»

SLI na Intel P45

GPU-Z prikazuje vklopljen SLI

vir: Expreview.com
Expreview.com - S podporo SLIja na veznem čipovju Intel X58 je nVidia jasno pokazala, da se omejitve za vklop SLI načina skrivajo samo v gonilnikih. Zato je bilo dejstvo, da za SLI v kombinaciji s s775 procesorjem potrebujete posebno ploščo še toliko bolj nadležno. A tudi to se je spremenilo. Že v časih nForce 4 čipovja so ruski navijalci uspeli popraviti grafične gonilnike, da je SLI deloval na Intel čipovjih. A le-ti so bili že takrat nekaj različic za aktualnim izidom, obenem pa je nVidia to luknjo kasneje zakrpala. Tokrat je član Expreview foruma, Firewings [CCG], mimo omejitve prišel na drugačen način.

Za vklop SLIja je spisal poseben programček, ki mu je na Asusovi Maximus Formula plošči (čipovje Intel X38) omogočil v SLI povezati Geforce GTX...

6 komentarjev

Creative Labs po več kot dveh letih izdal gonilnike za X-Fi zvočne kartice za Linux

Creative - Creative je podjetje, ki budi v uporabnikih Linuxa mešane občutke. Njihove starejše zvočne kartice so v Linuxu odlično podprte, saj je pri odprtokodnih gonilnikih sodeloval programer iz Creative-a. Ker so odprtokodni gonilniki za zvočne kartice Soundblaster Live! in Audigy dovolj dobri, niti ni bilo potrebe po lastniških. S prihodom X-Fi zvočnih kartic, pa so pri Creative-u spremenili svoj odnos do Linuxa. Na voljo niso dali niti specifikacij niti lastniškega gonilnika. Danes pa so po več kot dveh letih zavlačevanja končno izdali njihov lastniški gonilnik. Gonilnik podpira najnovejšo verzijo ALSA in jedra 2.6. Je pa zanimivo, da je zaenkrat na voljo samo 64-bitna verzija. Uporabniki 32-bitnih sistemov pa bodo morali še malo počakati.

Creative je bil eden izmed prvih proizvajalcev strojne opreme, ki je podprl Linux. Upam, da se bodo vrnili na stara pota.

34 komentarjev

AMD naznanil izdajo specifikacij za gonilnike ATIjevih grafičnih kartic za Linux

Slo-Tech - Pri AMD-ju so se odločili močno izboljšati gonilnike za ATI-jeve grafične kartice v okolju Linux. Kot je znano so bili ATI-jevi Linux gonilniki precej slabi, zato so uporabniki Linuxa raje posegali po grafičnih karticah iz sosednjega tabora. Sodeč po testih, pa je prihajajoči gonilniki prinašajo velike spremembe, saj se lahko sedaj v Linuxu AMD-jeve oz. ATI-jeve grafične kartice kosajo z NVIDIinimi. Na voljo so tudi naslednji testi ATI-jevih grafičnih kartic pod Linuxom: AMD je tudi napovedal, da bodo objavili specifikacije ATI-jevih grafičnih kartic in odprtokodnim razvijalcem omogočili vpogled v del izvorne kode njihovih lastniških gonilnikov. Kot kaže so bodo pri AMD-ju poskrbeli tako za kvalitetne lastniške, kot tudi za kvalitetne odprtokodne gonilnike.

32 komentarjev

Intelovi odprtokodni gonilniki za grafiko

News.com - Intel je izdal odprtokodne gonilnike za svoje grafične čipe, konkretno za Intel 965 Express Chipset izdelke. To je seveda pomembna poteza korporacije, ki obvladuje okoli 40% trga grafičnih kartic, obenem pa zelo dobra novica za uporabnike Linux operacijskih sistemov. Gonilniki konkurenčne Nvidie in ATI-ja so namreč zaprtokodni in vsaj v enem primeru precej slabe kvalitete.

Zanimivo bo tudi videti reakcijo konkurenčnih podjetij. Medtem ko zaenkrat Nvidia še ne namerava spreminjati svojega pristopa k izdaji gonilnikov za Linux, pa odločitev naveze AMD/ATI še ni znana. AMD je sicer že pri več projektih sodeloval z odprtokodno skupnostjo.

78 komentarjev

Nekaj za preganjanje dolgčasa

več strani - Včasih si je treba od napornega dela tudi odpočiti in ni boljše relaksacije, kot da se za kakšno urico usedeš za računalnik in greš malo streljat "premikajoče poligone". Vendar pa so vse današnje igre postale enostavno precej kompleksne, zato marsikateri igričar pogreša dobre stare čase, ko so bile računalniške igre še preproste, a nič manj zabavne, kot današnje. Sicer si lahko klasike snamemo iz interneta, vendar bo zaradi grde grafike marsikoga začela boleti glava. Obstaja še druga možnost - marsikatere klasike so navdušenci predelali v "internetno" obliko, tako da jih lahko igramo kar preko spletne strani. Vas zanima, kjer se te igrice da igrati? Berite dalje:
  • Za vse tiste, ki si želijo samo želijo za nekaj časa izklopiti možgane, je kot nalašč legendarni Pong, ki so ga navdušenci predelali v tako obliko, da ga lahko igrate preko spletne strani.

  • Če vas je internetni Pong čisto zasvojil, potem boste gotovo radi zaigrali tudi igre, ki so jih zbrali na tej strani. Stran je sicer...

3 komentarji

Linux hardware database

Slashdot - Čeprav je Linux operacijski sistem pritegnil marsikaterega velikana računalniške industrije, ki je razvijalcem poslal pomoč v obliki programerjev, ostaja programiranje gonilnikov še vedno v domeni navdušencev. Do tukaj vse lepo in prav, vendar so navdušenci raztreseni po celemu svetu, zato je iskanje gonilnikov lahko tudi prava mora... Ali pa tudi ne, če veš kje iskati. Dobre duš'ce na tej strani so se odločile, da uporabnikom Linuxa olajšajo dolgotrajen lov za gonilniki, zato so na svoji strani ponudili gonilnike za praktično vse bolj ali malce manj poznane kose strojne opreme. Kar dobra stran, če iščete gonilnike. Seveda lahko vse skupaj tudi zakomplicirate do nezavesti in se lotite iskanja gonilnikov na svojo pest (beri: z Googlom), vendar mislim, da bo prvotna rešitev zagotovo prevladala med večino uporabnikov .

1 komentar

Gonilniki za WinXP 3dfx grafične

Guru 3D - Nvidia je, ko je prevzela 3dfx, dobila tudi vse pravice nad trženjem njihovih idelkov. To pomeni vse! Tehnologije, čipi in tudi gonilniki. Teh gonilnikov, ker je to pač Nvidia, ni dovolila vgradati v prihajajoči Microsoftov operacijski sistem, WinXP. Kar pomeni, da WinXP ne bodo imeli že vgrajenih gonilnikov za celo vrsto grafičnih kartic.
Ker pa s(m)o računalničarji p'rjazne d'ušce, se je že najdel nekdo, ki je sam napisal gonilnike za Voodoo3, Voodoo4 in Voodoo5, ki resnično delujejo v WinXP. Dobite jih tukaj.

dodatek by slycer: ker imam tudi jaz na zalogi link do gonilnikov, sem popravil napačno povezavo. Upam, da ne zameriš.

9 komentarjev