»

"Doma-spackani" UPS

Dan's DATA - Kupili ste si UPS za 30 jurjev in ugotovili, da je prešibek za vaše pošastne potrebe. Ko zmanjka elektrike, vam jo zaradi svojih šibkih baterij dovaja le toliko, da lahko mirno ugasnete računalo. In to je bolj ali manj vse. Kaj pa če bi radi vaš računalnik napajali cel teden s svinčenimi akumulatorji? V tem primeru kaj hitro oddeskajte na to stran, saj je Dan opisal, kako se zadevi pravilno streže. V bistvu se članek ukvarja z osnovami elektronike, pametno uporabljenimi za potrebe doma narejenega UPSa. Zanimivo branje.

1 komentar

Miniaturizacija napreduje

CNN - Težava, ki nastane pri doseganju vedno višjih frekvenc, se pojavi pri miniaturizaciji tranzistorjev oziroma njim podobnim elementov. Osnova, kakršna je uporabljena sedaj (slicij, aluminj in baker), ne bo več dolgo zmožna podpirati nadaljne miniaturizacije. Zato že potekajo raziskave, predvsem na področju nanotehnologije, kjer se čipe gradi na osnovi atomov in molekul. HPjevim znanstvenikom je že uspelo ugotoviti način, kako "upravljati" z določeno molekulo in ji s tem spreminjati električno prevodnost, kar pa je v principu enako sedanjim tranzistorjem. Tisti, ki želite vedeti več, pa oddeskajte sem.

0 komentarjev

VIA ga spet biksa

The Register - Ko je VIA predstavila svoj najnovejši KT266A smo vsi mislili, da je težav konec in da so Viaši končno opustili tradicijo izdelovalca precej hroščatih naborov. Očitno smo se zmotili, kajti po nedavnih testih sodeč ima VIA spet probleme s svojimi nabori. Tokrat je bilo na udaru vodilo PCI, ki ga Viini nabori enostavno ne morejo izkoristiti, kolikor bi ga lahko. Za primer vzemimo ATA/133 IDE PCI krmilnik, ki ima teoretično prepustnost 127.2 Mbytes/s. Konkurenca lahko doseže prepustnost 95-117Mbytes/s, Viini nabori pa samo 63-78Mbytes/s. To se kar krepko pozna pri profesionalni uporabi, kjer je dobra prepustnost še kako pomembna. In ravno zaradi te nevšečnosti tecChannel, ki je test opravil, profesionalnim uporabnikom odsvetuje uporabo Viinih naborov. Podoben problem se pojavi tudi pri uporabi krmilnikov SCSI. Obširnejšo razložitev problema najdete na Registerju.

2 komentarja

Ena za umetnike

BoomGames - Čeprav so zagonske slike, ki jih prilagaja Microsoft svojim operacijskim sistemom dokaj "originalne", se jih marsikateri uporabnik hitro naveliča, saj gledanje vedno iste slike ni prav nič zabavno. Ravno zato se na internetu pojavljajo razni pripomočki/programi s katerimi lahko spreminjamo zagonsko sliko svojega priljubljenega Microsoftovega operacijskega sistema. Ker pa starejši Micrososftovi operacijski sistemi trenutno zamirajo, so najbolj popularni članki o zamenjavi zagonske slike v najnovejših WinXP. Če bi se tudi vi podali na posodabljanje zagonske slike, oddeskajte na to stran in sledite navodilom. Sicer postopek ni ravno med najlažjimi, vendar pa tudi ni nemogoč.

0 komentarjev

Via Arena - Viina nova stran

VIA Arena - Za konec pa še novička o novo nastali strani VIA Arena, ki jo je ustanovilo matično podjetje VIA in je namenjena izključno podpori njihovim izdelkom (support portal). Čeprav je stran namenjena izključno podpori, pa je zanimiva tudi za druge, ki nimajo Viinih produktov, saj na njej najdete kup povezav do testov Viinega Apollo P4X266, KT266A, Apollo KT266, Apollo KT266 nabora in procesorja C3. Stran obvešča tudi o svežih 4in1 gonilnikih, ponuja pa še FAQ, Information Database in Forum sekcijo.

0 komentarjev

HSR deluje tudi na Voodoo3 karticah

Jaz - Igor sporoča, da mu je HSR uspelo usposobiti tudi na njegovem Voodooju3 2000. Kot veste, je 3DFX nekaj dni nazaj izdal nove beta gonilnike za Voodoo4/5 kartice, ki podpirajo tudi HSR ali Hidden Surface Removal. Zadeva baje opazno pospeši delovanje iger, vendar je trenutno utripanje slike nevzdržno (tako pravi Igor). Gonilniki so v beta fazi, tako da upajmo, da bo 3DFX utripanje odpravil. Torej, vse kar rabite, so BETA Voodoo4/5 gonilniki ter ta registerski hack in pod 3DFX Advanced Features menijem boste dobili možnost za nastavljanje HSRja. Thnx, Igor!

7 komentarjev