»

V Hollywoodu dosegli dogovor glede uporabe umetne inteligence

Slo-Tech - Po 146 dneh so ameriški sindikat scenaristov in piscev za filmsko, televizijsko, radijsko in spletno produkcijo WGA (Writers Guild of America) in predstavniki studiev sklenili dogovor, ki bi lahko končal stavko. Triletno kolektivno pogodbo morajo potrditi še člani sindikata - teh je okoli 11.500 - nato pa se lahko nadejajo nekoliko boljših plačil. Prinaša tudi regulacijo uporabe umetne inteligence.

Dogovor so sklenili včeraj pozno zvečer, ko je sindikat postavil enega izmed rokov. Podrobnosti o dogovoru še niso znane, saj končno obliko pogodbe še pripravljajo. Vemo, da zvišuje plačilo za delo piscev, uvaja pravičnejše nadomestilo za predvajanje pretočnih vsebin ter omejuje uporabo umetne inteligence.

Postopek sprejetja je precej kompleksen, saj ga mora najprej potrditi stavkovni odbor, nato pa še pristojna odbora v vzhodni in zahodni konfederaciji, ki se združujeta v WGA. Šele nato bo potekalo glasovanje o koncu stavke. Tako se še vedno lahko zgodi, da bo to tehnično najdaljša...

19 komentarjev

Foxconn bo investiral milijardo dolarjev v Indijo

Reuters - Največji proizvajalec elektronike na svetu, tajvanski Foxconn (ki ima tovarne v glavnem na Kitajskem), bo vložil milijardo dolarjev v razširitev indijskega obrata za sestavljanje Applovih iPhonov. Tudi na tak način Apple, od katerega je Foxconn močno odvisen, ščiti svoje pozicije med trgovinskim sporom med Kitajsko in ZDA. Apple zato na svoje dobavitelje, med katerimi je Foxconn ključen, pritiska, naj čim več proizvodnje preselijo izven Kitajske.

Foxconn bo širil tovarno Sriperumbudur v zvezni državi Tamil Nadu, približno 50 kilometrov zahodno od Chennaija. V tovarni že sedaj proizvajajo iPhone XR, v prihodnjih treh letih pa bodo proizvodnje kapacitete še povečali. To bo vključevalo tudi proizvodnjo še drugih modelov iPhonov in zaposlitev dodatnih 6000 ljudi. Poleg tega ima Foxconn tovarno tudi na jugu Indije v v zvezni državi Andhra Pradesh, kjer pa ne proizvaja Applovih naprav. Proizvaja pa nekaj Applovih naprav tudi podjetje Wistron v indijskem Bengaluruju.

Uradno Apple...

15 komentarjev

Slabše povpraševanje po iPhonu težava za Applove dobavitelje

Slo-Tech - Pešanje prodaje iPhonov oziroma že samo upočasnjevanje rasti ni le nevšečnost za investitorje, temveč ima zelo otipljive posledice tudi na zaposlene in dobavitelje. Največji dobavitelj in tudi največji proizvajalec elektronike na svetu, kitajsko-tajvanski Foxconn, je moral zaradi nižjega povpraševanja odpustiti 50.000 začasno zaposlenih. Številka ni tako presenetljiva, saj ima Foxconn več kot milijon zaposlenih in ker vsako leto odslovijo začasno zaposlene sezonske delavce, pomenljiv pa je datum. Medtem ko vsako leto odpuščajo januarja - od avgusta do januarja je visoka sezona proizvodnje - so letos omenjene odpustili že sredi oktobra.

Foxconn ni edini, ki se prilagaja zniževanju povpraševanja. Tudi Pegatron je lani novembra odpovedal več pogodb kot...

