»

Microsoft odpušča 10.000 zaposlenih

vir: Neowin
Neowin - Microsoft izvršni direktor Satya Nadella je danes sporočil, da bodo do konca tretjega četrtletja v fiskalnem letu (to je konec marca) odpustili približno 10.000 zaposlenih. S tem je potrdil govorice, ki so krožile že nekaj časa, saj gre za največje odpuščanje v podjetju po letu 2014, ko so ravno prevzeli Nokio. Tedaj so odpustili 18.000 ljudi. To sicer predstavlja slabih pet odstotkov vseh zaposlenih, je dejal Nadella. Za odpravnine in povezane stroške bodo odšteli 1,2 milijarde dolarjev.

Razlogi so očitno in pričakovani. Tudi Microsoft opaža, da se razmere na trgu poslabšujejo, zaupanje potrošnikov upada, s tem pa tudi njihovi nakupi. Pričakujejo tudi recesijo, zato bodo bodočim prihodkom in povpraševanju prilagodili tudi število zaposlenih. Z drugimi besedami: varčevali bodo. Microsoft je sicer odpuščal tudi lani, a je šlo za manj kot tisoč zaposlenih. To pot so rezi večji, ker je v zadnjem četrtletju podjetje ustvarilo le dva odstotka več prihodkov kot lani (53,4 milijarde...

60 komentarjev

Bill Gates zapušča Microsoftov upravni odbor

Slo-Tech - Microsoftov ustanovitelj Bill Gates zapušča upravni odbor podjetja, ki ga pred 45 leti ustanovil. Do leta 2008 je podjetje vodil kot izvršni direktor, nato pa se je posvetil dobrodelni organizacija Bill and Melinda Gates Foundation. Podjetje od leta 2014 kot direktor vodi Satya Nadella, Gates pa je bil med leti 2008 in 2014 predsednik upravnega odbora, pozneje pa le še član. Sedaj ne bo niti to.

Gates ne bo popolnoma zapustil podjetja, saj bo nadaljeval kot tehnološki svetovalec za izvršnega direktorja. Razlog za odstop je enak, kot je bil leta 2008, in sicer si želi več časa za delo v svoji Fundaciji. Zapisal je, da bo posvetil več časa dobrodelnosti, med drugim javnemu zdravju, razvoju, izobraževanju in boju proti podnebnih spremembam. Dodal je, da nikakor ne izstopa iz podjetja, saj bo Microsoft vedno pomemben del njegovega življenja in da bo še naprej sodeloval s Satyo Nadellom pri oblikovanju vizije in doseganju ambicioznih ciljev podjetja.

Upravni odbor podjetja bo imel...

46 komentarjev

Microsoft ponuja tudi certifikat za Linux

Microsoft - Microsoftov odnos do Linuxa je v preteklosti nihal od sovražnosti do ambivalentnost, sedaj pa novi izvršni direktor Satya Nadella tudi udejanja svoje besede, da ima Microsoft v resnici Linux rad. To je dobrodošla sprememba od na primer Ballmerjevega odnosa, ki je Linux opisoval kot raka. Vseeno pa je presenetljiva novost nov Microsoftov certifikat, ki zahteva znanje Linuxa. Prav ste prebrali - od danes je mogoče pridobiti certifikat MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate): Linux on Azure.

Za dosego tega naziva morajo kandidati opraviti izpit 70-533, ki pokriva implementacijo Microsoft Azure Infrastructure Solutions, kakor tudi Linux Foundation Certified System Administrator (LFCS). Mimogredi, taki izpiti niso poceni, saj vas omenjeni par olajša za okrog...

24 komentarjev

Microsoft bo odpustil četrtino ljudi iz Nokie in odpisal več milijard

Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta, in nekdanji Nokiin šef Stephen Elop

Microsoft - Microsoft bo težave v oddelku za mobilne telefone, ki se je z neposrečenim prevzemom Nokie precej odebelil, poizkusil rešiti z večjim odpuščanjem, hkrati pa bo moral priznati tudi visoko kapitalsko izgubo.

V izjavi za javnost so priznali, da nameravajo odpustiti 7800 zaposlenih, kar predstavlja skoraj sedem odstotkov vseh zaposlenih. A v resnici bo večina odpuščanj na oddelku za mobilno telefonijo, ki ga sestavljajo ljudje iz Nokie. Teh je bilo 32.000, torej se bodo poslovili kar od četrtine.

Microsoft je za Nokio odštel devet in pol milijard dolarjev, sedaj pa bodo odpisali 7,6 milijard dolarjev zaradi znižanja vrednosti dobrega imena. Poleg tega bodo imeli še 750-850 milijonov dolarjev neposrednih stroškov zaradi prestrukturiranja te enote.

Ali to...

85 komentarjev

Microsoft bo odpuščal

Bloomberg - Očitno je po prevzemu Nokie v Microsoftu napočil čas, da malo prevetrijo svoje vrste in začno odpuščati. Načrti še niso uradni, a Bloomberg že poroča, da bo Microsoftov novi izvršni direktor Satya Nadella že prihodnji teden najavil največji paket presežnih delavcev po čistki iz leta 2009.

