»

Nemčija: Facebook ne sme več obdelovati osebnih podatkov iz WhatsAppa

Slo-Tech - Nemški informacijski pooblaščenec Johannes Caspar je Facebooku odredil, da mora prenehati obdelovati podatke nemških uporabnikov svoje aplikacije WhatsApp. Privolitev k novim pogojem uporabe, ki jo od uporabnikov zahteva, ni v skladu z zakonom. Novi pogoji uporabe so namreč nepregledni, nekonsistentni in preveč široki, ko gre za zbiranje osebnih podatkov. Caspar je predlagal ukrepanje tudi ostalim informacijskim pooblaščencem v EU. Do rešitve problema pa je uporabil možnost iz GDPR in prepovedal obdelavo osebnih podatkov.

Novi pogoji uporabe bi morali začeti veljati 15. maja. Facebook je od uporabnik zahteval pristanek nanje, sicer ne bi mogli več pošiljati sporočil (lahko pa bi jih sprejemali). To se sedaj ne bo zgodilo. Novi pogoji uporabe širijo obseg podatkov, ki jih Facebook zbira in obdeluje tudi na lokacijske podatke, prenos komunikacijskih podatkov na tretja podjetja in navzkrižno preverjanje računa s podatki iz ostalih storitev pri Facebooku. Informacijski pooblaščenec...

4 komentarji

Nov iPhone 6 enako ranljiv na odlitek prstnega odtisa

Slo-Tech - Kakor predhodnik ima tudi iPhone 6 vgrajen bralnik prstnih odtisov in kakor predhodnika je tudi novinca mogoče prelisičiti povsem enako. Zadostuje celo isti odlitek prstnega odtisa.

Pri opisu sestavnih delov iPhona 6, ki so ga na iFixIt seveda že razstavili v prafaktorje, nismo posebej poudarjali, da je bralnik prstnega odtisa enak kakor v predhodniku (le povezovalni kabel je drugačen). To pa hkrati pomeni tudi, da ga lahko pretentamo povsem enako kakor iPhone 5S, kar so na SRLabs preizkusili in potrdili. Uporabili so isti gumijasti odlitek prsta, ki je prevaral že iPhone 5S in Samsung Galaxy S5.

V novem operacijskem sistemu iOS 8, ki ga ima tudi iPhone 6, pa je bralnik prstnih odtisov še pomembnejši. Doslej je bil dostop do njega...

12 komentarjev

E-bančništvo z bralnikom prepleta ven na prstu

Guardian - Britanski Barclays za svoje komitente pripravlja nov način preverjanja istovetnosti pri uporabi e-bančništva. Medtem ko doslej večina bank uporablja certifikate, kalkulatorje enkratnih kod za vstop, pošiljanje kode na mobilne telefone ali sezname PIN-kod, želi Barclays postopek poenostaviti z biometrijo. Odčitavali bodo vzorec prepleta ven pod blazinicami na uporabnikovem prstu.

V sodelovanju s Hitachijem so razvili napravo VeinID, ki je v velikosti žogice za tenis in jo uporabnik postavi na mizo. Enota vstavljen prst presvetli s svetlobo...

25 komentarjev

Zlomljena "zaščita" iPhona 5S na podlagi prstnih odtisov

ccc.de - Nemška hekerska skupnost Chaos Computer Club je objavila novico, da je razbila varnostno funkcijo iPhona 5S, ki za odklep telefona uporabi do 5 različnih prstov oz. njihovih prstnih odtisov. TouchID, kakor je marketinško ime funkcije, je med drugim sposoben prepoznati tudi šapje odtise vaše mačke.

Za razbitje so uporabili enostavno metodo: z visoko ločljivostjo so fotografirali na stekleni površini odtisnjen prstni odtis, ga s programom za obdelavo slik prečistili in ga z laserskim tiskalnikom natisnili na folijo. Natisnjeno teksturo odtisa so zatem premazali z lateksom (dobro deluje tudi Mekol), da so dobili relief odtisa, ki so ga potem lahko odstranili s folije in enostavno uporabili na senzorju. Edina novost, ki pa je po navedbah CCC ni bilo težko premagati, je zgolj višja resolucija senzorja.

Ob tem se poraja vprašanje: ali lahko sploh kar koli zavarujemo na ta način, kakor nas učijo razni holivudski filmi, kjer imajo zlikovci svoj sef zavarovan s prstnim odtisom?

Prstnega...

23 komentarjev

Nemški varuh zasebnosti proti čitalcu prstnih odtisov v iPhonu

Slo-Tech - Ena izmed najbolj prepoznavnih novih funkcij v iPhonu 5S je bralnik prstnih odtisov (biometrični skener), ki ponuja preprosto zaklepanje in odklepanje s pritiskom prsta, ne da bi morali vtipkati kodo ali risati vzorce. Sliši se dobro, a pregovorno zadržni Nemci nad tem niso navdušeni.

Nemški informacijski pooblaščenec iz Hamburga Johannes Caspar je uporabnike posvaril pred uporabo te funkcije. Poudaril je, da biometričnih značilnosti ne moremo izbrisati, temveč nas spremljajo celotno življenje. Zato prstnih odtisov in drugih tovrstnih podatkov ne bi smeli uporabljati za identifikacijo v vsakdanjem življenju, pravi.

