»

Odkrit trojanec za Linux

Symantec - Raziskovalci Kaspersky Laba so odkrili drugi del trojanskega konja Turla, ki je v zadnjih štirih letih okužil državne organe, vojaške računalnike, veleposlaništva, raziskovalne in izobraževalne ustanove ter podjetja v več kot 45 državah. Avgusta je postalo jasno, kako je Turla okuževal računalnike z operacijskim sistemom Windows, a to je bil le del uganke.

Te dni so razkrinkali tudi trojanca za Linux in hkrati spoznali, da je bil njegov domet bistveno širši, kot so predvidevali. Turla sodi v podoben rang kakor Regin, torej so ga izdelali hekerji z zaledjem države, čeprav še ni mogoče reči, katere. Nemški G Data verjame, da je Turla povezan z Rusijo, a trdnih dokazov ni.

Turla za Linux uporablja premetene...

125 komentarjev

Trojanec za Android

Lastniki mobilnikov z Androidom pozor! Preverite svoje naročnine na SMS klube

vir: TG Daily
TG Daily - Popularne platforme in operacijski sistemi se vedno spopadajo z zlonamerno kodo oz. vsaj večino nje. Lep primer tukaj so operacijski sistemi Windows, za katere je nesnage neprimerno več, kot za konkurenčna, a mnogo manj razširjena OS X in Linux. V tem primeru se je sicer pogosto govorilo, da so sistemi Windows najbolj luknjasti in hroščati, a je nedavna raziskava pokazala, da ta naslov pravzaprav pripada OS X-u.

V ZDA se na področju mobilnih platform najhitreje širi Android, a njegovo širjenje ni zanemarljivo tudi drugod po svetu, kjer še vedno kraljuje Nokia. Posledično se seveda veča še baza uporabnikov, ki platformo naredi bolj mamljivo za...

6 komentarjev

Poganjanje Windows brez administratorskih pravic varneje

Ars Technica - Omenjeni napotek je skorajda že stara lajna računalnikarjev, a kaj ko se ga uporabniki ne držijo. Za poganjanje sistema z administratorskimi pravicami ni pametnih razlogov (še zlasti po uvedbi funkcije Run as), saj se tako morebitna nesnaga bolj neovirano razširi po sistemu. Na BeyondTrust so opravili analizo (PDF), ki te nasvete podkrepi s številkami. Ugotovili so, da pri poganjanju sistema brez administratorskih privilegijev izzveni:

  • 90 odstotkov odkritih kritičnih ranljivosti Windows 7
  • 100 odstotkov ranljivosti v Microsoft Office iz leta 2009
  • 94 odstotkov ranljivosti v vseh verzijah IE in 100 odstotkov ranljivosti v Internet Explorerju 8, oboje iz leta 2009
  • 64 odstotkov vseh lani odkritih ranljivosti v Microsoftovih izdelkih.

To pomeni, da si lahko življenje zelo...

58 komentarjev

Odkrit trojanec v USB-polnilcu baterij

CNet - Če se zalega skriva v programih sumljivega porekla, po možnosti prenesenih iz nelegalnih virov, ni presenetljivo. Smo pa za spoznanje bolj začudeni, ko jo k svojemu izdelku priloži kar kak proizvajalec. Podjetju Energizer jo je zagodel lasten USB-polnilnik baterij z imenom Duo. Programska oprema, ki jo je bilo moč s spleta prenesti za rokovanje z napravo, je namreč namestila tudi knjižico Arucer.dll, v kateri se skriva trojanec, ki posluša TCP-vrata 7777 in zmore prebirati imenike, pošiljati in sprejemati datoteke ter izvajati programe.

Kako se je trojanec znašel v njihovih gonilnikih, podjetju še ni jasno, zato so prenehali prodajati Energizer Duo in umaknili okužene programe s spleta. Kot pravijo, sodelujejo s CERT-om in ameriško vlado pri preiskovanju neljubega dogodka. Vsem, ki so se ujeli v past, podjetje svetuje odstranitev...

7 komentarjev

Izšla je Cinelerra 2.0

Slashdot - Ena najboljših aplikacij za urejanje videa v Linuxu je dosegla naslednjo stopnjo v razvoju. Izšla je namreč različica Cinelerra 2.0.

Med novosti, ki jih prinaša, sodi tudi zmožnost kodiranja videa v H.264 in MPEG-4 brez plačila Quicktime pro licence s pomočjo Quicktime4linux. Nova različica omogoča tudi neposreden uvoz MPEG in IFO datotek.

Več o Cinelerri si lahko preberete na strani projekta Heroine Virtual Ltd., ki uporabnikom prinaša orodja za popolno urejanje videa.

13 komentarjev

Linuxaški trojanec

The Register - Ko že vsi tako poročajo kako so Windowsi ranljivi na razne črve in trojance, si oglejmo, kakšne so razmere na Linux sceni. Lahko rečem, da je Linux malce manj na udaru, vendar se še vedno najde kakšen trojanec ali črv, ki napada tudi Linux sisteme. Pred kratkim se je na internetu pojavil trojanec z imenom Remote Shell, ki je precej podoben slavnemu Back Orificu. Nekateri so Remote Shell imeli že za novega Code Reda, vendar se je kasneje izkazalo, da Remote Shell ni niti slučajno tako "ploden", kot je Code Red, zato ne predstavlja kakšne posebne grožnje. Čeprav se Remote Shell ne razmnožuje tako množično, pa to še ne pomeni, da ni nevaren. Če se naseli v Linux strežniku, naredi le-tega precej občutljivega na razne napade. Trojanec lahko pride v sistem preko e-maila. Ko se znajde v sistemu inštalira "zadnja vrata" (backdoor), ki prisluškujejo UDP portu 5503 ali višjemu in omogočajo raznim hekerjem, da prevzamejo strežnik. Ko je sistem enkrat okužen, trojanec to sporoči na domačo...

0 komentarjev