»

Predstavitev Windows 9 prihodnji teden

Slo-Tech - Microsoft Francija je nehote potrdil, da bo v torek uradna predstavitev prihajajočega operacijskega sistema Windows 9, ki bo po trenutno dostopnih podatkih nared do aprila.

Da se utegne zgoditi, da bomo Windows 9 videli 30. septembra, se je špekuliralo že, ko so na internet ušli prvi posnetki operacijskega sistema. Vodja francoske podružnice Microsofta Alain Crozier pa se je sedaj zagovoril in povedal, da bo Microsoft na dogodku v torek resnično predstavil nov operacijski sistem. Vabilo je bilo namreč precej nedoločno, saj v njem piše le, da lahko pričakujemo podatke o tem, kaj čaka Windows v prihodnosti.

Microsoftova služba za odnose z javnostmi je hitro jela popravljati zarečene...

19 komentarjev

Prvi posnetki Windows 9

WinFuture.de - Na internet so pricurljali posnetki nove verzije Microsoftovega operacijskega sistema, ki ga provizorično imenujejo Windows 9 in naj bi v javno beta verzijo prilezel še to jesen (omenja se 30. september), do končne prihodnjo pomlad.

Nemški spletni strani WinFuture in ComputerBase sta objavili prve posnetke, kako bo videti uporabniško okolje v Windows 9. Kasneje je na splet ušel še videoposnetek uporabe novega operacijskega sistema, ki je pripet spodaj.

Verzija, ki jo opazujemo, je tako imenovani Technical Preview (interno gre za Windows 6.4 Build 9834; Windows 8.1 pa je interno Windows 6.3 Build 9600), ki naj bi bila javnosti dostopna konec meseca. Tako se sistem tudi uradno imenuje,...

212 komentarjev

Beta Windows 9 bržčas že prihodnji mesec

CNet - Viri blizu Microsofta pravijo, da bo Microsoft že prihodnji mesec ali najpozneje v začetku oktobra izdal prvo tehnično pregledno verzijo prihajajočega Windows, ki se za zdaj imenuje še s kodnim imenom Threshold. Končno ime bo bržkone Windows 9, a je to odvisno od oddelka za marketing. Tudi za Windows 2000 smo dolgo časa verjeli, da se bo imenoval Windows NT 5.0, medtem ko izvor kratice XP v njegovem nasledniku sploh ni zadovoljivo pojasnjen (pomenila naj bi experience, torej izkušnjo).

Kakorkoli že, iz napake z Windows XP se je Microsoft očitno dovolj naučil, zato bodo nove izdaje sledile hitreje. Takrat namreč dolgih šest let ni bilo nove verzije, ko pa je vendarle izšla Vista, je bil odziv nanjo katastrofalen. In Windows XP je na številnih računalnikih ostal...

58 komentarjev

Start menu naj bi se vrnil šele z Okni 9

"Mini start menu", kot so ga obljubljali aprila.

vir: WinBeta
WinBeta - Medtem, ko Jabolčni ponosno razkazujejo novi OS X Yosemite, Microsoft (še vedno) bolj ko ne stopiclja na mestu in se odloča, kaj bi storil ze ne najbolj sprejetimi Okni 8. Če se je spomladi še zdelo gotovo, da bodo s popravki 8.1 in 8.2 za uporabnike z miško in tipkovnico spet postala bolj podobna stari in preverjeni izkušnji iz Sedmice, to zdaj več ni nujno.

Zadnje, bojda dobro preverjene govorice pričajo, da povratka Start menuja (v mini ali polni različici), kot je bil obljubljen na Build konferenci aprila, še ne bo v za avgusta najavljenem popravku 8.2. Vrnil naj bi se šele z naslednjo inačico Oken, t.i. Threshold ("prag"), ki so napovedana za naslednjega aprila in ki bi lahko že nosila zaporedno številko 9. Podobna odločitev naj bi bila sprejeta tudi...

130 komentarjev

Konec Windows XP in začetek Windows 8.1 Update 1

Slo-Tech - Danes je zgodovinski dan, ko se po več odlogih vendarle poslavlja Windows XP. Operacijski sistem, ki je bil dokončan 24. avgusta 2001 in ki je bil naprodaj od oktobra istega leta, izvira iz nekega drugega časa. Pred dobrimi dvanajstimi leti sploh še nismo poznali Gmaila, YouTuba, Facebooka in številnih drugih storitev, ki so danes samoumevni del interneta.

Windows XP je bil operacijski sistem, ki je končal dvotirni razvoj operacijskih sistemov v Microsoftu. Do tedaj je bila za domačo rabo namenjena linija 9x (Windows 95, 98, ME), ki je imela osnovo na DOS-u, za poslovno pa NT (Windows NT 4, 2000). Windows XP je liniji združil in predstavlja korenit rez v kontinuiteti in skok v stabilnosti domačih operacijskih sistemov. Sprva je...

