»

Ruski Big brother

Irina Javrovaja

vir: Wikipedia
Tass - Z začetkom meseca je v Rusiji začel veljati t. i. Jarovajin zakon, imenovan po konservativni poslanki Dume Irini Jarovaji. Njegov bržkone najbolj kontroverzen del nalaga ponudnikom mobilnih in internetnih storitev ter nekaterim družabnim omrežjem, da šest mesecev hranijo vsebino vseh tekstovnih sporočil, neposrednega sporočanja ter zvočne posnetke telefonskih pogovorov. Na zahtevo državnih varnostnih organov, podkrepljeno z odredbo sodišča, pa so vse to dolžni predati in po potrebi tudi dešifrirati. Prometne podatke uporabnikov pa morajo taka podjetja hraniti najmanj tri leta. Vlada je sicer podrobnosti zakona razdelala v posebni odredbi šele pred nekaj dnevi.

Zakon je bil sprejet že leta 2016 in že vse odtlej zbuja...

20 komentarjev

EU želi lažji dostop do podatkov na evropskih strežnikih

Slo-Tech - Če so teroristični napadi za koga kakor naročeni, so zagotovo za oblasti, kadar potrebujejo izgovor za kratenje pravic in krčenje svoboščin. Zadnji napadi v Veliki Britaniji in Franciji so tako Evropsko komisijo spodbodli, da je začela pripravljati zakonske možnosti za hitrejši in lažji dostop do osebnih podatkov, ki jih imajo podjetja shranjene na strežnikih v EU.

Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourová je na včerajšnjem srečanju ministrov v Luksemburgu predstavila več možnosti za pospešitev dostopa do podatkov. Eden izmed njih predvideva neposredni zajem podatkov na strežnikih, ki jih imajo za svoje oblačne storitve ameriška podjetja v Evropi. Tiskovni predstavnik Christian Wiga je potrdil, da je...

39 komentarjev

ZDA ob vstopu vprašajo tudi po družbenih omrežjih

Slo-Tech - Obrazec ESTA, ki ga pred potovanjem v ZDA izpolnjujejo državljani iz držav, ki za vstop v EU ne potrebujejo vizuma (torej tudi Slovenije), je ta teden dobil novo vprašanje. Za zdaj je še neobvezno, a ZDA s to točko potnike pozovejo, naj "vnesejo podatke, povezane s spletno prisotnostjo". Z drugimi besedami, gre za imena uporabniških računov, ki jih imajo uporabniki na Facebooku, Instagramu, LinkedInu, YouTubu, Google+ idr. Na seznamu so tudi pri nas manj popularne storitve, denimo ruski VKontakte ali JustPaste.it. ZDA seveda ne zahtevajo predaje gesel, le imena profilov oziroma uporabniških računov, kar so prvikrat napovedali že poleti, sedaj pa so to udejanjili.

Sprememba, ki velja od 19. decembra, je po zagotovili tiskovne predstavnice mejne policije namenjena lažjemu identificirajo morebitnih groženj. Za zdaj je vnos...

49 komentarjev

Zakaj je Facebookov brezplačni internet problem

Slo-Tech - Facebook ni nikoli skrival svojih ambicij, da bi postal več od podjetja, ki obvladuje eno najbolj priljubljenih spletnih mest. V več kot 40 državah v Afriki, Latinski Ameriki in Aziji že ponuja program Free Basics, ki omogoča brezplačen, a omejen dostop do interneta, sedaj pa si tudi v ZDA pripravlja teren za isto storitev. A vstop ne bo enostaven, saj so mnenja o zakonitosti sheme, ki so jo v Indiji kmalu po vzpostavitvi zakonsko prepovedali, deljena.

Program Free Basics je na voljo v obliki aplikacije za pametne telefone, ki omogoča dostop do interneta, ki ne šteje v nobeno kvoto zakupljenih podatkov, tako da je de facto brezplačen. Facebook pravi, da gre za način, kako lahko revnejši prebivalci na deprivilegiranih območjih dobijo dostop do interneta. Toda ni vse zlato, kar se sveti, in tudi...

13 komentarjev

Brazilija sprejela zakon o nevtralnosti interneta

Slo-Tech - Brazilski senat je sprejel nov zakon o internetu (Marco Civil da Internet), ki ga imenujejo kar internetna ustava in prinaša Brazilcem številne pravice v zvezi z uporabo interneta. Uzakonja nevtralnost interneta in omejuje prometne podatke, ki se lahko zbirajo o Brazilcih.

Brazilce je posebej ujezilo lansko razkritje, da NSA prisluškuje večjemu delu interneta. Poleg odpovedi obiska brazilske predsednice v ZDA in obnovitve projekta gradnje podmorskega kabla neposredno do Evrpe so se odločili pospešiti pripravo nove zakonodaje (sicer iz leta 2011), ki bo preprečila tovrstno vohunjenje v Braziliji. Sestavljajo jo tri glavne teme.

Prvič, uzakonja nevtralnost interneta, kar pomeni, da se ves promet obravnava enakovredno....

