»

Osveženi iPad Pro z lidarjem in tipkovnico s sledilno ploščico

vir: Apple
Apple - Apple je včeraj v spletne trgovine poslal prenovljene inačice iPada Pro. Dve kameri v spregi z lidarjem sta namenjeni učinkovitejši rabi obogatene resničnosti, poleg pa bo mogoče dokupiti tipkovnico Magic Keyboard z drsno ploščico, ki jo podpirajo novitete v prav tako prispeli posodobitvi iPadOSa.

Apple se je pri svojih tablicah iPad že nekaj časa obotavljal okoli prihoda kazalke, s čimer bi naprave (še) bolj potisnil v smeri delovnega orodja in se odločno sprehodil v zelje Microsoftovim hibridom Surface. Z novo inačico iPadOSa, 13.4, ki je prispela včeraj, se je to naposled zgodilo. (Od lani je bilo že mogoče uporabljati zasilni kurzor iz nabora pripomočkov za invalide, a je bil precej neroden.) V koraku sledi strojna posodobitev iPadov Pro v 11- in 12,9-palčni različici, toda v precej dragi obliki, če se ne poslužimo miške. Sledilna ploščica je namreč vgrajena v novo pritiklino: tipkovnico/ovitek Magic Keyboard, ki bo stala kar tristo evrov, hkrati pa prispe šele maja. V zameno...

7 komentarjev

Ne glede na nastavitve iPhone 11 pozna lokacijo

Krebs On Security - Na pametnih telefonih sicer lahko izklopimo lokacijske storitve, a to telefonu ne prepreči, da nam ne bi vseeno sledil. Brian Krebs je ugotovil, da četudi na iPhonu 11 (z vsemi najnovejšimi posodobitvami, torej iOS 13.2.3) izključimo funkcijo Location Services in vsem aplikacijami odvzamemo privilegije za dostop do podatka o lokaciji, telefon še vedno pridno beleži lokacijo.

Sprva se je zdelo, da gre za hrošča, a je odgovor iz Cupertina to spremenil. Apple je potrdil, da gre za pričakovano in želeno obnašanje, zato ni pričakovati nobenih popravkov. To je tudi v nasprotju z navedbami o politiki zasebnosti, kjer jasno piše, da bo iPhone periodično pošiljal lokacijo bližnjih omrežij Wi-Fi in baznih postaj Applu, če imamo vključeno funkcijo Location Services. Če tega ne želimo, lahko funkcijo izključimo, še piše v navodilih.

Toda na novem iOS 13 je iPhone ne glede na nastavitve radoveden. Zanimivo je, da na starejšem telefonu iPhone 8, ki je imel prav tako najnovejšo verzijo iOS, tega hrošča Krebs ni uspel poustvariti. Kaže torej, da je Apple spremembo uvedel v najnovejšem iPhonu, čeprav se rad ponaša s svojim spoštovanjem zasebnosti uporabnikov.

44 komentarjev

EU razpisuje lov na hrošče

vir: Flickr

Slo-Tech - V okviru projekta FOSSA (Free and Open Source Software Audit) je Evropska komisija (EK) za januar razpisala za 851.000 evrov nagrad, ki jih bodo podelili uspešnim najditeljem hroščev v petnajstih kosih programske opreme, ki so v uporabi v njihovih inštitucijah. FOSSA je sicer projekt, ki sta ga med letoma 2015 in 2016 zagnala Julia Reda, poslanka EP iz vrst Piratske stranke in Max Andersson iz Stranke zelenih.

Od 7. 1. lahko tako prispevate svoja dognanja o varnostnih vrzelih v Filezilli, Apache Kafki, Notepadu++, PuTTY in VLC Media Playerju, in sicer prek platforme HackerOne bug bounty and vulnerability coordination. od prvega marca dalje pa prav tako prek HackerOne še za platformo za upravljanje identitet midPoint.

15. januarja se...

13 komentarjev

Applove novosti: iOS 9, OS X El Capitan, Apple Music, watchOS 2, Apple Pay

Slo-Tech - Apple je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil množico prihajajočih izdelkov, storitev in drugih novosti. Obetamo si lahko novo verzijo OS X, iOS 9 in watchOS 2 izboljšana Apple Pay in CarPlay, Apple Music ter še nekaj manjših osvežitev.

OS X. Nove verzija operacijskega sistema za Applove namizne in prenosne računalnike se bo imenovala OS X El Capitan. Spremembe bodo tako pri uporabniški izkušnji kakor poskočnosti. Prenovljen brskalnik Safari bo na primer podpiral pripenjanje spletnih strani v vrstico z zavihki tako, da jih enostavno z miško potegnemo skrajno v levo. Strani bodo tam tudi ostale in bodo spet na voljo ob vsakem ponovnem zagonu. Prav tako bo laže ugotoviti, od kod prihaja kakšen zvok oziroma...

90 komentarjev

Izšel Apple iOS 7.1

Apple - Apple je danes izdal novo verzijo svojega operacijskega sistema iOS. V inačici iOS 7.1, ki je na voljo za vse naprave, ki poganjajo sedmico, torej iPhone 4 in novejši, iPad 2 in novejši ter iPod touch pete generacije, najdemo varnostne popravke, izboljšave za stabilnost in hitrost ter malce posodobljen uporabniški vmesnik. Nadgradnjo lahko uporabniki iOS 7 snamejo s spleta, in sicer prek funkcije Software Updates.