85 komentarjev

Foxconn vendarle kupil Sharp

Terry Gou, direktor Foxconna

Slo-Tech - Po nepričakovanem zastoju v pogajanjih se je Foxconn naposled vendarle odločil, da prevzame Sharp. Za večinski delež v podjetju bodo odšteli 3,5 milijarde dolarjev, kar je za približno milijardo dolarjev manj, kot so ponujali februarja. Razlog je isti, kot je tudi povzročil skorajšnji odstop do pogajanj - Sharp je v slabši kondiciji, kot je kazalo na prvi, grozi pa mu 3,1 milijarde dolarjev dodatnih obveznosti, za katere pred tem niso imeli oblikovanih ustreznih rezervacij. Foxconn je zato konec februarja sporočil, da bodo podjetje še enkrat natančno pregledali (due diligence) in se nato odločili, ali bodo nadaljevali.

Foxconn bo dobil 66-odstotni delež Sharpa, so se dogovorili v končni verziji sporazuma. Poleg tega bo...

2 komentarja

Pri Foxconnovem prevzemu Sharpa v zadnjem hipu rumena luč

Slo-Tech - Čeprav smo v začetku meseca pisali, da je dogovor med Foxconnom in Sharpom o prevzemu slednjega praktično dokončan, in čeprav je danes zjutraj Sharp na svojih straneh tudi uradno potrdil podpis pogodbe o prevzemu, je zaškripalo. Foxconn je še enkrat premislil in sporočil, da dogovora še ne bodo podpisali, ker imajo pomisleke o Sharpovi prihodnosti.

Foxconn je povedal, da so danes dopoldne še pred zasedanjem Sharpovega upravnega odbora temu sporočili, da morajo razjasniti vsebino dogovora in nekaj podrobnosti še urediti. Sharp naj bi bil nekaj ključnih informacij razkril šele včeraj, zato Foxconn potrebuje dodaten čas za analizo. Gre za 3,1 milijarde dolarjev, ki bi jih Sharp lahko v prihodnosti dolgoval (contingent...

4 komentarji

Stavkajoči v brazilski podružnici Foxconna izsilili dvig plač, možne zamude pri dobavi

Zbor pred tovarno

Slo-Tech - O slabih delovnih pogojih, kršenju pravic in njihovih stavkah običajno pišemo v povezavi s kitajskim podjetjem Foxconn, to pot pa so se uprli delavci v brazilski tovarni Foxconn 2. Več kot 3700 zaposlenih v tovarni v zvezni državi São Paulo je stavkalo od 11. septembra zaradi slabih plač in nejasnih pogojev za napredovanje in kariero. Zaradi enakih razlogov so v isti tovarni stavkali tudi februarja 2013. Tovarna v mestu Jundiaí je edini kraj izven Kitajske, kjer proizvajajo najnovejši iPhone 6, zato si Foxconn stavke tam praktično ni mogel privoščiti.

Po petih dneh se je stavka končala, sporoča sindikat delavcev. Sindikat in Foxconn so na delovnem sodišču dosegli dogovor o zvišanju plač in vzpostavitvi jasnega sistema nagrajevanja in napredovanja, ki ga tovarna Foxconn 1 v istem kraju že ima. Začasno zvišanje...

36 komentarjev

Stavka v Amazonu Nemčija za višje plače

Stavka 14. maja 2013

Spiegel Online - Zaposleni v nemški podružnici največjega spletnega trgovca Amazona so začeli drugo stavko v tem mesecu, s katero si želijo izboriti dvig plače, piše Der Spiegel. Prva opozorilna stavka 14. maja letos je bila enodnevna, a ker napredka v dogovorih od tedaj ni bilo, se stavka ta teden nadaljuje.

Amazon trenutno zaposlene v Nemčiji plačuje 9,30 evra na uro. Sindikat Ver.di zahteva zvišanje urne postavke na 10,66 evra v Leipzigu. V drugem nemškem obratu v Bad Hersfeldu Amazon trenutno plačuje 9,83 evra, sindikat pa terja 12,18 evra na uro. Amazon v Nemčiji zaposluje 9000 ljudi, nezadovoljstvo pa je izbruhnilo, ker noče podpisati sektorske kolektivne pogodbe, ki velja za trgovino na drobno in prodajo po pošti (Einzelhandel...

