»

Google polaga svoj tretji podmorski kabel

Google - Minili so dnevi, ko so podmorske optične kable polagale države in veliki državni telekomunikacijski operaterji, ki so na tak način gradili hrbtenico svetovnega interneta. Sedaj to počno tudi podjetja, kot je Google. Letos aprila je začel delovati prvi podmorski kabel, ki je bil v celoti zasebno financiran. Dobrih 10.000 kilometrov dolga povezava teče od Los Angelesa ob tihomorski obali do Valparaísa v Čilu. To je resda prvi kabel, ki ga je v celoti financiral Google, ni pa prvi, v katerem je določen delež zasebnega kapitala.

Že od leta 2010 od Japonske do ZDA teče zasebni kabel, v katerega je investiral konzorcij zasebnih podjetij, tudi Google. Podobno velja za povezavo med Japonsko in Singapurjem od leta 2013 in povezavo med Tajvanom in ZDA od...

11 komentarjev

Pretrgan podmorski optični kabel od sveta odrezal pacifiško otočje

Lokalni operater se trudi odpraviti napako

Slo-Tech - Svetovne komunikacije nesorazmerno temeljijo na podmorskih optičnih kablih, za katere imamo na voljo sila malo precej ubornih alternativ. Večji kontinenti imajo več kablov, zato tudi ob prekinitvi kakšnega večjih posledic ni, povsem drugače pa je na malih otočjih. Strateško ameriško območje Severni Marianski otoki ima eno samo optično povezavo do Guama in od tam naprej svet, ki se je iz neznanih razlogov minulo sredo prekinila. Na tem pacifiškem arhipelagu imajo še danes velike težave s povezljivostjo.

Po prekinitvi povezave je otočje izgubilo vso povezljivost z internetom. Ni bil nedostopen le internet, temveč so bile nemogoče tudi transakcije s plačilnimi karticami in telefonski...

23 komentarjev

Zaradi NSA v gradnji nov podmorski kabel Brazilija-Portugalska

Slo-Tech - Brazilija in Španija bosta julija začeli graditi nov podmorski kabel, ki bo povezal brazilsko Fortalezo s portugalsko obalo. Kabel bo povečal kapaciteto prenosnih povezav med Evropo in Latinsko Ameriko, neposredni povod za hitro odločitev za gradnjo pa je ameriško prisluškovanje vsemu prometu, ki teče prek ameriškega ozemlja.

Snowdnovo lansko razkritje je namreč precej pokvarilo načrte za gradnjo novega podmorskega kabla med Brazilijo in ZDA. Direktor brazilskega operaterja Telebras je namreč dejal, da gradnja te povezave ni več prioriteta, ampak da se bodo osredotočili na povezavo z Afriko prek Angole, z Evropo prek Portugalske in lokalne povezave med Fortalezo in São Paulom.

...

24 komentarjev

Google odprl nove strežniške centre v Aziji

Otvoritev

Slo-Tech - Zaradi rasti uporabe interneta in predvsem Googlovih storitev v Aziji, podjetje na tem koncu sveta pospešeno gradi nove strežniške centre. Ta teden so odprli dva, enega na Tajvanu in drugega v Singapurju.

Na Tajvanu so ta teden v Changhuaju odprli 600 milijonov dolarjev vreden strežniški center. Cena projekta se je med gradnjo podvojila, a to ne pomeni, da so ga gradili po slovensko z aneksi, ampak da so se odločili za razširitev projekta. Google je namreč sprva nameraval graditi tudi v Hongkongu, a so se zaradi pregovornih nesoglasij s kitajsko vlado, ki so eskalirale leta 2010, ko je Google delno zapustil Kitajsko, investiciji odpovedali in jo raje malo okrepili na drugi strani Ožine. Center na Tajvanu se razteza na 15 hektarjih površine in...

0 komentarjev

Nov podmorski optični kabel v JV Aziji, sodeluje tudi Google

ZDNet - V jugovzhodni Aziji je začel delovati nov podmorski optični kabel, ki bo povezoval Singapur, Brunej, Kitajsko, Hongkong in Filipine z Japonsko, od koder potekajo nadaljnje povezave do ZDA. S tem smo dobili najnovejšo in najhitrejšo povezavo med Signapurjem in Los Angelesom, od koder gre potem povezava po ZDA.

Novica je zanimiva iz več razlogov. Razkriva ceno, koliko stane izdelava in položitev takšnega optičnega kabla. SJC (Southeast-Asia Japan Cable) je dolg 8900 kilometrov (z možnostjo podaljšanja do 9700 km, če se vključi še Tajska) in ima prepustnost 28 terabitov na sekundo. Z drugimi besedami to pomeni, da zmore prenašati tri milijone videov v ločljivosti HD. V resnici je...