Trenutno je v Microsoftu več kot 127.000 zaposlenih, saj je prevzem Nokie prinesel 30.000 novih, kar bodo znižali za nekaj odstotkov. Leta 2009, ko so zadnjikrat opazneje odpuščali, so se poslovili od 5800 zaposlenih, tokrat pa naj bi jih bilo še več. V okviru prestrukturiranja bodo odpuščali inženirje, tržnike in menedžerje, katerih delo se po nakupu Nokie sedaj podvaja. Predvsem inženirji, ki so se...

37 komentarjev

Prvi Microsoftov telefon po prevzemu Nokie poganja Android

Slo-Tech - Microsoft je predstavil svoj prvi telefon po prevzemu Nokie. Čeprav bi pričakovali drugače, ga ne poganja Microsoftov operacijski sistem Windows Phone, ampak Android.

Nokia X2 prinaša dvojedrni procesor Snapdragon 200 s taktom 1,2 GHz, 1 GB pomnilnika, kamero s petimi milijoni točk (sekundarna kamera podpira ločljivost 480p), zaslon z diagonalo 4,3 palca in ločljivostjo 800 x 480 točk. Vgrajenega prostora je 4 GB, mogoča je razširitev do 32 GB z microSD, poganja pa ga starejši Android 4.3. Baterija s kapaciteto 1800 mAh obljublja 10 ur pogovorov. Podpira dve SIM-kartici.

Programska oprema, ki jo najdemo na njem, se po Microsoftovem sistemu imenuje Nokia X software platform 2.0. To pomeni, da je uporabniški vmesnik...

61 komentarjev

Iskanje novega Microsoftovega šefa se bliža koncu

Bloomberg - Iskanje novega izvršnega direktorja, ki bo na čelu Microsofta nadomestil Steva Ballmerja, je pri koncu, poroča Bloomberg. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah naj bi ga nasledil Satya Nadella, ki je v Microsoftu že 20 let.

Nadella je pred prihodom v Redmond delal v Sunu, sedaj pa je zaposlen v enoti za oblačno računalništvo. Med vsemi kandidati za Microsoftovega novega šefa (poleg njega še vodja Nokie in nekdanji microsoftovec...

4 komentarji

Elop bo po prevzemu Nokie dobil 25 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Štirinajst dni po Microsoftovi najavi, da bodo prevzeli Nokio, je jasno, kdo je največji zmagovalec te poteze. To niso delničarji, čeprav je delnica Nokie pridobila 66 odstotkov in je dosegla dvoletni vrh. To samo pomeni, da kdor je delnice kupil pred dvema letoma, je prilezel na ničlo. Od vrha pred krizo je namreč kljub zadnji rasti izgubila 85 odstotkov. To tudi niso zaposleni, čeprav ne bo odpuščanj in jih bo približno pet tisoč odslej delalo v Microsoftu. Največ bo pridobil Nokiin izvršni direktor Stephen Elop, ki gre v Microsoft, hkrati pa bo dobil še precejšni bonus.

Elop bo prejel osnovno plačo in nagrado v višini 4,1 milijona evrov, zraven pa bodo primaknili še za 14,6 milijona evrov delniških opcij. Microsoft...

116 komentarjev

Microsoft prevzema Nokio

Ballmer in Elop.

vir: engadget
engadget - Po poročanju Engadgeta, Reutersa in še nekateirh drugih portalov, je Microsoft kupil finskega proizvajalca mobilnih naprav Nokia. Za nakup bo Microsoft odštel 7.2 miliarde ameriških dolarjev.

Novico je s sporočilom zaposlenim v Nokiji potrdil tudi Microsoftov CEO v odhajanju Steve Balmer.

Sam prevzem bo zaključen do prvem četrtletju 2014.

Zdaj samo čakamo, da bo pekel (spet, še enkrat) zaledenel...

34 komentarjev

Ovi postaja Nokia Services, Microsoft prevzema Nokio?

Adijo Ovi, lep pozdrav Nokia Services

Slo-Tech - Nokia bo v kratkem opustila svojo znamko Ovi, ki so jo uporabili pri trgovini Ovi Store in zemljevidni storitvi Ovi Maps ter nekaterih drugih projektih. Namesto tega bodo vpeljali znamko Nokia Services, začenši z aparati, ki bodo izšli v juliju ter v avgustu. Pri Engadgetu so izpostavili, da je preimenovanje smiselno, saj bodo s tem dali svoje ime npr. na zemljevidne storitve, ki bodo po pogodbi o uporabi Windows Phone na Nokiinih mobilnikih na voljo vsem uporabnikom operacijskega sistema Windows Phone - zaenkrat še pod imenom Ovi Maps poznana programska oprema bo namreč glavna zemljevidno-navigacijska storitev platforme Windows Phone, enake širitve uporabniškega kroga pa bo deležen celoten portfejl Nokiine programske opreme...

17 komentarjev