67 komentarjev

Firefoxa za Metro na Windows 8 ne bo

vir: ZDNet
ZDNet - Podpredsednik Johnathan Nightingale je razkril, da Firefoxa za uporabniški vmesnik Metro na Windows 8 ne bo. Glavni razlog je slab sprejem platforme Metro, ki med uporabniki ni naletela na ustrezno mero navdušenja. Ker Mozilla nima sredstev, da bi se borila na vseh frontah, se odločili, da to izpustijo.

Prvo verzijo Firefoxa za Metro smo videli že aprila 2012, a je šlo za globok prototip. Šele pred letom dni je razvoj zlezel do točke, ko so lahko Firefox za Metro uvrstili v razvojni kanal Nightly, kjer je na voljo zainteresiranim preizkuševalcem eksperimentalnih verzij programske opreme. Končna verzija bi bila morala iziti decembra, pa se to ni zgodilo in naslednji datum se...

25 komentarjev

Windows 8.1 Update 1 navsezadnje aprila

The Verge - Konec januarja se je slišalo, da namerava Microsoft že v začetku marca, na običajni popravni torek (drugi torek v mesecu), izdati nekoliko večji paket posodobitev za Windows 8.1, Update 1. Zdaj so se te napovedi nekoliko spremenile, saj naj bi bil izid zamaknjen za približno mesec dni, na 8. april, aprilski popravni torek. V napovedih je še vedno vključeno, da bodo popravek uporabnikom delili prek Windows Update, kar je glede na napovedi o izidu na popravni torek popolnoma logično.

Prav tako je precej logičen izid v začetku aprila namesto v marcu, saj bo med 1. in 4. aprilom potekala Microsoftova konferenca Build. Prav tam se je pričakovalo, da bodo Update 1 uradno predstavili javnosti, vsaj dokler nismo slišali prvih napovedi o izidu že v marcu. Razen datuma izida ni slišati o drugih...

31 komentarjev

Windows 8.1 Update 1 prihaja že marca

Gumb se skriva desno zgoraj

vir: The Verge
The Verge - ZDNet poroča, da naj bi Microsoft zaenkrat še popolnoma neuradni paket izboljšav Update 1 za Windows 8.1 javnosti dal na voljo 11. marca, na marčevski popravni torek (ker se pričakuje izdaja prek Windows Update, je ta poteza seveda logična). Sprva se je sicer pričakovalo, da bo Update 1 predstavljen in objasnjen na aprilski konferenci Build (na kateri se pričakuje Windows Phone 8.1 in nekaj besed o Windows 9, ki naj bi nato izšel že aprila 2015), a po trenutnih napovedih bo Update 1 nekoliko pohitel.

Update 1 bistvenih sprememb v vmesniku ne prinaša, klasičnega menija Start še vedno ne bo, torej ostajamo zgolj pri gumbu, ki ga je prinesel Windows 8.1, vrnitev klasičnega menija pa torej še vedno ostaja pričakovana...

105 komentarjev

Windows 9 že aprila prihodnje leto?

SuperSite for Windows - Na spletu že nekaj časa krožijo najrazličnejše govorice o prihajajočem Microsoftovem operacijskem sistemu s kodnim imenom Threshold. Bržčas poimenovan Windows 9 bo na prodajne police prispel aprila 2015, če lahko verjamemo Paulu Thurottu.

Najprej seveda pričakujemo prvo nadgradnjo za Windows 8.1, ki se nepoetično imenuje Update 1. Trenutno vlada konsenz, da se bo to zgodilo aprila letos na konferenci Build 2014. Pretresljivih novosti ne bo, bo pa Microsoft izkoristil sočasen izid z Windows Phone 8.1, in sicer bo v obeh verzijah poskrbel boljše medsebojno sodelovanje in večjo prenosljivost kode. Nič ni znano, ali bomo potem dobili še kakšen Update 2, kar bi zelo spominjalo na plejado Service Packov, ki smo jih bili navajeni v Windows NT in naslednikih.

...

172 komentarjev

Windows 8.1 je prispel

Bolj barvito ozadje štartnega zaslona

vir: The Windows Blog
The Windows Blog - Microsoft je na svoji spletni trgovini z včerajšnjim dnem uporabnikom operacijskega sistema Windows 8 omogočil prenos paketa, ki operacijski sistem nadgradi na Windows 8.1. Nadgradnja je za uporabnike Windows 8 brezplačna, medtem ko bodo morali ostali, ki licence za lani predstavljeno verzijo Oken še nimajo, Windows 8.1 kupiti v škatli. To bodo lahko naredili že danes.

