»

HP-jevi načrti za Unix

OSNews - Hewlett-Packard bo ta teden na svoji svetovni konferenci uporabnikov predstavil harmonijo in prednosti, ki jih prinaša operacijski sistem Unix.

Harmonijo zato, ker je predstavil HP-UX 11i V2 tako za strežnike z Itaniumi, kot tudi s procesorji PA-RISC. Uporabnikom PA-RISC tako ne bo potrebno čakati na prihod HP-UX 11i V3, da bi uporabili enak operacijski sistem kot na strežnikih z Itaniumi. Žal pa bosta obe skupini uporabnikov na različico V3 čakali do druge polovice leta 2005 in ne do konca letošnjega leta, kot je HP obljubljal.

Pomembna novost, ki jo je pripravil HP, je podpora gručam, v kateri so tako strežniki z Itaniumi kot tudi s PA-RISC. To omogoča programska oprema Serviceguard, ki je del VSE (Virtual Server Environment). HP načrtuje uvedbo tehnologije navideznega stroja tudi za strežnike z Itaniumi, ki bi omogočala poganjanje več operacijskih sistemov na enem procesorju. Klik!

1 komentar

SuSE Z EAL3 certifikatom

Slashdot - Po tem ko so certifikat EAL3 pridobili že skoraj vsi veliki operacijski sistemi za strežnike (Windows, Solaris, HP-UX in AIX), se jim zdaj pridružuje tudi SuSE s svojim izdelkom. Certifikat, ki sicer ne bo imel velikega vpliva na zasebno in poslovno uporabo, daje nemškemu podjetju možnost, da svoj operacijski sistem prodajajo tudi vojski in vladnim inštitucijam. SuSE, ki bo sicer moral pridobiti še EAL4 (vsi prej navedeni sistemi ga že imajo), je s tem dejanjem naredil nov korak k prepoznanovsti in verjetno tudi uporabnosti Linuxa. In med tem ko nazdravljajo novemu uspehu, bodo pri konkurenčni Rdeči kapici v kratkem po vsej verjetnosti pridobili šele EAL2. Klik! za novico, če vas pa zanima več o EAL, kliknite sem.

0 komentarjev

Tekmovanje v vdiranju v strežnike

CNet - Ta novica ni namenjena temu, da se greste prijavit, a zgolj kot opomnik, da bo to tekmovanje potekalo. Kot poročajo, naj bi tekmovanje potekalo ta vikend, cilj tekomovaja pa je seveda vdreti v čimveč strežnikov. Zone-h.org, največja stran, ki se ukvarja z zabeleževanjem "preoblikovanih" strani, pravi da pričakujejo med 20.000 in 30.000 nedostopnih strani med tekmovanjem.

Nekateri svetovalci za varnost pravijo, da je to samo otročja igra in da ne pričakujejo nič resnega. Kot zanimivost naj vam še povem, da za vsak sistem, ki teče na platformi Windows, dobijo eno točko, za UNIX dve, za LINUX ali BSD tri, za sisteme na IBM AIX štiri in za HP-UX ali apple OS X sistem pa pet točk. Klik!

15 komentarjev

Pričetek IDF

X-Bit Labs - Intel Corporation je danes uradno otvoril svoj Intel Developer Forum Spring 2003 dogodek v San Joseu, Kalifornija v McEnery Convention centru. Pričakovano je, da bo Intel povedal več o procesorjih in čipih, ki jih trenutno proizvajajo ali jih še bodo. Posebne pozornosti bo deležna tudi IA64 arhitektura, zanemariti pa ne gre niti tehnologij z IA32 dela, kot so Hyper-Threading, PCI Express in ostale. Intel obljublja goro podatkov in demonstracij novosti. Tuje spletne strani zatrjujejo, da bodo pravočasno in ažurno obveščale, kaj se dogaja. Klik!

0 komentarjev

HP/UX in Tru64 Unix

The inquirer - Po HP-jevem nakupu Compaqa se bo zgodilo marsikaj zanimivega. Gotovo že veste, da imata obe podjetji svojo različico UNIX operacijskega sistema - HP ima HP/UX, Compaq pa Tru64 Unix. Tukaj se zato pojavlja vprašanje, kaj bo HP naredil z dvema operacijskima sistemoma. The Inquirer poroča, da bomo najverjetneje videli združitev teh dveh UNIX-ov v en sam operacijski sistem, ki bo od obeh pobral najboljše lastnosti. Seveda pa je bilo tudi nekaj govora o prihodnjih taktikah obeh podjetij: HP bo svoj HP/UX prilagodil platformi Alpha, obe podjetji pa načrtujeta še večjo podporo IA-64 in IA-32. Več o tem tukaj.

0 komentarjev

Lexmark in Compaq: Prepovedana Ljubezen

CNet - No, kot je kolega pisun že povedal, pa prizadeti (v primeru združevanja podjetij HP in Compaq) ne bodo le nekateri delavci pri HP-ju in Compaq-u, pač pa tudi neke tretje osebe. Sam si, pravici na ljubo, nisem niti predstavljal, da bi to lahko med drugimi bil tudi Lexmark.

Namreč, od IBM-ja odcepljeni proizvajalec je svoje OEM tiskalnike med drugim prodajal tudi Compaqu, ki pa bo sedaj 'verjetno' uporabljal HP-jeve tiskalnike. No, na spletu se je našlo nemalo člankov v kako kritičnem položaju naj bi Lexmark bil, na CNET-u pa mi je uspelo najti veliko bolj optimističnega.

Namreč, Compaq je bil dejansko Lexmark-ov največji kupec, nikakor pa ne edini - še več, po besedah nekaterih naj bi Compaq Lexmark-u predstavljal zgolj 7 % dohodka, po besedah proizvajalca tiskalnikov pa zgolj 3 % (saj vemo, da večino dohodka proizvajalci tiskalnikov črpajo iz potrošnega materiala)... Lexmark-u pa še vedno ostajajo recimo Kodak, Xerox, Samsung, Fujitsu :]. Klik!

0 komentarjev