»

Kabinsko osebje izgubilo, elektronika med vzletom ostaja

Slo-Tech - Pred poldrugim letom nas je najprej ameriški regulator varnosti v letalskem prometu FAA razveselil s spremembo pravil, ki potnikom dovoljujejo uporabo elektronike med vsemi fazami leta, kasneje je sledila še Evropa. Manjše naprave, npr. telefoni in tablice, lahko v načinu brez povezave uporabljamo celo med vzletom in pristankom, nad čemer kabinsko osebje ni bilo navdušeno. Z utemeljitvijo, da gre za poseg v varnost, saj potniki sedaj niso več pozorni nad varnostna navodila in da so tudi manjši izdelki v primeru izrednih dogodkov nevarni nepritrjeni projektili v letalu, so želeli prepoved nazaj. Da se jim ne bi bilo treba ločeno pogajati z vsako letalsko družbo, ki ji je FAA spremembo dovolila - takih je sedaj že 31 in prepeljejo 96 odstotkov...

15 komentarjev

Ameriške stevardese zahtevajo korak nazaj glede rabe elektronike

Slo-Tech - Ko je najprej ameriška FAA in kasneje še evropska EASA dovolila uporabo elektronike med poletom, se je razvila živahna debata o družbenih posledicah te spremembe. Tehnično raba elektronike ne predstavlja več nobene nevarnosti za letalske sisteme, vpliv na polno kabino ljudi pa treba ocenjevati z drugačnimi vatli. In ameriško kabinsko osebje je mnenja, da je dovoljenje rabe elektronike med poletom škodljivo, zato sedaj toži FAA.

Po spremembi pravil lanskega oktobra je FAA kmalu vsem večjim ameriškim letalskim družbam dovolila njihovo implementacijo. Dokazati je bilo treba, da elektronika njihovih letal ne moti, in FAA jim je spremembo pravil odobrila. In tako je uporaba vse elektronike dovoljena med vsemi fazami leta,...

104 komentarji

V EU dovoljena raba elektronike med poleti

Slo-Tech - Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) je dovolila uporabo vseh elektronskih naprav v vseh fazah leta, s čimer imajo letalski prevozniki proste roke pri regulaciji uporabe elektronskih naprav svojih potnikov.

Spomnimo, da je EASA že lani dovolila uporabo elektronskih naprav v vseh fazah leta (pred tem je bila dovoljena le med letom na potovalni višini), a je bilo treba naprave nastaviti v način brez povezave (flight mode, offline). Odslej te omejitve ne bodo več veljale, tako da bo mogoče ves čas poleta uporabljati vse naprave (pametne telefone, tablice, prenosne računalnike, e-bralnike, predvajalnike itd.) v normalnem načinu, torej s povezavo. S tem želijo približati letalski prevoz uporabnikov, saj bo končno mogoča neomejena...

6 komentarjev

Tudi v Evropi dovoljena uporaba elektronike med poleti

Slo-Tech - Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) bo do konca meseca po vzoru odločitve ameriške FAA objavila nova priporočila, ki bodo dovolila uporabo elektronskih naprav med poleti v vseh fazah leta.

Trenutno je uporaba elektronskih naprav dovoljena le, ko je letalo v zraku, prepovedana pa je med vzletom, pristankom in vožnjo po letaliških stezah. Odslej bodo potniki lahko ves čas uporabljali naprave, kot so tablični računalniki, pametni telefoni, bralniki e-knjig in predvajalniki glasbe. Še vedno bo treba poskrbeti, da bodo ti v tako imenovanem letalskem načinu (flight mode, offline). Še vedno bo treba večje naprave, kot so na primer tablice, med vzletom in pristankom pospraviti, ker so nepritrjeni predmeti v kabini lahko nevarni.

Nova...

20 komentarjev

FAA dovolila uporabo elektronskih naprav med poletom

Slo-Tech - Ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je potrdila, da tudi uporaba elektronski naprav med vsemi fazami leta ni problematična. Kot smo napovedali že junija, je FAA sprejela priporočilo posebne delovne skupine, ki je pretekli mesec oddala končno poročilo o vplivu elektronskih naprav na letala. FAA se je po posvetovanju s predstavniki letalskih družb, proizvajalci letal, potniki, kabinskim osebjem in proizvajalci elektronike odločila, da prepoved uporabe vseh elektronskih naprav med vzletom in pristankom ni več potrebna.

To pomeni, da bodo potniki lahko med celotnim poletom uporabljali bralnike e-knjig, igrali igre, gledali videoposnetki, tipkali besedila in podobno. Omejitve bodo veljale le pri dejanskem vzletu in pristanku, ko v kabini ne...

6 komentarjev

Bomo lahko med poletom ves čas uporabljali elektroniko?

The New York Times - Pravila glede uporabe elektronskih naprav med poleti so precej stroga in redno poslušamo očitke, da so neživljenjsko stroga. Med vzletom in pristankom je namreč prepovedana uporaba ves elektronskih naprav, med letom pa lahko delujejo v tako imenovanem avionskem načinu. V bližnji prihodnosti pričakujemo zrahljanje pravil, saj bo ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) izdala nove smernice.

