»

Zaradi enournega izpada električne energije se obeta dvig cen pomnilnika

Slo-Tech - Minuli teden, v četrtek 3. decembra, je v eni izmed Micronovih tovarn na Tajvanu za eno uro zmanjkalo električne energije. Novica ne bi bila niti omembe vredna, če ne bi šlo za eno najpomembnejših tovarn v proizvodnji pomnilnika DRAM. Zaradi težave bi se lahko cene pomnilnika dvignile.

Proizvodnja polprevodnikov je eden najtežjih poslov, saj so vložki visoki, konkurenca ostra, marže pa ne prav visoke, zato lahko propadejo tudi državna podjetja. V postopku so vsi koraki izjemno natančno določeni, surovine ultra čiste, proizvodnja pa mikroskopsko natančna, zato nenačrtovani izpadi povzročijo veliko škodo. V tovarni, ki je ostala brez napajanja, proizvedejo 10 odstotkov vseh čipov DRAM, kar je že toliko, da se vsako trepetanje pozna na trgu.

V letu 2020 se je povpraševanje po računalnikih in sestavnih delih povečalo tudi zaradi epidemije koronavirusa, ki je prinesla delanje in šolanje od doma za velik del sveta. Že zaradi tega je v letu 2021 pričakovati rast cen pomnilnika, vsake...

50 komentarjev

Zagorela Samsungova tovarna za proizvodnjo litij-ionskih baterij

Heise - Samsungovih težav z baterijami še ni konec, saj je v eni izmed tovarn njegove podružnice SDI za proizvodnjo baterij zagorelo. V tovarni v mestu Tjandžin je včeraj izbruhnil požar, ki ga je gasilo 110 gasilcev z 19 vozili. Požar je izbruhnil zjutraj ob 6. uri, kitajska tiskovna agencija pa je o njem poročala šele popoldne. Tiskovni predstavnik SDI-ja Shin Yong-doo je dejal, da je požar izbruhnil v delu tovarne, kjer skladiščijo odpadke in izmet iz proizvodnje, in ne v proizvodni hali ter da ni vplival na proizvodnjo. Prav tako ni bilo poškodovanih. Gasilci so dejali, da se je vnel paket litij-ionskih baterij, čeprav je treba to vest vzeti s zrnom soli.

SDI je negativno zaslovel ob Samsungovi blamaži s telefoni Galaxy Note7, kjer je bil eden izmed dveh...

12 komentarjev

Požar v Hynixovi tovarni začasno prekinil proizvodnjo pomnilnika

Slo-Tech - V sredo okrog 15. ure po lokalnem času je Hynixovi tovarni v kitajskem mestu Wuxi izbruhnil požar, ki so ga uspeli pogasiti šele po slabih dveh urah. Prizadeta tovarna proizvede približno polovico vseh Hynixovih čipov DRAM, ki Hynixu prinesejo okrog 70 odstotkov vseh prihodkov. Ker omenjena tovarna proizvede dobrih 10 odstotkov vseh tovrstnih čipov na svetu, se je na borzah kmalu pojavila panika, da bodo cene pomnilnika poletele v nebo. Kmalu so namreč narasle za 20 odstotkov.

Olje na ogenj so prilivala začetna poročila, ki so precej površno opisala dejansko stanje v tovarni. Prva poročila so omenjala poškodbo čiste sobe v tovarni in uničenje drage opreme, kar bi pomenilo, da bo zagon mogoč šele čez kakšnega pol leta. To bi imelo na trg DRAM-a velike vplive. Izkazalo pa se je, da...

47 komentarjev

Prvi pomnilniki z memristorji leta 2013

Osnovni elektrotehnični elementi

X-Bit Labs - Lani smo pisali o memristorjih, ki si jih je Leon Chua kot četrti osnovni element v elektrotehniki (poleg kondenzatorja, tuljave in upornika) zamislil leta 1971. Šele v zadnjih letih so postali resničnost (prvi delujoč primerek je iz leta 2006), zato HP in Hynix od leta 2008 pospešeno razvijata tehnologijo, ki bo prinesla nevolatilni pomnilnik ReRAM. Prve komercialne primerke pričakujemo poleti 2013, sta podjetji dejali v teh dneh.

Prednosti memristorjev so večja hitrost, manjša poraba energije za obratovanje, nevolatilnost (podatke obdržijo po izgubi napajanja). Z izkoriščanjem teh prednosti...

