»

AMD Athlon XP 2700+ oktobra

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit labsov, bo AMD 7. oktobra predstavil procesor Athlon XP 2700+, ki pa ne bo samo še en malce bolj navit izdelek v seriji, ampak bo nekaj posebnega, saj bo prvi AMD-jev procesor, ki bo tudi uradno podpiral 333 MHz vodilo. Tako naj bi tudi polno začel izkoriščati PC2700 DDR SDRAM. Nov procesor naj bi brez problemov deloval na naborih VIA KT400, NVIDIA nForce2 in SiS746. Deloval naj bi tudi na naboru KT 333, glede katerega so proizvajalci matičnih plošč rahlo skeptični. Sicer pa je itak prezgodaj, da bi govorili o tem, kje bo procesor deloval brezhibno in kje ne.

0 komentarjev

Nvidia najavila nForce 415-D

Nvidia - Z naborom nForce je Nvidia dokazala, da niso samo mojstri grafike, ampak da znajo narediti tudi dokaj dober nabor. Z nForce 420-D je Nvidia dala AMD-jevim procesorjem novega poleta, vendar pa so kupci marsikateremu proizvajalcu matičnih plošč očitali precej visoko ceno njihovih izdelkov. Razlog za tako visoko ceno je tičal ravno v integrirani grafični kartici, ki jo marsikdo sploh ni uporabljal, povrhu vsega pa je še zaostajala za običajnimi karticami s procesorjem GeForce 2 MX, ki smo jih vtaknili v režo AGP 4x. Nvidia se je tako odločila, da v kratkem izda izvedenko nForce 415-D, ki bo vsebovala vse sestavne dele najmočnejše...

3 komentarji

ABIT-ovi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Iz dneva v dan bolj sumim, da X-bit labsov ne zanima nič drugega, kot procesorski nabori, grafične kartice in matične plošče. To seveda ni nič slabega, saj nam iz teh treh področij vedno prinašajo zanimive novice. Tokrat so nam priskrbeli novico o ABIT-ovih prihodnjih ploščah. Prve so na vrsti rešitve za AMD-jeva procesorja Athlon in Duron:
  • KR7A-RAID bo zasnovana na naboru KT266A in bo najverjetneje nadomestila KR7-RAID, ki bazira na starejšem KT266. Plošča bo izstopala samo po 4 DIMM režah, ki bodo podpirale PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Vse ostale lastnosti pa bodo precej standardne: 1 AGP 4x, 6 PCI rež in 4 USB vtičnice. Plošča bo vsebovala še HighPointov ATA 100 RAID krmilnik HPT370. Plošča naj bi se na prodajnih policah pojavila nekje v oktobru.

  • KS7 bo namenjena predvsem "value" trgu, saj bo zgrajena na cenenem, a še vedno odličnem SIS735 naboru. Ker bo namenjena manj zahtevnim uporabnikom, ne bo vsebovala RAID krmilnika, vendar pa bodo tu še vedno 1 AGP 4x in 6 PCI rež, 4 USB...

0 komentarjev

Skrivnost o ločenih RAM režah pri nForcu pojasnjena

The inquirer - Kot sem že omenil v prejšnjih novicah, je Nvidia na evropskem igričarskemu semenju pokazala referenčno ploščo z dolgo pričakovanim nForce chipsetom, ki naj bi AMD-jevim procesorjem dal poleta, saj naj bi nForce obveljal za najboljši procesorski nabor za AMD-jeve Athlon/Duron procesorje. Do tukaj vse lepo in prav, vendar nekateri udeležencem, med katerim je bil tudi novinar The Inquirerja niso dale miru ločene reže za pomnilnik, ki so bile na referenčni matični plošči (tretja pomnilniška reža je bila ločena od prvih dveh). Okrog te "skrivnosti" so se kar se da hitro pojavila številna ugibanja. Nekateri so bili mnenja, da nForce vsebuje dva ločena memory kontrolerja, nekateri so predvidevali, da gre za dodatno režo, ki jo bo koristila vgrajena GeForce 2 MX 400 grafična kartica in tako naprej. The Inquirer ugiba dalje in po njihovem mnenju naj bi odgovor tičal v t.i. 128-bitni TwinBank Memory Architecture tehnologiji, ki omogoča 4.2 GB/s pasovne širine v navezi z dvema DDR SDRAM...

