»

Kaj je prinesel Android 11 in kdaj pride

Slo-Tech - V torek je Google izdal novo verzijo priljubljenega operacijskega sistema za mobilne telefone, Android 11. Glavne novosti niso nobena skrivnost, saj smo jih spoznali že v vseh predoglednih verzijah. Android 11 tudi nima nobenega kodnega, delikatesnega imena, saj jih je Google z Androidom 10 ukinil. Koda novega Androida je že na voljo v AOSP, torej lahko kmalu pričakujemo poplavo modificiranih verzij. Bolj pa nas vsakokrat zanima, kdaj bo uradna verzija na voljo tudi za druge telefone, ne le Googlove pixle. To pot je situacija v resnici precej bolj rožnata kot sicer, saj je nova verzija takoj na voljo za vse telefone Pixel 2 in novejše ter za nekatere telefone proizvajalcev OnePlus, Xiaomi, OPPO in realme. Posodobitev se obeta že v naslednjih dneh, a tudi tu se skriva kavelj. Gre za beta verzije, ki jih dobimo, če smo prijavljeni v Developer Program.

Uporabniki ostalih, v Sloveniji prvenstveno razširjenih znamk in modelov, pa bodo morali počakati nekaj mesecev, kot smo pri Androidu...

6 komentarjev

Hekerski napad od interneta odrezal skoraj milijon strank Deutsche Telekoma

Slo-Tech - V nemškem operaterju Deutsche Telekom so potrdili, da ima več kot 900.000 uporabnikov že od včeraj popoldne težave z internetno povezljivostjo svojih usmerjevalnikov. Izkazalo se je, da so prvotna predvidevanja, da bi lahko šlo za "usmerjene zunanje faktorje", pravilna. Gre za hekerski napad.

Včeraj okrog 16. ure je za prizadete uporabnike odpovedalo razreševanje domen (DNS) v omrežju Deutsche Telekoma, zaradi česar je bilo DSL-omrežje ohromljeno, zato ni deloval dostop do interneta, telefonije VoIP in televizije IPTV. Povezava do osnovne internetne infrastrukture je delovala, razreševanje domen pa ne, zato je bilo mogoče do strani dostopati le ob uporabi alternativnih DNS-strežnikov ali s poznavanjem IP-naslovov. Težave so se...

9 komentarjev

Kitajci razvijajo svoj operacijski sistem

Slo-Tech - Razkritja o vseprisotnem vohunjenju so vzpodbudila kitajsko vlado, da naroči izgradnjo lastnega operacijskega sistema. Kdor v današnji dobi nadzoruje proizvodnjo programske in strojne opreme, nadzoruje tudi komunikacije, zato ne želijo biti odvisni od zahodne (ameriške) programske opreme. Prihaja COS - China Operating System.

Kot piše kitajski People's Daily, bosta pri razvoju sodelovala Inštitut za programsko opremo pri Kitajski akademiji znanosti (ISCAS) in podjetje Shanghai Liantong. Prihajajoč operacijski sistem na Linuxovi osnovi, ki bo namenjen pametnim telefonom, osebnim računalnikom in mobilnim napravam, so svečano napovedali v sredo. Kot pravijo, bodo s tem prekinili tuji monopol na področju infrastrukturne...

32 komentarjev

Deutsche Telekom razvija na prisluškovanje imun telefon

Guardian - Razkritja o prisluškovanju NSA, za katera je poskrbel Edward Snowden, so dala nov zagon razvoju in prodaji mobilnih telefonov, ki naj bi bili odporni na prisluškovanje. Nemci, ki je razjezilo ameriško prisluškovanje Angeli Merkel, so že razvili poseben telefon - Merkelphone - ki je imun na tovrstno početje. In ni poceni.

Pametni telefoni na platformi Android namreč poganjajo posebno verzijo operacijskega sistema Knox, ki jo izdelujejo v Južni Koreji. Deutsche Telekom je to varno verzijo Androida še malo predelal in ojačil, tako da je nastal programski paket SimKo, ki je odporen na prestrezanje podatkov. Zamisel in projekt nista nova, saj se je projekt SimKo začel že leta 2004 na zahtevo nemške vlade. Ta ima namreč v...