Prva večja nadgradnja lani septembra izdanega iOS 7 nadaljuje v isti smeri od tam, kjer je predhodnik končal. Med glavnimi novostmi najdemo CarPlay (prej znan kot iOS in the Car), ki so ga predstavili na konferenci WWDC lani. CarPlay se poveže z računalnikom v avtomobilu, ki ga podpira, in kar na zaslonu v avtomobilu omogoča uporabo zemljevidov, pomočnice Siri, prostoročnega telefoniranja, poslušanje...

55 komentarjev

Apple popravil varnostno površnost v iOS, Mac OS X še nezakrpan

Ars Technica - Apple je včeraj izdal izredni popravek za iOS 7 in tudi starejšo verzijo iOS 6.1 (in sicer iOS 7.0.6. in iOS 6.1.6), ki odpravlja resno napako pri rokovanju s stranmi prek varnih povezav (SSL/TLS). Zaradi hrošča v kodi sta namreč Safari in odjemalec za elektronsko pošto izpustila nekaj pomembnih korakov, v katerih bi se moralo preveriti, ali je strežnikov javni ključ resnično pravilno podpisan. Tako so lahko napadalci izvedli MITM-napade, saj je brskalnik strani verjel na besedo, da gre res za domeno, za katero se predstavlja, sprejel pa je katerikoli certifikat. Ranljiva nista le Safari in Mail.app, ampak tudi druge aplikacije, ki uporabljajo vgrajeno infrastrukturo. Zanimivo pa je, da Chrome ni prizadet, Firefox pa verjetno tudi ne.

O resnosti napake priča tudi dejstvo, da je...

50 komentarjev

Jailbreak za iOS 7

9to5Mc - Tri mesece po izidu nove verzije Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS 7 smo končno dočakali prvi untethered jailbreak, ki lastnikom naprav iPhone (vseh verzij), iPod touch, iPad in iPad Mini (uradno na verzijah od iOS 7 do iOS 7.0.4, uspelo pa je tudi uporabnikom iOS 7.1 beta 2) omogoča pridobitev popolnega nadzora nad napravo. Jailbreak je Božiček prinesel od mož v skupini evasi0n, ki so izdali tudi že nekaj jailbreakov za prejšnje verzije. Postopek je sorazmerno preprost in hiter, saj traja približno pet minut.

Iskanje ranljivosti v iOS, ki jih lahko uporabimo za jailbreak, postaja čedalje težje početje. Medtem ko smo za prve iPhone čakali le nekaj dni ali tednov, se ta čas podaljšuje. Za iPhone 4S smo čakali skoraj 100...

16 komentarjev

iOS 7.0.2 odpravlja luknje zaklepanja zaslona

Povzetek popravkov v iOS 7.0.2 med namestitvijo

vir: Ars Technica
Ars Technica - Nedavno smo poročali o dveh zelo lahko dostopnih in precejšnjih luknjah v iOS 7, ki sta napadalcem navkljub zaklenjenemu telefonu omogočali opravljanje klicev (vseh, ne zgolj klicev v sili) ter dostop do kontaktov, slik, elektronske pošte, Twitterja in kratkih sporočil SMS žrtve. Poročali smo tudi o tem, da je prišlo do praktično enake situacije že ob izidu iOS 6. Takrat so luknje hitro pokrpali, zato se je predvidevalo, da bo tudi tokrat tako.

In res se je to tudi zgodilo. Vsega osem dni po prvotnem javnem izidu iOS 7.0 smo dobili že iOS 7.0.2 (iOS 7.0.1 je popravil par hroščev na iPhone 5s in 5c, torej je bil omejen zgolj na ta dva telefona). V iOS 7.0.2 sta odpravljeni varnostni luknji zaklenjenega zaslona, a to ni vse,...

25 komentarjev

Android razvijalci vedno bolj iskani

Tabela trenutno najbolj vročih kadrov v IT.

vir: ReadWriteWeb
ReadWriteWeb - Po poročanju spletne strani freelancer.com naj bi povpraševanje po razvijalcih za mobilno platformo Android še do konca leta preseglo tisto za Apple iOS. Trenutno rase za 20% na četrtletje, v primerjavi z 9% za iOS.

Visoko rast beleži tudi HTML5, ki ga mnogi vidijo kot zamenjavo za Adobe Flash in druge interaktivne spletne tehnologije, ter seveda marketinške službe (pisanje besedil za...

18 komentarjev

Moški so za Android, ženske pa iOS

PC Magazine - John Gray je imel prav, ugotavlja analiza prodanih pametnih telefonov v letošnjem oktobru. Moški prisegajo na androidne, ženskam bolj ugajajo jabolčni.

Oktobra 2010 je namreč 31 odstotkov žensk želelo kupiti napravo z Apple iOS, medtem ko bi se jih za tako z Androidom odločilo 22,8 odstotka. Pri moških je vrstni red zamenjan, saj bi jih 32,6 odstotka kupilo Android in 28,6 odstotka takega z iOS.

Kar ste tiče tržnega deleža, imajo iphoni in blackberryji oboji 27-odstotni tržni delež. Na tretjem mestu sledijo androidi z 22 odstotki, četrti je Windows Mobile s 14 odstotki. Symbian, Linux in Palm skupno obvladujejo manj kot osem odstotkov trga. Zanimiva je tudi razčlemba po željah, saj si 35 odstotkov vprašanih za naslednji telefon želi takega z iOS in 28 odstotkov androidnega.

32 komentarjev