0 komentarjev

SiS 735 Chipset Resistor Hack

SIS - Plošče s SIS735 naborom sploh še niso dobro izšle, pa so se na internetu že pojavili podatki, kako iz že tako precej hitrega nabora pridobiti še tistih nekaj odstotkov hitrosti. Če so v prejšnjih primerih članke o raznih izboljšavah pisali predvsem navdušenci, so jih tokrat izdali kar proizvajalci chipseta samega - torej SIS. Ves problem spet leži na cinjenu uporčkov. SIS pravi:

If you are ethusiastic in gaining amazing performance, please re-work the Pull-High 4.7k resistor on AP21 signal in PC2 bus. It can improve more than 3% system performance!

Precej skopo navodilo, vendar upam, da se boste znalci in tisti srečneži, ki ploščo s tem naborom posedujete uspeli znajti. Če bom našel še kaj v zvezi s "pridobivanjem" hitrosti na tem naboru, vas bom seveda čimprej obvestil. Aja, ko se že ravno ukvarjate s tem naborom, si lahko lastniki z interneta potegnete tudi najnovejše SIS-ove chipset gonilnike. ...

1 komentar

nForce prevzema krono?

The inquirer - ECTS je kar primerno mesto, kjer nekateri velikani hardware industrije pokažejo svoje izdelke. Tam je bila tudi Nvidia, ki je kazala svoj nForce nabor za AMD-jeve procesorje. Nekateri so bili glede napovedi o tem naboru precej skeptični, saj Nvidia zaenkrat nima še nobenih izkušenj z izdelavo naborov, vendar pa nekateri viri blizu AMD-ju pravijo, da bo nForce nabor, ki bo prevzel krono in postal najhitrejši chipset za AMD-jeve procesorje. Do tega naj bi prišel s svojo posebno dual channel arhitekturo, ki mu bo omogočala 4.2 GB/s pasovne širine, v navezi z PC266 DDR SDRAM-om. To je dvakrat več, kot omogočata najnovejša nabora SiS735 in KT266A. Tako naj bi postal nForce prava pošast. Napovedi so sicer obetavne, vendar sem mnenja, da raje počakajmo na uradne teste, kot pa da podležemo govoricam.

0 komentarjev

nForce matične plošče konec septembra

The Register - Medtem, ko se bosta VIA in Intel zaradi "sporne" licence za izdelavo Pentium4 naborov dobesedno pobila med seboj, Nvidia precej umirjeno zaključuje sago o svojemu nForce naboru, ki bo izdelan za AMD-jeve procesorje Athlon. Nvidia je najverjetneje že zdavnaj pričela z masovno proizvodnjo nForce čipov, saj lahko prve matične plošče pričakujemo že konec septembra. Znani so tudi proizvajalci - Abit, Asustek, Gigabyte in MSI, kar pomeni, da nas čaka kar lepo število zanimivih matičnih plošč.
Nvidia je sicer podprla AMD-jevo platformo, vendar pa se še vedno veliko govori o podpori Intelovim Penitum III procesorjem, saj je nForce kar precej tesen sorodnik čipovja, ki ga uporablja X-box (za manj izobražene: X-boxove "možgane" predstavlja Pentium III procesor). Še več, govori se tudi nekaj o podpori procesorjem Pentium4, saj naj bi bila Nvidia po nekaterih podatkih precej blizu pridobitvi Intelove uradne licence.
nForce na papirju sicer izgleda precej obetaven, vendar se bojim, da nForce...

0 komentarjev

AMD Athlon MP pod Linuxom

GamePC - Minmax vam je že podal povezavo do testov Intelovega Pentiuma4 pod Linuxom, sedaj pa je čas, da si ogledamo, kako se pod tem OS-om odrežejo tudi Athlon MP procesorji v dvojni navezi. Kot gotovo že veste, je Linux sistem, ki se je rodil iz Unixa. Unix je bil že od nekdaj znan po svoji podpori večprocesorskim sistemom, zato so se razvijalci Linux kernela odločili, da to zelo uporabno lastnost prenesejo tudi na Linux. Razultat: po svetu je kar nekaj delovnih postaj osnovanih na Linuxu, ki poganjajo precej pomembne (in astronomsko drage programe) ter ogromno število večprocesorskih strežnikov.
Pod Linuxom so testirali 1.2 GHz Athlon MP (samostojno, ter v navezi s še enim procesorjem), Pentium III 1.0 GHz (spet samostojno, ter v navezi s še enim procesorjem) in Pentium4 na 1.7 GHz. Za test pa so uporabili igro Quake 3: Arena, prevajanje Linux kernela (jedra), MySQL, Blender (zahteven program za renderiranje) ter mongo.pl za I/O benchmarking (kako hitro so podatki zapisani na trdi disk...

0 komentarjev