»

The Pirate Bay se je prodal

TechCrunch - Z današnjim dnem se je zamenjal lastnik zloglasne piratske strani The Pirate Bay. Četverica lastnikov, obsojenih na eno leto dni zapora in plačilo 3,6 milijonov dolarjev, se je stran odločila prodati švedski programerski družbi Global Gaming Factory X, ki bo za stran odštela približno 7,7 milijona dolarjev. Švedska družba za stran, ki naj bi bila med 100 najbolj obiskanimi na internetu in se je preživljala skoraj izključno prek prikazanih oglasov, pravi, da potrebuje nov poslovni model, ki bo zadovoljeval tako avtorje, založbe in sodstvo kot ponudnike interneta ter seveda uporabnike. Pravijo, da želijo vzpostaviti poslovni model, pri katerem bi bili ustvarjalci vsebin plačani za vsak prenos s strani.

Prvotni lastniki obenem vse pirate mirijo, naj jih ne skrbi. Pravijo, da denar ni bil motiv za prodajo, saj naj bi bila stran vredna veliko več. Pravi razlog se skriva drugje, saj je bila stran, vsaj kar se tiče novic in izgleda, mrtva zadnje dve oz. tri leta, na internetu pa se...

81 komentarjev

Poenostavljeno licenciranje za Blu-ray

TG Daily - Panasonic, Philips in Sony so objavili, da bodo nekoliko poenostavili licenciranje za Blu-ray. V želji, da bi pospešili prehod na nov standard, bodo ustanovili novo podjetje s sedežem v ZDA in podružnicami v Aziji, Evropi in Južni Ameriki, ki bo vodilo nov program licenciranja. To je šele začetek, saj bodo k sodelovanju povabili tudi druge lastnike ključnih patentov za Blu-ray, DVD-je in CD-je, s čimer želijo poenostaviti ves postopek in omgočiti izvedbo vsega na enem mestu.

Cene bodo še vedno kar visoke. Podjetje bo računalo 9,50 dolarjev za vsak predvajalnik Blu-ray, 14,50 dolarjev za zapisovalnike, 0,11 dolarja za zgolj berljive medije, 0,12 dolarja za zapisljive medije in 0,15 dolarja za prepisljive medije. Kljub temu bodo, tako pravijo, cene za 40 odstotkov nižje od tega, kar je treba odšteti danes. Z malo matematike in podatki, da je bilo lani prodanih 2,4 milijona predvajalnikov, letos pa jih načrtujejo še dvakrat več, ugotovimo, da bodo zaslužili kar nekaj milijonov.

1 komentar

Naslednik Cappuccino PC

Slashdot - Malce bolj redni bralci novic se gotovo dobro spominjate majhnega računalnika Cappuccino PC in številnih njegovih izvedenk ter računalnika Espresso PC, ki so v ne tako oddaljeni preteklosti navduševali pisce testov ter številne uporabnike, ki cenijo prenosljivost. Seveda pa je napredek prisoten tudi pri teh napravicah, zato je proizvajalec moral izdelati zmogljivejši mlinček. Rodil se je Mocha P4 PC, ki je ohranil dobre lastnosti predhodnikov, poleg tega pa ponuja kar nekaj dobrot - od podpore procesorjem Pentium4, do gigabitnega etherneta, itd. Več o tem računalniku si lahko preberete na tej strani.

3 komentarji

Intervju z Rambusom

CNet - Kot sem že večkrat rekel, je lahko Rambus zelo zoprno podjetje, saj toži druga podjetja, ki se ukvarjajo s pomnilnikom kar po tekočem traku (tipično Ameriška strategija). Seveda gotovo ni treba poudarjati, da se večina tožb ne konča v prid Rambusu. Vendar pa je Rambus lahko tudi precej zanimivo podjetje, ko pridemo do tehnologije. Njegove prihodnje načrte sem že predstavil v eni izmed mojih prejšnjih novic, sedaj pa je čas, da pogledamo, kako ljudje v Rambusu komentirajo odnose z Intelom, višjo ceno RDRAM-a, napovedi za prihodnost, tožbe z drugimi podjetji, itd. Intervju so napravili na CNetu in sicer z enim izmed vodilnih mož pri Rambusu - Davidom Mooringom. Seveda intervjuja ne vzemite preveč resno, ker - saj veste - vsak navija za svoje .

