»

Google odpravlja luknjo v evropski pravici do pozabe

Google - Google se bo nekoliko uklonil pritisku evropskih oblasti in varuhov zasebnosti, ki vse od znamenite razsodbe Sodišča Evropske unije iz leta 2014 zahtevajo razširitev pravice do pozabe na vse Googlove strani, kadar do njih dostopamo iz evropskega naslovnega prostora. Odslej bo pravica do pozabe veljala na vseh verzijah Googlovega iskalnika, če se bomo nahajali znotraj EU, kar bo Google ugotavljal z geolokacijskimi storitvami (npr. iz IP-naslova).

Po omenjeni sodbi mora Google v Evropi na zahtevo dotične osebe zagotoviti pravico do pozabe oziroma umika zadetka iz rezultatov iskanja, kadar posamezen zadetek kaže na stran, ki podaja netočne, nerelevantne ali pretirano osebne podatke, ki niso v javnem interesu. Google (in...

12 komentarjev

Google bo moral pravico do pozabe za Evropejce razširiti na cel svet

Heise - Delovna skupina iz 29. člena je sprejela smernice za uveljavljanje pravice do pozabe v praksi, ki med drugim Googlu ter ostalim iskalnikom nalagajo razširitev pravice na celi svet.

Gre za tolmačenje sodbe Sodišča Evropske unije, ki je prinesla pravico do pozabe. Po njej ima posameznik pravico od iskalnikov terjati odstranitev povezav do člankov, ki govorijo o njem, če se z vsebino ne strinja. Google in druščina so glasno protestirali, a jim ni preostali nič drugega kot spoštovati odločitev.

Google se vseeno upira na vse legalne načine. Pri iskanju po osebnih imenih iskalnik izpiše, da so rezultate mogoče nepopolni. Hkrati so pozabo omejili na Googlove lokalizirane strani za države EU, medtem ko so v tujini in na osnovni strani google.com rezultati iskanja...

83 komentarjev

Wikipedija izdala prvo poročilo o transparentnosti

Wikipedia - Tudi Wikipedija se je pridružila stranem, kot sta na primer Google in Facebook in ki izdajajo poročilo o transparentnosti. K temu jih je spodbodla nova evropska zakonodaja (oziroma njeno tolmačenje), ki od iskalnikov znotraj EU zahteva možnost odstranitve iskalnih rezultatov. Ker je nekaj odstranjenih povezav tudi na članke v Wikipediji, so se odločili, da izdajo svoje prvo poročilo o transparentnosti.

Pri tem ne gre samo za odstranitev povezav z Googlovih rezultatov iskanja, kar je bil povod za to odločitev. Vseeno pa velja omeniti, da je Google med 91.000 zahtevki prejel tudi 50 takih, ki so se nanašali na strani na Wikipediji in da jih je nekaj tudi upošteval. V Wikipediji temu nasprotujejo, zato so začeli objavljati seznam vseh...

3 komentarji

Tudi Bing začel pozabljati

vir: Google
Microsoft - Tudi Microsoftov spletni iskalnik Bing se je pridružil Googlu in našel način, kako implementirati sodbo evropskega sodišča, da je treba omogočiti pravico do pozabe. Bingova implementacija je zelo podobna Googlovi.

Kdor želi iz seznama zadetkov pri iskanju na Bingu odstraniti povezave do strani, ki vsebujejo takšne ali drugačne osebne podatke, mora izpolniti spletni obrazec na Microsoftovih straneh. V njem mora najprej dokazati prebivališče v EU in svoje ime, kar stori s kopijo osebnega dokumenta, potem pa pojasniti, kaj in zakaj želi zakriti. Povedati mora tudi, ali gre za javno osebo, saj je pravica do pričakovane zasebnosti za premierja vendarle drugačna kot za lokalnega vodovodarja.

Microsoft pravi, da bodo preverili vsak zahtevek - ki jih verjetno ne bo malo, saj jih je Google prejel že več kot 70.000 - in se...

7 komentarjev

Google bo pokazal, ali so rezultati iskanja 'pozabljeni'

vir: Google
Guardian - Google se še naprej pripravlja na uvedbo pravice do pozabe, ki jo je minuli mesec zahtevalo Evropsko sodišče. Kot smo že poročali, bo lahko vsakdo izpolnil spletni obrazec, na katerem se bo moral identificirati in navesti natančne naslove strani, ki jih želij izbrisati iz iskalnih zadetkov, če te vsebujejo neprijetne informacije o njem.

Google je samo prvi dan prejel več kot 12.000 zahtevkov, do danes pa se jih je nabralo več kot 40.000. Vse obravnavajo ročno, ker je treba presojati, ali gre za relevantno informacijo, ki ne bo pozabljena (recimo obsodba), ali ne. Nasprotniki sicer terjajo, da bi to pravico odločanja imela nevtralna institucija, najraje kar kakšno sodišče, a za zdaj ostaja v Googlovih rokah.

Glavno neznanka pa je bila, ali bodo drugi uporabniki pri iskanju imeli informacijo, da so rezultati...

1 komentar

Pravica do pozabe pri Googlu v praksi

vir: Google
Google - Pred dvema tednoma je Evropsko sodišče odločilo, da spletni iskalniki s svojim sistematičnim iskanjem in predstavljanjem rezultatov zbirajo podatke, zaradi česar so zavezani spoštovati evropsko zakonodajo o zaščiti zbirk osebnih podatkov. Z drugimi besedami: uzakonili so pravico do pozabe. Po pričakovanjih se je na Google usul plaz zahtevkov, največ iz Nemčije. Google je zato danes predstavil spletni obrazec, s katerim lahko zahtevamo izbris osebnih podatkov iz rezultatov iskanja.

Google izkušnje na tem področju že ima, saj lahko lastniki avtorskih pravic s celega sveta zahtevajo izbris povezav do strani, ki kršijo intelektualno lastnino. Obrazec za izbris osebnih podatkov je zelo podoben.

Uporabnik mora posredovati skeniran posnetek osebnega dokumenta, veljaven elektronski naslov, ime osebe, ki je prizadeta zaradi...

11 komentarjev