»

Francoska policija in Avast nevtralizirala gigantsko botnet omrežje

vir: Maxpixel

vir: Avast
Avast - Šlo je za omrežje, ki je za potrebe rudarjenja kriptovalut s pomočjo malwara Retadup obvladovalo približno 850.000 računalnikov po vsem svetu, po želji pa bi nepridipravi lahko na njih poganjali katerokoli kodo, denimo vohunsko oz. izsiljevalsko. Retadup ima sicer vse lastnosti črva, kar pomeni, da se širi iz naprave v napravo, njegove šibke točke, ki se nanašajo na napako v centru za nadzor, pa so prvi odkrili v varnostnem podjetju Avast. Pomanjkljivost je omogočala prevzem nadzora nad kontrolnim centrom in tudi nevtralizacijo zlobne kode na okuženih računalnikih na daljavo, brez da bi nanje nameščali kakršnokoli programsko kodo.

Toda preden so se lotili česa takega, so morali počakati na dovoljenje sodnih organov,...

2 komentarja

Hrvaška javna uprava je začela prehod na odprokodne rešitve

Spletni obrazec za prijavo novega zavarovanca.

vir: mirovinsko.hr
mirovinsko.hr - Ko smo že pri tem... Hrvaški zavod za pokojninsko zavarovanje (HZMO) je s 1.1. letos prešel na odprtokodno rešitev za vodenje prijav v pokojninsko zavarovanje. Spletna aplikacija (na sliki) je namenjena predvsem delodajalcem za prijavo novih zaposlenih v sistem obveznega pokojninskega...

77 komentarjev

Francoska policija izvedla uspešen prehod na prosto programsko opremo

Europa.eu - Francoska policija je na konferenci Evento 2013 v Lizboni predstavila uspešeno nadgradnjo svojega IKT sistema iz licenčnega Windows okolja na odprtokodno programsko opremo. Projekt kjer postopoma nadgrajujejo programsko opremo traja že od leta 2004. Tega leta so najprej zamenjali Office skupino programov z OpenOffice, kasneje so sledili še ostali manj pomembni programski paketi Firefox, Gimp in VLC. Leta 2008 so uspešno migrirali na operacijski sistem Linux prvih 5000 sistemov. Nadgradnjo so nadaljevali in do začetka leta 2013 so tako imeli že 37.000 sistemov, kjer je bil nameščen Ubuntu Linux. Letos pa so uspešno nadgradili na najnovejšo LTS verzijo Ubuntuja 12.04.3 z uporabo...

666 komentarjev

Prihaja prvi popravek za Windows Phone 7

Ars Technica - Microsoft je na Mobile World Congress napovedal, da bodo težko pričakovani popravek oz. nadgradnjo za Windows Phone 7, ki bo v svež Microsoftov mobilni operacijski sistem prinesla npr. podporo kopiranju besedila, poleg znatnih pohitritev pri nalaganju aplikacij, uporabniki prejeli v marcu. To še vedno drži, a vseeno to ne bo prvi popravek za Windows Phone 7. Že v kratkem naj bi vsi uporabniki prejeli možnost namestitve manjšega popravka, ki pa ga bo žal treba namestiti z mobilnim telefonom priključenim na osebni računalnik.

To bo mogoče izvesti s programsko opremo Zune na računalnikih z operacijskim sistemom Windows oz. z...

25 komentarjev

Francozi in Švedi s prehodom na odprto kodo nižajo IT stroške

Slo-Tech - Na Centru odprte kode Slovenije poročajo o dveh prehodih na odprto kodo v tujini, ki bosta prinesla kar nekaj prihrankov.

V prvem primeru bodo na 130.000 računalnikov francoskega finančnega urada namestili odprtokodni odjemalec e-pošte Mozilla Thunderbird. Pred tem so za branje e-pošte uporabljali Microsoft Outlook in Lotus Notes. Za skupinsko delo načrtujejo uporabo Open Business Management, kot nadomestek za Exchange.

