»

Aplikacija za pametne telefone pomaga seizmologom svariti pred potresi

Ars Technica - Ker postajajo pospeškomeri (akcelerometri) v modernih telefonih vse natančnejši, GPS modul pa tako ali tako najdemo že v vsakem, so raziskovalci z Berkeleyja dobili zamisel, kako bi lahko te podatke uporabili za analizo in napovedovanje potresov. Izdelali so aplikacijo za pametne telefone, ki v mirovanju meri podatke s pospeškomera. Na ta način lahko dobimo na milijone sicer primitivnih seizmografov, ki pa so razporejeni po celi državi.

O natančnosti modernih pospeškomerov smo pisali že pred poldrugim letom, ko so raziskovalci iz Illinoisa ugotovili, da je mogoče posamezne telefone identificirati na podlagi meritev njihovih akcelerometrov. Tako so tudi seizmologi z Berkeleyja razmišljali, kako bi lahko vso to tehnologijo, ki jo nosimo s seboj, tudi...

8 komentarjev

Sonyjeva pametna očala SmartEyeglass

Slo-Tech - Medtem ko je Google najavil, da bodo še malo premislili zasnovo svojih pametnih očal, je Sony napovedal skorajšnji začetek prodaje svojih pametnih očal. SmartEyeglass bo za 840 dolarjev na voljo že prihodnji mesec, sprva za razvijalce aplikacij. Na Japonskem, v Evropi in Ameriki bo mogoče dobiti SmartEyeglass Developer Edition SED-E1 od 10. marca dalje. Spomnimo, da je bila cena Google Glasses 1500 dolarjev. Široko komercialno dostopnost načrtujejo za leto 2016.

Sonyjeva pametna očala tehtajo 77 gramov ter imajo kamero s tremi milijoni točk, povezljivost prek Wi-Fi in Bluetootha, prek pametnega telefona pa tudi GPS, ter številne senzorje (žiroskop, akcelerometer). Na lečah imajo možnost prikazovanja črnobele slike,...

30 komentarjev

Identifikacija telefona zaradi razlik v merilnikih pospeška

threatpost - Raziskovalci z Univerz v Južni Karolini in Illinoisu so ugotovili (znanstveni članek), da je mogoče enolično identificirati telefon z analizo meritev, ki jih ustvari vgrajen merilnik pospeška (akcelerometer). Zaradi majhnih razlik, ki nastanejo pri proizvodnji, je zapis meritve pri enakem zunanjem signalu (na primer če telefon na enak način spustimo ali stresemo) pri vsakem akcelerometru različen.

Analizirali so 80 samostojnih akcelerometrov, 25 vgrajenih v naprave z Androidom in dva v tabličnih računalnikih. Ugotovili so, da je mogoče v povprečju z natančnostjo 96 odstotkov ugotoviti, iz katerega akcelerometra je dobljeni signal. Razlog za unikatnost signala so majhni defekti pri...

19 komentarjev

IBM patentiral masovno zajemanje podatkov z akcelerometrov na diskih za analizo potresov

Slashdot - IBM pravi, da so patentirali sistem za napoved naravnih nesreč, ki uporablja analitične tehnike za točno in natančno analizo seizmičnih dogodkov (na primer potresov) ter za zgodnjo napoved tsunamijev, ki utegnejo slediti. Program tudi omogoča hitro merjenje in analizo cone poškodovanja z namenom prioritizacije odziva interventnih služb.

Kot pravijo v IBM-u, za delovanje potrebujejo pognano programsko opremo na vsakem računalniku v podatkovnem centru, ki zbira podatke iz detektorjev vibracij oz. akcelerometrov (primitivni seizmograf). Zbirajo se podatki s senzorjev na trdih diskih, ki se na to prenesejo v procesni center, ki v realnem času izvede zgoraj omenjene analize.

Robert Friedlander iz IBM-a pojasnjuje, da ima vsak moderen trdi disk vgrajen merilnik pospeška (akcelerometer), s to patentirano iznajdbo pa jih lahko izrabijo za analizo potresnega dogajanja v realnem času, saj je hitro ukrepanje ob tovrstnih nesrečah zelo pomembno. Analiza velikega števila podatkov z...

