»

Seagate pokazal klasični disk za PCIe/NVMe

Slo-Tech - Doslej smo moderne diske priklapljali prek vmesnika SATA, kar za najhitrejše SSD-je ni bilo več dovolj, zato so uporabljali PCIe in protokol NVMe. Seagate je sedaj izdelal prvi klasični disk (HDD), ki se priključuje prek PCIe/NVMe. Uporablja Seagatov krmilnik, ki podpira protokole SAS, SATA in NVMe prek priključka NVMe.

Predstavili so ga na Open Compute Project Summit v San Joseju. Za zdaj je novi disk še v fazi prototipa, zato ga ni možno kupiti in niti ne poznamo njegove kapacitete -- na fotografijah so uporabili 18-TB Exos X18 -- a naj bi ga prvi kupci dobili prihodnjo jesen. Široka prodaja pa je napovedana za leto 2024.

Diski seveda niso tako hitro, da bi SATA predstavljal ozko grlo. Razlogi so drugje. Podobno kot tudi današnje tipkovnice priključujemo prek USB-ja, čeprav so tudi stari vmesniki zagotavljali več kot dovolj pasovne širine, želimo tudi pri komponentah za shranjevanje podatkov standardizirati priklope. Seagate meni, da bo sčasoma NVMe prevladal in da je zato...

1 komentar

Izšle specifikacije NVMe 2.0

Slo-Tech - Konzorcij NVM Express (NVMe) je sprejel in izdal specifikacije za novo verzijo standarda NVMe 2.0, ki ostaja nazaj združljiv s predhodno verzijo (NVMe 1.4). Novosti, ki jih uvaja NVMe 2.0, bodo omogočile, da bodo NVMe podpirali tudi klasični diski, ne le SSD, ki jih bo moč priključiti prek PCIe. NVMe je specifikacija za dostop do trajnega spomina, torej SSD-jev, kartic PCI Express, M.2 ipd.

Podpora diskom je ena največjih sprememb v NVMe, kar je tudi razlog, da se nova verzija imenuje 2.0 in ne 1.5. Diski sicer danes še niso dovolj hitri niti, da bi v celoti izkoristili SATA 3.0, a v prihodnosti bi to lahko predstavljalo ozko grlo, denimo pri diskih z dvojno roko za bralno-pisalne glave. Opazen je trend po poenotenju priključnih standardov, kjer bi lahko NVMe postal prevladujoč.

Druge novosti niso nič manj pomembne. Tehnologija ZNS (Zoned Namespaces) omogoča pametno razporeditev zapisanih podatkov v cone, nekakšno sprotno defragmentacijo, ki je namenjena izboljšanju dostopnih...

7 komentarjev

CES 2015: Hitrostni rekorder Samsung SM951 SSD

Samsung - Današnji SSD-ji so hitri, če jih primerjamo z diski z vrtečimi ploščami, a Samsung je na CES-u pokazal nov SSD, ki konkurenco brutalno povozi. SM951 bere podatek s hitrostjo 1600 MB/s, zapisuje pa jih z zavidljivimi 1350 MB/s - če ga priključite na PCIe 2.0. Na vodilu PCIe 3.0 ti številki zrasteta na 2150 in 1550 MB/s ter 130.000 in 85.000 IOPSp pri naključnem branju.

Novi SSD se priključuje prek M.2 vmesnika na PCIe in prihaja v kapacitetah 128, 256 ali 512 GB (večina današnjih plošč žal še ne podpira PCIe 3.0 prek M.2, take so X99 iz Asusa, Asrocka in MSI ter Z97 iz Asrocka), obljubljajo pa tudi 1 TB. Ta format po eni strani zaradi samega vmesnika omogoča visoke hitrosti dostopa, po drugi strani pa pogon zavzame bistveno manj...

28 komentarjev

DDR4 na namizja prihaja čez 2 leti

Intelove platforme preteklosti in prihodnosti

vir: Wccftech.com
Wccftech.com - Nedavno smo podali specifikacije, s katerimi se bo ponašal Haswell-E. Gre za najbolj zahtevnim uporabnikom in strežniški uporabi namenjeno arhitekturo, ki bo verjetno kot prva podprla DDR4 kot pomnilniški standard. Vprašanje na mestu je torej, kdaj lahko pričakujemo podobno na namizju. Izkaže se, da približno leto za Haswell-E. Slednji namreč izide čez dobro leto (Ivy Bridge-E prihaja v začetku letošnje jeseni, Haswell-E verjetno leto kasneje), medtem ko bo vsaj na Intelovi strani namizna platforma podporo za DDR4 dobila šele z arhitekturo Skylake. Slednja je v Intelovem programu Tick-Tock na enakem mestu kot Haswell, torej je Tock.

Gre namreč za novo arhitekturo na starem, 14 nm procesu, katere predhodnik bo Broadwell, na 14 nm pomanjšan Haswell. Broadwell najverjetneje lahko pričakujemo čez približno leto dni, a se pričakuje, da bo namenjen le za prenosnike ter za nekatere...