V drugem primeru pa nameravajo na Švedskem s prehodom na odprto kodo na strežniškem področju v naslednji 5 letih prihraniti kar 20 milijonov EUR. Izračunali so tudi, da v njihovem primeru na področju strežniških rešitev odprtokodne rešitve znašajo le eno petino stroškov primerljivega komercialnega programja, v primeru baz podatkov, pa odprtokodne rešitve znašajo le eno sedmino stroškov. Do 70-odstotno znižanje stroškov programske opreme je s prehodom na odprto kodo dosegla tudi francoska policija, temu zgledu pa sledijo tudi njihovi kolegi na Nizozemskem, kjer...

200 komentarjev

Francoska policija s prehodom na Linux prihranila 50 milijonov EUR

Ars Technica - Kot poročajo na ArsTechici je francoska policija, ki se je leta 2004 odločila za prehod na Linux prihranila že 50 milijonov EUR.

Prehod so začeli leta 2005 in najprej so MS Office nadomestili z OpenOffice.org. Sledila je zamenjava še ostale programske opreme, vključno z brskalnikom Firefox in odjemalcem e-pošte Thunderbird.

Potem je leta 2006 prišla Vista in francoska policija se je namesto na Visto raje odločila migrirati na Ubuntu. Razlog za migracijo je bila ocena, da jim prehod na Visto ne bo prinesel bistvenih prednosti, poleg tega pa jim je Microsoft povedal, da bi bilo za prehod potrebno izobraževanje uporabnikov.

Francoska policija je tako izvedla testni prehod na Ubuntu. Za začetek so prehod izvedli na 5.000 delovnih postajah, prehod sam pa je bil zelo enostaven. Do konca leta načrtujejo še prehod 15.000 delovnih postaj do leta 2015 pa nameravajo Linux namestiti na vseh 90.000 računalnikih. Ugotavljajo, da ima Linux številne prednosti, med drugim tudi enostavnejšo...

543 komentarjev

ŠOUPEK

Slo-Tech - ŠOUPEK (Šopek Kakovostne in Uporabne Programske Opreme) praznuje svoj drugi rojstni dan. Nastal je leta 2005 zaradi želje prikazati študentom ter zaposlenim Univerze na Primorskem prednosti uporabe proste programske opreme. Vsak od 5000 študentov na UP je tako dobil v roke dva DVD ploščka (Pingo Linux OS in prosto programsko opremo za MS Windows) ter dve knjigi (Hitri vodnik po OpenOffice.org in Linux z namizjem KDE).

Letos je šopek programske opreme prišel na Medmrežje in pripravljena čaka osvežena ISO slika s programsko opremo. Projekt morda malce spominja na druge, ki jih lahko najdete na spletu, vendar je ŠOUPEK v slovenščini in podprt z dodatnimi dejavnostmi: letos je bilo na Obali moč obiskati 6 brezplačnih predavanj na temo uporabe proste programske opreme (Thunderbird, Firefox, GIMP, Writer, Impress, Calc) ter prebrati nekaj člankov v prosto dostopnem študentskem mesečniku KAŽIN:

10 komentarjev

IBM in Sun pretita Microsoftu

OSNews - Podjetja z veliko namiznimi računalniki se soočajo s problemom nadgradnje programske opreme, ki je izjemno naporna in zahteva veliko časa. Zato se je že pred leti porodila ideja o zmogljivih strežnikih, ki bi poganjali aplikacije, in lahkih odjemalcih, preko katerih bi uporabniki dostopali do strežnika. Na ta način podjetja z mnogo uporabniki ne bi prihranila le ogromno denarja, ki so ga namenjale za licence programske opreme za osebne računalnike, pač pa tudi čas, ki so ga dotedaj posvečala nadgradnjam in vzdrževanju.

Takšnih poskusov sta se v preteklosti lotevala IBM in Sun, a pri tem nista bila posebej uspešna. Slednji je vnovič poskusil z Java Desktopom, ki ga je izbrala npr. največje irska banka s 7500 osebnimi računalniki. IBM pa bo te dni predstavil Workplace 2, ki ga že preskuša 120 njihovih strank. Sistem bo tekel v brskalnikih, sprva v okoljih Windows in Linux, kasneje pa tudi v Mac OS. Workplace 2 je nekakšna delovna plošča, ki združuje orodja za e-pošto, neposredno...

3 komentarji