»

Zoom se pripravlja na megaprevzem Five9

Slo-Tech - Zoom, ki je spričo istoimenskega orodja za spletne konference med zadnjo epidemijo izjemno zaslovel, se pripravlja na postpandemično prihodnost. Naslednji korak bo 14,7 milijard dolarjev težak prevzem podjetja Five9, ki bo postal samostojna enota znotraj Zooma. Lastniki delnic Five9 bodo za vsako delnico dobili pol delnice Zooma.

Five9 je ponudnik programske opreme za centre za podporo uporabnikom in ima dobrih 2000 strank po vsem svetu. Trg je vreden 24 milijard dolarjev in se hitro širi, zato je Zoom v njem prepoznal potencial. Po besedah Zoomovega izvršnega direktorja Erica Yuana je Five9 komplementaren z izdelkom Zoom Phone, ki ga že tržijo. Lani je Five9 ustvaril 435 milijonov dolarjev prihodkov.

To je Zoomov prvi milijardni prevzem in tako z naskokom največji. Zoom je lani doživel pravcati bum, saj so prihodki zrasli za 326 odstotkov, letos pa samo v prvem polletju še za 191 odstotkov na 956 milijonov dolarjev.

1 komentar

EU bo od Appla bržčas zahtevala konkurenco pri plačilih prek NFC

Slo-Tech - Po poročanju Bloomberga je Evropska unija nezadovoljna z Applovim zaprtim sistemom mobilnih plačil. Na iPhonu in Apple Watch lahko namreč NFC za mobilno plačevanje uporabljamo le s storitvijo Apple Pay, medtem ko proizvajalec konkurence ne pusti blizu. Apple to utemeljuje z varnostnimi pomisleki, medtem ko na Androidu teh težav ni. Tam lahko uporabljamo številne aplikacije, ki jih ima že skoraj vsaka banka in vsak fintech. Evropski varuh konkurence je zaradi tega že junija uvedel preiskavo zoper Apple, sedaj pa se pripravlja še zakonska rešitev.

Evropska komisija je potrdila navedbe Bloomberga, da je zaklepanje sistema mobilnih plačil ena izmed najpogostejših pritožb uporabnikov. Appla sicer niso neposredno omenili, a je edini večji proizvajalec, ki striktno zaklepa svoj ekosistem. Applov tiskovni predstavnik je dejal, da bi drugačna zakonodaja uporabnikom prinesla višja tveganja. EU se tega zaveda, a poudarja, da bi morali imeti ponudniki plačilnih storitev možnost inovirati in...

30 komentarjev

V Grčiji ne deluje več PayPal

Slo-Tech - Kapitalske kontrole, ki jih je grška vlada uvedla za zagotavljanje likvidnosti bank, v Grčiji omogočajo dvig največ 60 evrov na dan, prepovedujejo nakazila v tujino in onemogočajo plačila s kreditnimi karticami. To je vplivalo tudi na ponudnike storitev za spletna plačila, ki so vezani na normalno delovanje bank ter normalno obnašanje grških kartic. PayPal, iTunes in Amazon v Grčiji zato ne delujejo v celoti.

PayPal ne deluje, ker z grških kartic ni mogoče plačevati v tujino, torej tudi računa pri PayPal ni možno napolniti. To pomeni, da uporabniki PayPala z grškimi karticami ne morejo...

66 komentarjev

Microsoft Payments je na poti

Ars Technica - Bolje pozno kot nikoli, zato se tudi Microsoft pridružuje tekmi za vzpostavitev platforme za mobilna plačila. Google Wallet, Apple Pay in Samsung Pay bodo dobili konkurenco v obliki Microsoft Payments, lahko razberemo iz vlog, ki so jih vložili v Redmondu. Uradno sicer niso potrdili ničesar, a je iz uradnih zaznamkov razvidno, da so se v vseh 50 zveznih državah ZDA in ameriških odvisnih ozemljih prijavili za izdajo licence za opravljanje finančnih storitev.

FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) bo tako odločal o Microsoftovi zahtevi, da postane MSB (money services business), kar bodo najbrž dovolili. Prva zvezna država, ki je dovoljene že izdala, je Idaho.

Zanimivo je, da čeprav Google Wallet obstaja že štiri...

7 komentarjev

Apple se pripravlja na mobilni sistem plačevanja

Slo-Tech - Apple se pripravlja na razvoj sistema za mobilno plačevanje, poroča The Wall Street Journal. Trenutno je namreč prek iTunes mogoče plačevati za nakup digitalnega blaga, torej aplikacij, knjig, skladb in podobnega. Apple pa si želi, da bi bilo mogoče prek njegove platforme kupiti tudi fizične predmete.

