»

Nemčija kani prepovedati Huaweijevo opremo v infrastrukturi za 5G

Slo-Tech - Sklicujoč se na neuradne vire, nemški Die Zeit poroča, da namerava zvezna vlada prepovedati uporabo določene Huaweijeve in ZTE-jeve telekomunikacijske opreme pri gradnji mobilnih omrežij pete generacije (5G). Po neuradnih informacijah bo zvezna vlada operaterjev prepovedala vgrajevati in uporabljati krmilne elemente iz Huaweija in ZTE-ja v omrežjih 5G. Prepoved bo vključevala tudi opremo, ki je že postavljena, zato bo treba v njej nekatere komponente zamenjati. Deutsche Telekom ima v svojem omrežju že Huaweijeve komponente. Po drugi strani sta ZDA in Velika Britanija že pred časom popolnoma prepovedali Huaweijevo opremo v kritični infrastrukturi za 5G.

Že več mesecev BSI (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik) in notranje ministrstvo preiskujeta, ali je v opremi za 5G moč najti tudi dele, ki bi lahko ogrozili nemško varnost. Pojavlja se bojazen, da so kitajski dobavitelji povezani s tamkajšnjimi oblastmi, ki bi lahko vplivale nanje. Uradnih izsledkov preiskave še ni....

47 komentarjev

Intercept začel objavljati originalne Snowdnove dokumente

The Intercept - Ko je Edward Snowden pred tremi leti zbrane dokumente iz NSA predal Guardianovemu novinarju Glennu Greenwaldu, so se v časnikih začele objave člankov o razkritjih, ki so sledila iz teh dokumentov. Razen zelo redkih izjem sta Washington Post in The Guardian objavljala članke in zgodbe, nikoli pa serij originalnih dokumentov. Sedaj je končno tako daleč, da bo The Intercept, kamor se je vmes preselil Greenwald, začel objavljati prve skupke originalnih dokumentov.

To je razumljivo, saj se Snowden ni želel zaplesti tako globoko kot Bradley Manning, ki je podatke nekritično odložil na Wikileaks, od koder so bili večinoma necenzurirano na voljo vsem. Snowden se je odločil za odgovornejše razkritje prek uglednih novinarskih hiš, ki so preverile verodostojnost dokumentov in poskrbele, da...

12 komentarjev

Greenwaldova knjiga o aferi NSA, še nekaj novih metod prisluškovanja

Slo-Tech - Nekdanji Guardianov novinar Glenn Greenwald, ki mu je Snowden razkril in predal dokumente o vseprisotnem prisluškovanju NSA, je napisal knjigo No Place to Hide o tej aferi. Izšla je včeraj, v njej pa razkriva precej že znanih informacij o prisluškovanju, nekaj novih in predvsem celotno zgodbo od prvega stika s Snowdnom do velikih razkritij, čeprav ji nekateri recenzentje očitajo pomanjkljivo predstavitev Snowdnovega ozadja in mlačno predstavitev težkih odločitev, ki jih moramo sprejeti kot družba glede varovanja zasebnosti. A vseeno gre za najboljšo predstavitev njegovega novinarskega dela in odločitev, ki so vodile do razkritja največje prisluškovalne afere v zgodovini.

Podrobnostim se bomo lahko posvetili, ko bo...

25 komentarjev

NSA avtomatizirano vdira v milijone računalnikov

Slo-Tech - Sveže objavljeni dokumenti iz NSA, ki jih je lani priskrbel Edward Snowden, razkrivajo obsežen avtomatiziran sistem, ki omogoča okužiti na milijone računalnikov in jim prisluškovati. O tem pišeta Ryan Gallagher in Glenn Greenwald v včerajšnjem The Interceptu. Obseg delovanja NSA je zastrašujoč, pomagata pa jim britanska GCHQ in japonska obveščevalna agencija, ki je v tem kontekstu še nismo srečali.