Od lanskega avgusta delovna skupina z 28 člani iz industrije, vlade in pilotske branže raziskuje, ali je tako stroga obravnava elektronskih naprav še potrebna. Poročilo bi morali FAA predstaviti 31. julija, a so prosili za podaljšanje roka do septembra, kar jim je FAA odobrila. Pričakuje se, da...

49 komentarjev

Posnetki: pristanek Curiosityja uspel

Toplotni ščit po ločitvi od roverja med pristankom.

NASA - Včerajšnji pristanek roverja Curiosity na Marsu je uspel, kar je eden največjih uspehov vesoljskega programa v zadnjem času. Sicer je NASA na Mars uspešno poslala že tri roverje, a so bili vsi relativno majhni. Curiosity je prvi večji rover, ki so ga uspešno poslali na Mars (petkrat večji od prvega roverja in dvakrat daljši od Spirita in Opportunityja). Pristanek je bil silno zapleten in tvegan, a je uspel brez najmanjših težav, kar je inženirje v kontrolni sobi razveselilo kot majhne otroke (glejte spodnji videoposnetek okrog 5:30). Pristanek je bil zelo mehak, saj se je rover površja dotaknil s hitrostjo 0,6 m/s.

Curiosity je uspešno pristal v kraterju Gale s polmerom 155 kilometrov, blizu vznožja pet kilometrov visoke vzpetine. Njegov kurz je 112,7°,...

53 komentarjev

Sprejeta novela Zakona o kazenskem postopku (ZKP-J) opredeljuje postopke za zaseg digitalnih podatkov

Slo-Tech - 2. oktobra je bila v Uradnem listu objavljena novela Zakona o kazenskem postopku (ZKP-J), ki v členu 219.a in 223.a opredeljuje postopke forenzičnega zasega podatkov v kazenskem postopku, kar je relevantno predvsem na področju tim. kiberkriminala in uporabe elektronskih naprav pri kaznivih dejanjih.

Novela je bila pripravljena zaradi odločitve Ustavnega sodišča Up-106/05 iz oktobra 2008, kjer je sodišče odločilo, da poseg v svobodo komuniciranja ni dovoljen brez predhodnega dovoljenja sodišča ter da so prometni podatki sestavni del vsebine komunikacije, torej tudi del komunikacijske zasebnosti.

Po novem se bo preiskavo elektronskih naprav ter nosilcev elektronskih podatkov lahko opravilo na podlagi vnaprejšnje pisne privolitve vseh uporabnikov (kar se bo uporabljalo npr. v primeru, ko bo naprava v lasti žrtve kaznivega dejanja) ali na podlagi pisne odredbe sodišča. Izjemoma je mogoča preiskava tudi z ustno odredbo, vendar le če pisne odredbe ni mogoče pravočasno pridobiti ter če...

55 komentarjev

Volilni odbori v ZDA se želijo znebiti volilnih naprav

Slo-Tech - Po tem, ko so v ZDA (predvsem v Kaliforniji, Ohiu in Floridi) prepovedali uporabo elektronskih volilnih naprav, se lokalni volilni odbori mrzlično sprašujejo kaj naj storijo z njimi.

Za naprave so namreč ob nakupu odšteli od 3500 do 5000 USD, naprave, katerih uporaba je bila zaradi slabe varnosti prepovedana pa sedaj neizkoriščene ležijo v skladiščih.

Naj spomnimo, da je organizacija CERT septembra 2004 objavila opozorilo, da so v Dieboldovih volilnih napravah našli "varnostno ranljivost v obliki nedokumentiranega prikritega uporabniškega računa (undocumented backdoor account), kar omogoča lokalnemu ali oddaljenemu zlonamernemu uporabniku spremembo volilnih rezultatov", V Open Voting Foundation so avgusta 2006 uspeli v pičlih štirih minutah z nekaj deset EUR vredno opremo, prilagoditi eno od Dieboldovih volilnih naprav do te mere, da bi se dalo z njo enostavno ponarediti rezultate volitev, septembra 2006 pa je skupina raziskovalcev iz Princeton University pripravila zelo poučno...

25 komentarjev

Pred olimpijskimi igrami ZDA svoje državljane svarijo pred kibernetskim vohunjenjem

Slashdot - Ameriška vlada pred olimpijskimi igrami v Pekingu vse svoje državljane, ki potujejo v tuje države opozarja pred možnostjo, da bodo morda tarča kibernetskega vohunjenja ali kiberkriminala.

Protiobveščevalne službe so tako izdale posebno opozorilo, v katerem navajajo nasvete Američanom, ki potujejo v tuje države.

Med nasveti lahko preberemo, da v večini držav ni za pričakovati zasebnosti na javnih mestih, kot npr. kiberkavarnah, itd. Opozarjajo tudi pred tem, da je mogoče vse informacije, ki jih obiskovalci tujih držav pošljejo preko elektronskih omrežij prestreči ("še posebej pa to velja za mobilne naprave"). Prav tako opozarjajo, da je v primeru, da mejni organi iz kakršnega koli razloga želijo preiskati elektronske naprave potnikov, potrebno domnevati, da je bila vsebina teh naprav prekopirana.

V opozorilu navajajo tudi nekaj nasvetov za pripravo elektronskih naprav pred potovanjem in po potovanju.

Tako svetujejo, naj potniki s seboj na pot vzamejo samo tiste naprave in tiste...

17 komentarjev