»

NSA ustavlja zbiranje prometnih podatkov telefonskih klicev in sporočil

Slo-Tech - NSA je brez velikega pompa ustavila program prisluškovanja, v okviru katerega so zbirale prometne podatke telefonskih klicev in sporočil. Gre za program, ki so ga zagnali kmalu po terorističnih napadih 11. septembra 2001, javnost pa je zanj izvedela šele s Snowdnovimi razkritji pred šestimi leti. Program pa se je potihoma končal. NSA že dlje časa ne zbira prometnih podatkov, Trumpova administracija pa ga ni uporabljala že več kot šest mesecev.

Program je vzpostavila zakonodaja USA PATRIOT Act leta 2001, ki je sprva zbirala vse prometne podatke vse ponudnikov telekomunikacij, da so lahko iskali vzorce in povezave med ljudmi, ki so bili zanimivi za NSA. Tako široko, neomejeno zbiranje podatke se je končalo leta 2015 pod...

18 komentarjev

Spiegel: Nemški obveščevalci so leta vohunili za Interpolom in Europolom

Spiegel Online -
Nemška vohunska agencija BND je leta vohunila za mednarodnim združenjem policij Interpol, tako na sedežu organizacije kot v njenih podružnicah v desetih državah, razkriva Der Spiegel. Poleg Interpola naj bi Nemci vohunili tudi za Europolom. Spiegel je sicer že februarja razkril, da je BND nadzorovala svetovne medijske hiše, kot sta New York Times in Reuters.

Afere BND pa prihajajo v javnost v času, ko se preiskava nemškega parlamenta glede prisluškovanja NSA politikom, počasi bliža koncu. Nemški preiskovalci naj imajo samo še slaba dva meseca časa da končajo preiskavo, pogovorili pa se bodo tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel. Tej naj bi NSA neposredno prisluškovala prek njenega mobilnika.

28 komentarjev

Nemški informacijski pooblaščenec pregledal BND, slovenski še vedno nič

Slo-Tech - Nemška obveščevalna služba BND je nezakonito zbirala in analizirala podatke z uporabo metod za množično nadzorovanje tako Nemcev kot drugih državljanov, je v do sedaj zaupnem poročilu vladi Angele Merkel zapisal nemški informacijski komisar. Ja, za dogajanje je vedel tudi urad Merklove.

Celotna zgodba je javnosti prvič postala znana pred tremi leti, ko je Edward Snowden razkril vseobsežno spremljanje komunikacij na svetovni ravni, v katero je vključena tudi nemška tajna služba BND (Bundesnachrichtendienst). Nemška vlada je želela to po hitrem postopku pomesti pod preprogo, Informacijski...

22 komentarjev

Xkeyscore kot zasebni Google za NSA

The Inercept - The Intercept je objavil 48 strani dokumentov iz Snowdnovega svežnja, ki podrobno opisujejo delovanje sistema Xkeyscore, o katerem je The Guardian prvikrat poročal predlani. Gre za najbolj dodelan in najobsežnejši sistem NSA, ki omogoča enostavno vohunjenje za komerkoli. Sistem se napaja neposredno iz podmorskih optičnih kablov, tako da nekritično prestreza ves promet.

Xkeyscore shranjuje vse prestrežene podatke in operaterjem nudi zelo enostaven vmesnik za iskanje po njih. NSA je v dokumentih zapisala, da se ga lahko vsakdo priuči v enem dnevu. Iskati je mogoče zelo široko ali povsem specializirano - dobimo vse podatke o človeku, od njegovih gesel do...

34 komentarjev

NSA in zavezniki želeli izkoristiti Googlovo trgovino aplikacij za vohunjenje

Slo-Tech - The Intercept in CBC News objavljata tajne dokumente NSA, ki jih je priskrbel Snowden in ki dokazujejo, da si je NSA resno prizadevala izrabiti Google Play (tedaj Android Market) za vohunjenje. Skupaj s partnerji v zavezništvu Petero oči (Avstralija, Kanada, Nova Zelandija, Velika Britanija) so na več delavnicah v letih 2011-2012 razpravljali o taktikah, kako pridobiti čim več podatkov s pametnih telefonov in jih uporabiti za nadzor.

Uporabljali so sistem XKeyScore, ki lahko prepozna promet, ki ga ustvarjajo pametni telefoni. Te so potem ciljali s specializiranim programom Irritant Horn, s katerim so želeli na telefone naložiti zlonamerno programsko opremo. Vedeli smo že, da so razvili tovrstno programje, ni pa...