Tako se je vodja iTunes in App Stora ter Cookov pomočnik Eddy Cue že sestal z vodji podjetij na tem področju, s katerimi se je pogovarjal o načrtih za sistem. Prav tako je Apple premestil Jennifer Bailey, ki je bila doslej zadolžena za Applove spletne prodajalne, na nov projekt, kjer se bo ukvarjala z gradnjo sistema za mobilna plačila.

Ogrevanje Appla za vstop na trg mobilnih plačil ni presenečenje, saj se tu obračajo veliki denarji. Analitiki...

19 komentarjev

Filmi na Apple iTunes tudi v Sloveniji!

MacRumors.com - Počasi nas tudi Apple dodaja med razvite države, saj postajajo vse njihove glavne storitve dostopne tudi na naši strani Alp. Potem ko se je danes v Sloveniji začela uradna prodaja novega iPhona 4S, kar je le dva tedna po začetku prodaje na ameriškem trgu, in je konec septembra v Sloveniji z osemletno zamudo začel delovati nakup glasbe prek iTunesa, so sedaj ponudbo na Apple iTunes Store razširili še s filmi.

S tem je Apple razširil iTunes s podporo za glasbo, filme in serije na vse nove članice EU (razen Romunije), filmska razširitev pa se obeta tudi Grčiji in Portugalski, kjer je glasbeni del iTunes prisoten že od leta 2004. Najnovejša sprememba pomeni, da si...

60 komentarjev

$10.000 za 10.000.000.000. stranko

Kdo bo srečnež? Slovenec pač ne.

vir: PC World
PC World - Applov iTunes, daleč najbolj uspešna digitalna trgovine glasbe, se nezadržno približuje 10 milijardam prenosov skladb, na kar se pripravljajo s posebnim tekmovanjem. Uporabnik, ki bo zabeležil 10-milijardni prenos, bo dobil darilni bon v vrednosti 10.000 dolarjev, ki ga bo lahko unovčil na trgovini iTunes. Tokrat je Apple nekoliko manj radodaren, saj so podobno tekmovanje priredili že za prenos ene milijarde aplikacij za iPhone in iPod Touch z App Storea. Takrat so poleg darilnega bona srečnežu podarili še iPod Touch, Time Capsule in MacBook Pro. Poleg kupovanja in prenašanja skladb Apple ponuja tudi udeležitev tekmovanja brez nakupa s pomočjo posebnega obrazca, ki ga je možno vnesti do...

18 komentarjev

Ali je iTunes ogrožen?

BBC - Ameriški odbor za licenčnine (Copyright Royalty Board) bo na današnji seji obravnaval zahtevo založnikov po zvišanju licenčnine za skladbe v digitalni obliki iz 9 na 15 dolarskih centov. Podpredsednik Applovega oddelka za razvoj spletne prodajalne iTunes Eddy Cue je že aprila lani odbor opozoril, da bi kakršno koli zvišanje licenčnin resno povečalo možnosti za obratovanje prodajalne z izgubo. Dodal je še, da je Apple v tem poslu zaradi dobička, zato bi v primeru uresničitve takšnega scenarija prodajalno iTunes zaprli.



Če kdo verjame, da bo Steve Jobs tokrat izgubil bitko, se je zelo verjetno zmotil.

13 komentarjev

Pri Mozilli zgroženi nad Appleovim korakom

vir: ZDNet
ZDNet - Mozillin šef John Lilly se je na svojem blogu obregnil ob Apple zaradi distribuiranja njihovega brskalnika Safari v Appleovem programu za posodobitve v Windowsih. Omenjene posodobitve uporablja namreč nekaj milijonov uporabnikov iTunesov, Lilly pa korak označuje za neetičen, saj naj bi uporabnike preslepil, da na svoj računalnik prenesejo poleg posodobitev za iTunes tudi nov brskalnik Safari 3.1, ne da bi se tega zavedali. Kvadratki, ki uporabnika sprašujejo, kaj bo...

64 komentarjev

iTunes preko telefona

Slashdot - Podjetji Apple in Motorola utegneta že kmalu po novem letu predstaviti preprost in ne-predrag mobilni telefon, ki bo omogočal predvajanje glasbe s spletne trgovine iTunes. Telefon naj bi bil nekakšen dodatek za iPod, saj bo zaradi omejenih kapacitet omogočal predvajanje le manjšega števila skladb. Omenimo še, da je Apple včeraj sporočil, da je prodaja glasbe v iTunes presegla vrtoglavo mejo 200 milijonov skladb.

Kaj bo šele, ko bo iTunes na voljo pri nas? :)

7 komentarjev