8 komentarjev

Snowden razkriva ameriške hekerske napade na Kitajsko

Guardian - Pri poročanju o hekerskih napadih so bile doslej ZDA večinoma prikazane kot žrtev, kitajski vladni hekerji pa kot napadalci, čeprav so trdili nasprotno. Čeprav je vsem jasno, da ZDA niso nedolžne, kar dokazuje tudi Stuxnet, so bili Kitajci videti slabi fantje. Dokumenti, ki jih je Edward Snowden razkril, kažejo drugačno sliko. NSA je redno napadala kitajske univerze, interneta vozlišča in druge kritične sisteme, hkrati pa so prestrezali kratka sporočila na kitajskih mobilnih omrežjih.

Kot je Snowden razkril za South China Morning Post, je bila elitna pekinška univerza Tsinghua tarča organiziranih in dlje časa trajajočih napadov. V enem samem dnevu januarja so napadalci pridobili...

28 komentarjev

Mož, ki je razkril največje prisluškovanje na svetu: Edward Snowden

Guardian - Britanski časnik Guardian je pred nekaj dnevi razkril informacije, da ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) na internetu prisluškuje več milijonom Američanov in da zmore prestrezati praktično vse. Sprva je na internet pricurljal strogo zaupni nalog, ki ga je NSA izročil operaterju Verizon, s katerim mu je naložil izročanje prometnih podatkov o vseh klicih znotraj ZDA in v tujino. Podatki obegajo telefonske številke, IMSI, trajanje in čas klica, ne pa tudi vsebinskih. Nalog velja od 25. aprila do 19. julija, v njem pa je izrecno zapisano, da se obstoja nadzora ne sme razkriti nikomur.

Dan pozneje je javnost izvedela za program Prism, ki prisluškovanje na internetu postavlja v...

118 komentarjev

Novi pomorski kabli pod Arktičnim morjem

Extremetech - Letos poleti, zahvaljujoč vse bolj topeči zalogi polarnega ledu, bosta podjetji Arctic Fiber in Arctic Link začeli s polaganjem vsaka svojega podmorskega optičnega kabla med Anglijo in Japonsko, po poti mimo Grenlandije, skozi Kanadski arktični ahipelago in Berinško ožino. Obenem Rusija načrtuje poteg tretjega kabla (ROTACS), tega na relaciji severne obale Skandinavije in Rusije.

Cena vsakega projekta je ocenjena med 600 milijoni in poldrugo milijardo, prinesla pa bo več prednosti. Latenca na povezavi med Londonom in Tokijem bo padla za 60 milisekund na 170ms, česar se veselijo predvsem ponudniki algoritmičnega trgovanja z...

12 komentarjev

Med Evropo in ZDA bodo položili nov podmorski kabel

Ladja za polaganje podmorskih kablov

Slo-Tech - V začetku tega leta smo nekaj besed namenili visokofrekvenčnemu trgovanju (HFT), kakor se imenuje posebna vrsta algoritmičnega trgovanja, ki ga avtomatično izvajajo računalniki v milisekundnih časih. Pri tem trgovanju sta ključnega pomena hitrost in kakovost algoritma (v tem vrstnem redu). Ocenjujejo, da milisekunda zakasnitve letno velik hedge sklad stane okoli 100 milijonov dolarjev, zato poizkušajo investicijske banke in skladi pridobiti kolokacijo strežnikov čim bliže trgovalnim platformam.

Da gre z vsako milisekundo za velike denarja, priča tudi napoved položitve novega podmorskega podatkovnega kabla med Evropo in ZDA. Zadnji kabli so bili na tej trasi položeni ob koncu tisočletja, ko so jih financirala podjetja iz balončka...

64 komentarjev

Google postavlja podvodni kabel med ZDA in Japonsko

Reuters - Reuters poroča, da namerava Google v sodelovanju s ponudniki telefonskih storitev Singapore Telecommunications, Pacnet, KDDI Corporation in Bharti Airtel postaviti 10.000 kilometrov dolg podvodni optični kabel, ki bo povezoval ZDA in Japonsko. Projekt v vrednosti 300.000.000 ameriških dolarjev bo pomagal zadostiti potrebe teh podjetij po vse večjem pretoku informacij med Azijo in Ameriko, ki je nujen za nemoteno delovanje njihovih storitev. Projekt bosta opravili podjetji NEC Corporation in Tyco Telecommunications, kjer zagotavljajo, da bo kabel nared za uporabo do prvega četrtletja 2010.

5 komentarjev