»

Voyager deluje 37 let daleč od Sonca, zakaj ne more Philae?

Slo-Tech - Končal se je vrhunec misije Rosetta, ki jo je predstavljal pristanek robota Philae na površju kometa Čurjumov-Gerasimenko in nekajdnevna analiza njegove sestave. V soboto ob 1.36 uri so se baterije na robotu toliko izpraznile, da je šel v hibernacijo, iz katere se verjetno ne bo več zbudil. Evropska vesoljska agencija (ESA), ki je pripravila in vodila misijo, je že od samega začetka načrtovala, da bo Philae na baterijski pogon deloval le nekaj dni, zato so uspeli izpolniti večino raziskovalnih ciljev. Odgovor na vprašanje iz naslova pa je žal -- fizika in politika.

Da bi se Philae ponovno zbudil, bi morala na njegove panele sončnih celic pasti dovolj močna svetloba. Ni prav verjetno, da...

113 komentarjev

V živo: Philae pristal na kometu!

Slika kometa z dne 28. oktobra 2014

Slo-Tech - Sonda Rosetta, ki je na poti dolgih deset let, bo jutri (v sredo) dosegla enega izmed vrhuncev. Po avgustovskem utirjenju v orbito okoli kometa Čurjumov - Gerasimenkov bo njen robot Philae jutri pristal na samem kometu, če bo šlo vse po načrtu. Celotno dogajanje lahko ves čas spremljate v neposrednem prenosu s komandnega centra Evropske vesoljske agencije, ki projekt vodi.

Predvideni urnik bo šel takole. Če bodo ponoči ugotovili, da je vse nared, se bo dopoldne ob 10.03 uri Philae ločil od Rosette in usmeril proti kometu, od katerega je oddaljen približno 30 kilometrov. Philae nima...

107 komentarjev

Določili pristajalno mesto Rosette na kometu, dan D na martinovo

Slo-Tech - Začenja se najrazburljivejši del misije Rosetta, ki traja že deset let. Vesoljsko plovilo, ki se je odpravilo na dolgo pot med plinaste velikane v Osončju in vmes za skoraj tri leta načrtovano zaspalo, je v orbiti okrog kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko in se pripravlja na pristanek! Utirjenje v orbito proti Soncu hitečega kometa minuli mesec je bil velik podvig, pristanek robota Philae na kometu pa bo premieren in izjemen dosežek.

Evropska vesoljska agencija, ki vodi misijo in nadzoruje plovilo, je temeljito pregledala komet in našla mesto, kamor bo Philae poskusil pristati. To ni bila...

26 komentarjev

Evropska vesoljska agencija utirila sondo v orbito okoli kometa

vir: ESA
ESA - Sonda Evropske vesoljske agencija (ESA) je včeraj vstopila v orbito okrog kometa Čurjumov - Gerasimenko, kamor je potovala dolgih deset let. Sedaj bo štiri mesece krožila okrog kometa, potem pa bo pristala na njem.

ESA je sondo Rosetta v vesolje z izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani poslala daljnega 2. marca 2004. Če se vam to ne zdi tako zelo oddaljeno, pomislite, da takrat sploh še ni bilo YouTuba ali Facebooka. Rosetta, ki sicer ni izključno evropske pameti, saj ima tudi tri ameriške instrumente (izmed 21), je v tem času prepotovala zavidljivo pot. Februarja 2007 je letela mimo Marsa in kasneje še mimo dveh manjših asteroidov (2867 Šteins in 21 Lutetia). Rosetta seveda ni potrebovala deset let ravnega poleta, da bi prispela do kometa. Znanstveniki so...

18 komentarjev

Pozdravljen, svet! - globoko iz vesolja

Umetniška upodobitev Rosette in Philae na kometu

vir: ESA
ESA - Leta 2004 je Evropska vesoljska agencija v vesolje poslala robotsko vesoljsko plovilo Rosetta, ki je del misije z namenom orbitiranja in pristanka na kometu 67P/Churyumov–Gerasimenko. To je nasploh prva misija takšne vrste, saj je pri vseh dosedanjih šlo zgolj za prelete kometov.

Na skoraj desetletni poti k cilju, kometu premera 4 kilometre, je plovilo opravilo več preletov Zemlje, Marsa in dveh asteroidov. Sredi leta 2011 je bila Rosetta od sonca oddaljena skoraj 800 milijonov kilometrov, zaradi česar sončna svetloba ni več zagotavljala dovolj energije za...

