»

München preizkuša sistem za napovedovanje vlomov

Heute - V Münchnu so začeli preizkušati sistem za preprečevanje vlomov, ki spominja na Posebno poročilo in Številke. Na podlagi preteklih dogodkov predvidevajo, kje se bodo v bližnji prihodnosti zgodili vlomi, in jih z okrepljeno policijsko prisotnostjo preprečilo.

Realnost je seveda še daleč od filmov. Sistem Precobs, ki ga razvija nemški IfmPt (Institut für musterbasierte Prognosetechnik), ne povedal, kdo in kam bo vlomil, ampak bo dal približno informacijo, v katerem okolišu lahko v naslednjih dneh pričakujemo vlom. Sistem se napaja iz podatkovne baze o vlomih, ki obsega podatke za obdobje zadnjih sedem let. Vodja kriminalistične policije v Nürnbergu Karl Geyer pojasnjuje, da si številni vlomi sledijo po znanem zaporedju. Storilci se v naslednjih dneh po vlomu vrnejo v...

14 komentarjev

Na CES-u problem tatvine razstavljene opreme

Varovanje zgoščenk pred tatvino.

Slo-Tech - Kjer je množica in po možnosti še ogromno drage tehnične opreme, so tudi tatovi. Vsakoletni lasvegaški sejem CES ni izjema. Vsako leto se tam srečujejo s tatvinami, razkrivajo razstavljavci manj prijetno in izpostavljeno plat CES-a. Tudi letos ni bilo nič drugače.

Največkrat se razstavljavci soočajo z majhnimi tatvinami, čeprav so bili tudi letos primeri nasilnih vlomov in odtujitev. Razstavišče ima sicer svojo varnostno službo, zaradi česar vse tatvine niti niso prijavljene policiji in se po uradnih statistikah torej sploh niso zgodile. Razstavljavci seveda razkrivajo drugačne zgodbe.

Kot recimo pojasnjujejo v Unirexu, vsak večer vso svojo opremo in eksponate zaklenejo v posebno pisarno na svoji stojnici, a niti to ni...

17 komentarjev

Študija (ne)učinkovitosti Londonskega CCTV videonazdornega sistema

Prebivalce in obiskovalce Londona vsak dan zabeleži tudi več tisoč CCTV kamer.

vir: BBC
BBC - Londonska metropolitanska policija je nedavno naročila študijo učinkovitosti sistema več kot milijon CCTV kamer v širšem območju Londona. Rezultati so pokazali, da s pomočjo videonadzora v povprečju ujamejo 1 nepridiprava na 1000 nameščenih kamer, oz. konkretneje, od 269 storilcev vlomov in tatvin so jih s pomočjo videonadzora odkrili le 8 (to so slabi trije odstotki). Potem je treba upoštevati še stroške nabave kamer (pol miljarde funtov po celi državi) in ceno njihovega vzdržavanja in uporabe. Eden od poslancev je poročilo komentiral z besedami, da "CCTV ustvarja maksimalne stroške ob minimalnem učinku", da "grobega posega v posameznikovo zasebnost nikakor ne upraviči z majhnim oz....

74 komentarjev

Ameriška policija testira program za predvidevanje lokacije kaznivih dejanj

Uspešna aretacija na eni od predvidenih 'vročih točk'.

vir: The New York Times
The New York Times - Policijske službe v Santa Cruzu, mestecu v osrednji Kaliforniji, so začele uporabljati posebno računalniško simulacijo za predvidevanje, v katerih delih mesta naj bi se na tekoči dan zgodilo največ kaznivih dejanj. V program, ki osnuje na modelih za predvidevanje lokacij popotresnih sunkov, vsako jutro vnesejo tekoče podatke o kriminaliteti, nakar izračuna 10 najbolj verjetnih žarišč kriminala za tekoči dan. Eno žarišče ustreza kocki s stranico 150 metrov (500 čevljev) in je lahko celo tako natančno kot "ta in ta parkirna hiša". Na najbolj vroče točke nato razpošljejo dodatne patrulje kot sredstvo za odkrivanje in preprečevanje kriminala. Prvi rezultati so vzpodbudni - število vlomov v stanovanja je julija upadel za 27% glede na isti...

38 komentarjev

Ukraden prenosnik z 11 milijoni osebnih podatkov

BBC - BBC in Slashdot poročata, da so v javnost pricurljali podatki, da so uslužbencu angleške Building Society Nationwide med vlomom v stanovanje ukradli službeni prenosni računalnik, na katerem so bili osebni podatkih 11 milijonov komitentov. Odgovorni zatrjujejo, da nihče izmed prizadetih ni doslej izgubil niti penija, prav tako pa naj jim ne bi grozila nevarnost kraje identitete. Hkrati poudarjajo, da niso bila ukradena gesla, PIN-številke ali druge občutljive informacije, dočim izgubo številk računov in imen označujejo kot možno.

Problem se seveda ne skriva v vsakdanjem vlomu, temveč je alarmanten podatek, da je do njega prišlo pred tremi meseci, a so ga obelodanili šele sedaj. Prav tako se poraja vprašanje, kaj je 11 milijonov osebnih podatkov počelo na prenosniku enega uslužbenca in zakaj sploh niso bili enkriptirani.

7 komentarjev

Ko vlomilci nič ne odnesejo, pač pa celo nekaj prinesejo...

Arnes - Enkrat konec prejšnjega leta, je nekdo vlomil v pošto v Haifi v Izraelu. Ker pošta opravlja tudi bančne storitve, bi pričakovali, da bodo vlomilci kaj odnesli. Pa ni bilo tako. Policisti, ki so prihiteli na kraj dogodka, namreč niso odkrili nobene škode.

Potem pa je čez dober mesec na tej pošti nenadoma izginilo okrog 13.000 USD. Preiskava je pokazala, da so vlomilci ob prvem vlomu v omrežje pošte podtaknili brezžično dostopno točko. Kasneje so odprli nekaj fiktivnih računov, kamor so s pomočjo vstopa v poštno omrežje preko brezžične povezave (domnevno iz varne oddaljenosti nekaj sto metrov) prenesli denar.

Kljub vsemu je izraelska policija aretirala hekerja (oz. crackerja), ki naj bi vse skupaj tudi izvedel. Gre za 24-letnega Davida Sternberga, ki je že bil aretiran zaradi kraje 80.000 kreditnih kartic v ZDA. Da pa fant le ni tako nedolžen, pa kaže tudi dejstvo, da so ga najprej aretirali zaradi vožnje ukradenega avtomobila.

Vsekakor se občasno izplača pogledati, če ste v vašem...

9 komentarjev