»

Upravljavec AlphaBaya sploh ni skrival svoje identitete

Slo-Tech - Ko beremo o velikih policijskih akcijah, ki se raztezajo čez več držav in v katerih zaprejo nezakonito spletno tržnico, dostopno le prek Tora, si v mislih predstavljamo zapleteno iskanje upravljavca strani in pravo detektivsko delo. Toda v primeru največje spletne tržnice AlphaBay, ki so jo zaprli v začetku meseca, jim je to delo izdatno olajšal kar aretirani (in sedaj že pokojni) kolovodja. Alexandre Cazes, ki je vodil spletno stran, ki je imela 40.000 prodajalcev in več kot 200.000 kupcev, s čimer je bila 20-krat večja od legendarnega Silk Roada, je za upravljanje strani uporabljal kar svoj osebni Hotmailov elektronski naslov.

Prav neverjetno je, da je vso komunikacijo z uporabniki tržnice, vključno s pozdravnim sporočilom za nove člane, vodil z naslova...

51 komentarjev

AlphaBay zaprl vrata zaradi policije, upravljavec storil samomor

Slo-Tech - Priljubljena nezakonita tržnica na temnem delu spleta (darknet), ki je ugasnila v začetku meseca in zaradi česar so mnogi sumili, da so jo upravljavci popihali z denarjem, je dočakala tudi uradni konec. Izkazalo se je, da so stran zaprli v policijski raciji. V organizirani akciji organov pregona ZDA, Kanade in Tajske so v Bangkoku že 5. julija aretirali Alexandra Cazesa, ki je bil domnevni kolovodja. V Kanadi so izvedli več hišnih preiskav. Teden dni pozneje, torej to sredo, se je 26-letni Cazes v priporu na Tajskem obesil s svojo brisačo. V celici je bil sam, znakov nasilja ni bilo. V tajskem priporu je čakal na izročitev ZDA, za kar so že tekli postopki. Cazes je na Tajskem živel že osem let, imel pa je za 12 milijonov...

132 komentarjev

Aretiran še zadnji od ustanoviteljev TPB

TorrentFreak - Kot poroča TorrentFreak, je Tajska obmejna policija včeraj prijela še zadnjega od četverice pobeglih ustanoviteljev priljubljenega švedskega torrent trackerja in iskalnika The Pirate Bay. Fredrik Neij je trenutno v priporu in čaka na izročitev v domačo državo, kjer ga čaka 10 mesecev ne najbolj prijaznega zaporniškega režima.

Neij sicer že vse od izreka sodbe s svojo soprogo in otroci živi v Laosu, kar je tudi javno povedal za potrebe februarja lani izdanega dokumentarca TPB: AFK. Kljub temu v tej državi ni imel posebnih težav s policijo, naj pa bi ga, vsaj tako trenutno poročajo lokalni mediji, že nekaj časa sledila odvetniška firma, ki da jo je najela hollywodska stara garda. Njeni detektivi naj bi tako ugotovili, da...

16 komentarjev

Na Švedskem aretirali soustanovitelja The Pirate Baya

Ars Technica - Na Švedskem so aretirali enega izmed soustanoviteljev The Pirate Baya Petra Sundeja, ki je bil obsojen na osem mesecev zapora, a se ni nikoli zglasil na prestajanju zaporne kazni.

Ustanovitelji The Pirate Baya Peter Sunde, Carl Lundström, Fredrik Neij in Gottfrid Svartholm Warg so bili leta 2009 obsojeni na krajše zaporne kazni, potem pa so se prvi trije leta 2012 pritožili in dosegli še manjše znižanje dolžine zaporne kazni, medtem ko je Warg pobegnil, a so ga kasneje našli. Sunde bi se moral leta 2012 zglasiti na prestajanju osemmesečne zaporne kazni, a ga tja ni bilo. Tudi pritožba na Evropsko sodišče za človekove pravice ni pomagala, saj je to lani razsodilo, da jih Sundeju švedsko sodišče ni kršilo.

Od tedaj ga je...