23 komentarjev

Jutri komet ISON v periheliju

Slo-Tech - Eden najteže pričakovanih kometov tega leta, komet ISON, bo v jutri (v četrtek) ob 19.25 uri po slovenskem času priletel v perihelij. V svoji najbližji točki se bo središču Sonca približal na 0,012 astronomske enote oziroma 1,86 milijona kilometrov (torej bo vsega 1,1 milijona kilometrov nad površjem Sonca; Zemlja je oddaljena 150 milijonov kilometrov od Sonca), kar ga uvršča med blizusončeve komete.

Komet sta lani odkrila Vitalij Nevski iz Belorusije in Artjom Novičonok iz Rusije, uradno pa je bil potrjen 24. septembra lani. Prihaja iz Oortovega oblaka. Ob odkritju je bil ISON še tako daleč, da je bil bistveno...

53 komentarjev

Zbogom, Atlantis

NASA - Včeraj ob 14.48 uri po srednjeevropskem času je v Kennedyjevem vesoljskem centru na Floridi pristal raketoplan Atlantis, ki je s tem postal prvi upokojeni raketoplan. Predčasno sta bila zaradi nesreč izgubljena Challenger in Columbia, preostala Discovery in Endeavour pa imata še vsak eno misijo. Prvi bo poletel in se upokojil Discovery, novembra pa bo na zadnjo pot odletel še Endeavour.

V okviru misije STS-132 je Atlantis na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) med drugim ponesel ruski raziskovalni modul Rasvet in robotsko roko. Poleg tega so astronavti med misijo izvedli še dva eksperimenta, in sicer Micro-2, kjer so za Rensselaer Polytechnic Institute raziskovali biofilme bakterije, in Hypersole, ki preučuje nenadne spremembe...

56 komentarjev

Misija Ulikses gre h koncu

Ulikses

vir: NASA
Slo-Tech - Misijo Ulikses sta NASA in Evropska vesoljska agencija začeli oktobra 1990, torej pred davnimi 18 leti. Takrat so v vesolje izstrelili orbiterja, ki je naprej švignil mimo Jupitra, nato pa ja pričel krožiti okrog Sonca z afelijem petih astronomskih enot. Z dvema iz berilijevega bakra grajenima antenama opremljeno plovilo je zbiralo podatke o izbruhih gama žarkov, o Sončevih južnem in severnem polu, kometu Hyakutake, katerega rep je slučajno preletelo leta 1996, Jupitru ter kometih McNaught-Hartley in McNaught. Življenjsko dobo misije so podaljšali štirikrat, nazadnje prav do marca 2009.

Sedaj se misija počasi dokončno zaključuje. Zadnji načrtovani kontakt s plovilom bo 30. junija 2009,...

20 komentarjev

Ali smo dobili vzorce vesolja, stare kot vesolje samo?

Google News - Pred sedmimi leti, natančneje sedmega februarja 1999, je ameriška vesoljska agencija NASA poslala v vesolje plovilo z imenom Stardust.

Primarna naloga Stardusta je bila zbiranje prahu ter na ogljiku temelječih snovi iz kometa Wild 2, katerega je odkril Paul Wild, šestega januarja 1978. Takrat je bil relativno blizu Zemlje - 1,21 AU.

Poleg tega je plovilo imelo dodatno nalogo - nabrati medzvezdni prah, vključno z nedavno odkritim tokom prahu, ki je pripotoval v naš sončni sistem iz smeri Strelca. Ti materiali, po mnenju nekaterih znanstvenikov, vsebujejo starodavne ostanke iz tvorbe in formacije sončnih sistemov. Strokovnjaki upajo, da jim bo analiza pomagala pri razumevanju evolucije (formacije) našega sončnega sistema in morda tudi izvora življenja. Vir.

V zgodnjih urah petnajstega januarja 2006 bo plovilo, ki je na svoji misiji prepotovalo 4,63 milijarde kilometrov, pristalo na Zemlji.

Več informacij je na voljo na news.google.com.

27 komentarjev

Rosetta 14. februarja odrine na romanje

vir: ESA
ESA - Očitno sta se NASA in ESA odločili, da bosta leto 2004 naredili zanimivo za vse navdušence nad vesoljem, kar ste nedvomno tudi sami opazili. V tem duhu danes poročamo o novem poskusu, ki za spremembo ne bo osredotočen na Mars (kot je to v navadi zadnje tedne), temveč na komet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Ne bo pa to "sprehod", kakršen je postalo romanje na Mars, saj na kometu ni še nihče pristajal.

Rosetta naj bi se na svoje popotovanje odpravila 14. februarja, kar je leto kasneje, kot so načrtovali. Za to zamudo je kriva nesreča ene izmed Arian 5 v decembru 2002, nosilne rakete, ki bo v vesolje ponesla tudi Rosetto. To je povzročilo plaz sprememb, saj je prvotni cilj, komet Wirtanen, medtem že "pobegnil". K sreči je na pomoč...

6 komentarjev