»

Kickstarterja v Slovenijo ne bo pred 2018. Lahko stvari pospešita kralj Instagrama in NLB?

Heather Corcoran med pogovorom s slovenskimi podjetniki.

Slo-Tech - »Moji sodelavci iz Brooklyna so zelo nevoščljivi, ker sem v Sloveniji,« je na začetku pogovora poudarila Heather Corcoran, ki je odgovorna za platformo za množično investiranje Kickstarter v Evropi. Z njo smo se srečali včeraj na dogodku v Ljubljani, danes in jutri pa jo lahko ujamete v Mariboru na konferenci Podim.

Slovenija je super, ampak …
Seveda nas je zanimalo, kaj je tako dobrega v Sloveniji? »Imate odlične projekte, kot sta recimo SipaBoards in GoatStory. V bistvu, kakovost slovenskih projektov je na tako visokem nivoju, da vsi v podjetju želimo spoznati kreativne ljudi, ki ustvarjajo tako dobre zgodbe iz tako majhne države. Poleg tega pa imate izjemen lokalni ekosistem in danes sem v Sloveniji predvsem zaradi njegovih članov,« je odgovorila...

9 komentarjev

Skupnostno financiranje in povratek stare garde

Richard Garriott kot astronavt

Slo-Tech - Neodvisni razvijalci iger so v skupnostnem financiranju (crowdfunding) našli velikanski potencial. V zadnjih letih je bilo na Kickstarterju, Indiegogo in drugih platformah za skupnostno financiranje nepregledno število igričarskih projektov, ki pri založnikih niso (ali pa ne bi) našli interesa in podpore. Tudi pri ljubiteljih iger se je koncept dodobra prijel: za igro plačati več mesecev (ali celo let) pred izidom je postalo nekaj običajnega, preizkušanje zgodnjih alfa in beta verzij in soustvarjanje iger s sporočanjem hroščev in s komentiranjem na forumih pa je na spletu že skorajda vsakdanjik.

Svojo kupico je temu trendu pristavil še Valve s svojim Steam Greenlight in Early Access, ki...

28 komentarjev

Slovenski startup bo izdeloval Lumu - svetlomer za fotografe

Slo-Tech - Da se ne bi milijon prvič spuščali v osnove fotografije, vsi tisti, ki ste se vsaj napol resno zanimali zanjo veste, da je svetloba ključ. Preveč ali premalo je za fotografijo usodno. Ravno prav je treba osvetliti senzor oz. film. Na podlagi svetlobnih pogojev se nato določijo tri ključne spremenljivke, in sicer čas osvetlitve, odprtost zaslonke in občutljivost (ISO) medija za zajem svetlobe.

Še ne tako dolgo nazaj so fotografi svetlobo merili s posebnimi napravami, svetlomeri.

Ta je odčitala vrednosti svetlobe in pokazala npr. koliko mora biti odprta zaslonka pri želenem času osvetlitve glede na izbran film oz. njegovo občutljivost.

Kasneje so začeli proizvajalci vgrajevati svetlomere v fotokamere...

65 komentarjev

Vstavljanje predmetov v fotografije

Dodajanje kipca oz. biljardnih kroglic v obstoječo fotografijo.

vir: kevinkarsch.com
The Atlantic - Kevin Karsch, doktorski študent na Univerzi v Illinoisu je predstavil zanimivo tehniko in program za vstavljanje objektov oz. animacij v obstoječe fotografije, z upoštevanjem perspektive, prekrivanja objektov in osvetlitve.

Fotografija služi kot izhodišče, nakar uporabnik v njej označi meje prostora (npr. sobe na drugi sliki) ter potencialne ovire (fotelja). Vire osvetlitve se najprej samodejno oceni, nato pa jih uporabnik še dodatno označi (okna, svetila), kar lepo deluje tudi pri kompleksnih virih svetlobe, kot so serija stropnih oken (tretja slika), zunanja sončna svetloba in sence, oz. odblesk z ogledala. Vstavljeni objekt se tako na novo osvetli in tudi sam meče sence na fotografijo. Najlepše pri tem je, da naj bi bilo orodje dovolj preprosto, da ga po kratki predstavitvi lahko uporabljajo tudi začetniki, rezultati pa že...

20 komentarjev

V Motoroli Xoom se skriva barometer

Motorola Xoom

vir: engadget
engadget - Motorolin tablični računalnik, ki je predstavitveni model za Googlov prihajajoč operacijski sistem Android 3.0, ima sicer dokaj standarden nabor takšnih in drugačnih senzorjev - merilec pospeška, žiroskop, merilec magnetnega polja oz. kompas, senzor osvetlitve, medtem ko nepresenetljivo manjka senzor bližine, ki na mobilnih telefonih izključi zaslon ter senzor za zaznavanje dotikov, ko telefon pristavimo k ušesu - tablični računalnik tega seveda ne potrebuje.

A nabor senzorjev se tukaj ne konča, saj so pri Motoroli vključili še barometer oz. merilec zračnega pritiska. To potrdi tudi nabor specifikacij na Motorolini spletni strani, a razlog za vključitev vseeno ne skače v oči. Z merilcem tlaka se sicer da...

6 komentarjev

Nokia zgradila na dotik občutljiv zaslon iz ledu

New Scientist - Nokia je na Finskem v eksperimentu zgradila na dotik občutljiv zaslon iz ledu. V ta namen so pripeljali tono 25 centimetrov debelega ledu in ga razrezali v polmetrske kvadre. Iz njih so sestavili leden zid v velikosti 2 x 1,5 metra, katerega sprednjo stran so s toplotno pištolo zgladili do visokega sijaja. Za ledeni zaslon so postavili projektor, ki je nanj projiciral infrardečo svetlobo, in kamere, ki so jo zaznavale po odboju od roke uporabnika. Podatke je nato predelal računalnik, ki je krmilil drugi projektor, ki je na mesto dotika projiciral vidno svetlobo. Na ta način je Nokia običajno površino spremenila v na dotik občutljivo. S tem so želeli pokazati, da bodo interaktivne...

13 komentarjev

Prispel je iPhone 4

iPhone 4

vir: engadget
engadget - Špekulacij in napovedi o novem iPhonu je bilo ogromno, vključno z njegovim imenom. Najpogosteje smo slišali imena iPhone 4G in iPhone HD, a nobeno izmed teh dveh ni tisto pravo. Apple je namreč danes na WWDC-ju predstavil iPhone 4, kar je bilo po včerajšnji ukinitvi prodaje iPhone 3G neizbežno. Veliko novosti smo že pričakovali zahvaljujoč pobeglih naprav. Potrjeno je tako, da se v novem telefonu nahaja procesor A4 (ni še znana frekvenca delovanja), ki je bil zasnovan znotraj samega Appla, da je ločljivost zaslona štirikrat večja kot pri starem, poznana pa je bila tudi že oblika mobilnega telefona.

Ločljivost zaslona, t.i. Retina Display, tako znaša 960 x...

347 komentarjev

Nova Nokia 3650

Nokia - Nokia je danes predstavila nov mobilni telefon, Nokia 3650. Vanj je vgrajena kamera, ki omogoča snemanje krajših filmčkov in tudi fotografij. Telefon je zgrajen na podlagi operacijskega sistema Symbian serije 60 (enak kot v Nokii 7650). Poleg telefoniranja podpira še Javo, Bluetooth in delovanje na 900/1800/1900 frekvencah. Ima kar velik zaslon in nov -- če mene vprašate, čuden -- dizajn.

Več si lahko preberete tukaj, na voljo bo v začetku leta 2003 (v Slovenije verjetno kasneje).

6 komentarjev