»

Na evropske meje prihaja umetna inteligenca

Slo-Tech - V okviru evropskega projekta iBorderCtrl se začenja šestmesečna pilotna faza, v kateri bodo na štirih mejnih prehodih na Madžarskem, v Latviji in Grčiji preverili nov sistem preverjanja potnikov z umetno inteligenco. Gre za 4,5 milijona evrov vreden evropski raziskovalni projekt (v okviru sheme Obzorje 2020), v katerem sodelujejo raziskovalne inštitucije in zasebni partnerji iz Grčije, Cipra, Velike Britanije, Poljske, Španije, Madžarske, Nemčije in Latvije pod luksemburško koordinacijo. Projekt, ki se je začel septembra 2016, se bo zaključil prihodnjega avgusta.

V projektu želijo razviti animiranega virtualnega mejnega agenta z umetno inteligenco, ki bo preverjal potnike. Z umetno inteligenco bo...

94 komentarjev

CIA svetuje agentom, kako na letališču neizstopajoče prestopiti evropsko mejo

Slo-Tech - WikiLeaks je objavil interna dokumenta, s katerima CIA agente usposablja za prepričljivo letalsko potovanje, ko so pod krinko. Dokumenta z oznako Secret/NOFORN, kar pomeni, da ju ni dovoljeno deliti z ostalimi državami v obveščevalnem zavezništvu Petero oči (Avstralija, Kanada, Nova Zelandija, Velika Britanija), podrobno opisujeta tako splošne prakse kakor tudi posebne postopke, ki jih za preverjanje potnikov uporabljajo v posameznih državah.

Nasveti poleg zelo splošnih...

29 komentarjev

Snowdnu zmanjkuje držav, EU ostro proti ZDA zaradi vohunjenja v Bruslju

Guardian - Edward Snowden, ki je razkril obsežno vohunjenje NSA za ameriškimi in drugimi državljani, še vedno tiči na moskovskem letališču Šeremetjevo. Glavne težave mu povzroča ameriška zahteva za aretacijo in preklican potni list, zaradi česar ne more odpotovati. V Moskvo je iz Hongkonga prispel z dokumenti, ki mu jih je uredilo ekvadorsko veleposlaništvo, kar pa je Ekvador že označil za napako, veleposlanika pa bodo kaznovali. Da bi Snowden lahko sedaj kam odpotoval, mora dobiti dokumente, do česar pa bo najlaže prišel, če mu katera država odobri azil.

Rusija to gotovo ne bo, saj je predsednik Vladimir...

57 komentarjev

Madžar si skušal naklikati pot do službe

Tule naj bi čakala sanjska služba.

vir: SecurityWeek
SecurityWeek - Zanimiva prigoda: 26-letni računalnikar Attila Németh je svoje znanje o informacijski varnosti skušal pretvoriti v službo v IT oddelku mednarodne hotelske verige Marrott, žal brez uspeha. Po pristanku v DC-ju ga je namesto predstavnika hotela sprejel uslužbenec tajne policije in mu po krajšem samoobtožilnem intervjuju pokazal pot naravnost pred sodnika.

Attila se je iskanja službe lotil skrajno resno. Prečesal je spletne strani hotela in zbral vse mogoče e-poštne naslove zaposlenih (več kot sto njih), nato pa jim večkrat poslal uradno izgledajoč email z okuženo priponko. Ko je eden od zaposlenih pošto vendarle odprl, mu je s tem podaril stranski vhod (backdoor) v hotelski informacijski sistem. Tam se je...

60 komentarjev

Bo sedež evropske banke podatkov v Estoniji?

Heise - Po poročanju avstrijskih medijev je Estonija edina država, ki se poteguje za sedež Agencije za operativno upravljanje obsežnih informacijskih sistemov na območju svobode, varnosti in pravice. Kot piše v sporočilu komisije, ki je bilo objavljeno junija, bo novoustanovljena agencija zbirala tri skupine podatkov.

Sprva bodo hranili informacije za obstoječi schengenski sistem (SIS 1+), ki ga bo kmalu nadomestil SIS II. Vizumski informacijski sistem (VIS) bo pooblaščenim nacionalnim organom omogočal rokovanje s podatki o vizumih, tudi z biometričnimi podatki, in bo važen instrument za zaščito zunanje meje in izvrševanje skupne vizumske politike. EURODAC pa bo informacijski sistem, ki bo hranil prstne odtise prosilcev za azil in nezakonitih priseljencev. Trenutno SIS in VIS podpirajo Francozi in Avstrijci, EURODAC pa Komisija sama, a to ne bo trajalo večno. Ugotovili so, da bo najbolje ustanoviti posebno agencijo, ki se bo lahko 24 ur dnevno ukvarjala s tem. Proračun projekta do leta...

12 komentarjev

Uspešno razbitje biometričnega potnega lista!

Guardian - "Da bi preprečili nove teroristične napade, je potrebno uvesti biometrične potne liste, ki jih kriminalci ne bodo mogli ponarediti. Z njimi bomo vsi bolj varni." Tako je šla mantra o potrebnosti novih biometričnih potnih listov, ki so jo začeli v ZDA, kmalu pa jo je začela prepevati še Evropa.

A kako je v resnici?

Danes je The Guardian objavil članek, kjer opisuje, kako je dvema britanskima raziskovalcema uspelo v britanski biometrični postni list dejansko tudi vdreti.

Raziskovalca sta namreč uspela razbiti šifrirno zaščito potnega lista (oziroma njegovega RFID-čipa) in s tem pridobila dostop do domnevno varne vsebine potnega lista. Vsebina potnega lista poleg osebnih podatkov vsebuje osebno fotografijo, v bodoče pa bo vsebovala tudi prstne odtise.

Izkazalo se je namreč, da komunikacija med RFID-čipom in čitalcem sicer poteka v šifriranem načinu (uporabljajo 3DES), vendar se šifrirni ključ nahaja na samem potnem listu! Ključ je namreč sestavljen iz številke potnega lista,...

46 komentarjev

Biometrični potni listi tudi v Sloveniji?

Slo-Tech - V času vsesplošne paranoje pred teroristi in "teroristi" so se ameriške oblasti odločile zagnati projekt US-VISIT (United States Visitor and Immigrant Status Indicator Technology). Program predvideva zbiranje osebnih podatkov za vse tujce, ki za vstop v ZDA potrebujejo vizum, osebni podatki pa vključujejo med drugim tudi fotografiranje in oddajo prstnih odtisov. Celoten postopek naj bi trajal okrog 15 sekund.
Za državljane 28 držav, ki so vključene v program visa waiver oz., ki za obisk ZDA do 90 dni ne potrebujejo vizuma pa ta program ne velja, vendar...
Vendar pa ZDA zahtevajo, da te države v svoje potne liste po 26. oktobru vključijo biometrične podatke, sicer bodo njihovi državljani ob vstopu v ZDA obravnavani na enak način kot državljani drugih držav, ki za vstop potrebujejo vizo.

Ministrstvo za notranje zadeve RS je tako 12. januarja izdalo sporočilo za javnost, iz katerega je moč razbrati, da bodo imeli novi slovenski biometrični potni listi vgrajene brezkontaktne čipe z...

43 komentarjev