4 komentarji

Soustanovitelj Pirate Baya bo izročen Danski, grozi mu šest let zapora

Slo-Tech - Švedska je sporočila, da bodo prihodnji teden Danski izročili švedskega državljana Gottfrida Svartholma Warga. Pri nas ga poznamo kot enega izmed soustanoviteljev strani The Pirate Bay, na Dansko pa ga bodo v petek poslali zaradi obtožb o vdoru v računalniški sistem policije, s katerimi se bo moral spopasti. Warg je trenutno v švedskem zaporu, kjer že prestaja enoletno zaporno kazen.

Warga so lani prijeli v Kambdoži in ga kmalu zatem izročili Švedski. Warg je namreč eden izmed četverice obsojenih v procesu Pirate Bay in edini, ki se ni udeležil obravnave. Carl Lundström, Fredrik Neij in Peter Sunde so se namreč na odločitev sodišča iz leta 2009 pritožili in dosegli znižanje enoletnih zapornih kazen na nekaj mesecev, medtem ko je Warg pobegnil v Kambdožo, zato je...

12 komentarjev

Ustanovitelj Pirate Baya izročen Švedski

PC World - Kambodža je Švedski izročila Gottfrida Svartholma Warga, ki so ga 30. avgusta aretirali na podlagi mednarodne tiralice. Warg je eden izmed četverice ustanoviteljev in skrbnikov zloglasne strani The Pirate Bay, ki je bila na Švedskem obsojena na enoletne zaporne kazni in plačilo odškodnine. Poleg tega je Warg obtožen tudi sodelovanja pri računalniškem vdoru v sisteme podjetja Logica. Takoj po prispetju na Švedsko so ga na stockholmskem letališču Arlanda priprli in začeli postopke zoper njega.

Medtem ko so se Carl Lundström, Fredrik Neij in Peter Sunde na...

11 komentarjev

Pritožba skrbnikov The Pirate Baya zavrnjena

Z leve: Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm in Peter Sunde

vir: PC Pro
PC Pro - Lanskega aprila je sodišče v Stockholmu razsodilo, da je četverica, ki je skrbela za strežnike The Pirate Baya, kriva pomoči pri omogočanju dostopa do avtorsko zaščitenih vsebin (assisting making available), za kar so dobili zaporne kazni po leto dni. Na razsodbo so se pritožili in jo izgubili, a jim je prizivno sodišče skrajšalo zaporne kazni in povišalo globe.

Fredrik Neij bo moral odslužiti 10 mesecev, Peter Sunde osem in Carl Lundström štiri mesece. Gottfrid Svartholm Warg se še ni uspel zagovarjati, ker je bil bolan, zato do takrat njegova kazen ostaja eno leto, kot je bilo določeno na prvi stopnji. Sodišče pa jim je povišalo globo, ki bo namesto 32 milijonov kron znašala 46 milijonov kron (pet milijonov evrov)....

153 komentarjev

The Pirate Bay mora proč, stoprvič

Ars Technica - Famozni The Pirate Bay je prejel na svoj račun že toliko obtožb, tožb, razsodb, očitkov in podobnega, da vesti o novih odločitvah sodišč zoper to stran kaj kmalu ne bodo več novice. Švedsko sodišče je to pot ponovno zahtevalo od skrbnikov strani, da popularni tracker umaknejo z interneta, v nasprotnem primeru jim grozijo visoke globe. Godfrey Svartholm Warg in Fredrik Neij lahko tako pričakujeta vsak pol milijona kron (48.000 evrov) kazni, če ne bosta upoštevali zahtev sodišča. Slednja se branita z besedami, da stran že od leta 2006 ni več njuna, marveč v lasti podjetja Reservella, za vsak primer pa je dvojica že zdavnaj zapustila Švedsko.

Kdo točno je za skrivnostnim sejšelskim podjetjem, ni znano. Nizozemska protipiratska skupina trdi, da gre za nabiralniško podjetje Neija, ki takšna namigovanja kategorično zanika. Vse skupaj je pravzaprav že smešno, saj je stran, za katero je sodišče že pred pol leta razsodilo, da je nelegalna, še vedno meni nič tebi nič na spletu.

436 komentarjev