Dodaja, da čeprav Apple trdi, da se podatki shranjujejo le lokalno na dotičnem telefonu, uporabniki nimajo prav nikakršnega nadzora nad tem, kam vse Apple pošilja podatke, kako jih obdeluje in kaj vse še počne z njimi....

104 komentarji

Imamo nova iPhona

The Verge - Na današnji Applovi prireditvi se je zgodilo točno to, kar smo pričakovali. Dobili smo dva nova iPhona, nekoliko izboljšanega 5S ter cenejšega 5C, ki je na moč podoben staremu iPhone 5, zapakiranemu v plastično ohišje. Skupaj z mobilnima telefonoma se je, spet po pričakovanjih, predstavilo še iOS 7, to pa je bilo razen majhnih napovedi vse, kar smo izvedeli na bolj privatni prireditvi. Ta je tokrat potekala v eni izmed Applovih stavb in je bila postavljena v temu primerno manjši prostor od nekaterih drugih prireditev.

A brez skrbi, čeprav je bera novosti majhna, predstavitev le-teh ni bila skopa. Popolnoma običajno je, da se ne le Applove, temveč praktično vse podobne prireditve začnejo s statistiko. Danes smo tako izvedeli, da bodo še pred koncem meseca septembra prodali že 700-milijonto napravo, na kateri teče iOS. Za primerjavo, 600-milijonto napravo so prodali komaj letošnjega junija, kar so povedali na konferenci WWDC, ko so npr. predstavili nove prenosnike MacBook Air, beta...

283 komentarjev

Prihajajoči iPhone 5S bo verjetno na voljo v zlati

Zlata barva naj bi bila zelo zaželena, pa še relativno enostavno in poceni jo je anodizirati na iPhonovo aluminijasto hrbtišče.

vir: iMore
iMore - Do jesenske predstavitve novih iPhonov (5S in 5C) je le še slab mesec, temu primerno pa narašča tudi število svežih domnev o izgledu novih naprav. Zadnja najava, ki je po virih sodeč še kar kredibilna (iMore, Techcrunch, celo vedno glasni Gruber ni proti), napoveduje tudi zlato obarvani premijski model 5S. Ton naj bi bil sicer bolj blag, skoraj v barvi šampanjca, tako bi naprava izstopala ravno prav, ne pa preveč. Barve naj bi si želeli predvsem na indijskem in kitajskem trgu.

Kaj je še slišati? Prihod modela 5C ("Color", "Cheap"), za katerega smo lahko dosedaj videli zgolj neuradna ohišja, je domala potrjen. Za večjega brata 5S podobno velja za bralnik prstnih odtisov, oz. "biometrični...

142 komentarjev

Septembra iPhone 5S in cenejši iPhone 5C

Slo-Tech - Na internetu je čedalje glasneje slišati, da bo Apple nov model svojega iPhona predstavil na dogodku 10. septembra. Pa 4. septembra, 18. septembra in praktično vsakega septembra. Torej, enkrat septembra bo iPhone tu skupaj z novim iOS 7, ki se nam takisto obeta. Za razliko od dosedanjih najav, ko je vsako leto prispel nov model, bosta to pot luč sveta ugledala dva. Prvi bo namenjen tistim, ki želijo najnovejši in najboljši Applov telefon ter to tudi lahko plačajo - iPhone 5S - medtem ko bo cenejši iPhone 5C narejen za skromnejše.

Cenejša verzija se bo imenovala iPhone 5C. Stala naj bi okrog 300 dolarjev brez vezave, zato jo bo Apple primerno oskubil. Ne bo imela asistentke Siri in še nekaterih...

54 komentarjev

Jemanje prstnih odtisov na daljavo

vir: Heise
Heise - Ameriško podjetje Advanced Optical Systems (AOS) je razvilo sistem, ki omogoča jemanje prstnih odtisov ljudem z razdalje. Tehnologijo so poimenovali Airprint in deluje na razdalji dveh metrov, trdijo. Uporabna je posebej za nevarne in krizne okoliščine, ko klasično jemanje odtisov ni modro.

Postopek poteka v več stopnjah. Najprej roko preiskovanca osvetlijo s polarizirano svetlobo, nato pa odbito svetlobo zbereta dve kameri, ki zaznavata različno polarizacijo. Joel Burcham iz AOS-a pojasnjuje, da je tehnologija sila uporabna. Odpadla bo na primer potreba po pritiskanju prsta na senzor za...

11 komentarjev

Čitalec prstnih odtisov na USB

The Register - Podjetje Lexar je predstavilo zanimivo napravo, ki združuje dve funkciji. Prva je precej običajna, naprava se namreč obnaša kot USB flash pomnilnik, druga pa je bolj neobičajna - JumpDrive TouchGuard zna namreč z uporabo posebnega senzorja prebrati prstni odtis, medtem ko priložena programska oprema poskrbi za shranjevanje do 200 uporabniških imen in gesel, do katerih nato dostopa na podlagi prebranega prstnega odtisa. Tako lahko, na primer, shranite uporabniško ime in geslo za dostop do Slo-Techa, nakar ko odprete stran, položite prst na biometrični čitalec in priložena programska oprema poskrbi, da se uporabniško ime in geslo znajdeta na ustreznem mestu. Napravica deluje na Windows 2000 in XP in podpira 256-bitno kodiranje podatkov.

Za podrobnejši opis novosti odsurfajte sem.

29 komentarjev