»

Simda je naslednji uničen botnet

threatpost - V usklajeni akciji organov pregona v več državah je padel še en botnet, so sporočili z Interpola. Minuli teden so zasegli 14 nadzornih strežnikov, ki so bili nameščeni v ZDA, Rusiji, Luksemburgu, na Nizozemskem in Poljskem. Preostalih nadzornih strežnikov, ki so bili razpršeni v 14 državah, sicer niso zasegli, so pa blokirali dostop do domen, ki so vodile do njih.

Kot je pri tovrstnih akcijah že v navadi, so organi pregona sodelovali z zasebnimi partnerji, ki imajo ustrezno tehnologijo in znanje za lažjo identifikacijo strežnikov. Interpolu so pomagali Microsoft, Kaspersky Lab, Trend Micro ter japonski Inštitut za kibernetno obrambo.

Gre za botnet Simda, ki je ugonobil več kot 770.000 računalnikov v več kot 190 državah; najbolj so bile na udaru...

5 komentarjev

No-IP dobil vrnjene domene

Slo-Tech - No-IP je dobil nazaj 23 domen, ki jih je Microsoft s sodno odredbo zasegel konec junija v boju zoper botneta Bladabindi (NJrat) in Jenxcus (NJw0rm). Microsoft je sicer dejal, da so promet preusmerili prek svojih strežnikov Azure in da bodo neškodljive strani delovale normalno, a je bila storitev No-IP, ki jo uporablja več kot štiri milijone uporabnikov, kmalu nedosegljiva za vse.

Sedaj se stvari vračajo v ustaljene tirnice. Uporabniki No-IP, ki uporabljajo domene na drugi vrhnji domeni kakor .org, so že dobili svoje storitve, medtem ko bodo .org dosegljive v najkrajšem možnem času. Kdor ima še vedno težave z dostopnostjo, naj poizkusi za DNS nastaviti Googlove strežnike ali OpenDNS.

Odzivi na Microsoftovo...

4 komentarji

Microsoft zasegel domene No-IP

Ars Technica - Microsoft je zasegel 23 domen, ki jih je uporabljalo podjetje Vitalwerks Internet Solutions, ki skrbi za znano storitev No-IP za zagotavljanje dinamičnih DNS-jev. V boju zoper dva kosa škodljive programske opreme z imenoma Bladabindi (NJrat) in Jenxcus (NJw0rm) je Microsoft izvedel radikalno potezo in povzročil težave več kot štirim milijonom legitimnih uporabnikov storitve No-IP.

V izjavi za javnost so v Microsoftu zapisali, da gre za izvršitev sodne odredbe, ki so jo dobili v postopku, ki so ga začeli 19. junija zoper kuvajtskega in alžirskega državljana ter Vitalweks. Omenjena sta pisca ali pa vsaj upravljavca naveden škodljive programske opreme, ki je uporabljala storitev No-IP za komunikacijo s krmilno-nadzornimi strežniki.

Dinamični DNS je eno izmed priljubljenih...

58 komentarjev

Microsoft, Europol in FBI oslabili botnet ZeroAccess

Krebs On Security - Microsoft je v sodelovanju z Europolom, policijski enotami za boj proti računalniškemu kriminalu iz Nemčije, Latvije, Luksemburga, Švice in Nizozemske in ameriškim FBI-jem pomembno oslabil botnet ZeroAccess, ki je v različnih oblikah prisoten že od leta 2009. V moderni obliki naj bi mesečno povzročil vsak 2,7 milijona dolarjev škode, okužil pa je več kot dva milijona računalnikov.

Microsoftova enota za boj proti kriminalu (Digital Crime Unit ali DCU) že dlje časa uspešno sodeluje z organi pregona, ki jim nudi strokovno podporo pri identificiranju in zasegu strežnikov ter njihovi izsleditvi. V preteklosti so tako že uspešno demontirali botnete Rustock, Nitol in delno Zeus, če omenimo le največje. Ta teden je Microsoft na sodišče vložil civilno tožbo zoper neznane storilce upravljavce botneta ZeroAccess,...

0 komentarjev

Microsoft se bori proti botnetu Zeus

Onesposobljeni računalniki, ki so širili botnet Zeus

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriški pravosodni policisti so skupaj z Microsoftovimi strokovnjaki v petek izvedli preiskave prostorov v Pensilvaniji in Illinoisu, kjer so zasegli kopico računalniške opreme in zadali resen udarec botnetu Zeus. To je že četrti uspeh Microsoftove enote za boj proti digitalnemu kriminalu, ki je bila predhodno deloma ali v celoti demontirala botnete Waledac, Rustock in Kelihos. Toda primer Zeus je doslej največji.

Microsoftova enota za boj proti digitalnemu kriminalu je posledica zamisli Richarda Boscovicha, ki je pred nastopom službe v Redmondu dolga leta služboval kot državni tožilec v Miamiju na Floridi. Ko se je zaposlil pri Microsoftu, je svoje znanje...

17 komentarjev

Microsoft počasi ukinja znamko Zune

vir: engadget
engadget - Ob predstavitvi prvega Microsoftovega predvajalnika glasbe je bila ustvarjena še znamka Zune, ki je prek nekaj generacij predvajalnika (zadnja generacija, Zune HD, je bila ena izmed redkih naprav s prvimi procesorji Tegra) prerasla v programsko opremo za upravljanje z njimi, glasbeno trgovino, medijski oddelek na Windows Phone 7 in Xbox 360, itd. A kaže, da bi bila lahko ta znamka tik pred izumrtjem, kar so nekateri opazili med najavo sodelovanja Microsofta in Nokie. Mnoge znamke, vključno z Xbox Live, Windows Marketplace in podobnimi, so bile omenjene pogosto, Zune pa nikoli. Posledično sta Paul Thurrott in ZDNet-ova Mary-Jo Foley povprašala Microsoftove predstavnike, kako kaže tej...

9 komentarjev

Microsoft star 35 let

Naslovnica revije Popular Electronics, januar 1975

Slo-Tech - Leta 1975 je pri devetnajstih letih Bill Gates po dveh letih obesil šolanje na Harvardu na klin. Njegov prijatelj, dve leti starejši Paul Allen, je Univerzo Washington State zapustil nekoliko prej, tudi preden bi utegnil diplomirati. Namesto tega se je Allen zaposlil pri podjetju Honeywell v Bostonu, kjer pa ni ostal dolgo. Omenjenega leta 1975 je Gates v reviji Popular Electronics bral o Altairju 8800, ki ga je razvilo podjetje MITS. Z Allenom sta jih...

26 komentarjev