliko bolj svež LG-jev Nexus 4.

Testne različice bodo predstavljene v sklopu Mobile World...

10 komentarjev

Sprint predstavil Kyocera Echo

CNet - Včeraj pozno zvečer je Sprint v New Yorku predstavil dlje časa napovedovano Kyocera Echo. Gre za prvi pametni telefon, ki ima dva na dotik občutljiva zaslona. Oba merita 3,5 palca in podpirata ločljivost 800 x 480 točk. Če ju zavrtite, dobite en zaslon z diagonalo 4,7 palca.

Na napravi teče Android 2.2, ki omogoča delovanje v štirih načinih: standardnem, tabličnem, optimiziranem in simultane večopravilnosti (simultasking). V standardnem načinu deluje kot običajni pametni telefon z enim zaslonom, medtem ko v tabličnem načinu programi uporabljajo oba, kot da gre za enega. Optimizirani način pomeni, da je aplikacija odprta na enem zaslonu in ima orodne vrstice na drugem, medtem ko...

0 komentarjev

Dell ne mara Linuxa

PC Pro - Pred tremi leti smo poročali, da je Dell izbral Linuxovo distribucijo Ubuntu kot alternativni operacijski sistem, ki bo lahko na računalnike prednaložen namesto Windows. Časi se obračajo. V začetku tega meseca so postavili informativno spletno stran, kjer so uporabnikom svetovali, da je Windows primeren za vse, ki bodisi imajo izkušnje z Windows bodisi so novi uporabniki računalnikov, medtem ko je Ubuntu le za tiste, ki nameravajo programirati v odprti kodi. Neposrečeno in zavajajoče, a to še ni vse.

S svoje spletne strani so umaknili uporabniške računalnike, ki bi imeli prednameščen Ubuntu. Iskanje po njihovi spletni strani odkrije le en sam prenosnik z Ubuntujem, pa še ta je Dell Latitude 2100 za poslovneže. Dell trdi, da to ne pomeni konec Ubuntuja v njihovem podjetju, saj je računalnike s tem sistemom še vedno moč naročiti prek telefona. Kot pravijo, so želeli le poenostaviti svoje spletne strani in uporabnikom ponuditi največkrat izbrane konfiguracije. S tem so zmanjšali...

264 komentarjev