»

Danes delni internetni mrk v Rusiji

Slo-Tech - Danes je v večjem delu Rusije, vključno z Moskvo in Sankt Peterburgom, za nekaj ur prenehal delovati internetni promet do strani na domenah .ru in .рф. Nedostopne so bile tudi najbolj priljubljene strani in storitve, kot so iskalnik Yandex, družbeno omrežje VKontakte, spletna trgovina Ozon in bančne aplikacije (Sberbank PJSC in VTB Group). Nedostopne so bile tudi za obiskovalce iz tujine. Nekaj ur pozneje je rusko ministrstvo za digitalni razvoj sporočilo, da je vzrok napake odpravljen.

Napako je povzročila napaka v konfiguraciji DNSSEC za domene .ru, kar je vplivalo na večino ponudnikov dostopa do interneta, denimo MTS in MegaFon. DNSSEC je storitev za zagotavljanje pristnosti odgovorov DNS, saj onemogoča ponarejanja vira prometa kot naslova IP. Kaj točno je šlo narobe, rusko ministrstvo ne razkriva. Nekateri mediji špekulirajo, da se je zalomilo pri poizkusih vzpostavitve nacionalnega sistema DNS, ki bi bil neodvisen od mednarodnega interneta.

5 komentarjev

Rusija že drugič kaznovala Google

TorrentFreak - Zdelo se je, da sta Google in Rusija lani našla skupni jezik glede posebnosti prikazovanja iskanih rezultatov v tej državi, a si je spletni velikan nato v času manj kot leta dni prislužil že drugo denarno kazen.

Rusija je namreč pred tremi leti uvedla nekakšno internetno črno listo, znano po imenom FGIS (Zvezni državni informacijski sistem oz. Федеральная государственная информационная система), na katerem se nahajajo domene spletnih strani, kjer je mogoče najti ekstremistične vsebine, prepovedano snovi ali pa piratske vsebine. Prav tako sem sodijo še ponudniki storitev VPN in drugih anonimizatorjev, ki so od lanskega leta v tej državi prepovedani, na spisku pa je denimo tudi družabno omrežje Linkedin, ki se ni želelo ukloniti ruskim zahtevam po lokalni hrambi podatkov. Rusija od velikih spletnih podjetij obenem zahteva vzpostavitev neposredne povezave s FGIS, da bi lahko ažurno odstranjevali...

7 komentarjev

Apple nehal prodajati iPhone v Rusiji

Bloomberg - Apple je v Rusiji prek spletne trgovine prenehal prodajati iPhone 6 in iPhone 6 Plus, ker je rubelj v zadnjih dneh izgubil precej vrednosti proti dolarju oziroma evru in ker se situacija še ni umirila.

Dolar je v času pisanja tega prispevka vreden okrog 60 rubljev, medtem ko je bil v začetku leta okrog 30 rubljev. Padanje rublja se je pospešilo v zadnjem četrtletju, decembra pa je vrednost izgubljal še posebej hitro. Zaradi tega je bil iPhone 6 v Rusiji nekaj časa daleč najcenejši v Evropi. Izvozniki v Rusijo imajo seveda obilico težav, ker padajoč rubelj draži izvoz v Rusijo.

Osnovni iPhone 6 s 16 GB kapacitete je sprva stal 32.000 rubljev, kar bi po današnjih tečajih pomenilo okrog 530 dolarjev oziroma 430 evrov. Zaradi tega je Apple konec...

27 komentarjev

Jeseni nov iPhone ali dva

Nedavno pokazane LG Super Thin HD zaslone (5.2'', 1080p) bi lahko videli že v letošnjem iPhonu 5S.

GottaBeMobile - Dnevi so se že začeli krajšati, kar pomeni, da bo jesen še prekmalu tu, z njo vred pa - seveda - predstavitev svežega iPhona. Analitiki so temu primerno že pošteno živčni, novičke o tem ali onem aspektu novega telefona pa prihajajo iz vseh mogočih logov. Najprej datum. Točnega seveda ni, zato se na veliko špekulira, predvsem v povezavi s nedavno pokazano predogledno različico novega mobilnega operacijskega sistema iOS7. Namreč, lanski iOS6 je bila predstavljen 11. julija, splavljen pa točno 100 dni kasneje, 19. septembra. Letos naj bi bilo isto (ker: Cook naj bi se držal Jobsovega muštra), kar namiguje na izdajo končne različice iOS7 v sredo, 18. septembra. Predstavitev naj bi seveda pospremili tudi...

134 komentarjev

iPhone 5 se umika iz Rusije

vir: NBC
AllThingsD - Trije največji ruski mobilni operaterji - VimpelCom, MTS in MegaFon - so vsi prenehali s prodajo iPhonov, ter se raje obrnili k Samsungu. Kot vzrok navajajo ostre pogodbene pogoje, ki jim jih je brezkompromisno želel vsiliti Apple - minimalne odkupne količine, subvencioniranje prodajne cene telefona in znatne marketinške vložke. Pri teh pogojih se jim prodaja prodaja več ne splača, pravijo.

V Rusiji je subvencioniranje cene telefona načeloma prepovedano, zato so cene visoke - okoti 700€ (30.000 rubljev) za nov iPhone, na črnem trgu lahko tudi več. S to ceno telefon ne more biti konkurenčen ostalim opcijam - sploh ne Androidom, ki se prodajajo tudi za pod stotaka, ter tudi ne Windows Phonom. S slednjimi je situacija v državi...

