»

AMD odprtokodni linux gonilnik dobil podporo za varčevanje z energijo

Phoronix - AMD je včeraj prijetno presenetil z izdajo kompleta 165 obližev za svoj odprtokodni gonilnik za grafične kartice za operacijski sistem Linux . Spremembe prinašajo podporo za varčevanje s porabo pri manjši obremenitvi grafične kartice (APM in ASPM), ki je v zaprtem gonilniku Catalyst sicer na voljo že nekaj časa. Skupaj z aprila dodano podporo za strojno dekodiranje videa (UVD) bi to znalo opazno zvišati avtonomijo prenosnikov z AMD-jevimi grafičnimi čipi.

Oboje je na voljo za vse modele od R600 (Radeon HD 2000 ali več, cca 2008) naprej. Obenem so izboljšali gonilnik za sveže Sea Islands (HD 8000) čipe, o čemer smo prvič pisali letos februarja. To je nasploh dobra novica, ker kaže, da si želi AMD v prihodnje bolj ažurno...

6 komentarjev

Operacijski sistem za PS4 bo FreeBSD

vir: VGLeaks
VGLeaks - Sony je nedavno med razvijalce razdelil drugo verzijo razvojnega kita za PS4 (prva je bila na voljo lani jeseni) in kot kaže, na sistemu teče derivat FreeBSD-ja 9.0 (pod imenom Orbis).

BSD je vsekakor prijetna izbira. Nedavno je obrnil 20 let, je dobro znan po svoji stabilnosti, ima zelo prostodušno licenco, ter dobro podporo za arhitekturo x86_64 (ki zamenjuje Cell iz PS3). Seveda pomaga tudi, da je zastonj. Phoronix sicer komentira, da je imel do sedaj zelo slabo podporo za AMD-jeve grafične kartice v obliki zgodnjega porta odprtokodnega gonilnika za Linux. AMD je bržkone moral pripraviti nov gonilnik ali vsaj prilagoditi svoj Catalyst gonilnik za Linux. Žel še ni znano, ali bodo tako...

15 komentarjev

AMD presenetil in objavil odprtokodni gonilnik za prihajajoči HD 8000

Phoronix - AMD (oz. prej ATI) v GNU/Linux svetu ni ravno znan po promtni ali popolni podpori gonilnikov za svoje grafične kartice. Nviidin zaprti gonilnik je hitrejši in bolje optimiziran, podobno Intelov, ki je obenem še odprtokoden. Tudi jih ni ravno skrbelo za imetnike starejših čipov, sploh potem, ko je xorg nekoliko spremenil model za gonilnike. Zato je toliko bolj prijetno slišati, da so ta teden, se pravi še pred (poletnim) izidom prvih kartic, začeli objavljati izvorno kodo za prihajajočo serijo HD 8000 ("Sea Islands").

"Začeli" bo kar prava beseda. Za zdaj so odprli kodo zgolj za en čip - HD 8000 "Oland" - pa še to zgolj v 2D delu, torej brez podpore za 3D (OpenGL 3.0) oz. za strojno pospešeni video (Unified Video Decoder). Podpore je torej približno toliko kot...

78 komentarjev

Izšel Firefox 18

Slo-Tech - Mozilla je v torek izdala novo verzijo svojega odprtokodnega brskalnika. Že osemnajsta inačica (oziroma trinajsta od začetka nove dobe, kjer vsakih šest tednov dobimo novo verzijo) prinaša precej novosti in pohitritev.

Glavne novosti so prevajalnik IonMonkey, ki naj bi poskrbel za 25 odstotkov hitrejše izvajanje JavaScripta, podpora za zaslone Retina na macih, ki imajo vsaj Mac OS X 10.7 (in seveda zaslon Retina), in preliminarna podpora WebRTC. Slednji ponuja API-knjižico, ki omogoča klice, videoklice in deljenje datotek P2P neposredno v brskalniku, ne da bi potrebovali zunanje razširitve oziroma vtičnike. Podpora je preliminarna zato, ker WebRTC še ni dokončno standardiziran. Doslej je bilo treba za uporabo kamere in mikrofona iz brskalnika uporabiti Flash ali...

22 komentarjev

AMD GPU kot pospeševalnik za obdelavo videa in slike

Tom's Hardware - Naslednja različica AMD Catalyst gonilnikov za Radeone 48xx bo omogočala pospeševanje operacij, kot sta obdelava videa in slike. Testirali so MPEG4 pretvorbo z najmočnejšim Intelovim Core 2 CPU-jem (QX9650). Če mu z novimi gonilniki pomaga še HD4870, je pospešek več kot 15-kraten!

Več o noro hitrih pretvorbah si preberite tu.

Izgleda bomo že v bližnji prihodnosti vse pogosteje namesto nadgrajevanja CPU-jev raje (do)kupovali grafične kartice. Tudi če ne igramo igric.

10 komentarjev

AMD naznanil izdajo specifikacij za gonilnike ATIjevih grafičnih kartic za Linux

Slo-Tech - Pri AMD-ju so se odločili močno izboljšati gonilnike za ATI-jeve grafične kartice v okolju Linux. Kot je znano so bili ATI-jevi Linux gonilniki precej slabi, zato so uporabniki Linuxa raje posegali po grafičnih karticah iz sosednjega tabora. Sodeč po testih, pa je prihajajoči gonilniki prinašajo velike spremembe, saj se lahko sedaj v Linuxu AMD-jeve oz. ATI-jeve grafične kartice kosajo z NVIDIinimi. Na voljo so tudi naslednji testi ATI-jevih grafičnih kartic pod Linuxom: AMD je tudi napovedal, da bodo objavili specifikacije ATI-jevih grafičnih kartic in odprtokodnim razvijalcem omogočili vpogled v del izvorne kode njihovih lastniških gonilnikov. Kot kaže so bodo pri AMD-ju poskrbeli tako za kvalitetne lastniške, kot tudi za kvalitetne odprtokodne gonilnike.

32 komentarjev