22 komentarjev

V Nemčiji bodo zaradi Prisma šifrirali e-pošto

Heise - Deutsche Telekom je zaradi ameriškega prisluškovanja v aferi Prism začel iniciativo E-Mail Made in Germany, da bi se izognili ameriškemu vohljanju. Tako bodo najkasneje od začetka prihodnjega leta ves promet med svojimi strežniki in od uporabnikov do poštnih strežnikov šifrirali (SSL/TLS), s čimer bodo bistveno otežili prestrezanje. Poleg tega bodo poskrbeli, da se bodo vsi podatki obdelovali in hranili v Nemčiji, tako da NSA ne bo mogla dobiti odredb za njihovo razkritje.

Deutsche Telekom ima veliko uporabnikov, in sicer njegovo e-pošto uporablja 20 milijonov ljudi, še dodatnih 30 milijonov pa GMX in Web.de, ki bosta tudi vključena v iniciativo. Upajo, da se bodo iniciativi pridružili še ostali ponudnika e-pošte, recimo Freenet ali Arcor. Gotovo je, da se ji bosta...

47 komentarjev

Prvi telefoni s Firefox OS so tu

Mozilla.org - Dolgo napovedovani Firefox OS in telefoni, ki jih bo poganjal, so prispeli. Jutri bodo Mozilla, španski mobilni operater Telefónica in proizvajalec telefonov ZTE izdali telefon ZTE Open, ki bo prvi telefon s Firefox OS.

Imel bo 3,5-palčni zaslon z ločljivostjo 480 x 320, baterijo s kapaciteto 1200 mAh, enojedrni procesor, BlueTooth 2.1 in ostalimi pritiklinami. Stal bo 70 evrov (z davkom) in bo - tako ga oglašuje Mozilla - prvi pametni telefon, ki je v celoti odprt in prost, torej ga ne zavezujejo nobene omejitve, in hkrati zgrajen na spletnih standardih (torej HTML5 v prvi vrsti). Kljub nizki ceni pa je vprašanje, ali bo to dovolj.

Uporabniški vmesnik je sila podoben Androidu, a ima nekaj bonbončkov, ki jih slednji...

13 komentarjev

AT&T bo prevzel T-Mobile USA

Ars Technica - Ameriški operater AT&T, dolgoletni ekskluzivni ponudnik iPhona v ZDA, je najavil, da bodo od nemškega Deutsche Telekom kupili ameriško podružnico njihovega mobilnega operaterja T-Mobile USA. Slednji je bil sploh prvi operater, ki je podpiral Android, saj je bil HTC-jev Dream veliko bolj poznan kot T-Mobile G1, prvi javnosti namenjen mobilnik z Androidom. Googlov lastni Nexus One je bil prav tako sprva predstavljen pri T-Mobile, kar pa so mnogi videli predvsem kot slabost. Prevzem bo vreden kar 39 milijard ameriških dolarjev, od katerih bo Deutsche Telekom 25 milijard prejel v gotovini, preostanek pa v delnicah, katerih bodo prejeli 8 % v novem, združenem podjetju.

Celotna poteza je...

0 komentarjev

De-Mail toži E-Post

vir: Heise
Heise - V Nemčiji je projekt De-Mail, ki ga skupaj vodita podjetje United Internet AG in Deutsche Telekom (sodeluje še nekaj drugih), namenjen varni izmenjavi elektronskih dokumentov med posamezniki, državnimi službami in podjetji na način, ki natančno evidentira pošiljatelja, prejemnika, avtentičnost sporočila in čas prejetja. Konkurenčno storitev E-Post je letos julija začela ponujati tudi Deutsche Post in pri tem bojda namerno sabotirati De-Mail, zato United Internet (oziroma njegova mati 1&1 Internet AG) in Deutsche Telekom tožita Deutsche Post na deželnem sodišču v...

0 komentarjev

Orange in T-Mobile UK se združujeta

Tržni deleži britanskih mobilnih operaterjev leta 2008

ZDNet - France Télécom je na britanskem trgu mobilne telefonije od leta 2000 prisoten s podružnico Orange, nemški Deutsche Telekom pa je leta 1999 prevzel britanski One 2 One in ga tri leta pozneje preimenoval v T-Mobile UK. Sedaj kanita združiti moči in se spojiti v boju za večji tržni delež. Orange in T-Mobile se bosta do novembra združila v še neimenovano podjetje, ki bo imelo 28,4 milijona naročnikov oz. 37-odstotni tržni delež. Izvršni direktor iz Orangea Tom Alexander bo imel isto funkcijo tudi v novoustanovljenem podjetju, medtem ko bo šef T-Mobila UK Richard Moat postal operativni direktor (Chief operating officer).

Združitev naj bi stala med 400 in 600 milijoni funtov, do leta...

2 komentarja