38 komentarjev

Bučen prihod novega iPhona 5

CNet - Včeraj je bil dan, ki so ga težko pričakovali vsi Applovi privrženci. V državah, ki so po Applovem tolmačenju prvi svet (ZDA, Kanada, VB, Francija, Nemčija, Avstralija, Japonska, Hongkong in Singapur) so namreč začeli prodajati nov pametni telefon iPhone 5. Pred prodajalnami so vile dolge vrste, najbolj neučakani pa so se tja odpravili že več ur pred uradnim odprtjem. V Sloveniji bomo iPhone 5 dobili v drugem valu prihodnji petek.

Applov svojega iPhona 5 ponuja v treh različicah, ki odklenjene stanejo 650, 750 oziroma 850 dolarjev. Razlikujejo se po količini spomina, ki je 16, 32 ali 64 GB. Ob dvoletni vezavi so cene nižje, in sicer znašajo še vedno zajetnih 200, 300 oziroma 400 dolarjev. Kolikšne bodo cene v Sloveniji,...

105 komentarjev

Poleti manjša različica iPhona, brezplačen MobileMe?

Bloomberg - Vedno glasnejše so govorice, da Apple za poletje pripravlja pomanjšano verzijo iPhona. Prejšnji teden je o tem pisal Bloomberg, včeraj pa se je obsežno razpisal The Wall Street Journal, ki piše tudi o prihajajoči prenovi storitve MobileMe.

Ljudje v Applu, ki so prototip novega iPhona videli, pravijo, da je približno polovico manjši od iPhona 4. Slednji se prodaja po 625 dolarjev, kolikor v povprečju plačajo zanj operaterji, ki ga nato uporabnikom ponudijo po subvencionirani ceni. Novi iPhone naj bi bil le pomanjšan, nikakor pa ne oskubljen. Novi, manjši iPhone naj bi stal okoli 200 dolarjev brez kakršnekoli...

35 komentarjev

Pojavljajo se sivi konkurentje App Storu

CNet - Bilo je samo vprašanje časa, kdaj se bodo na spletu pojavila konkurenca Applovi e-trgovini, ki prodaja aplikacije za iPhone. Tako naj bi se naslednji petek na internet podala stran z imenom Cydia Store, ki bo prodajala aplikacije, ki na uradni Applovi tržnici niso na voljo. Da bodo te delovale na iPhonu, bodo morali uporabniki najprej namestiti posebno programsko opremo, ki bo njihov telefon prilagodila tudi nepodprtim programom (jailbreaking). Podobne načrte imajo tudi avtorji strani Rock Your Phone, ki naj bi se prav tako kmalu pojavila na spletu.

Pojavljanje takšnih strani sploh ni nikakršno presenečenje, saj je Applu z App Store padla sekira v med. S 30-odstotno maržo, ki jo poberejo pri prodaji vsake aplikacije, naj bi lani prodali za 150 milijonov dolarjev aplikacij, letos pa naj bi se ta številka povzpela na 800 milijonov, pravijo poznavalci, medtem ko Apple ni želel komentirati teh navedb. Poleg je Apple tudi zelo izbirčen, saj na stran še zdaleč ne pripusti vseh...

5 komentarjev

V Indiji jim iPhoni ne dišijo

Apple - V državi z več kot milijardo prebivalcev in ogromnim trgom, Indiji, je Apple prodal vsega 11.000 iPhonov od septembra, ko je vstopil na trg z iPhoni 3G. Kako majhna je ta številka pove podatek, da toliko telefonov proda Applova trgovina v San Franciscu tedensko. Apple je bil sicer že od začetka skeptičen, saj je v začetnem valu Indiji namenil zgolj 50.000 primerkov, a tako slabega starta vendarle ni pričakoval.

Razlogi za slab uspeh na trgu, kjer se vsako leto proda 120 milijonov mobilnih telefonov, od tega šest milijonov smartphonov, in kjer Nokia obvladuje 60 do 70 odstotkov trga, so večplastni. Prvi je visoka cena, ki znaša 30.000 rupij ali skoraj 500 evrov, in je posledica drugačnega načina prodaje kot drugod, saj v Indiji operaterji telefonov ne subvencionirajo. Pomembnejši razlog pa je porazno oglaševanje, saj ga na zapletenem indijskem trgu niso reklamirali tako agresivno kot drugod.

20 komentarjev

Navdušenje nad iPhoni plahni?

X-Bit Labs - Zdi se, da navdušenje nad iPhoni počasi usiha, pravijo analitiki. Apple je v tretjem četrtletju letos prodal 6,9 milijona iPhonov, kar pripisujejo uspešni širitvi v iPhona 3G v 51 držav. Zadnje četrtletje bo očitno prineslo nekoliko slabšo bero, saj so analitiki iz FBR Capital Markets sprva napovedali 10-odstotni upad prodaje, sedaj pa so številko povišali na 40 odstotkov. Trenutno po skladiščih ležita še dva milijona neprodanih naprav, največja ovira pa je visoka cena, saj se Applovi izdelki prodajo z visoko premijo.

Kjer so medvedje, pa so tudi biki. Rethink Research napovedujejo ravno obratno, saj naj bi se prodaja v tem kvartalu zavihtela na osem milijonov. Zaradi recesije napovedujejo slabljenje povpraševanja v ZDA, a naj bi to več kot dobro kompenzirale druge države, kot so Argentina, Brazilija, Poljska, Rusija, Turčije in še nekatere druge. V teh naj bi prodali pet milijonov iPhonov, kar je dvakrat več kot v tretjem kvartalu, poročajo.

Oboji pa se strinjajo, da bo...

44 komentarjev