»

Intel se neuradno zanima za nakup Globalfoundries

Slo-Tech - The Wall Street Journal poroča, da se Intel zelo resno zanima za nakup GlobalFoundries, ki je tretji največji proizvajalec čipov na svetu. Še minulo četrtletje je bila na mizi javna ponudba delnic (IPO), ki bi jo ob ugodnih razmerah lahko izvedli že prihodnje leto, a se to utegne spremeniti. Intel za podjetje ponuja 30 milijard dolarjev. Iz Intela vesti ne komentirajo, je pa direktor Pat Gelsinger že marca dejal, da si prizadevajo postati tudi proizvajalec čipov za druga podjetja, kjer trenutno prednjači tajvanski TSMC.

Globalfoundries je trenutno v lasti investicijske družbe Mubadala Investment, ki jo obvladuje vlada emirata Abu Dabi. V Globalfoundries na vprašanja medijev odgovarjajo, da o morebitnem prevzemu (še) ne vedo nič, torej potekajo pogovori izključno med Intelom in lastniki. Intel je trenutno vreden okrog 225 milijard dolarjev, za letos pa so investicijam v širitev proizvodnih kapacitet namenili 20 milijard dolarjev. To pomeni, da nakup Globalfoundries za okoli 30...

13 komentarjev

IBM bi prodal proizvodni del

Financial Times - IBM razprodaja družinsko železnino. Potem ko so se odločili strežniški del prodati Lenovu, sedaj prodajajo še proizvodni del. Kot razkrivat Wall Street Journal in Financial Times, je IBM zadolžil investicijsko banko Goldman Sachs, da poišče zainteresiranega kupca.

Zamisel sploh ni neumna, saj se je, recimo, tudi AMD pred petimi leti razdelil na dizajnerski in livarski del, ter potem slednjega v celoti odprodal v GlobalFoundries. IBM sedaj razmišlja podobno, torej da bi obdržali del, ki se ukvarja z načrtovanjem in dizajniranjem čipov, prodali pa bi proizvodne obrate. O kupcih se bolj ali manj le špekulira, omenjata pa se GlobalFoundries in TSMC. Pri tem Goldman Sachs poudarja, da IBM ni zatrdno odločen prodati...

0 komentarjev

GlobalFoundries investira 10 milijard in prehaja na 14 nm in 20 nm

Fab 8 v zvezni državi New York

Reuters - Globalfoundries, ki je nastal iz AMD-jevega proizvodnega dela, bo širil svoje obrate v ZDA in po svetu, je povedal njegov izvršni direktor. V prihodnjih dveh letih bodo v tovarno v New Yorku vložili 10 milijard dolarjev, poleg tega pa bodo investirali tudi v Nemčiji in Singapurju.

V New Yorku ima GlobalFoundries tako imenovano tovarno 8, ki so jo dogradili leta 2012. Pri proizvodnji že uporabljajo večje, 300 nm-silicijeve rezine, in sicer uporabljajo 28 nm-proizvodni postopek. Kapaciteta tovarne znaša 60.000 rezin mesečno. Trenutna litografija postaja prevelika, zato bo GlobalFoundries z investicijo tovarno moderniziral tako, da bodo proizvajali v 14- in 20 nm-procesu.

Lastnik GlobalFoundries je sicer ATIC, ki ga...

24 komentarjev

IBM s podjetji investira 4,4 milijarde dolarjev v New York

vir: EETimes
EETimes - Proizvajalci čipov so se pod vodstvom IBM-a odločili, da bodo v prihodnjih petih letih investirali 4,4 milijarde dolarjev v obrate zvezni državi New York. Poleg IBM-a pri projektu sodelujejo še Intel, Samsung, GlobalFoundries in TSMC. New York si je vlaganja izboril v konkurenci z ostalimi lokacijami po svetu kot najkonkurenčnejša, je povedal newyorški guverner Andrew M. Cuomo.

Glavnino sredstev bo prispeval IBM, katerega vložek znaša 3,6 milijarde dolarjev. Namenjen bo vlaganjem v razvoj naslednjih generacij računalniških čipov (22 nm in 14 nm) in nadaljuje že 10 milijard dolarjev vlaganj, ki jih je IBM v New York investiral od leta 2000.

Z vlaganji želijo...