78 komentarjev

Foxconn zanika stavko, delavci pravijo drugače

PC World - Takole z razdalje nekaj tisoč kilometrov je težko dobiti zanesljive informacije iz prve roke, še zlasti če beseda teče o Kitajski. Kitajske oblasti se namenoma trudijo, da v javnost ne pobegne preveč nezaželenih informacij, Foxconn pa si še posebej prizadevati zamegliti dogajanje v podjetju. Včeraj smo poročali o stavki delavcev, o kateri je svet obvestil China Labor Watch, ki je danes končana. A Foxconn zanika, da bi se bila stavka sploh zgodila. Delavci, ki so ostali na delovnih mestih med prazniki, so to storili na lastno željo in so prejeli trikratno plačilo za ta čas, so še dodali v podjetju.

China Labor Watch je sporočila, da je med 3000 in 4000 delavcev v petek popoldne začelo stavkati zaradi nemogočih tehničnih zahtev pri izdelavi novega iPhona 5 in zaradi prisilnega nadurnega dela med...

27 komentarjev

Delavci v Foxconnu stavkajo

CNet - Med 3000 in 4000 delavci v kitajskem podjetju Foxconn, ki je znan kot največji pogodbeni proizvajalec in sestavljavec elektronike, je včeraj začelo stavkati. Povod za stavko so strožja merila za nadzor kakovosti (quality control) pri izdelavi iPhona 5.

Kot poroča neprofitna organizacija China Labor Watch (CLW), se je stavka začela včeraj okoli 13.00 po pekinškem času v Foxconnovi tovarni v mestu Žengžou na severu države in do tega trenutka še ni končana. Delavci protestirajo proti zvišanju zahtev za končno kakovost izdelka, ki jih je Foxconn enostransko vzpostavil, ne da bi delavcem spustil norme, zagotovil ustrezno izobraževanje ali dvignil plačilo. Novi standardi so tako strogi, da...

46 komentarjev

V Foxconnovi tovarni zaradi nemirov ustavljena proizvodnja

The New York Times - V Foxconnovi tovarni v Taiyuanu so med delavci izbruhnili nemiri in protesti, v kateri je po neuradnih podatkih udeleženi 2000 zaposlenih, zaradi česar je tovarna začasno zaprta zaradi preiskave incidenta. Foxconn je nemire tudi uradno priznal, a suho zatrjuje, da za proizvodno linijo posledic ni.

V Taiyuanu stoji ena največjih Foxconnovih tovarn, ki proizvaja izdelke iz magnezijeve zlitine za zabavno elektroniko in avtomobilske dele. Po neuradnih informacijah proizvajajo tudi zadnji del ohišja za novi iPhone 5, zaradi česar so delavci izredno obremenjeni. Novi iPhone 5 se namreč prodaja kot vroče žemljice, nadurno delo v slabih pogojih pa je v Foxconnu tako ali tako stalnica, medtem ko naj bi bilo stanje v Taiyuanu še slabše kot v povprečju.

Nemiri...

86 komentarjev

Foxconn dviguje plače in krči nadure

The New York Times - Povečano zanimanje svetovne javnosti za pogoje dela v kitajskih proizvodnih obratih, kjer se proizvaja večina sodobne elektronike, žanje prve pozitivne rezultate. Apple je prejšnji teden namreč napovedal neodvisno inšpekcijo svojih kitajskih dobaviteljev in podizvajalcev, ki jo bo izvedla FLA. S tem želijo utišati kritike in dokazati, da jim je mar za dostojne pogoje dela za kitajske delavce, tako da se ne bodo več pojavljale obtožbe o hudih kršitvah delovne zakonodaje. V petek si je predsednik FLA ogledal Foxconnove tovarne in ugotovil, da pogoji dela sicer niso katastrofalno slabi, končno poročilo pa še čakamo. Neodvisne nevladne organizacije pa že leta opozarjajo, da je situacija nevzdržna.

V soboto pa so v Foxconnu sporočili, da bodo zvišali plače...

44 komentarjev