»

Brezplačni iPodi angleškim študentom

BBC - Na kolidžu South Kent so uvedli zanimivo novo učno metodo. 250-im študentom, ki redno oddajajo naloge in so prisotni pri pouku, so razdelili brezplačne iPod-e Nano, obenem pa jim je na voljo tudi veliko učnih gradiv v obliki podcastov. Tako lahko v primeru, da so manjkali na predavanju, študentje enostavno nadoknadijo zamujeno snov s poslušanjem posnetka. Nekateri se zgražajo nad potezo in komentirajo, da je to zelo slab način za porabo 25.000 funtov davkoplačevalskega denarja, a avtorji projekta so prepričani, da bo dolgoročno prinesel pozitivne finančne rezultate. Poroča BBC.

9 komentarjev

Kako brez lepljenja?

Overclocker Warehouse - Na pomnilnik novejših (in starih) grafičnih kartic že tovarniško prilepijo hladilna telesa, ki pomagajo odvesti toploto s površine pomnilnika, da ne pride do pregretja in težav. V tovarni to naredijo s posebnim termalnim lepilom, ki je ponavadi narejen tako, da lepi tem bolje, čim višja je temperatura (seveda to ne gre v skrajnost). Da, zato vam vedno predlagamo da grafično kartico, ki bi ji radi odtujili hladilnik, vržete za nekaj časa v zamrzovalno skrinjo.

Kako pa sedaj pritrditi nova, večja rebra nazaj na pomnilnik? Ta nova rebra so po možnosti še težja in jih ustaljena metoda s super lepilom ne more držati na svojem mestu. Pa še super lepila izgubijo svojo lastnost dobrega lepljenja...

5 komentarjev

Še ena "overclockerska"

Slashdot - Overclockerji iz vsega sveta si na vse kriplje trudijo, da bi čimbolj ohladili svoje procesorje, medtem ko se drugi trudijo čimbolj ohladiti svoje težko prisluženo pivo. Vendar ne tako, da bi ga enostavno postavili v hladilnik ali za kratek čas v zamrzovalno skrinjo, ampak s precej prefinjeno metodo hlajenja - z modelarskim reaktivnim motorčkom. Eden izmed takih ljudi, ki rad pošteno zakomplicira vse skupaj je nedvomno avtor te Novozelandske strani (zanimivost: Novozelandcem ljudje pravijo Kiviji, po ptiču kiviju), ki je o hlajenju piva naredil cel projekt. No, čeprav izgleda hlajenje precej obetavno za hlajenje navitih procesorjev, pa ga avtor projekta ne priporoča za take posege. No, pa na zdravje, če mu boste sledili.

1 komentar

Molex 371660003 - tih ventilator

Frosty Tech - Jah, vreme nam jo je to poletje pošteno zagodlo in kljub napovedim, da se nam obetajo hladnejši dnevi (ki pa jih ni od nikoder), le-teh gotovo še dolgo časa ne bomo dočakali. To pomeni, da bodo naši silicijski prijatelji še dolgo časa potili krvavi pot. Da bi jih čimbolj ohladili, moramo investirati v kvalitetne hladilnike. Vendar kakšne? Nekateri pač navijajo in uporabljajo najglasnejše primerke, medtem ko druge moti najmanjši piš zraka, ki ga povzroči ventilatorček. Če sem do pred kratkim pisal bolj o overclockerskih rešitvah, se bom tokrat osredotočil na tih hladilnik, ki nosi pregovorno precej domišljijsko ime - Molex 371660003. Molex pri ventilatorjih ni ravno najbolj znano...

0 komentarjev

Zanimivo zračno hlajenje procesorja

2fast CPU - Lepo je, da tudi proizvajalci ventilatorjev včasih uporabljajo malce drugačne metode hlajenja in da ne delajo samo ventilatorjev, ki uporabljajo stokrat preizkušene metode. Podjetje Cyber Cooler je hotelo biti izvirno, zato je izdelalo precej zanimiv hladilnik P-5500 HSF. Najbolj očitna lastnost hladilnika je, da piha zrak na procesor od strani. Čeprav vsak pomisli, da se tako hlajenje bolj slabo obnese, temu ni tako. Hladilnik dobro hladi procesor, poleg tega pa lahko s stranskim izpuhom še malce ohladi RAM-e. Hladilnik so preizkusili na nenavitemu Pentiumu 3 z 993 MHz, ki je imel temperaturo vedno okoli 35 stopinj C. Škoda, da ga niso preizkusili tudi pri navitem sistemu. Test hladilnika najdete tukaj. ...

1 komentar

Uvod or something

Jaz - Huhu, moram priznati, da se je ta teden začel precej obetavno za vse fanatike med nami, saj so novice, kot boste videli, polne najrazličnejših projektov, ter vsega povezanega z ohišji, hlajenjem in modificiranjem. Moram priznati, da zadnje čase moderske scene nisem kaj preveč spremljal (po pravici povedano nisem spremljal nič ), zato me toliko bolj veseli, da je še vedno tako živa in inovativna. Pa poglejmo!

0 komentarjev

Vodno hlajeni fotoaparat

3ag - Ah, tukaj pa je nekaj svežega. Priznajte, da ste se že naveličali raznih vodnih hlajenj računalnika in bi bili veseli česa novega. Ok, kaj pa recimo vodno hlajenje fotoaparata? Heh da, neki tip se je celo spravil narediti čisto pravi vodno hlajeni fotoaparat. Zadevo rabi za astrofotografijo (slikanje zvezd, meglic...), in za uspešen posnetek je potrebno film čimbolj ohladiti (hm več o razlogih in metodah si preberite kar na njegovi strani ). Zato je uporabil metodo vodnega hlajenja s peltierjem, ki jo overclockerji še kako dobro poznamo. Projekt je zelo zanimiv in dobro dokumentiran, tako da res priporočam ogled. Wild stuff!

vir: 3ag

vir: 3ag

4 komentarji