14 komentarjev

Operacija Eikonal: BND na DE-CIX prisluškovala za NSA

Heise - Süddeutsche Zeitung in WDR pišeta, da je nemška obveščevalna agencija BND prisluškovala internetnemu prometu na največjem vozlišču na svetu DE-CIX in zbrane podatke posredovala ameriški NSA.

V Nemčiji od aprila teče parlamentarna preiskava o prisluškovanju NSA in udeležbi BND. Zaupni dokumenti, ki jih je nemška vlada predložila preiskovalni skupini nemškega parlamenta, razkrivajo, da je BND v letih 2005-2008 prestrezala promet na vozlišču DE-CIX v Frankfurtu ter sodelovala z NSA. To je največje vozlišče (internet exchange) na svetu, kjer je povprečni dnevni promet 1,7 terabita na sekundo in ki povezuje več kot 550 ponudnikov dostopa do interneta. BND in NSA sta na področju internetnega prisluškovanja začeli sodelovati na prelomu tisočletja, ko je NSA imela...

24 komentarjev

Tudi Nemčija vohunila za ameriškimi politiki

Spiegel Online - Ko so Nemci ugotovili, da je NSA prisluškovala tudi njihovi kanclerki Angeli Merkel, so takoj obsodili ameriško ravnanje. Nemški politiki so bili polni besed, kako se to ne spodobi in da vohunjenje za zavezniki ni primerno. Obama je diplomatsko dejal, da ZDA ne vohunijo za Merklovo niti ne bodo, preteklost pa je pustil nedorečeno. In seveda to ni ustavilo NSA pri vohunjenju za ostalimi pomembnimi ljudmi.

Situacija pa je dobila zanimivo perspektivo, ko se je izvedelo, da so tudi Nemci vohunijo za Američani. Spiegel se je dokopal do dokumentov, ki dokazujejo nemško vohunjenje. Že junija letos je postalo jasno, da nemška obveščevalna agencija BND tesno sodeluje z ameriško NSA. Sedaj pa nemški mediji ugotavljajo, da je...

15 komentarjev

Snowden: Izpad interneta v Siriji ameriška površnost

Wired News - Za internetni mrk, ki je doletel Sirijo konec leta 2012 med državljansko vojno, niso bile krive režimske sile ali uporniki, temveč ameriška agencija za nacionalno varnost NSA, je v novem intervjuju za Wired razkril najslavnejši žvžigač Edward Snowden.

Okoli poldneva 29. novembra 2012 je namreč z interneta izginilo vseh 84 blokov IP-naslovov, ki so dodeljeni Siriji. Hipna prekinitev vseh povezav je kazala, da ni šlo za fizični poškodbo ampak namerno dejanje. Žogico sta si tedaj podajala režim, ki je trdil, da gre za delo teroristov, in uporniki, ki so vlado obtoževali namernega oviranja komunikacij, da bi preprečili organizacijo upornikov. Svetovna javnost je bolj verjela inačici, ki so jo predstavili uporniki, zlasti zato, ker je Sirija že uporabljala orodja za...

30 komentarjev

Binney: NSA hrani 80 odstotkov klicev v ZDA

Slo-Tech - William Binney, ki ga poznamo kot enega največjih žvižgačev iz NSA iz predsnowdovskega obdobja, je ta teden potoval po Evropi, kjer je razkril marsikatero neprijetno informacijo o NSA. Med drugim je dejal, da NSA v nasprotju z lastnimi zagotovili beleži 80 odstotkov vseh klicev v ZDA, tudi njihovo vsebino.

Binney je oktobra 2011 zapustil vrste NSA, kjer je služboval trideset let, ker ni odobraval premikov k množičnemu nadzoru, ki so se začeli dogajati po napadih na WTC. Postal je žvižgač, a je to počel toliko premišljeno, da ni obtožen veleizdaje in se mu ni treba skrivati v Rusiji. Predvsem ni iz NSA odnesel nobenih dokumentov, kar je storil Snowden.

Prejšnji četrtek je Binney pričal v nemškem bundestagu, kjer teče parlamentarna preiskava o prisluškovanju...

7 komentarjev

NSA zmore zbrati prometne podatke za manj kot tretjino mobilnih klicev v ZDA

Washington Post - NSA vendarle ni tako vsemogočna, kot so prikazovala razkritja njihovih metod za prisluškovanje ter obseg vohunjenja. Kot smo pisali decembra, NSA res sledi lokaciji mobilnih telefonov in prometnim podatkom po celem svetu, a istega meseca je postalo jasno tudi, da je podatkov ogromno in da ima celo NSA težave z njihovim obvladovanjem. NSA uspe prestreči le okoli 20-30 odstotkov podatkov z mobilnih telefonov, pravijo nekdanji in sedanji uslužbenci NSA. Wall Street Journal to mejo postavlja še niže, saj naj bi bila 20 odstotkov zgornja meja.

