»

Huawei bojda želi prodati seriji telefonov P in Mate

Slo-Tech - Po podatkih Reutersa iz virov v Huaweiju naj bi si podjetje prizadevalo prodati seriji pametnih telefonov P in Mate. To nakazuje, da so sankcije ZDA začele preveč boleti in da si podjetje morda želi izstopiti iz segmenta telefonov višjega razreda.

Pogovori med Huaweijem in konzorcijem investitorjev, ki jih podpirajo lokalne oblasti, poteka že več mesecev. Huawei je začel razmišljati o prodaji tega oddelka že lanskega septembra, ko so se razmere zaostrile. Trenutno Huawei ne sme uporabljati ameriških proizvodov, kar vključuje tako Googlove storitve za Android - operacijski sistem je odprt, Googlove aplikacije pa ne - kot strojno opremo. Trenutno se Huawei trudi z lastnimi čipi Kirin. Trenutno jih zanj proizvaja TSMC, ki pa uporablja ameriško opremo, zato jih ne sme več prodajati Huaweiju. Zaloge, ki so jih nakupili pred sankcijami, bodo pošle še letos. Že sedaj proizvodnja Huaweija P40 in Mate40 škripa in ne dosega želenih številk.

Ni še znano, koliko bi Huawei iztržil ob prodaji....

36 komentarjev

Velika Britanija se odreka Huaweiju, finančna direktorica aretirana v Kanadi

The Wall Street Journal - V Kanadi so pridržali finančno direktorico kitajskega velikana Huawei, ki ji sedaj grozi izročitev ZDA. Kitajska je že zahtevala, da Meng Wanzhou, ki je tudi hči ustanovitelja podjetja, nemudoma izpustijo. Pridržali so jo že minuli teden, a na njeno željo informacije niso javno objavili. Kanada je šele včeraj pozno zvečer potrdila aretacijo.

Mengova je ena izmed podpredsednic podjetja in najvplivnejših oseb v Huaweiju. Natančen razlog za aretacijo ni znan, je pa znano, da ZDA preiskujejo Huawei zaradi suma kršitve sankcij proti Iranu. ZDA tudi zahtevajo njeno izročitev, o čemer bodo kanadska sodišča še odločala. Jutri bo potekalo zaslišanje, na katerem bo sodnik odločil, ali jo bo proti plačilu varščine spustil na prostost. Zaradi sodne odredbe...

23 komentarjev

Kako je Huawei goljufal pri testiranju zmogljivosti

AnandTech - Ta teden je po spletu zaokrožila vest, da je Huawei v svojih telefonih (P20, P20 Pro, Nova 3, in Honor Play) goljufal pri testiranju zmogljivosti. Omenjeni modeli so imeli vgrajeno logiko, ki je zaznala programsko opremo za merjenje zmogljivosti (benchmark) in takoj na račun večje porabe energije povišala zmogljivost naprave. Kot so odkrili na AnandTechu, je bila razlika občutna in je v nekaterih primerih dosegala celo 100 odstotkov.

Ob poganjanju priljubljenega programa za merjenje zmogljivosti 3DMark je telefon dal od sebe več kot sicer. Proizvajalec 3DMarka je preizkusil telefone še sam in ugotovil, da so v javno dostopni aplikaciji bistveno hitrejši kot v aplikaciji, ki javnosti in proizvajalcem telefonov ni dostopna....

48 komentarjev

Everest dobil signal 4G

Telegraph News - Pred slabimi tremi leti smo pisali, da je dobršen del Everesta dobil pokritost s signalom 3G, potem ko je bila predhodno mogoča komunikacija le s satelitskimi telefoni. Sedaj je bazni tabor na Everest dobil signal 4G.

Že leta 2007 je Huawei v sodelovanju s China Mobile pokril severno pot na Everest z mobilnim omrežjem, saj so Kitajci leta 2008 tja nesli olimpijsko plamenico. V baznem taboru na višini 5100 metrov so postavili postajo, ki do danes deluje brez težav. Potem so leta 2010 omogočili še pokritost s signalom 3G, odslej pa torej s 4G.

Kljub pompozni izjavi za javnost je treba pravilno razumeti dosežek. Povezljivost 4G je mogoča iz baznega tabora. Čeprav na nadmorski višini dobrih pet kilometrov ni prijetno, tam najdemo...

28 komentarjev

Huawei bi kupil Nokio, pokazal Ascend A6

Financial Times - Kitajski Huawei je danes povsem nepričakovano objavil, da razmišljajo o prevzemu Nokie. Richard Yu, vodja prodaje v Huaweiju, je namreč povedal, da razmišljajo o tovrstnem prevzemu. Kombinacija Nokia in Hauwei bi imela določene sinergijske učinke, končna odločitev pa bo odvisna od pripravljenosti Nokie za prodajo.

Ali je v tem kaj resnice, bomo videli kmalu. Borze so medtem na to že odreagirale, saj je delnice Nokie takoj po objavi pridobila več kot deset odstotkov. A njena vrednost je potem začela zlagoma kopneti, saj je prevzem še zelo v zraku. Huawei še ni dal nobenih konkretnih zavez, poznavalci pa svarijo, da Huawei doslej sploh še ni izvedel nobenega velikega prevzema. Res pa je, da podjetje v...