37 komentarjev

Eksplozija v tovarni ipadov v Čengduju terjala dve življenji, proizvodnja ustavljena

Gizmodo - V petek okoli 13.10 ure po slovenskem času je v tovarni podjetja Foxconn v kitajskem mestu Čengdu odjeknila silovita eksplozija, v kateri sta dve osebi izgubili življenje, šestnajst pa je bilo poškodovanih, od tega so trije v kritičnem stanju. Eksplodiralo je v hali A05, kjer sestavljajo iPade 2. Oprema je popolnoma uničena, stavba pa še stoji.

Razlog za eksplozijo še ni znan, neuradno pa se omenja ultrafin prah, ki se uporablja za čiščenje zaslonov ipadov in ki je zelo vnetljiv. Nekdo naj bi s kajenjem zanetil požar, ki je prerasel v eksplozijo. Požar, ki je iz hale bruhal temen in potencialno strupen dim, je že pogašen, kitajske oblasti pa so že začele preiskavo. Eksplozijo sta potrdila tako Foxconn kot tudi Apple.

Zaradi poškodb...

48 komentarjev

Potres na Japonskem povzročil motnje v dobavi silicija

Tovarna Širakava pred potresom.

ComputerWorld - Nedavni potres na Japonskem, ki je popolnoma uničil severni del države okoli mesta Sendai, je pustil posledice tudi na trgu računalniških komponent. Zaradi izpadov električne energije, poškodovane infrastrukture in okrnjenih prometnih povezav so morali mnoge tovarne ustaviti ali pa vsaj v njih zmanjšati proizvodnjo. Tako sta obstali tudi tovarna Širakava podjetja Shin-Etsu Chemical Co. v mestu Fukušima in tovarna podjetja MEMC Electronic Materials v mestu Uconomija, ki obvladujeta četrtino svetovne proizvodnje silicijevih rezin za izdelavo čipov.

Izpad dobave rezin v višini 25 odstotkov pa ni omejen le na japonsko gospodarstvo, ampak vpliva na celotno industrijo polprevodniških komponent na svetu. Posebej pomembna je tovarna Širakava, ki ima na svetu kar petinski delež in je bila ob...

11 komentarjev

Bliskovni pomnilnik se ceni

ComputerWorld - Podatki za tretje letošnje četrtletje kažejo, da se prodaja NAND-bliskovnega pomnilnika povečuje, njegove cene pa padajo. Manjšemu povpraševanju po USB-ključih, spominskih karticah in podobnem navzlic se je spričo dobre prodaje pametnih telefonov in tabličnih računalnikov prodaja bliskovnega pomnilnika povečala za 19 odstotkov, medtem ko so cene nižje za devet odstotkov, ugotavlja DRAMexchange. Skupno so proizvajalci zaslužili 5,1 milijarde dolarjev oz. 6,9 odstotka več kot v četrtletju poprej.

Vodili proizvajalec je še vedno Samsung, ki trdno obvladuje bliskovni pomnilnik za pametne telefone. Drži 40-odstotni tržni delež na trgu (prihodki dve milijardi dolarjev), medtem ko mu je za petami Toshiba s 36 odstotki. Tretji je Micron z 10 odstotki, sledita pa še Hynix in Intel.

Za četrto četrtletje Samsung...

33 komentarjev

Tudi Elpida na 40 nm, micron na ~20 nm

X-Bit Labs - Po Hynixovi predstavitvi izredno hitrega in varčnega GDDR5 pomnilniškega čipa, izdelanega v 40 nm-proizvodnem procesu, je zdaj tudi Elpida povedala, da so začeli z izdelavo čipov s 40 nm razdalje med tranzistorji. Za razliko od Hynixa Elpida svoje čipe že izdeluje, še več, od prvih testnih primerkov v oktobru pa do začetka proizvodnje je trajalo le dva meseca. Čeprav tudi Elpida izdeluje 2-gigabitne čipe, tokrat govorimo o običajnem, delovnem pomnilniku računalnika standarda DDR3. S prehodom s 50 na 40 nm na eno silicijevo rezino spravijo kar 44% več čipov, za katere obljubljajo, do so prav vsi delujoči, tudi pri 1600 MHz. Podobno kot pri Hynixu je tudi tu velika prednost čipov energetska varčnost. Nekoliko jih sicer omejuje standard, ki je v primeru...

1 komentar