NSA je razvila avtomatiziran sistem z imenom Turbine, ki poenostavlja okužbe tarč. Tako lahko NSA okuži več milijonov računalnikov, ne da bi se morali ljudje ukvarjati z vprašanjem, koga in kdaj ciljati. Računalniki to storijo sami. Projekt Turbine jim je omogočil razširiti tedanji sistem prisluškovanja, ker ni potreboval človeškega vpletanja, da je na računalnike podtaknil...

60 komentarjev

NSA zmore zbrati prometne podatke za manj kot tretjino mobilnih klicev v ZDA

Washington Post - NSA vendarle ni tako vsemogočna, kot so prikazovala razkritja njihovih metod za prisluškovanje ter obseg vohunjenja. Kot smo pisali decembra, NSA res sledi lokaciji mobilnih telefonov in prometnim podatkom po celem svetu, a istega meseca je postalo jasno tudi, da je podatkov ogromno in da ima celo NSA težave z njihovim obvladovanjem. NSA uspe prestreči le okoli 20-30 odstotkov podatkov z mobilnih telefonov, pravijo nekdanji in sedanji uslužbenci NSA. Wall Street Journal to mejo postavlja še niže, saj naj bi bila 20 odstotkov zgornja meja.

Še leta 2006 je bil delež prestreženih podatkov v ZDA praktično 100-odstoten. Toda od takrat je število telefonov, opravljenih klicev in poslanih podatkov silovito naraslo, NSA pa temu ni mogla slediti. Do lanskega poletja je...

9 komentarjev

NSA prisluškuje s fizičnim vgrajevanjem hroščev

The New York Times - NSA je namerno okužila vsaj 100.000 računalniških sistemov po vsem svetu, ki ji omogočajo prisluškovanje telekomunikacijam in vohunjenje, piše The New York Times. S temi novimi razkritji se nadaljuje lanska zgodba, kako NSA podtika zlonamerno programsko opremo v računalnike, kako napada ter prestreza tudi pošiljke strojne opreme ter kako njeni strežniki na internetu v hitrosti tekmujejo z legitimnimi strežniki podjetij in poizkušaj obiskovalcem postreči z malwarom. Težava pa niso niti sistemi, ki niso povezani z internetom, piše NYT.

Prek USB-vrat lahko v računalniške sistem priključijo radijske oddajnike, ki pošiljajo informacije o dogajanju k sprejemniku, ki je lahko oddaljen tudi nekaj...

7 komentarjev

NSA plačevala podjetjem za stroške zaradi poizvedb Prism

Guardian - Guardian kljub težavam, ki so jih imeli z britanskimi oblastmi zaradi razkritij o aferi Prism, nadaljuje objavljanje podatkov, ki jim jih je posredoval Edward Snowden (in jih niso uničili). V sodbi iz oktobra 2011, ki so jo ZDA javnosti razkrile šele ta teden, sodišče namreč ugotavlja, da je prisluškovanje, ki ga NSA nekritično izvaja nad vso komunikacijo, nezakonito. Ločiti bi namreč morali komunikacijo znotraj države in komunikacijo izven države, brez odredb pa smejo prestrezati le slednjo.

Sodba se ni nanašala specifično na programsko opremo iz projekta Prism, a je vseeno...

3 komentarji

NSA in Microsoft prestrezala komunikacijo pred šifriranjem

Guardian - Nove informacije, ki pritekajo na plan o aferi Prism, kažejo, da so nekatera podjetja zelo tesno sodelovala z NSA ter ji omogočala še lažje prisluškovanje. The Guardian je razkril, da je na primer Microsoft omogočil NSA celo obiti lastno šifriranje, da so lahko prestrezali sporočila.

Microsoft je tako NSA dovolil in omogočil, da prisluškuje pogovorom na novi strani Outlook.com, vključno s hipnimi sporočili in elektronsko pošto prek Hotmaila, še preden se ti šifrirajo. Prav tako so sodelovali s posebno enoto FBI, tako da sta imela FBI in NSA nemoten dostop do oblačne podatkovne storitve SkyDrive. Prism tudi omogoča prestrezanje pogovorov prek Skypa, NSA pa vse zbrane podatke redno deli s FBI in CIA.

Spomnimo se, da so podjetja od začetka trdila,...

130 komentarjev