37 komentarjev

Še letos standard za dvakrat hitrejši PCIe 4.0

EETimes - Čeprav je bil standard PCI Express 3.0 dorečen šele pred kratkim, se njegov naslednik PCI Express (PCIe) 4.0 že pripravlja. Poleg tega, da bo kakor PCIe 3.0 na voljo tudi v zunanji izvedenki, nas seveda zanimajo specifikacije notranje variante.

PCIe 4.0 bo zmogel prenos do 16GT/s na vodilo, kar pomeni nekako 256 Gb/s za različico PCI Express x16. Še vedno bodo uporabljali bakrene vodnike, iz katerih se po besedah vodje razvojne skupine Ramina Neshantija, še da iztisniti ena nova generacija. Za zunanjo izvedenko se omenjajo tudi optični vodniki, a bomo videli, kaj bo iz tega. Bodo pa morali spremeniti proizvodni postopek in materiale, kar bo prva večja sprememba v vseh generacijah PCIe; priključek bo nazaj združljiv. Omejitev povezave bo zaradi višjih hitrosti strožja, in sicer na 20 do 30 cm, medtem ko PCIe 3.0 preživi tudi pol metra. Z repetitorji bo šlo tudi dlje.

Ekipa za razvoj standarda, v kateri...

17 komentarjev

Novi SSD-ji v MacBook Airih

Hexus - Najnovejši podatki kažejo, da so pri Applu potihoma zamenjali opremljevalca za pogone SSD, ki jih uporabljajo v novi generaciji MacBook Airov. V teh revolucionarnih prenosnikih skoraj brez premikajočih se delov (razen ventilatorja) so sprva uporabljali Toshibine module v nestandardni obliki, te pa naj bi nedavno, tožbi navkljub, zamenjale Samsungove enote. Glavna prednost pogonov SM128C, kakršna je njihova oznaka, so višje hitrosti, saj v primerjavi z do 175 MB/s pri zapisovanju in do 210 MB/s pri branju, kolikor zmorejo Toshibini 128-gigabajtni pogoni z oznako TS128C, novi primerki zmorejo do 210 MB/s pri zapisovanju oz. do 261 MB/s pri branju podatkov. Obenem so novi pogoni dodali še podporo NCQ.

Potrditve, da gre za Samsungove module, še ni, a to ne bi bilo prvič, da bi Apple uporabil njihove pogone. Obenem v smer Samsunga taco pes moli tudi z oznako SM128C. Module, poimenovane Blade X-gale, so pri Toshibi sicer po predstavitvi MacBook Aira dali na voljo javnosti, a pretirane...

4 komentarji

Standard PCI Express 3.0 dorečen

Yahoo News - Organizacija PCI Special Interest Group, ki je pristojna za standardizacijo PCI Expressa, je včeraj objavila, da je končan in za člane dostopen standard PCI Express 3.0 (PCIe 3). Glavni novosti sta večja hitrost in večja učinkovitost, medtem ko je standard nazaj združljiv s PCIe 2. PCIe 3 ponuja 128- ali 130-bitno kodiranje in prenosno hitrost do osem gigaprenosov na sekundo; tako lahko eno PCIe 3 x16 ležišče zmore 32 GB/s. Prve naprave, ki bodo izkoriščale PCIe 3, bodo usmerjevalniki in stikala za 40-gigabitno omrežje. Testiranje se bo pričelo prihodnje leto, prvi izdelki pa naj bi bili na voljo že v prvem četrtletju.

7 komentarjev

PCI Express 3.0 šele 2010.

X-Bit Labs - Posebna skupina, ki razvija standard PCI Express, PCI SIG, se je odločila, da bomo PCI Express 3.0 lahko začeli uporabljati leto pozneje, kot so sprva napovedovali. Da bi ohranili združljivost s PCIe 1.0 in 2.0, bodo potrebovali več dela, kot so pričakovali, zato bodo končne specifikacije standarda pripravili šele do sredine prihodnjeta leta. To avtomatično pomeni, da bomo prve izdelke, združljive s PCIe 3.0, videli šele leta 2011.

Tretja verzija standarda PCIe bo prinesla kar nekaj novosti, med njimi velja omeniti hitrost vodila 4.0 GHz in prehod na 128- in 130-bitne sheme kodiranja. Prejšnji verziji sta uporabljali 1,25 GHz- oz 2,5 GHz-vodilo, težava pa je sedaj to poenotiti. Poleg tega sta konec julija AMD in HP predlagala še nekaj dopolnil v PCIe 3.0, ki bo omogočila medsebojno združljivost PCIe, HyperTransporta, QuickPath Interconnecta in Etherneta za iste kartice. Drugi dodatek pa bi omogočil koprocesorjem ali drugim čipom komunikacijo prek sistemskega pomnilnika z uporabo...

7 komentarjev