»

ASRock tretji največji proizvajalec matičnih plošč

ASRock 939DualSATA2 - možnost s939 in AM2 procesorja ter PCIe in AGP grafične kartice

vir: DigiTimes
DigiTimes - ASRock je nedavno nekoliko zanimivo postal tretji največji proizvajalec matičnih plošč na svetu in se tako uvrstil za ASUS (21,6 milijona prodanih plošč) in Gigabyte (18 milijonov prodanih matičnih plošč). Zaostanek ASRocka je za vodilno dvojico sicer ogromen, saj so prodali le 8 milijonov matičnih plošč, a so obenem s tem lani prehiteli tako ECS kot MSI, ki sta vsak prodala okrog 7 milijonov primerkov.

ASRock je še vedno poznan kot proizvajalec ugodnih matičnih plošč, ki imajo občasno nekoliko zanimive rešitve (npr. reža za dodatno kartico, s katero je bilo mogoče na sicer s939 plošči uporabiti AM2 procesor). V preteklih letih so se močno...

34 komentarjev

Linux na ne-modificiranem XBOX-u

Slashdot - Na Slashdotu so objavili zanimivo novico. Kot kaže so na XBOX-scene ter XBOX-hacker pripravili Xbox do tega, da je na njem deloval Linux, in celo poganjal EA-jevo igro "007 Agent under fire". Za delovanje ni bilo potrebno niti odpiranje Xboxa. Potrebujete le originalno verzijo omenjene igre ter spominsko kartico, ki jo zvežete s PC-jem. Mimogrede: tako kartico lahko izdelate tudi doma. Izvirna novica.

0 komentarjev

Mobilni Duroni

X-Bit Labs - Danes se je na AMD-jevem ceniku pojavil mobilni Duron s frekvenco 800MHz. Cena enega na 1000 kosov je $134. Ob tem se je pocenili mobilni Duron s frekvenco 700MHz. Cena 700MHz Duron-a je namreč s $123 padla na $96. Cena 600Mhz Durona pa je ostala nespremenjena; to je $75. Edina razlika med normalnimi Duroni in mobilnimi je napetost, pri kateri procesor deluje. Pri mobilnih je ta napetost nižja, zato je tudi poraba energije manjša.
Zanimivo pa je, da mobilni Duron 800Mhz še ni doživel uradne premiere. Kakor sem že povedal, je bil objavljen le na ceniku. O uradni predstavitvi novega člana AMD-jeve mobilne družine še ni ne duha ne sluha.

2 komentarja

Mobilni Athloni marca!

ZDNet - Mobilni Duroni so na trgu prenosnikov povzročili precej razburjenja, kmalu pa bo na voljo tudi mobilni Athlon, ki bo definitivno zmešal precej štren. Sodeč po ZDNetu, bo novi procesor predstavljen nekje v sredini marca (mogoče 19. marca), nekaj velikih podjetij pa je že najavilo prenosnike s temi procesorji. To bo še vroče .

0 komentarjev

Hiter in vroč

AMD - Ne, ne gre za ime nekega filma dvomljive vsebine, temveč za možen vzdevek novega mobilnega Durona. Na AMDjevi domači strani si namreč lahko ogledate nekaj primerjalnih benchmarkov 700MHz Durona z mobilnim P3 in mobilnim Celeronom enake frekvence.

Benchmark Mobile AMD Duron 700MHz Mobile Pentium III 700MHz Mobile Celeron 700MHz
FPU WinMark99 3830 3700 3700
CPUmark99 59.3 63.6 54.4
Ligos Technology GoMotion
manjše je boljše
41.25 50.25 52.40

Ligos Technology GoMotion je poseben benchmark za prenosne računalnike, v osnovi pa gre za kodiranje MPEG videa. Očitno je, da bi AMD mirne duše mobilnega Durona lahko označil kot Athlona, saj se brez težav lahko kosa tudi s Pentiumom3. Po drugi strani pa še vedno ostaja problem velikega oddajanja toplote. To naj bi kmalu rešili, saj bodo maja-junija že na voljo mobilni Duroni z Morgan jedrom, ki bodo delovali na nižjih napetostih in podpirali PowerNow! tehnologijo. ...

0 komentarjev

Srebrno vodno hlajenje

vir: HardOCP
HardOCP - Sploh ne dvomim, da bi se dejansko najdel kakšen fanatik, ki mu niti bakreni vodni bloki niso dovolj in bi brez zadržkov kupil srebrnega. No, do zdaj so taki fanatiki lahko le mokro sanjali o dejanskih izdelkih iz srebra, toda pred kratkim se je pojavilo avstrijsko podjetje Zern, ki take zadeve dejansko ponuja. Kolikšna je cena zaenkrat ni znano, toda zagotovo ne bo majhna. Prav zanima me, ali bi se taka investiciaj vsaj delno izplačala...

4 komentarji

Mobilni Duroni na poti

Ace's Hardware - Na Ace's Hardware so objavili zanimivo novico o prihodu mobilnih Duronov. Po podatkih, ki so jih dobili z neke tajvanske strani, naj bi se procesorji začeli množično pojavljati že pred koncem tega leta. Seveda ni potrebno razlagati, da bo to precej okrepilo AMDjev položaj na mobilnem trgu. Podporo so najavili tudi proizvajalci, nekaj največjih proizvajalcev matičnih plošč pa že ima izdelke, kompatibilne z mobilnim Duronom. Kdaj se bodo v obtoku pojavili dejanski modeli prenosnikov z mobilnimi Duroni zaenkrat še ni znano, toda vsekakor ne bomo rabili čakati ne vem kako dolgo...

0 komentarjev

Voodoo5 ne deluje z i850 ploščami

Ace's Hardware - Kdo ve, mogoče bi kartica celo delovala, toda žal stvarce ni mogoče vtakniti v ploščo. Vse nove i850 plošče imajo namreč AGP Pro slot, Voodoo5 pa ima nekompatibilen priključek. Ne dvomim, da bo 3DFX zadevo na prihodnjih karticah popravil, toda škoda je že storjena... Kdo ve, mogoče bodo celo ponudili zamenjavo ( kar bi bilo edino fer ). Več lahko preberete na Ace's Hardware.

9 komentarjev