14 komentarjev

Moj prenosnik je lahko tudi seizmograf

Šest računalnikov je zaznalo potres magnitude 4,4 v LA 16. marca

Stanford - Današnji prenosnik so v večini opremljeni z akcelerometri, ki se uporabljajo za varovanje trdega diska. Ob nenadnem pospešku, ki je običajno posledica padca, izključijo trdi disk in s tem preprečijo poškodbe in izgubo podatkov. Raziskovalcem na Univerzi Stanford se je utrnila zamisel, kako te akcelerometre izkoristiti v seizmološke namene.

Ideja je preprosta. Vsi podatki o nenadnih pospeških se shranjujejo in če bi jih posredovali v centraliziran sistem, bi dobili dober pregled nad potresno aktivnostjo na svetu. Vse skupaj je s petdesetdolarskim USB-merilnikom moč prenesti tudi na namizne računalnike. Tako so v okviru projekta Quake-Catcher Network spisali program, ki teče v ozadju računalnika in odčitava podatke akcelerometrov. Vse podatke pošilja v...

6 komentarjev

Sonyjev Motion Controller za PS3 bo zamudil

Prototip v akciji

X-Bit Labs - Sonyjev krmilnik konzole PlayStation 3, ki je bil napovedan za to pomlad, bo dokončan in naprodaj šele jeseni. Sonyjev izvršni direktor Kazuo Hirai pravi, da so se odločili izdati nov Motion Controller šele tedaj, ko bo na voljo dovolj iger, ki ga bodo lahko izkoristile in igralcem ponudile čudovito uporabniško izkušnjo.

Nov krmilnik bo imel dvoje detektorjev gibanja, troosni žiroskop in troosni akcelerometer, ki bodo lahko zaznali naklon in premikanje krmilnika, ko ga bo uporabnik držal v rokah. Skupaj s kamero PlayStation Eye, ki sledi položaju krmilnika, naj bi omogočal naravno in intuitivno gibanje z veliko natančnostjo v igrah. Krogla, ki bo na vrhu, pa bo poleg tega spreminjala tudi barve in osvetlitev, kar bo povratna...

8 komentarjev

Globalfoundries s prvo stranko

CNet - Podjetje Globalfoundries, ki je nastalo z razdelitvijo AMD-ja na dizajnerski in proizvodni del, je dobilo prvega kupca, ki ni mama AMD. Po poročanju tujih strani so sklenili dogovor s francosko-italijanskim koncernom STMicroelectronics, za katerega bodo proizvajali čipe z nizko porabo v 40 nm-tehnologiji (Globalfoundries sicer zmore tudi 34 nm-tehnologijo). Za kaj točno bodo čipi namenjeni, podjetji nista želeli razkriti. Znano je, da STMicroelectronics, ki je peti največji proizvajalec polprevodnikov na svetu, trži pomnilnik, mikrokrmilnike in MEMS. Tako denimo dobavljajo akcelerometer za iPhone 3GS. Proizvodnja bo stekla prihodnje leto.

2 komentarja

Zune bo imel čip Nvidia Tegra

Zune HD

CNet - Microsoft je potrdil, da bo imel novi Zune HD, ki bo izšel še letos jeseni, čip Nvidia Tegra. Microsoftov razvojni inženir Matt Akers je dejal, da je bilo na spletu mnogo špekulacij v tej smeri, zato so se odločili temu narediti konec in novico uradno potrditi. Na ta način bo ime Zune boljšo avtonomijo in grafiko. Tegra je sicer prvi procesor, ki ga je Nvidia sestavila za prenosne naprave, saj so se doslej ukvarjali pretežno s požrešnimi grafičnimi procesorji za računalnike. Nov SOC (system-on-a-chip) s Tegro bo porabil 0,5 W energije. Poleg tega bo imel Zune 3,3-palčni 16:9 OLED-zaslon (480x272), HD radio, HD video izhod, Wi-Fi, spletni brskalnik, akcelerometer in na zaslonu, ki bo občutljiv na dotik, predstavljeno tipkovnico QWERTY.

Jen-Hsun Huang,...

5 komentarjev