Novosti, ki jih prinaša osvežitev Microsoftovega namiznega in tabličnega operacijskega sistema, smo večinoma že omenjali. Vrača se gumb start, ki sicer ne odpre štartnega menija, kot vse do Windows 7, temveč štartni zaslon, ki ga poznamo že z Windows 8 in do katerega se je dostopalo s postavljanjem kazalca na spodnji levi vogal zaslona. Štartni zaslon bo po novem na ozadju imel isto sliko, kot...

270 komentarjev

Windows 8.1 že na voljo za MSDN/TechNet

Microsoft - Kljub drugačnim napovedim še pred tednom dni, je Microsoft včeraj prek kanalov MSDN, Technet, do konca meseca pa bo tudi institucionalnim kupcem v velikih količinah (volume licensing) omogočil prenos končne verzije naslednjega operacijskega sistema Windows 8.1. Še pred štirinajstimi dnevi, ko so Windows 8.1 dokončali (RTM), so zatrjevali, da teh možnosti odslej ne bo več in da bomo morali vsi skupaj počakati do 17. oktobra, ko bo na voljo v trgovinah. (Povsod sicer piše 18. oktober, a to po novozelandskem času, ko bo pri nas še 17. oktober.)

Microsoft si torej v zadnjem času precej premišljuje. Najprej so na primer napovedali izjemno strog režim glede izposoje iger na prihajajoči konzoli Xbox One, potem pa so si - tudi zaradi precej liberalnega pristopa v...

44 komentarjev

Predogled Windows 8.1: gumb Start je nazaj

Slo-Tech - Microsoft je danes pokazal predogledno verzijo prihajajočega operacijskega sistema Windows 8.1, ki bo izšel še letos. Gre za novo verzijo, ki to ni, saj že ime pove, da gre zgolj za malce obsežnejši paket popravkov, dodatkov in izboljšav, ki bo celo zastonj. Najpomembnejša pa bo zmagoslavna vrnitev gumba Start, ki ga je Windows 8 upokojil, pa so uporabniki zagnali vik in krik. Microsoft je bil dovolj moder, da jih je uslišal.

Pregledov Windows 8.1 na internetu kar mrgoli. Vseeno poudarimo glavne značilnosti. Že na začetku moramo vse privržence starega videza razočarati, saj vrnitev startnega gumba ne pomeni redukcije na videz Windows 7. Še vedno imamo pozdravni zaslon iz Windows 8, ki pa ga je mogoče precej bolj prilagoditi (tudi z novimi vrstami ploščic)....

115 komentarjev

Windows Blue še letos, Windows 8 precej slabo

ZDNet - Leta 1985 je Coca-Cola začela prodajati novo kokakolo, zvarjeno po spremenjenem receptu, za katero so pričakovali velik uspeh. Kupci pa so bili nad novostjo vse prej kot navdušeni in prodaja je strmo padla. Šele vrnitev starega recepta pod imenom Coca Coca Classic je ponovno pognala prodajo in vnovič ustoličila kraljico sladkih pijač. Leta 2012 je Microsoft izdal novo verzijo operacijskega sistema Windows 8, ki je imela povsem prenovljen videz. Uporabniki so se začeli puntati in prav mogoče je, da bo njegov naslednik Windows Blue spet prinesel star uporabniški vmesnik. Je torej Windows 8 Microsoftova nova kokakola?

Vse ni slabo. V šesti mesecih po izidu Windows 8 so prodali 100 milijonov izvodov (januarja je ta številka znašala 60 milijonov). V to so vštete vse verzije, tako OEM kot tudi...

99 komentarjev

Windows 8 že globoko v razvoju

Ars Technica - Medtem ko se je razvoj novega Microsoftovega operacijskega sistema pravkar zaključil, je razvoj njegovih naslednikov že pošteno v teku, piše ArsTechnica. Proizvajalci in uporabniki so končno posvojili 64-bitno realnost, zato lahko Microsoft že razmišlja stopničko dlje. Windows 8 naj bi tako izšli tudi v 128-bitnem okusu, za kar sodelujejo z Intelom, IBM-om, AMD-jem in HP-jem. To je v svojem profilu zapisal tudi Robert Morgan, član divizije za raziskave in razvoj pri Microsoftu, a so medtem njegove strani že izginile s spleta. Spletna stran Windows 8 News si je priborila intervju z Morganom, do danes pa lahko bralci zastavijo svoja vprašanja. Seveda ni nujno, da bo Windows 8 dejansko izšel tudi v 128-bitni različici, je pa vse skupaj dokaz, da se premikamo v to...

135 komentarjev