»

DDoS na vreme!

ARSO - Pravi geek preživi večino dneva zaprt v sobi za računalnikom, ponavadi celo pri zastrtih oknih, ker lahko dnevna svetloba slabo vpliva na jogurtovo polt. Včasih pa se zgodi, da kdo rabi nujno tehnično pomoč na domu, ali pa v predalu zmanjka praznih CDjev. Takrat se je treba hočeš-nočeš podati v divjino zunanjega sveta in prva stvar, ki nas lahko preseneti, je vreme.

O tem, kaj se dogaja v zunanjem svetu na hidrometeorološčem področju, smo precej dobro obveščeni preko interneta. Na voljo imamo različne programčke, ki se postavijo na namizje in nas obveščajo, a njihova slaba stran je, da poznajo zelo majhno število slovenskih mest. Če hočemo izvedeti več, se lahko podamo na spletno stran Agencije Republike Slovenije za okolje, kjer nas čakajo zelo podrobni in ažurni podatki o vlažnosti, temperaturah, vetru in praktično vsem, kar bi nas lahko zanimalo, na izbiro pa imamo tudi veliko število avtomatskih in opazovalnih postaj.

Nek slovenski programer, ki se skriva pod psevdonimom...

68 komentarjev

LCD displej

Overclockers Australia - Ja, tudi o tem je že bilo govora na Slo-techu. A tokrat sem za vas našel nekaj novega, nekaj poceni, in nekaj lahko izvedljivega . Avstralski overclockerji so se lotili izdelave LCD zaslončka velikosti 16 x 2 znaka, ki se ga priklopi na vzporedni priključek na računalniku. Zelo privlačna pri tem projektu je cena, saj celotna izdelava ni dražja od 25 avstralskih dolarjev - približno 5 tisoč tolarjev. Vse, kar potrebujete je kabel za tiskalnik, molex kabel in standardni LCD zaslonček. Kabla prispajkate na LCD zaslonček in že imate delujoč statusni LCD zaslonček. Pa kaj bi vam govoril, če vas zanima, si članek le preberite.

4 komentarji

Črn dan

M3DZone - Ne mislim samo po vremenu. Pred nekaj dnevi sem vam govoril o super strani in njenemu avtorju, Zoiah-u, ki objavlja najnovejše Detonator driverje, source code Detonatorjev in podobno. Seveda je taka aktualnost na meji zakona. Zoiah je nekaj časa uspešno hodil po tej meji. Nvidia ga je namreč samo opozarjala. Od včeraj je stran off-line. Kot pravi Zoiah sam, zaradi pravnih težav. Očitno se je Nvidia odločila pravno ukrepati. Škoda.

0 komentarjev

Zelo neuradno

M3DZone - Zoiah iz M3DZone je zelo hm, čuden človek. Očitno ima zelo dobre zveze v Nvidii, ker mu uspe dobiti stvari, o katerih drugi sanjajo. Naprimer source code Detonatorjev, najnovejše novice in načrte za Nvidiine grafične čipe,... Včasih se tudi ušteje (v petek GeForce3 MX ni izšel), ampak vseeno pa je 80% tistega kar reče, res. Zato mu Nvidia tudi večkrat grozi s tožbo (ko je objavil Detonator source code, mu je dala na voljo 12 ur, da odstrani to iz svoje strani, ali pa ga bodo tožili...).
No tokrat se je dokopal do zaupnih informacij glede novih grafičnih čipov. Ti so: GeForce3 Ti 500, GeForce3 Ti 200, GeForce2 Ti in The Microsoft Windows XP GPU Solution (nimam pojma kaj je to). Za več informacij poglejte sem. Če je dead link pomeni, da je moral dokument že odmakniti. Ampak v času pisanja te novice je dokument na zgornjem linku. Poglejte...

