»

Boeingu samouničljivi telefon pomagal razviti BlackBerry

Slo-Tech - Boeing bo pri razvoju telefona Black sodeloval z BlackBerryjem, so sporočili iz Chicaga. Gre za februarja razkriti skrivnostni model, ki bo namenjen uporabi v varovanih okoljih in ki je v razvoju že skoraj tri leta.

Glavna odlika telefona bodo visoki varnostni standardi. Vsa komunikacija in vsi shranjeni podatki bodo šifrirani z Boeingovo tehnologijo PureSecure, vsakršen fizičen poseg v notranjost telefona pa bo povzročil samouničenje, ob čemer bodo neuporabni postali tudi vsi shranjeni podatki. To ne pomeni, da se bo telefon spektakularno razstrelil kot v filmih, temveč zgolj da bo nepovratno pobrisal podatke. Telefon ima namreč vijake zalite z epoksidno smolo ter ohišje, ki zazna poskus odprtja ali odstranitve.

...

11 komentarjev

MWC: Blackphone kot telefon s poudarkom na zasebnosti

Ars Technica - Na Mobile World Congressu v Barceloni sta podjetji Silent Circle in Geeksphone predstavili Blackphone, ki bo nared junija in bo prvi pametni mobilni telefon, narejen posebej z mislijo na zasebnost. Na njem bo tekla prilagojena verzija Androida, iz katere bo pobrisano vse, kar lahko izdaja informacije o uporabniku.

Za strojni del telefona bo skrbel Geeksphone. V telefonu bomo našli dvogigaherčni štirijedrni procesor, 4,7-palčni zaslon s podporo za HD, 2 GB pomnilnika, 16 GB prostora za shranjevanje podatkov, kameri z osmimi in 1,3 milijona točk ter podporo za HSPA+ in LTE. To so okvirne specifikacije, ki se lahko še spremenijo, a "le navzgor", zatrjujejo.

Bolj zanimiv je programski del, za katerega je zadolženo podjetje Silent Circle. Poznamo ga iz NSA-jeve afere Prism, ki je povzročila

15 komentarjev

Jolla predstavila prvi telefon, nadaljevanje MeeGoja

engadget - Ko je Nokia ukinila razvoj MeeGoja, se je zdelo, da je ta obetaven operacijski sistem mrtev. Pa ni bilo tako, saj je skupina Nokiinih inženirjev ustanovila podjetje Jolla in nadaljevala razvoj. Rodil se je Sailfish OS.

Sedaj so pri Jolli razkrili prve podrobnosti o telefonu, ki naj bi bil naprodaj še pred koncem leta. Na pogled je nov telefon podoben Nokiinim lumiam, saj ima ličen in minimalističen dizajn ter 4,5-palčni zaslon. V notranjosti mu bije dvojedrni procesor, ima podporo za kartice microSD in seveda 4G LTE. Kamera bo imela ločljivost osem milijonov točk, ločljivost zaslona pa še ni znana, razen da "bo HD".

Pomembnejša od strojne opreme, o kateri pravzaprav še ne vemo veliko, pa je programska oprema. Sailfish...

35 komentarjev

Mozilla pokazala telefona s Firefox OS

Mozilla.org - Mozilla je najavila svoja prva telefona, ki ju bo poganjal lastni operacijski sistem Firefox OS. Trenutno gre za modela, ki sta namenjena razvijalcem aplikacij, da jih bodo lahko čim bolje prilagodili operacijskemu sistemu Firefox. Ko bodo izšli telefoni s tem sistemom za široke ljudske množice, bodo konkurenca androidnim telefonom v najcenejšem segmentu. Mozilla namreč pravi, da v razredu do 100 dolarjev telefoni z njihovim operacijskim sistemom delujejo precej bolje kakor tisti z Androidom.

Novinca nosita imeni Peak in Keon, Mozilla pa ju predstavlja v sodelovanju s španskima Geeksphonom in TelefA3nico. Peak je bolj oskubljen in ima enojedrni procesor Qualcomm Snapdragon S1 1 GHz, podporo za 3G HSPA, 2G EDGE, Wi-Fi, GPS (a...

45 komentarjev

Microsoft patentiral telefon z izmenljivimi moduli

Wired News - Modularnost je popularna beseda v načrtovanju programske opreme, a Microsoft je patentiral modularnost pametnih telefonov v strogo strojnem smislu. Dodeljen jim je bil patent za pametni telefon z drsnim predelom (slide-out section), v katerem pa to pot ni nujno samo tipkovnica, ampak se lahko dodatki izmenjujejo.

Na ta način lahko modul uporabljamo kot tipkovnico, daljinski upravljalnik za televizijo, prostor za dodatno baterijo, igralno podlogo itn. Večina teh izdelav že obstaja, recimo telefon z igralno podlogo, medtem ko so telefoni s tipkovnico že široko razširjeni, a še nihče ni resno razmišljal, da bi vse združil v en telefon.

Obstajajo sicer poizkusi (Modu Phone, NTT...

21 komentarjev

Na HTC-jevem telefonu zlobna koda

Metulj kliče domov

Slashdot - Na Panda Research poročajo o telefonu Vodafone HTC Magic, ki ga je kupil njihov sodelavec in je imel nameščeno zlobno kodo. Po priključitvi telefona na računalnik prek USB-ja, se je oglasil Pandin protivirusnik in zaznal okuženi datoteki autoexec.inf in autoexec.exe.

Podrobnejši pogled je razkril, da se v njiju skriva odjemalec za bot Mariposa, za katerim stoji neznani heker z imenom tnls in ne prejšnji teden aretirana skupina Špancev. Če uporabnik ali pa operacijski sistem požene okužene datoteke, se nesnaga preseli na računalnik, poizkusi poklicati domov in se začne širiti. Na telefonu so poleg Maripose našli še Confikerja in Lineage, ki sta namenjena kraji gesel. Kako se je okužena programska...

8 komentarjev