»

Intel pripravlja kable s prepustnostjo 800 Gb/s

Ars Technica - Intel je napovedal, da bodo s partnerji v drugi polovici tega leta predstavili nove kable za povezavo naprav, ki bodo omogočali komunikacijo s hitrostjo 800 Gb/s. Gre za komercialno implementacijo tehnologije Silicon Photonics, ki so jo predstavili lani in omogoča prenos s hitrostjo 25 Gb/s po enem optičnem vlaknu. Proizvajal jih bo Corning, v projektu pa sodeluje še US Conec, ki bo skrbel za priključke.

Novi kabli se imenujejo MXC - Intel pravi, da to ni kratica, in združujejo 64 optičnih vlaken. Polovica jih podatke prenaša v eno smer, polovica v nasprotno, kar da obojesmerno prepustnost 800 Gb/s. Iz marketinških razlogov Intel to prodaja kot 1,6 Tb/s. Nazivno hitrost bodo kabli dosegali na dolžinah do 300 metrov, kar...

18 komentarjev

BT in Alcatel demonstrirala 1,4 Tb/s po obstoječi optiki

Slo-Tech - V laboratoriju so prek optičnih vlaken že uspeli poslati podatke s hitrostjo več kot 26 Tb/s, z večlaserskimi sistemi pa celo hitreje kot 100 Tb/s. V realnosti so te številke seveda precej nižje, zato na primer podmorski kabli za doseganje hitrosti več terabitov na sekundo uporabljajo več vlaken s po več valovnimi dolžinami svetlobe. Kako hitro pa gredo širokopasovne povezave za uporabnike na kopnem? Britanci preizkušajo terabitne povezave.

Alcatel-Lucent in BT sta v Londonu na preizkusu dosegla prenos podatkov s hitrostjo 1,4 Tb/s po 410 kilometrov dolgi povezavi. Povezavo med BT Towerjem v Londonu in raziskovalno ustanovo Adastral Park v Ipswichu v Suffolku so sestavili iz sedmih 200-gigabitnih kanalov, po katerih so podatke prenesli v Ipswich in nazaj.

...

26 komentarjev

Petdesetdolarski kabli za Thunderbolt grožnja uspehu tehnologije

Ars Technica - Ta teden so na prodajne police prišli prvi izdelki s februarja predstavljeno tehnologijo za prenos podatkov Thunderbolt. Prvi izdelki so zunanji RAID-vmesniki Pegasus podjetja Promise, ki se na računalnik priključijo prek Thunderbolta, a kabla nimajo priloženega. Kupiti ga morejo posebej pri Applu in zanj odšteti 50 dolarjev. Uradna razlaga podjetja pravi, da kablov Mini DisplayPort ne moremo uporabiti, ker so posebni kabli za Thunderbolt pametni z vgrajenim firmwarom, da lahko podpirajo hitrosti do 10 Gb/s. Intel je to potrdil.

Pri hitrostih nad 5 Gb/s je namreč priporočljivo uporabljati aktivne kable, ki imajo na konceh čipe za fino kalibracijo, odpravo motenj in izboljšavo razmerja signal/šum. Applov kabel ima dva čipa Gennum GN2033 Thunderbolt...

59 komentarjev

Intel pokazal prvi prenosnik z Light Peakom

PC Pro - Intel je pokazal delovanje prvega prenosnika, ki ima vgrajeno tehnologijo Light Peak. Gre za nov način povezovanja prek optičnih vlaken, s katerim kani Intel nadomestiti SCSI, SATA, USB, Firewire, HDMI in druge podobne tehnologije. V Bruslju so demonstrirali dvosmerni prenos podatkov s hitrostjo 10 Gb/s.

Light Peak so stlačili v običajen USB kabel, tako da so optični vodniki tekli vzporedno z električnimi. Nato so na prenosnik priključili televizijo, kamor je pošiljal dvoje HD-video formatov brez zakasnitve. Intel trdi, da je 10 Gb/s šele začetna hitrost, domet tehnologije pa naj bi omogočal praktično neomejene hitrosti. Sčasoma naj bi se Light Peak prebil v vse domače in poslovne...

37 komentarjev

Podrt hitrostni rekord

Reuters - Ne, niso naredili novega Bugattija in niti nove formule. V Siemensu so hitrostni rekord podrli kar z optičnim kablom. Dosežena hitrost je bila 107 Gb/s (13,375GB/s). Podatke so pošiljali preko 161 km dolgega optičnega vlakna. Siemensu je to uspelo samo z enim vlaknom, kar pomeni, da ni treba razdeliti signala na več vlaken (prihranek na času in predvsem na ceni). Siemens je še napisal, da bodo prvi produkti, ki so zasnovani na tem prototipu, na voljo v nekaj letih. Več v izvorni novici.

39 komentarjev

Hitrost interneta

Tweak3D - Ko sem šel malo na lov za novicami, sem na Tweak 3Dju opazil novico o gigabitni internetni povezavi za domače uporabnike. Vse kar sem lahko naredil je, da sem se smejal... no, pa nadaljujmo. Pravijo, da optična vlakna morda le niso samo daleč oddaljene sanje, temveč, da se znajo dokaj kmalu pojaviti tudi pri domačih uporabnikih, saj so se, po besedah predstavnika podjetja Optic Solutions, cene optičnih vlaken močno znižale in se še vedno nižajo. Prav tako se širijo tudi proizvodnje zmogljivosti optičnih vlaken. Po njegovih besedah je edino vprašanje v primerjavi optičnih vlaken z kabelskim internetom in xDSLom cena namestitve in ne cena vlaken! Prenos podatkov po optičnih vlaknih pa dosega tudi hitrosti 10 gigabitov na sekundo. Še vedno pa je ta novica novica za od Slovenije razvitejši svet ter za prebivalce območij z večjo gostoto prebivalstva, tako da bomo mi še kar nekaj časa "kleli" počasne Dial-up in ISDN povezve....

13 komentarjev