»

Cisco protestira pri ameriškemu predsedniku Obami

The Inercept - Glenn Greenwald je v svoji v prejšnjem tednu izdani knjigi No Place to Hide razkril še nekaj umazanih trikov iz NSA-jinega repertoarja nenadzorovanega prisluškovanja, med drugim precej nazorne prosojnice njihove elitne hekerske enote TAO (Tailored Access Operations), iz leta 2010.

Na njih je prikazano, kako NSA prestreza Ciscove pošiljke mrežnih usmerjevalnikov namenjene v tujino, jih prikrito odpre, v naprave namesti svoje vohunske naprave, zapakira nazaj ter vrne v dostavno verigo. Na ta način dobijo oddaljen dostop do strateške mrežne opreme svojih sovražnikov.

O podobnih mahinacijah NSA-jine enote TAO je nemški Der Spiegel pisal že konec lanskega leta (več). Cisco naj bi že takrat beležil za več deset milijonov dolarjev izpadov naročil, zlasti na kitajskem trgu. Zato so...

16 komentarjev

NSA res ne vohuni več za voditelji, zato pa za ostalimi pomembneži

Ars Technica - Ko je Nemčija izvedela, da NSA prisluškuje tudi kancelrki Angeli Merkel, je završalo. Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je bil med najostrejšimi, ko je dejal, da se po tem incidentu ne morejo več pretvarjati, da je vse v najlepšem redu. Obama je tedaj obljubil, da NSA ne bo prisluškovala Merklovi (in ostalim voditeljem), kar pa NSA rok ni pretirano zvezalo. Prisluškujejo pač ostalim članom vlade.

Nemški Bild namreč razkriva, da NSA intenzivneje prisluškuje ostalim članom vladnega kabineta in drugim pomembnim Nemcem. Obamova obljuba se je namreč izrecno nanašala le na voditelje držav. Viri blizu NSA poročajo, da so v Fort Meadu dobili stroga navodila, da sedaj resnično ne smejo izpustiti nobenega podatka, ki ga prestrežejo od ostalih, ker Merklovi ne smejo več prisluškovati....

12 komentarjev

NSA sledi lokaciji mobilnih telefonov po celem svetu

Washington Post - Nadaljujejo se razkritja o ogromnem obsegu prisluškovanja, vohunjenja in zbiranja lokacijskih informacij, ki jih izvaja NSA. Washington Post objavlja sveže informacije, ki jih je priskrbel Edward Snowden, in pričajo o sledenju mobilnim napravam več sto milijonom uporabnikov po vsem svetu.

Znano je, da NSA prisluškuje mobilnim pogovorom, sedaj pa je zelo jasno tudi, da poleg tega beleži še njihovo lokacijo. Dnevno naj bi zbrali kar pet milijard vnosov, dnevno pa nadzorujejo več sto...

48 komentarjev

NSA prisluškovala tudi Špancem in francoskemu predsedniku

Le Monde - Razkritja Edwarda Snowdna o množičnem in globalnem prisluškovanju NSA predstavljajo neizmeren vir zgražanja držav po svetu in preglavic za ameriške veleposlanike po svetu. To pot se je moral v državi gostiteljici zagovarjati ameriški veleposlanik v Madridu, saj je španski časnik El Mundo razkril, da je NSA množično prisluškovala Špancem.

Prejšnji teden smo pisali, da je NSA prisluškovala telekomunikacijam Francozov, a povsem isto se je godilo tudi v Španiji. Španski časnik piše, da je NSA v enem samem mesecu (med 10. decembrom in 8. januarjem) prestregla 60 milijonov telefonskih klicev v Španiji. Za zdaj kaže, da vsebine niso prestrezali, so pa beležili prometne podatke (udeležene številke, trajanje, čas klica, SIM-kartice, lokacija...

29 komentarjev

NSA prisluškovala Francozom in Merklovi, evropski parlament bi ukinil sporazum o izmenjavi bančnih podatkov z ZDA

Heise - Prisluškovalna afera NSA dobiva nove razsežnosti, ko so na plan pricurljale informacije, da je NSA prisluškovala tudi mobilnemu telefonu Angele Merkel. Nemška kanclerka je zato že govorila z ameriškim predsednikom Barackom Obamo in poudarila, da je to nedopustno ravnanje, ki načenja zaupanje med državama. Obama je sicer Merklovi zagotovil, da trditve Spiegla ne držijo.

Podobno so besni tudi Francozi, saj je Le Monde poročal, da je NSA prestrezala telefonske pogovore med francoskimi državljani. To so počeli na veliko, in sicer so lani decembra prestregli kar 70 milijonov klicev Francozov, hkrati pa so beležila tudi sporočila prek sms. Francija je na zagovor poklicala ameriškega veleposlanika, ki je obljubil, da bo v Washington posredoval francoske pomisleke.

Sedaj je že znano, da je...

