»

Skupnostno financiranje in povratek stare garde

Richard Garriott kot astronavt

Slo-Tech - Neodvisni razvijalci iger so v skupnostnem financiranju (crowdfunding) našli velikanski potencial. V zadnjih letih je bilo na Kickstarterju, Indiegogo in drugih platformah za skupnostno financiranje nepregledno število igričarskih projektov, ki pri založnikih niso (ali pa ne bi) našli interesa in podpore. Tudi pri ljubiteljih iger se je koncept dodobra prijel: za igro plačati več mesecev (ali celo let) pred izidom je postalo nekaj običajnega, preizkušanje zgodnjih alfa in beta verzij in soustvarjanje iger s sporočanjem hroščev in s komentiranjem na forumih pa je na spletu že skorajda vsakdanjik.

Svojo kupico je temu trendu pristavil še Valve s svojim Steam Greenlight in Early Access, ki...

28 komentarjev

Star Citizen postal prva AAA igra, financirana izključno s skupnostnim financiranjem

Hangar modul: vesoljska ladja Constellation, namenjena 4 igralcem

Slo-Tech -

O igri Star Citizen ter o njeni crowdfunding kampanji se je na SloTech-u že pisalo, ko je igra pred časom podrla rekord z največjim zneskom, zbranim s skupinskim financiranjem. Takrat je igra podrla prejšnji rekord ure Pebble Watch, ko je presegla zbranih 10.266.845 dolarjev, in je s tem postala največji projekt s skupnostnim financiranjem do danes.

Sedaj pa je igra Star Citizen podrla še en mejnik: postala je prva AAA (visokoproračunska) igra na svetu, katere razvoj je financiran izključno s crowdfundingom: z zbranimi 23 milijoni dolarjev so pokriti vsi osnovni razvojni stroški igre do dneva, ko bo igra uradno ugledala luč dneva. Znesek je igra presegla le nekaj dni po prvi obletnici javne predstavitve projekta, do splavitve dokončane igre pa je še leto in...

727 komentarjev

Star Citizen podrl rekord v skupnostnem financiranju

Star Citizen

Slo-Tech -
Igra Star Citizen, ki je še v povojih in luči dneva v končni prodajni različici ne bo ugledala do poznega 2014 ali celo kasneje, je podrla rekord v crowdfundingu (skupnostnem financiranju projektov). Rekord so podrli že prejšnji teden (pred tem je rekord držala pametna ura Pebble Watch z zbranimi 10.266.844 dolarji), ob trenutku pisanja te novice pa so zbrali že 13.298.316 dolarjev.

Star Citizen je igra za osebne računalnike, ki jo razvija legendarni Chris Roberts (Wing Commander, Privateer). Razvoj...

45 komentarjev

Kaj je freemium in zakaj lahko stane več tisoč dolarjev

Nekatere igre ob zagonu jasno opozorijo na možnost zapravljanja. Druge tega ne storijo, ker to (še) ni obvezno.

vir: BBC
BBC - Freemium je poslovni model, ki se v zadnjem času čedalje pogosteje uporablja pri distribuciji (spletnih) iger in tudi druge programske opreme. Beseda je skovanka iz terminov free in premium in označuje programe, ki so v osnovni verziji brezplačni, za dodatne funkcionalnosti pa je treba doplačati. Na ta način je freemium povezan z včasih nadvse popularnimi programi shareware, ki so običajno časovno omejeni, pogosto pa nimajo odklenjenih vseh možnosti ali končni izdelek opremijo z obvestilom o statusu licence. A freemium je svoj razcvet doživel z mobilnimi igrami in lahko stane precej več kot shareware programov, ki jih kupimo z enkratnim plačilom.

Tipičen primer so mobilne igre na...

30 komentarjev

Tri leta kickstarterja

Ustanovitelji Kikstarterja: Charles Adler, Perry Chen in Yancey Strickler.

vir: The New York Times
The New York Times - Portal za skupnostno financiranje projektov Kickstarter, oz. kot se pač prevede crowd/community funding, je nedavno obeležil tri leta delovanja.

V tem času so zbrali dobrih 200 milijonov sredstev v obliki manjši donacij in predplačil, za skupaj okoli 20 tisoč projektov. Z zbiranjem je uspelo okoli 44% projektov, kar je sicer nekoliko manj kot v prvem letu, a vseeno zavidljivo. Kickstarter namreč obljubljeni denar le rezervira na donatorjevi kreditni kartici, pobere ga pa šele kasneje, če projekt zbere želen znesek v vnaprej določenem času. Sami vzamejo 5% sredstev, še 3-5% pa njihov plačilni ponudnik Amazon. Najbolj zanimivo je, da so trije ustanovitelji to zmogli brez zunanjih investicij, tako da so še danes 100%...

6 komentarjev

Bliža se naslednja velika ponudba delnic: Zynga

Slo-Tech - Zynga je tik pred javno ponudbo delnic (IPO), ki se ima zgoditi v naslednjih tednih. Vlogo za izvedbo IPO so ameriški Agenciji za trg varnostnih papirjev (SEC) vložili že julija, sedaj pa se bliža odločilni dan. Zbrati nameravajo vsaj milijardo dolarjev, kar je po mnenju nekaterih občutno preveč, medtem ko drugi menijo, da je visoka cena povsem upravičena.

Predvideva se celo, da naj bi tržna kapitalizacija Zynge po začetku kotacije zrasla do okoli 20 milijard dolarjev. Ali je to za...

17 komentarjev

Povprečni igralec iger star 37 let

CNet - Nova študija Entertainment Software Association (2011 Essential Facts About the Computer and Video Game Industry) je pokazala nekaj zanimivih dejstev o igralcih računalniških iger, ki jih nismo pričakovali. Odkrili so, da ni res, da je igranje iger v glavnem dejavnost mladostnikov, saj je povprečni igralec star 37 let in ima za seboj 12 let igranja. Kar 82 odstotkov igralcev pa je starejših od 18 let. Povprečni kupec igre je star 42 let. Med igralci je 42 odstotkov žensk, prirast v deležu pa je v njihovi skupini največji. Še zdaleč torej ne velja, da žensk igre ne zanimajo.

Zanimiv je tudi porast med starejšimi igralci, saj je delež starejših od 50 let dosegel 29 odstotkov. Od vseh igralcev jih 65 odstotkov igra z drugimi igralci v živo (torej v isti sobi ali hiši), 55 odstotkov pa jih...

53 komentarjev

Humble Indie Bundle vol. 3

Slo-Tech - Od včeraj je na voljo že tretji komplet cross-platform, drm-free, pay-what-you-want indie igric, Humble Frozenbyte Bundle. Tokrat ponuja tri dokončane igre neodvisnega finskega razvijalca Frozenbyte - Trine, Shadowgrounds in Shadowgrounds: Survivor, konceptno igro Jack Claw in prednaročniško verzijo Splota. Več o njih v tem kvalitetnem trailerju:

Za igre lahko plačate poljubno vsoto, del zneska pa donirate v dobrodelne namene (fundaciji EFF in Child's Play). Povprečen znesek za vseh 5 iger se giblje pri 5 dolarjih, oz. 10 dolarjih s strani očitno bolj radodarnih Linux uporabnikov. Prejšnja kompleta Humble Bundle sta zbrala 1 oz. 1.8 milijona dolarjev in s tem pokazala, da tovrsten model distribucije iger deluje.

Zdaj pa nazaj [:)] k...

40 komentarjev