»

Linija Surface v zadnjih dveh letih prinesla 1,7 milijard dolarjev izgube

ComputerWorld - Prodajne številke za tablico Surface niso ravno take, da bi se Microsoft z njimi hvalil, so pa v svojih četrletnih finančnih poročilih vendarle začeli objavljati podatke o prihodkih iz tega naslova. Computerworld je preveril te številke in ocenil, da je celotna linija Surface v zadnjih dveh letih Microsoftu prinesla za 1,7 milijarde dolarjev izgube (za 1,25 milijard v evrih).

V prejšnjem četrletju, ki se je končalo z junijem, je bilo 409 milijonov dolarjev prihodkov, a ob 772 milijonih stroškov (razvoj, proizvodnja, marketing, idr). To pomeni izgubo v višino 360 in še nekaj milijonov v teh treh mesecih. Lep del tega je sicer enkratni odpis zavoljo v zadnjem hipu preklicane linije Surface Mini ter...

62 komentarjev

Kalifornijski proračun z več stomilijonsko luknjo posredi slabega poslovanja Facebooka

Zuckerbergova dilema.

vir: The Economist
Bloomberg - Lepe prihodke iz Facebookove majske javne izdaje delnic si je očitno obetala tudi zvezna država Kalifornija, kjer podjetje domuje.

Po poročanju Bloomberga so se nadejali ustalitve cene pri vsaj 35 dolarjih na delnico. Ta številka naj bi številne prvotne lastnike prepričala v prodajo svojega deleža, država bi pri tem pobrala 1.9 milijarde dolarjev dodatnega davka na kapitalske dobičke. Oceno so januarja meseca seveda vključili v letošnji proračun (skupaj 91 milijard dolarjev; za ilustracijo, naš proračun šteje 10.1 milijarde evrov oziroma tam 12.5 milijard dolarjev, primanjkljaja pa je za 1.7 milijarde dolarjev).

Nekoliko slabše poslovanje podjetja jim je tako pokvarilo načrte. Delnica je ravno v petek za krajši čas poniknila pod 20 dolarjev, v ponedeljek pa...

3 komentarji

Microsoft presenetil z izgubo zaradi prevrednotenja, poslovanje rekordno

Microsoft - Izgube Nokie in RIM-a niso nič presenetljivega, saj se podjetji že precej časa ubadata s hudim upadom prodaje in rdečimi številkami. A ko podobne vesti sporočijo iz Redmonda, je jasno, da nič ni, kot je nekoč bilo. Microsoft je objavil četrtletne rezultate in prvič v zgodovini, odkar kotirajo na borzi, so ustvarili izgubo. Po 26 letih dobičkonosnih letih je v preteklem četrtletju programski gigant zabeležil 492 milijonov dolarjev izgube.

Glavni razlog za izgubo so slabitve naložbe v aQuantive, ki ga je Microsoft kupil leta 2007 za 6,3 milijarde dolarjev. Do prevzema Skypa je bil to največji Microsoftov nakup in tudi največja katastrofa, saj aQuantive ni uspel konkurirati Googlu na...

6 komentarjev

Microsoft rekordno, a Bing še vedno prideluje izgubo

Microsoft - Počasi se izteka seznam pomembnih IT-podjetij, katerih poslovni rezultat si moramo ogledati ob polletju. Ob tem nikakor ne moremo preskočiti Microsofta, ki je ponovno presegel pričakovanja analitikov z rastjo prihodkov in dobička.

V zadnjem četrtletju fiskalnega leta 2011, ki se za Microsoft konča 30. junija, so zbrali 17,37 milijarde dolarjev prihodkov, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki v celotnem fiskalnem letu so znašali 69,94 milijarde dolarjev, kar je za 12 odstotkov več kot leta 2010. S tem so ustvarili 6,17 milijarde dolarjev dobička v zadnjem kvartalu (štiri odstotke več kot v lanskem) in 27,16 milijarde dolarjev v celotnem fiskalnem letu...

10 komentarjev

Lenovo z rekordno izgubo

Bloomberg - Največji kitajski izdelovalec računanikov Lenovo je konec tedna objavil poslovne rezultate za izteklo se četrtletje, ki so vse prej kot vzpodbudni. V zadnjem četrtletju fiskalnega leta so pridelali 264 milijonov dolarjev izgube, dočim so v enakem obdobju leto prej vknjižnili 140 milijonov dolarjev dobička. Analitiki so sicer pričakovali izgubo, a ne tako visoke. Znižali so se tudi prihodki, ki so bili za 26 odstotkov skromnejši in so znašali 2,8 milijarde dolarjev. Skupno so v fiskalnem letu 2008 tako zabelžili 14,9 milijard dolarjev prihodkov, kar je za slabih devet odstotkov manj kot leto prej, in 226 milijonov dolarjev izgube.

18 komentarjev