59 komentarjev

NSA vdrla v Združene narode in več ambasad

Spiegel Online - Nemški Spiegel je pridobil dokumente, ki dokazujejo, da je NSA ni vohunila le v evropskih krogih v Bruslju, kar je bilo doslej že znano, temveč tudi po več veleposlaništvih v ZDA ter v Združenih narodih. Lani septembra jim je uspelo zlomiti šifriranje, ki ga OZN uporablja za zaščito svojih videokonferenčnih sistemov. Mimogrede so ugotovili še, da so podobno poizkušali tudi Kitajci, kar naj jim doslej še ne bi uspelo. Kitajci so navedbe zanikali in trdijo, da v OZN niso poizkušali vdreti.

Nadalje v časniku ugotavljajo, da je NSA prisluškovala komunikacijam evropskih veleposlaništev v Washingtonu, saj so pridobile dostop do njihovih VPN-jev. Skupaj z organizacijo CIA naj bi NSA vodila tudi Special Collection Service, ki obstaja v 80 ameriških veleposlaništvih in konzulatih po svetu in omogoča...

15 komentarjev

Podpora Snowdnu pada

Guardian - No, tole je bilo pa hitro ... v začetku julija izvedena anketa (pdf poročilo) Huffington Posta kaže, da Snowdna podpira samo še 33 % Američanov, medtem ko jih je 38 % mnenja, da ne bi smel razkriti tajnih vladnih dokumentov o vseprisotnem prisluškovanju doma in po svetu. Preostalih 29 % ostaja neodločenih.

Medtem ko je Snowden še prejšnji mesec užival znatno podporo tako pri republikancih kot demokratih, ga zdaj podpirajo le še slednji. Bolj zaskrbljujoč je podatek, da mu podpora pada tudi pri tistih, ki so sorazmerno dobro seznanjeni z njegovimi razkritji (polovica vprašanih), torej ljudje, ki so brali njegova razkritja in vedo, da NSA sedi zna vseh optičnih vozliščih v državi (in marsikje v tujini), FBI na strežnikih...

39 komentarjev

Evropski parlament v resoluciji obsodil vohunjenje ZDA in predlagal ukrepe

Slo-Tech - Evropski parlament je včeraj na julijskem plenarnem zasedanju glasoval o preiskavi ameriškega prisluškovanja, ki ga izvaja NSA in ga je razkril žvižgač Edward Snowden, ter o izmenjavi podatkov z ZDA glede potnikov v letalskem prometu. Parlament je z veliko večino 483 glasov za, 98 proti in 65 vzdržanih sprejel resolucijo, ki zaostruje odnose med ZDA in EU.

Parlament v resoluciji izraža resno zaskrbljenost nad programom Prism, obsoja vohunjenje ter od ZDA terja razkritje vseh podatkov o teh obtožbah. Prav tako so v resoluciji osodili podobne programe, ki jih izvajajo Velika Britanija, Švedska, Nizozemska, Nemčija, Poljska (sedaj vemo, da tudi Francija, čeprav v resoluciji ni omenjena), države pa pozvali k preučivi zakonitosti teh programov.

S problemom se bo...

16 komentarjev

Evropski parlament podprl posredovanje podatkov o letalskih potnikih ZDA

Europa.eu - Evropski parlament je s 409 glasovi za, 226 proti in 36 vzdržanimi sprejel novi sporazum o posredovanju podatkov o letalskih potnikih (passenger name record, PNR) na čezoceanskih letih v ZDA. Prvi tovrstni dogovor med EU in ZDA je bil sprejet maja 2004, a ga je dve leti pozneje Evropsko sodišče razveljavilo. Naslednji dogovor je bil sprejet leta 2007, a je Parlament leta 2010 umaknil svoje soglasje in pozval Evropsko komisijo, da pripravi boljšega. Novi sporazum so dokončali decembra lani in ga poslali v odločanje Parlamentu, ki ga je včeraj sprejel. S tem je začel veljati novi, širši režim posredovanja podatkov.

V PNR se hranijo številni podatki, med njimi ime, naslov, telefonska številka, številka kreditne kartice,...

42 komentarjev

Evropski parlament zavrnil izmenjavo podatkov v SWIFT-u z ZDA

BuisnessWeek Online - Danes so evropski poslanci v Strasbourgu glasovali o kontroverznem sporazumu med EU in ZDA, ki bi omogočil posredovanje vseh podatkov iz sistema medbančne komunikacije SWIFT, torej praktično vsa nakazila po Evropi z vsemi podatki o udeleženih strankah, v ZDA. O ozadju zgodbe smo se obširno razpisali pretekli teden, ko smo poročali o odločitvi Odbora evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, ki je z 29 glasovi proti in 23 za zavrnil sporazum.

Na glasovanju so poslanci s 378 glasovi proti in 196 za zavrnili pogodbo. Tako se je prvikrat v zgodovini zgodilo, da je Evropski parlament uporabil pravico veta in razveljavil kakšno mednarodno pogodbo EU. Poslance je najbolj vznemirilo dejstvo, da se podatki posredujejo v ogromnih količinah brez nadzora, da jih lahko ZDA po lastnem preudarku posredujejo tretjim državam in da jih lahko hranijo 90 let, medtem ko je v EU ta doba pet let.

Prenos nekaterih podatkov bo kljub temu še vedno potekal, saj ima...

43 komentarjev