8 komentarjev

AMD-jeve APU-je bo izdeloval tudi TSMC

Načrt proizvodnje novih čipov

vir: HotHardware
HotHardware - Kljub pričakovanjem se AMD še ne poslavlja popolnoma od TSMC-ja. Slednji za AMD trenutno izdeluje predvsem grafične čipe za kartice Radeon, za katere pa se že dolgo pričakuje, da bo z enim izmed prehodov na manjši proizvodni proces (najbolj pričakovan je prav prestop na 28 nm) AMD TSMC zamenjal za nekdaj svoje tovarne, GlobalFoundries. A očitno temu ne bo popolnoma tako. TSMC je bil namreč izbran kot izdelovalec enih izmed AMD-jevih prihajajočih čipov, poimenovanih APU (Accelerated Processing Unit), ki vsebujejo tako običajen kot grafični procesor.

Sprememba z GlobalFoundries se bo zgodila šele na 28 nm, pri čipih s kodnim imenom Krishna in Wichita, zamenjavi za Zacate in Ontario (izdelana v 40 nm), namenjenih predvsem netbookom in cenejšim, manj...

7 komentarjev

ATIC bo investiral sedem milijard v tovarno polprevodnikov v Abu Dabiju

Tovarna v Dresdnu

X-Bit Labs - Lastnik podjetja Globalfoundries, ki je nastalo z razdelitvijo AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del, ATIC iz Abu Dabija, ZAE, namerava za šest do sedem milijard dolarjev zgraditi nov proizvodni obrat v Abu Dabiju. S tem želi ATIC iz Globalfoundries napraviti največjega pogodbenega proizvajalca polprevodnikov z najnovejšimi tehnologijami. Tri milijarde so že obljubili tovarnam v nemškem Dresdnu in ameriškem New Yorku, z novo injekcijo pa bodo v Abu Dabiju do leta 2015 postavili dresdenski primerljivo tovarno, ki bo uporabljala 300-milimetrske rezine. Tako bodo lažje konkurirali Taiwan Semiconductor Manufacturing Company in United Microelectronics, ki sta še pomembna igralca. Spomnimo, da je ATIC lani za 1,8 milijarde...

9 komentarjev

ATIC vlaga 3,5 milijarde v GlobalFoundries

Razširitev dresdenske tovarne

TechEye - Solastnik nekdanjega AMD-jevega strojnega oddelka, sedaj samostojnega podjetja GlobalFoundries, abudabijevski ATIC je napovedal investicijo 3,5 milijarde dolarjev v GlobalFoundries. S temi sredstvi bodo povečali proizvodno kapaciteto v tovarni 1 v Dresdnu na 80.000 rezin mesečno v 45-, 40- in 28 nm-tehnologiji, saj bodo dogradili nove prostore v velikosti 10 tisoč kvadratnih metrov. Prav tako bodo povečali čisto sobo v tovarni 8 v New Yorku na 28 tisoč kvadratnih metrov, kar naj bi se zgodilo do leta 2013.

Poleg tega ima ATIC smele načrte za gradnjo povsem novega obrata v Abu Dabiju blizu letališča. Kot pravijo, se ta emirat za zdaj še lahko zanaša na naftne in plinske rezerve, a ko jih bo zmanjkalo, morajo imeti tudi visokotehnološko industrijo. Zato nameravajo v...

10 komentarjev

ATIC povečuje delež v Globalfoundries

X-Bit Labs - Podjetje Advanced Technology Investment Company (ATIC) iz Abu Dabija namerava letos v Globalfoundries, ki je nastal z razdelitvijo AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del, vložiti med dvema in tremi milijardami dolarjev. Trenutno njihov delež v tem proizvajalcu polprevodniških elementov velja 68 odstotkov, v prihodnjih dveh do treh meseci pa ga kanijo povečati za dve odstotni točki. Sčasoma želi ATIC v celoti prevzeti Globalfoundries.

Globalfoundries ima sedež v Sunnyvalu v Kaliforniji, proizvodne obrate pa v Nemčiji in Singapurju, ki se jima pridružuje tovarna v New Yorku v gradnji. Dresdenska tovarna zmore trenutno 30 tisoč 300 mm-rezin mesečno, kar želijo z vložkom omenjenih milijard v prihodnjih dveh letih podvojiti.

1 komentar