Še leta 2006 je bil delež prestreženih podatkov v ZDA praktično 100-odstoten. Toda od takrat je število telefonov, opravljenih klicev in poslanih podatkov silovito naraslo, NSA pa temu ni mogla slediti. Do lanskega poletja je...

9 komentarjev

Snowden zadovoljen s svojo misijo, NSA se utaplja v podatkih

Washington Post - Kar se tiče Snowdna, je njegova misija opravljena. Tako je dejal v predbožičnem intervjuju za Washington Post. Čeprav to ne pomeni, da se lahko vrne v ZDA, kamor sodeč po trenutnem še zelo dolgo ne bo mogel, je zadovoljen z izplenom.

Trenutno živi v Rusiji in dela za neimenovano spletno stran, sicer pa bolj malokrat zapusti svojo domovanje, pravi. A dosegel je svoje, pravi, misija je zaključena, saj je svetu razkril prisluškovanje NSA. Pravi, da ni želel spremeniti družbe, ampak ji dati možnost, da sama odkrije, ali to želi.

Njegov uspeh je pravzaprav bolj mlačen. Res se je NSA znašla pod drobnogledom javnosti in še nikoli doslej se ni toliko govorilo o tej organizaciji, ki ji je do letos uspevalo ostajati v ozadju in ne dvigovati (preveč) prahu. Tega sedaj...

28 komentarjev

NSA prisluškovala tudi Špancem in francoskemu predsedniku

Le Monde - Razkritja Edwarda Snowdna o množičnem in globalnem prisluškovanju NSA predstavljajo neizmeren vir zgražanja držav po svetu in preglavic za ameriške veleposlanike po svetu. To pot se je moral v državi gostiteljici zagovarjati ameriški veleposlanik v Madridu, saj je španski časnik El Mundo razkril, da je NSA množično prisluškovala Špancem.

Prejšnji teden smo pisali, da je NSA prisluškovala telekomunikacijam Francozov, a povsem isto se je godilo tudi v Španiji. Španski časnik piše, da je NSA v enem samem mesecu (med 10. decembrom in 8. januarjem) prestregla 60 milijonov telefonskih klicev v Španiji. Za zdaj kaže, da vsebine niso prestrezali, so pa beležili prometne podatke (udeležene številke, trajanje, čas klica, SIM-kartice, lokacija...

29 komentarjev

NSA prisluškovala mehiškemu predsedniku

Spiegel Online - Novi dokumenti o delovanju NSA, ki jih je izmaknil Edward Snowden in so jih sedaj razkrili v nemškem Spieglu, kažejo, da je NSA prisluškovala mehiškemu predsedniku in celotni tamkajšnji administraciji. To ni prvi tovrstni primer, saj je Snowden že razkril, da je NSA vohunila po tujih veleposlaništvih, v evropskih institucijah v Bruslju in v Združenih narodih.

Posebna enota znotraj NSA se imenuje TAO (Tailored Access Operations) in je namenjena posebno zahtevnim primerom prisluškovanja. TAO je imela nalogo pridobiti dostop do mehiške vlade in maja 2010 je TAO sporočila, da so v okviru operacije Flatliquid uspeli pridobiti dostop do poštnega strežnika, kjer ima svoj elektronski naslov mehiški predsednik. Prek istega strežnika je potovala tudi druga pošta...

27 komentarjev

Mož, ki je razkril največje prisluškovanje na svetu: Edward Snowden

Guardian - Britanski časnik Guardian je pred nekaj dnevi razkril informacije, da ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) na internetu prisluškuje več milijonom Američanov in da zmore prestrezati praktično vse. Sprva je na internet pricurljal strogo zaupni nalog, ki ga je NSA izročil operaterju Verizon, s katerim mu je naložil izročanje prometnih podatkov o vseh klicih znotraj ZDA in v tujino. Podatki obegajo telefonske številke, IMSI, trajanje in čas klica, ne pa tudi vsebinskih. Nalog velja od 25. aprila do 19. julija, v njem pa je izrecno zapisano, da se obstoja nadzora ne sme razkriti nikomur.

Dan pozneje je javnost izvedela za program Prism, ki prisluškovanje na internetu postavlja v...

118 komentarjev