5 komentarjev

Informacije o Detonatorjih 4

M3DZone - Kot veste, bodo kmalu izšli (ne, še niso!). Uradna oznaka bo: Detonators 4 20.80. Pred par dnevi sem vam govoril o OpenGL 1.3, ki je pravkar izšel... No, Detonatorčki4 bodo imeli OpenGL 1.3 že implementiran.
Kako to, da monopolistični gigant kot je Nvidia podpira Open soorce program (OpenGL je program z "odprto" programsko kodo)? Razlog je verjetno ta, da je Nvidia malo skregana z Microsoftom in ne podpira DirectX-a tako goreče, kot bi ga lahko. Ampak to so samo špekulacije. Dejstvo je, da bodo Detonatorji 4 z implementiranim OpenGL 1.3 podporali te tehnologije:
  • Cube map texturing - bolj kvalitetna mapping in svetlobna podpora.
  • Multisampling - za renderiranje točk, linij in poligonov pri AA.
  • Compressed texture framework - kvalitetnejše teksture in manjša poraba pomnilnika ne glede na format
  • še veliko drugega

6 komentarjev

Računalniški humor

Linux Weekly News - Računalniški humor nas spremlja že od same iznajdbe računalnika. Mimogrede, beseda "bug", kar pomeni računalniškega hrošča, je nastala na precej smešen način. Nekoč so nekje testirali nek računalnik, ki pa ni in ni hotel delati. Po kasnejšem pregledu računalniškega drobovja so ugotovili, da se računalnik ni pognal zaradi vešče, ki se je zagozdila v računalnik. Od takrat naprej se pojavlja beseda "bug", ki pomeni napako(e) (hrošča) v programu ali čipu (spomnite se hroščatega i820). Vendar te novice nisem namenil, da bi vam govoril o računalniških hroščih, veščah ali kakih drugih žuželkah. Tokrat sem našel stran, na kateri so se spravili na Unix. Če omenimo besedo Unix, se vas bo večina spomnila na operacijski sistem, vendar besedo Unix najdemo tudi na drugih stvareh (tudi na plenicah). Nekaj primerov Unixa so prikazali na tej strani. Kaj naj rečem? Obiščite stran in se nasmejite, kajti smeh je pol zdravja . ...

0 komentarjev

VIA in grafika

X-Bit Labs - Že pred par dnevi sem vam govoril o basanju tržišča grafičnih kartic prek vseh meja. Ker pa se VII trg očitno ne zdi dovolj "zabasan", bo še ona vrgla svojo rešitev levom (nam).
Na srečo ne bo šlo še za eno izmed srednje sposobnih grafičnih čipov. VIA se je stvari lotila precej resno. Načte za čip bo izdelal S3 (ki je po prevzemu del VIE). Čipovo kodno ime je Columbia. Čip bo popolnoma podpiral funkcije DirectX 9. Lastnosti bodo podobne tistim, ki jih ima ATI-jev Radeon2 R300. Čipove specifikacije bodo:
  • 4. renderirni cevovodi z po 2. teksturnima enotama na vsakem
  • frekvenca jedra 300MHz
  • podpora 128bit-nemu DDR SDRAM-u
  • podpora DirectX 8/9
  • 0.13 mikronska tehnologija proizvodnje
Torej če seštejete vse novice iz zadnjih dni, pridete do rezultata, da bodo, v bližnji prihodnosti, na tržišču kar štiri grafični čipi in vsaj dvakrat več kartic z njimi. Bazirali bodo torej na: NVIDIA GeForce3 Ultra, ATI R300, STM KYRO III in VIA Columbia. To je za potrošnika zelo dobro, saj bo cena padla. ...

8 komentarjev

DVD sekcija

Jaz - To je presenečenje, o katerem sem vam govoril. S pigeonom smo se menili in domenili za testiranje DVD filmov. Tako od sedaj naprej vidite v levem meniju sekcijo DVD recenzije, ki ji bo kmalu sledil še Seznam vseh filmov (trenutno sta dva filma opisana, ta funkcija se bo pojavila pri petih filmih). Na desni imate tudi povezavo na zadnje recenzirane filme. Trenutno sta to Up Close & Personal (Zelo Osebno) ter The Cell (Celica). Ker je to šele začetek, bodo notri sigurno kakšne začetniške napake. Odpustite nam, smo samo ljudje. Filme pa v recenzijo daje podjetje Kos Računalniki. V prihodnosti nas torej čaka poleg kvalitetnih novic še grma opisanih filmov na DVD. A smo carji al smo carji?

12 komentarjev