33 komentarjev

Mozilla in Foxconn menda pripravljata tablični računalnik

Reuters - Mozillin Firefox je v namiznem segmentu vodilni brskalnik, kar je donedavna Mozilli omogočalo precejšen vpliv na razvoj spleta. Toda s širitvijo mobilnih naprav z dostopom do interneta se razmerja moči spreminjajo, saj na Applovih napravah Firefoxa ni, na Androidu pa je prva ponujena izbira Chrome. In Mozilla se je znašla v nezavidljivem položaju, ki ga skuša reševati s Firefox OS. Kot so razkrili na MWC v Barceloni februarja letos, so prepričali štiri proizvajalce mobilnih telefonov (Alcatel, ZTE, LG Electronics in Huawei) in osemnajst operaterjev v razvoj izdelkov, ki bodo uporabljali Firefox OS.

Sedaj pa Mozilla cilja še na tablične računalnike. Kot poroča Reuters, se s Foxconnom dogovarjajo o proizvodnji...

16 komentarjev

Samsung predstavil največji pametni telefon

Mashable - Samsung je danes predstavil nov pametni telefon, ki se ponaša s titulo največjega pametnega telefona. Doslej si je ta naziv prilaščal telefon z diagonalo 5,9 palca in podporo ločljivosti 1080p, medtem ko je bil absolutno največji Huawei Ascend Mate s 6,1 palca. Samsung Mega, kot se prikladno imenuje, ima 6,3- ali 5,8-palčni zaslon (odvisno od izvedenke, ki jo vzamemo). Samsung trdi, da podpira visoko ločljivost (HD), čeprav njihov tiskovni predstavnik ni znal ali želel povedati, ali zmore 720p ali 1080p.

Obe pa poganjata Android 4.2 (Jelly Ben). Večji model ima 1,7 GHz-procesor, šibkejši pa zgolj 1,4 GHz. Glavna kamera zmore zajeti osem milijonov točk, sprednja pa še vedno zelo spodobnega 1,9 milijona točk. Kapacitete imata 8 GB (obe) ali 16 GB (samo večja verzija), pomnilnika pa 1,5...

49 komentarjev

MWC: Štirje novi telefoni iz Nokie

Lumia 720

vir: The New York Times
The New York Times - V Barceloni na Mobile World Congressu je Nokia predstavila štiri nove telefone, in sicer dva pametna telefona in dva klasična mobilna telefona. Družino pametnih telefonov z Windows Phone 8 dopolnjujeta Lumia 720 in Lumia 520, medtem ko bodo nezahtevnim uporabnikom ponudili Nokio 301 in Nokio 105.

Lumia 720 je med novinci najnaprednejši telefon, a kljub temu ne predrag. Poganja ga dvojedrni procesor Snapdragon S4 z 1,0 GHz na Windows Phone 8. Ima 4,3-palčni...

31 komentarjev

MWC - Huawei Ascend P2 nosi Huaweijevo srce

vir: AnandTech
AnandTech - Huawei je v naših krajih nekoliko manj poznan, če že, pa predvsem po cenovno ugodnih mobilnih telefonih (podobno kot ZTE). Sicer je Huawei eden izmed najpomembnejših dobaviteljev opreme za bazne postaje ter nasploh brezžične mrežne opreme (3G modemi), a veliko dajo tudi na razvoj mobilnih telefonov. Proizvajajo modele za vse cenovne range, vrh ponudbe pa je bil do sedaj njihov slabo leto nazaj predstavljen Ascend P1. Po specifikacijah ni prinesel nič pretresljivega, saj je šlo za mobilnik z dvojedrnim TI-jevim OMAP procesorjem, zaslon je bil 4,3-palčni AMOLED z ločljivostjo 960 x 540 pik.

Na Mobile World Congressu so še pred uradnim odprtjem vrat predstavili naslednika, Ascend P2. Ta je na zunaj že bolj podoben najbolj...

6 komentarjev

Microsoft razvija svoj pametni telefon?

HTC z Windows Phone 8

The Wall Street Journal - V tednu izida novega Microsoftovega operacijskega sistema za mobilne telefone Windows Phone 8 so znova oživele govorice, da v Redmondu skupaj z azijskimi partnerji pripravljajo lasten pametni telefon. Pretekli mesec so bile glasne govorice, da sodelujejo s podjetjema Huawei in MediaTek; podobno je pisal tudi China Times. Ko pa te vesti povzame The Wall Street Journal, kot se je zgodilo sedaj, pa vse skupaj postane precej bolj verjetno.

Če gre torej verjeti virom blizu podjetja, Microsoft z azijskimi partnerji preizkuša dizajn svojega pametnega telefona. Trenutno še niso sprejeli odločitve, ali bo naprava naposled izdana in dočakala masovno proizvodnjo, tako...

22 komentarjev