0 komentarjev

Nekateri so za majhne

Slashdot - Kar ne morem verjeti, kako so se nekatera podjetja navdušila za proizvajanje majhnih računalnikov, ki so bolj podobni walkmanu, kot pa pravemu računalniku. Take računalnike so nekateri poimenovali kar Mini Book PCs. Eno izmed takih podjetij je podjetje Sintsong, ki ima kar precej izkušenj na tem področju. Poznamo jih po svojih Espresso in Cappuccino računalnikih. V Cappuccino družini sta zaenkrat dva Mini Book računalnika. GX1 sem predstavil že v eni izmed mojih prejšnjih novic, TX2, pa nameravam predstaviti v tej novici. Pa zasnovi se računalnik ne razlikuje kaj posebej od sorodnika, saj je osnova še vedno ostala ista - torej velika integriranost. Stvarca podpira starejše Intelove procesorje (Pentium III in Celeron), ter nov način hlajenja, saj so se pri podjetju odločili, da bodo za čim boljše hlajenje uporabili bakren hladilnik (prejšnja rešitev je bila kombinacija aluminija in bakra). Potrudili pa so se tudi pri dizajnu, saj so k sodelovanju povabili dizajnersko podjetje, ki je...

1 komentar

MP3 player dodatek za Visorje

PC Stats - Ročni računalniki postajajo vse bolj priljubljeni, čemur priča tudi veliko število dodatkov. Tukaj ne mislim na programsko, ampak na strojno opremo, ki lahko vašemu dlančniku doda nekaj novih funkcij. Po dodatkih zagotovo prednjačijo ročni računalniki z operacijskim sistemom PalomOS; pred kratkim smo videli dodatke, ki lahko "original" Palma spremenijo v mobilni telefon, kmalu pa so se tudi pri podjetju Innogear odločili, da izkoristijo razširitveno mesto Visorjev in naredijo strojni dodatek, ki opravlja nalogo MP3 playerja. Dodatek je lepo oblikovan in malce spominja na Applov dizajn, saj je popolnoma prozoren. Dobimo ga skupaj z 32 MB pomnilnika, ki ga lahko razširimo do 128 MB, v napravo pa so vdelali tudi 2 MB Flash roma, ki programe za napravo, lahko pa ga uporabimo kot dodaten pomnilnik pri Visorjih. Zanimivo.

0 komentarjev

Espresso Pocket PC

HardOCP - Gotovo ste že kdaj videli kakšen miniaturni računalnik, ki je bil bolj podoben majhni kovinski škatlici, kot pa pravemu računalniku. Če me spomin ne vara, sem takega miniaturca omenil že v eni izmed prejšnjih novic, vendar pa je bil takrat opis v portugalščini. Če bi radi opis v angleščini, potem se odpravite na HardOCP. Tukaj so testirali tako imenovan Espresso PC, katerega ohišje je veliko nekako toliko, kot malce obilnejši walkman. Kot pri vseh manjših izvedenkah, je največja odlika Espresso PC ravno prenosnost. Seveda pa moramo na račun prenosnosti žrtvovati zmogljiv hardver. Espresso PC sicer podpira Intelove procesorje do 1 GHz, vendar pa ima bolj ubogo grafiko (i810), ki je neprimerna za pospeševanje sodobnih iger ali zahtevnih grafičnih programov. Seveda pa Espresso tudi ni namenjen takim stvarem, saj so ga izdelali predvsem za tiste, ki potrebujejo dokaj zmogljiv, prenosen računalnik, poganjanje 3D programov (iger) pa jih ne zanima.
Kdo ve, morda bomo več takih...

0 komentarjev