17 komentarjev

Turčija uzakonila orwellovsko cenzuro interneta

Protest proti zakonu 18. januarja 2014 v Ankari.

vir: Guardian
Guardian - Turški parlament je potrdil zakon, ki uvaja še strožjo cenzuro in nadzor uporabo interneta, kot je veljalo doslej. Že zakon iz leta 2007 je precej omejeval svobodo izražanja, novi zakon pa so nasprotniki že označili kot orwellovski.

V sredo je namreč spodnji dom turškega parlamenta, v katerem ima Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) vladajočega premierja absolutno večino, potrdil zakon, ki Turčijo približuje Kitajski. Vladno Predsedstvo za telekomunikacije (TIB) ima namreč pooblastila, da zahteva blokado dostopa do strani, za katere oceni, da kršijo zasebnost ali so žaljive. Pod to zelo elastično definicijo pa je mogoče stlačiti marsikaj, kar režimu ni pogodu. Prav tako bo TIB lahko brez sodne odredbe od ponudnikov dostopa do interneta zahteval prometne...

17 komentarjev

Snowdnu gesla dali kar sodelavci; tudi Brazilija vohunila

The New York Times - ZDA še zdaleč niso edina država, ki vohuni, čeprav se zaradi prahu, ki ga je dvignila Snowdnova afera, mogoče kdaj tako zazdi. Britanci, Avstralci, Novozelandci in Kanadčani so tako ali tako povezani z ZDA v skupino Petero oči, potem pa je tu še cela vrsta držav, ki vohunijo vsaka za svoje interese.

Posebej zabavna je zgodba o Braziliji....

28 komentarjev

Nizozemci uzakonili Net Neutrality

Omejevanje določenih storitev je operaterjem omogočalo prodajo sicer nekonkurenčnih in dragih paketov, na škodo uporabnika.

vir: cellphonesignal.com
Bits of Freedom - Nizozemski parlament je včeraj z novelo zakona o elektronskih komunikacijah kot prvi v Evropi uzakonil nevtralnost interneta (ti. net neutrality) za ponudnike širokopasovnega interneta, poroča njihova nevladna organizacija Bits of Freedom.

Zakon po novem prepoveduje omejevanje ali upočasnjevanje prenosa za posamezne ali vse uporabnike (traffic shaping), razen v primeru, ko je to nujno potrebno za preprečevanje preobremenjenost omrežja (congestion), če za to izrecno prosi uporabnik, npr. v primeru DDOS napada nanj, oz. če operaterju to iz tega ali onega razloga naloži sodišče. Ekplicitno je prepovedano draženje ali oblikovanje omejenih paketov za dostop do interneta na podlagi omejitev prenosa ali posameznih protokolov (ti. tiered service oz. data/bandwidth...

32 komentarjev

FCC potrdil nevtralnost interneta, s kompromisom nezadovoljni obe strani

ComputerWorld - Ameriška Zvezna komisija za komunikacije (FCC) je včeraj s tesno večino s tremi glasovi za in dvema proti potrdila skupek pravil o nevtralnosti interneta, ki so ga pripravljali dolgih sedem let. Proti sta glasovala republikanska člana komisije. Čeprav kritiki sprejetim pravilom očitajo ohlapnost, luknjičavost in diskriminacijo med žičnim in mobilnim dostopom do interneta, gre za pomemben korak pri zagotavljanju nevtralnosti interneta.

Predsednik FCC-ja Julius Genachowski je označil nova pravila kot dobra in pomembna za zagotavljanje neokrnjenega dostopa do internetnih vsebin v prihodnosti. Z njimi je namreč določeno, da ponudniki dostopa do interneta prek fiksnega omrežja (ADSL, optika, kabelski internet, na klic ...) ne smejo "nerazumno diskriminirati prometa". Sem bi sodila tudi plačana prioritizacija prometa in storitev. Kritiki sprejetih pravil prihajajo iz obeh taborov.

Prvi tabor meni, da potrebe po uzakonitvi nevtralnosti interneta sploh ni. Sem sodi Robert McDowell, ki...

7 komentarjev

Evropska komisarka: Internet ni inherentno nevtralen

Neelie Kroes

vir: ZDNet
ZDNet - Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je na konferenci ARCEP-a v Parizu v torek nanizala nekaj izhodišč za evropsko razpravo o nevtralnosti interneta. V najširšem pomenu besede gre za enakost vsega prometa na medmrežju. Zahteva po nevtralnosti pomeni, da ponudniki dostopa do interneta ne smejo preferenčno obravnavati posamezne vrste prometa ali zapostavljati druge, omejevati dostopa ali zaračunavati dodatnih premij za dostop do vsebin, ki omrežje bolj obremenjujejo. Nevtralnost interneta se bolj poudarja v ZDA, medtem ko je Evropi med ponudniki dostopa do interneta večja konkurenca, ki do neke mere zagotavlja nevtralnost sama po sebi. Kljub temu nevtralnost interneta ni nekaj, kar bi bilo samo po sebi umevno, je v nagovoru...

30 komentarjev